Burdur Hakkında Bilmedikleriniz

Akdeniz'de Göller yöresi olarak adlandırılan bölgede yer alan Burdur ilimiz hakkında bilinmeyenleri sizler için derledik.
Burdur Hakkında Bilmedikleriniz

Yüzölçümü: 7.238 km2

Nüfusu: 99.333

İl Trafik No: 15

Alan Kodu: 248

 

burdur-manzarasi.jpg

Burdur’un İlçeleri; Ağlasun, Altınyayla, Bucak, Çavdır, Çeltikçi, Gölhisar, Karamanlı, Kemer, Tefenni ve Yeşilova ile birlikte tam 10 tanedir.

Burdur Hakkında Bilmedikleriniz

 

  • Burdur, Göller Yöresi olarak bilinen bölgede yerleşmektedir. Akdeniz Bölgemizin iç tarafında bulunan Burdur arazisinin yarısından çoğu dağlardan meydana gelmektedir.
  • Burdur çevresindeki kentler gibi ülkemizin ve dünyanın en eski yerleşim alanları arasında bulunmaktadır.

sagalassos-antik-kenti.jpg

 

  • Hititler birçok Anadolu yöresinde olduğu gibi MÖ 2000’li yıllarda burada da egemenliği sağlayan ilk uygarlık olarak göze çarpmaktadır.

 

  • Burdur Hititlerden sonra Friglerin, Lidyalıların, Perslerin, Büyük İskender’in, hakimiyetine girmiştir. Büyük İskender’in vefatının ardından ortaya çıkan yönetim boşluğu sebebiyle bölgede Romalılar üstünlüğü ele geçirdiler.

incirhan-kervansarayi.jpg

 

  • Roma İmparatorluğu’ndan sonra Burdur Bizans’a, nihayet 1071 Malazgirt Savaşı’ndan sonra Selçuklulara geçmiştir. Bölgede İlhanlılar da egemenlik kursa da zamanla büyüyen Osmanlı Devleti bölgedeki Hamidoğulları Beyliği’ne son vererek 1391 yılında Burdur’u aldı.

 

  • Burdur Cumhuriyet öncesi Konya’ya bağlı bir konumdayken 1921’de il statüsü aldı.

tarim-006.jpg

 

  • Burdur yöresinde yaygın ekonomik faaliyetlerin başında tarım gelmektedir. Bölgede nüfusun 4/3’ü tarımla uğraşmaktadır. Daha fazla tahıl üretimi yapılır. Arpa, buğday, mısır, çavdar, anason, patates, haşhaş üretiminin yanı sıra üzüm, yeşil yapraklı sebzeler ve şekerpancarı da yetişmektedir.

 

  • Bölge ekonomisinde hayvancılığın da yeri önemlidir. Kıl keçisi, koyun ve sığır yetiştiriciliğinin yanı sıra balıkçılık, tavuk yetiştiriciliği ve arıcılık da yapılmaktadır.

orman-urunleri-001.jpg

 

  • Bölge iklim özellikleri sebebiyle orman bakımından da hayli zengindir. Bölgedeki köylerin büyük bölümü orman sanayisine bağlı olarak geçimini idame ettirmektedir.

 

  • Bölge genel olarak maden cevheri bakımından zengindir. Krom, linyit ve manganez en çok çıkarılan madenler olarak göze çarpmaktadır. Bölgede bakırcılık, dokumacılık, halıcılık karlı faaliyetlerdendir.

dokumacilik-001.jpg

 

  • Sanayi alanında her geçen gün gelişme kaydeden Burdur’da hayvan ve tarım ürünlerine bağlı sanayinin yanı sıra makine sanayisi de ivme yakalamıştır. 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum