Demir Eksikliğinin Saçlara Etkileri Nelerdir?

Demir eksikliği vücudun yanı sıra saçlara da olumsuz etki ediyor. Bu içeriğimizde demir eksiliğinin saça olan etkilerini bulabilirsiniz.
Demir Eksikliğinin Saçlara Etkileri Nelerdir?

Demir, kansızlık (anemi) sorunun bariz şekilde ortaya çıkmasını etkileyen elementtir. Günümüzde beslenme alışkanlıklarının değişmesi, mutfaklarda kullanılan yemek pişirme kaplarının değişmesi, et tüketiminin azalması, mineralli saf suların artık yok denecek kadar az olması gibi birçok neden demir mineralinin eksilmesine neden olmaktadır. Bu da vücudun her bölümünde olduğu gibi saçlar üzerinde de olumsuz etkilerin oluşmasına neden olmaktadır. Bu içeriğimizde demir eksikliğinin saça olan etkilerini inceleyeceğiz. O zaman vakit kaybetmeden içeriğimize geçelim.

Demir Eksikliği Birçok Hastalığın Habercisidir

demir eksikliği

Demir elementi, kanda eksilmeye başladığında hastalıkların ardı arkası kesilmez. Günümüzde en çok görülen çölyak rahatsızlığı, tahriş olan bağırsak sendromu, Crohn hastalığı (inflamatuvar barsak hastalığı), mide ülseri gibi rahatsızlıkların en büyük nedeni de vücudun yeteri kadar demir elementine sahip olmamasıdır. Ek olarak demir eksikliği saç dökülmesi, saç kırılması, kepek oluşumu gibi durumlar üzerinde de büyük etkiye sahiptir.

Sağlıklı Saç Gelişimi İçin Demir İhtiyacı

demir eksikliği

Kanda bulunan demir, aslında birçok konuda insan sağlığının zinde kalmasına yardımcı olan bir elementtir. Genel olarak bazı hastalıkların nedeninin demir eksikliği olduğu bilinse de çoğu insan, saç dökülmesinin en büyük nedeninin demir eksikliği olduğunu bilmez. Saç hücreleri, oksijen ile beslenirler ve bu oksijen de kanda bulunan demir elementinden temin edilir. Eğer bir insanda demir eksikliği varsa, saç konusunda kendisini bekleyen birçok problemin bilincinde olması gerekir.

Demir elementi, önceliği hangi organda barınması daha kolay ise o organa doğru yönelir. Saç hücreleri ise demir ihtiyacının depolanmasından sonra faydalanabilir. Yani ihtiyaç fazlası olan demir elementi, saç hücrelerinin beslenmesini sağlamaktadır.

Demir eksikliğinin vücutta yaşanması ile birlikte element varlığını korumak için demir olarak algıladığı başka elementleri depolamaya başlar. Bu da saç dökülmelerine neden olan en büyük etken olarak kabul edilmektedir.

Menopoz Öncesi Saç Dökülmesinin Nedeni: Demir Eksikliği

demir eksikliği

Kadınlarda saç dökülmesinin en sık görüldüğü dönem menopoz öncesi dönemdir. Bu dönem üzerinde yapılan araştırmalara göre kadınların yüzde 73’ünde bu dönem içinde görülen saç dökülmesinin nedeni demir eksikliğine bağlanmıştır. Adet döneminde kanamanın fazla olması ve geç durması gibi nedenler kanın vücuttan çıkmasına neden olduğu için beraberinde demir elementini de yok etmeye neden olmaktadır. Bu da saç dökülmelerine neden olan bir etken olarak değerlendirilmektedir.

Demir Eksikliği Nasıl Giderilir?

demir eksikliği

Saç dökülmesi ve farklı hastalıkların oluşmasında büyük ve önemli bir rolü olan demir eksikliğinin giderilmesi, günümüz şartlarında biraz zor olsa da imkânsız değildir. Elementin temin edilebileceği en iyi alan, özel olarak beslenilen hayvanların etini yemektir. Yani kırmızı et tüketimine önem vermek ve bunu yaparken de hayvanın ne şekilde beslendiğine dikkat etmek gerekir. Bir de düzenli beslenme demir ihtiyacının giderilmesinde önemli bir role sahiptir. Abur-cubur olarak adlandırılan atıştırmalıklar, fastfood alışkanlığı veya mineral ve vitamin bakımından yeterli olmayan yiyeceklerin tüketilmesi demir eksikliğine neden olduğu için bu tür alışkanlıklardan uzak durmak en doğrusudur.


Benzer İçerik Tavsiyeleri
Argan Yağı FaydalarıBitkisel Yağlar

Demir Eksikliğini Gideren Ürünler Listesi

SıraÜrünlerEtkisineoldu Puanı
1Diamond Hair Saç Bakım SetiSaçı Besler10/9.9
2Altapharma Takviye Edici GıdaVücudu Besler10/9.7
3Newvit Demir DamlaSaçlarınız Dökülmez10/9.8
4Osende Demir Ester C VitaminiYıpranmayı Önler10/9.8
5Venatura Demir Takviye Edici GıdaParlak Gösterir10/9.8
Amazon
Fiyatlarını Gör
Demir
Takviyeleri
Aradığın
Fiyatları Gör

Demir Eksikliğini Gideren Ürünler

Demir eksikliğinin ne gibi sorunlara sebep olduğundan yukarıda bahsettik. Bu kısımda ise demir eksikliğini takviye eden ürünleri inceleyeceğiz. İşte demir takviyesi içeren en iyi ürünler.

1. Diamond Hair Saç Bakım Seti

demir takviyesi ürünleri

Amazon
Fiyatını Gör
Diamond Hair
Takviyeli Saç Serumu
Aradığın
Fiyatı Gör

Listemize içerisinde 12 farklı bitkinin özünü bulunduran Diamond Hair markasının saç bakım setiyle başlıyoruz. Demir vitamini bakımından zengin içeriği sayesinde demir eksikliğinden kaynaklanan saç sorunlarını ortadan kaldıran ürün, ilk kullanımdan itibaren saçlarınızın daha sağlıklı olmasını destekliyor. İçeriğindeki keratin proteini sayesinde saçın yıpranan ve kırılan bölgelerini onaran ürün, bu sayede daha dolgun bir görünüme kavuşmanızı sağlıyor. Son olarak bu şampuanın içerisindeki Ozon mineraliyle saç derisini ferahlatarak kepek gibi oluşumları önlediğini söyleyelim.

2. Altapharma Demir ve Vitaminler İçeren Takviye Edici Gıda

demir takviyesi ürünleri

Amazon
Fiyatını Gör
Altapharma
Demir Takviyesi
Aradığın
Fiyatı Gör

Vegan beslenenler için uygun bir takviye edici gıda olan Altapharma, laktoz ve gluten içermemesiyle öne çıkıyor. İçerisindeki çeşitli vitamin ve mineraller sayesinde vücudun eksikliklerini kapatan ürün, bu sayede çokça tercih ediliyor.

3. Newvit Demir Damla

demir takviyesi ürünleri

Amazon
Fiyatını Gör
Newvit
Demir Takviyesi
Aradığın
Fiyatı Gör

Newvit Demir Damla, organik keçi boynuzu pekmezi içermesi sayesinde Demir eksikliğini kapatmasının yanı sıra vücuda ekstradan vitamin ve mineral depoluyor. Bu sayede saçlarınız kısa süre kullanımda bile daha canlı ve yumuşak hale geliyor. Paraben, renklendirici ve kimyasal madde içermemesi sayesinde çok tercih edilen ürünü yaş fark etmeden herkes kullanabilir.

4. Osende Demir Ester C Vitamini

demir takviyesi ürünleri

Amazon
Fiyatını Gör
Osende
Demir Takviyesi
Aradığın
Fiyatı Gör

Listemize bir diğer takviye edici kapsül ile devam ediyoruz. Osende markası içeriğinde yoğun miktarda C vitamini içeren bu takviye edici gıda, vücudun tüm Demir eksikliğini kapatıyor. Bu sayede demir eksikliğinden kaynaklanan saç dökülmesi gibi problemler ortadan kalkıyor. Mide rahatsızlığı yapmaması özelliğiyle öne çıkan ürün, tamamen organik içeriği sayesinde çok beğeniliyor.

5. Venatura Demir Takviye Edici Gıda

demir takviyesi ürünleri

Amazon
Fiyatını Gör
Venatura
Demir Takviyesi
Aradığın
Fiyatı Gör

11 yaş ve üzeri bireylerin kullanabileceği bu takviye edici gıda, günde bir defa alındığında kısa süre içerisinde etkisini gösteriyor. İçeriğindeki organik bileşenler sayesinde saçın demir eksiliğini kapatırken bir yandan da vitamin ve mineral ihtiyacını karşılıyor. Bu sayede vitamin ve mineral ihtiyacının karşılanmamasından kaynaklanan kırılmalar ortadan kalkıyor. Son olarak bu ürünün saçın uzama hızını arttırdığını da söyleyelim.

Demir içeren en iyi ürünler hangisi?

Demir eksikliğini giderecek en kaliteli ürünler arasında; Diamond Hair Saç Bakım Seti, Altapharma Demir ve Vitaminler İçeren Takviye Edici Gıda, Newvit Demir Damla, Osende Demir Ester C Vitamini, Venatura Demir Takviye Edici Gıda saçı hızlı uzatan demir içerikli ürünler olarak biliniyor.

Demir eksikliğine hangi yiyecekler iyi gelir?

Demir eksikliğini gidermek isteyen kişiler yumurta, lahana, pancar, patates, badem, armut, balık, kabak, hurma, fasulye, şeftali, pekmez, meyve, kırmızı et tüketebilir. Bu ürünleri tükettiğiniz taktirde demir eksikliğinden kurtulabilirsiniz.

Demir eksikliğinden dökülen saçlar tekrar çıkar mı?

Demir eksikliğinden dökülen saçların tekrar geri çıkması mümkündür. Bunun için demir içeren yiyecekler veya takviyeler tercih edilebilir. Demir eksikliği normal değerline dönmeye başlayınca dökülmeleriniz azalacaktır.

Demir eksikliği saçta kepek yapar mı?

Demir eksikliği kepek, saç kırılması, saç dökülmesi, saçların cansızlaşması gibi etkilere neden olabilir. Fark edilip düzeltilmediğinde saçların ciddi oranda dökülmesine yol açar. Saç telleriniz günde 100'den fazla dökülüyorsa uzman doktora başvurmanızda fayda vardır.

Demir eksikliğine bağlı saç dökülmesi nasıl olur?

Demir eksikliğine bağlı saç dökülmesi kendini belli eder. Elinizi saçınıza attığınızda eğer 2 veya 3 saç telinden daha fazla tel dökülüyorsa demir eksikliği probleminiz olabilir. Bunun net sonucunu öğrenmek için saç konusunda uzman kişilerle görüşün.

Demir eksikliği saç kuruluğu yapar mı?

Demir eksikliği saçların kurumasına neden olabilir. Ayrıca saçların kabarmasına da sebebiyet verir, kırılma sorunlarını ortaya çıkarır, saçlarınız dökülmeye başlar, uzaması yavaşlar, parlaklığını kaybeder.

Demir eksikliği saç kıran yapar mı?

Demir eksikliği saç dökülmesine yol açtığı için saç kıran yapabilir. Saç kıran hastalığının arkasında demir eksikliği, telojen effulivilumlar gibi sorunlar yatmaktadır.

<

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.