Diyarbakır'da Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Diyarbakır, geçmişten bugüne birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Önem taşıyan birçok tarihi eserleri, müzeleri ve doğa güzelliklerine sahip olan bir şehirdir. Diyarbakır surları sadece Türkiye'de değil dünyada da bilinmekte ve önem taşımaktadır.
Diyarbakır'da Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Atatürk Köşkü

Atatürk Köşkü’nün eski adı Semanoğlu Köşkü olarak bilinmektedir. Atatürk, 1916 yılında Diyarbakır’a gelmiştir. 1917 yılına kadar Diyarbakır Semanoğlu Köşkü’nde kalan Atatürk’e köşk hediye edilmiştir. Semanoğlu Köşkü’nün adı Atatürk Köşkü olarak değiştirilmiştir.

 

diyarbakirda-gezilip-gorulmesi-gereken-yerler.jpg

 

Ziya Gökalp Müzesi

Ziya Gökalp Müzesi, Diyarbakır merkezdedir. Türk siyasetçi, yazar ve şair olan Ziya Gökalp bu evde doğmuştur. 23 Mart 1956 yılında bu ev müze olarak düzenlenmiş ve ziyarete açılmıştır. Türk milliyetçiliğinin babası olarak bilinen Ziya Gökalp’in özel eşyaları, koleksiyonları ve yöreye ait etnografik eserler müzede ziyaretçiler için sergilenmektedir. Müzenin bulunduğu yapı 19. yüzyılda inşa edilmiştir.

 

diyarbakirda-gezilip-gorulmesi-gereken-yerler.JPG

 

Diyarbakır Müzesi

Diyarbakır Müzesi, şehir merkezinde yer almaktadır. Diyarbakır müzesi, 1985 yılında açılmıştır. Müzede Diyarbakır’da yaşamış birçok devlete ait eserler sergilenmektedir. Urartu, Asur, Roma, Helenistik, Bizans, Akkoyunlu, Selçuklu ve Osmanlı’ ya eserler müzede ziyaretçiler için sergilenmektedir.

 

diyarbakirda-gezilip-gorulmesi-gereken-yerler-011.jpg

 

Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi

Müze Cahit Sıtkı Tarancı’ nın doğduğu evdir. Diyarbakır şehir merkezinde bulunan müze, mimari ile dikkat çeken bir yapıdır. Müzede Cahit Sıtkı Tarancı’ya ait özel eşyalar ve eserler sergilenmektedir.

 

diyarbakirda-gezilip-gorulmesi-gereken-yerler.jpeg

 

Asur Kalesi

Diyarbakır’ın ilçesi olan Eğil’de yer alan Asur Kalesi, şehrin önemli tarihi eseridir. Vadilerle çevreli bir alanda bulunan kalenin üzerinde tüneller ve yağmur suyu kuyuları bulunmaktadır.

 

diyarbakirda-gezilip-gorulmesi-gereken-yerler-002.JPG

 

Diyarbakır Surları

Diyarbakır için tarihi açıdan önemli bir yer bulunan Diyarbakır Surları mimarisi ile dikkat çeken bir yapıdır. Diyarbakır Surları, Çin Seddi’nden sonra dünyada yer alan en büyük yapı olarak bilinmektedir. Görkemli ve gösterişli bir yapıda olan surların yapıldığı tarih bilinmemektedir. Diyarbakır’ da mutlaka görülmesi gereken bir tarihi eserdir.

 

diyarbakirda-gezilip-gorulmesi-gereken-yerler-002.jpg

 

Hasan Paşa Hanı

Hasan Paşa Hanı, Diyarbakır merkezde yer almaktadır. Han Osmanlı döneminde Vezirzade Hasan Paşa’nın isteği ile yaptırılmıştır. Hasan Paşa Hanı 1572 – 1575 tarihinde inşa edilmiştir.

 

diyarbakirda-gezilip-gorulmesi-gereken-yerler-001.jpg

 

Deliler Hanı

Diyarbakır merkezde bulunan han, Hüsrev Paşa’nın isteği üzerine yapılmıştır. Tarihin izlerini taşıyan Deliler Hanı 1527 yılında inşa edilmiştir. Gösterişli mimarisi ile dikkat çeken bir yapıdadır.

 

diyarbakirda-gezilip-gorulmesi-gereken-yerler-008.jpg

 

Hevsel Bahçeleri

Hevsel Bahçeleri, diğer bir adı ile Efsel Bahçeleri olarak da geçmektedir. Muhteşem bir görüntüye sahip Hevsel Bahçeleri Diyarbakır’a yolu düşen herkes tarafında görülmesi gerekiyor.

 

diyarbakirda-gezilip-gorulmesi-gereken-yerler-004.jpg

 

Dicle Nehri

Dicle Nehri, Diyarbakır’ın doğa güzelliğidir. Dicle nehri 1900 kilometre uzunluktadır. Dicle Nehri, Türkiye’nin en önemli akarsularından biridir. Nehrin adı geçmişten bugüne sürekli farklı medeniyetler tarafından değişmiştir. Diyarbakır’da görülmesi gereken bir doğa güzelliğidir.

 

diyarbakirda-gezilip-gorulmesi-gereken-yerler-006.jpg

 

Dicle Köprüsü

Dicle Köprüsü, Meyvaniler tarafından inşa edilmiştir. Köprünün diğer bir adı ise On Gözlü köprüdür. Köprü 1065 yılında yapılmıştır.

 

diyarbakirda-gezilip-gorulmesi-gereken-yerler-003.jpg

 

Sipahiler Çarşısı

Diyarbakır merkezde bulunan Sipahiler Çarşısı, tarih boyunca ticaret merkezi olmuştur. Çarşı içinde birçok dükkan bulunmaktadır. Geçmişte dokumaları ile bilinen çarşı günümüzde hâlâ yerli yabancı turistin görmeye geldiği bir mekandır.

 

diyarbakirda-gezilip-gorulmesi-gereken-yerler-007.jpg

 

Birkleyn Mağaraları

Birkleyn Mağaraları, Diyarbakır’ın ilçesi Lice’ de yer almaktadır. Bu mağaralar 900 metre uzunluktadır. Mağara içinde Asur Kral kabartmaları ve yazıtları bulunmaktadır. 

diyarbakirda-gezilip-gorulmesi-gereken-yerler-005.jpg

''Diyarbakır Hakkında Bilmedikleriniz'' için tıklayınız...

''Diyarbakır'ın En İyi Otelleri'' için tıklayınız...

''Diyarbakır Lezzetleri'' için tıklayınız...

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.