Dokunmanın Çocuk Gelişimi Üzerine Etkisi

Çocuklar bebekliklerinden itibaren her şeye dokunmak, ellemek isterler. Ama yaşları ilerledikçe dokunma istekleri artar ve bunu bilinçli yapmak isterler.
Dokunmanın Çocuklar Üzerinde Olumlu Etkileri
Örneğin, çocuklar bir şeyin soğuk mu sıcak mı, yumuşak mı sert mi olduğunu dokunarak anlarlar. Bir çocuğa annesi soba sıcak yanarsın dokunma dese de çocuk bu duyguyu bilmediği için annesini dinlemez ve sobaya yine de dokunur. Ondan sonra sobanın sıcak bir şey olduğunu anlar. Bunu yanarak tecrübe etmiştir yani.
Bırakın çocuğunuz dokunsun her şeye, öğrensin kendi tecrübe etsin gelecekte kendine güvenen, kendini ifade edebilen bir insan olsun. Çocuk en çok annesine dokunmak ister. Annesine dokunarak kendini güvende hisseder. Tensel teması kuvvetli olan çocuklar, ileride sevgi dolu, psikolojik sorunlardan uzak bireyler olabilirler.
Dokunmanın gücüne bir örnek verecek olursak, geçtiğimiz günlerde yapılan bir oyunda çocukların gözleri bağlanıp karşılarında ki kadınlara dokunarak, ellerini tutarak, yüzlerini okşayarak annelerini tanımaları diğer kadınlardan ayırt etmeleri istenmiş, bütün çocuklar kendi annelerini hemen bulmuşlardı. İşte dokunmanın böyle muhteşem bir boyutu da var.
İlgili İçerik;
► Çocukların Zeka Gelişiminde Ailenin Etkisi
- Yorumlar 0