Dudak Damak Yarığı Nedir, Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Bebeklerde doğuştan ortaya çıkan, beslenme ve konuşma zorluğuna neden olan dudak ve damak yarığı hakkında tüm bilgileri içeriğimizde bulabilirsiniz.
Dudak Damak Yarığı Nedir, Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Dudak Damak Yarığı Nedir?

Dudak damak yarığı bebeğin henüz anne karnındayken, bazı nedenlerden dolayı yüzünde ki yapıların birleşmemesinden kaynaklanan bir rahatsızlıktır. Halk arasında bilinen ismi tavşan dudaklılıktır. Günümüzde her 1000 doğumdan birinde dudak damak yarığı görülür. Hem dudakta hem de damakta kendini gösterebilir.

Dudak Damak Yarığı Nedir?

Bebeğin anne karnında dudak ve damak gelişimini tamamlayamamasından kaynaklanan bu durum, hem ebeveynler hem de bebek için çok sıkıntılı bir durumdur. Rahatsızlığın birçok oluşum nedeni olabilir.

Görülme sıklığı en fazla olanı tek taraflı dudak damak yarıklarıdır. Onu damak yarıkları takip eder. Yarık küçük dil, çatallı küçük dil diye tabir edilen yarık aslında en sık görülen tiptir ve toplumda sağlıklı bireylerde yüzde 1-2 oranında görülebilir. Bunların çok önemli kısmı fark edilmez ve bir soruna da yol açmaz. Bebekte çatallı küçük dil fark edildiğinde mutlaka dudak damak yarık cerrahı bebeği görmelidir. Aksi takdirde konuşma sorunu olmadığı sürece kapatılmaları gerekmez.

Gebelik döneminde yapılan rutin ultrason incelemelerde damaktaki yarıkları görmek ve tanımlamak çok zordur. Dudaktaki yarıklarda ise yarık geniş ve özellikle iki taraflı ise ultrasonda görülebilir.

USG de ana rahmindeki bebeğin yüz pozisyonu da önemlidir. Rahme yaslanarak gizlenen yüzlerde yarıklar görülemeyebilir. Diğer yandan rahme yaslanarak şekli değişebilen yüzde yarıkların tanımlanması yine çok zordur. Bu konuda ultrasonu yapan doğum uzmanının bilgi beceri ve deneyimi kullandığı cihazın gelişmişliği kadar önemlidir.

Yarık Damak Nedir?

Yarık damak ya da damak yarığı anne karnında 8. ya da 12. haftalarda ortaya çıkan gelişim bozukluğudur. Damak yarığı bulunan bebeklerin en büyük sıkıntısı beslenme zorluğu yaşamalarıdır. Bebekler beslenme zorluğu yaşadığı için gelişimlerinde sıkıntı olup, sık sık üst ve alt solunum yolu enfeksiyonu da yaşarlar.

Yarık Damak Neden Olur?

Dudak Damak Yarığı Nedir?

Yarık damak nedenleri arasında hem genetik faktörler hem de çevresel faktörler yer alır. Damak yarığında genetik faktörlerin rolü % 5, % 10' dur. Bunun haricinde ailede damak yarığı hikayesi olan varsa, bebekte de olma olasılığı yüksektir. Hamilelikte alınmayan bazı vitaminlerin eksikliği, annenin sigara içmesi gibi etkenler de yarık oluşumunun nedenleri arasındadır.

Yarık Damak Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Dudak Damak Yarığı Nedir?

Damak yarığı, ağız ve burun boşluklarının birbirine açıldığı noktanın birleşmemesi, yumuşak damakta olan yarık, küçük dilde olan yarık gibi pek çok şekilde görüldüğünden sadece plastik cerrah tarafından teşhis konulabilir. Yarık damak tedavisinde önemli olan bebeğin ileriki dönemlerde düzgün bir şekilde konuşabilmesi ve konuşma merkezinin zarar görmemesi için ameliyatın özenle yapılmasıdır.

Yarık damak ameliyatı genel anestezi ile plastik cerrahlar tarafından yapılır. Yarığın bulunduğu bölgedeki cilt ve dudak mukozaları birleştirilir ve yarığın düzgünce kapanması sağlanır. Yarık damağın daha da içine uzanıyorsa bu bölgelere de müdahale edilir. Ameliyat genelde 1,5 ile 3 saat arasında sürer.

Yarık damak rahatsızlığına sahip bebeklerin ebeveynleri sıklıkla "Yarık damak ameliyatı kaç yaşında yapılır?" gibi sorular sorar. Bu konuda iki farklı açıklama bulunmaktadır. Bir kısım uzmanlar damak yarığı ameliyatı için 6. ayın uygun olduğunu söylemektedirler. Diğer kısım da 12 ve 18 ay arasını ameliyat için uygun görür. Plastik cerrahlar aileyi bu konuda yönlendirebilir.

Damak yarığı ameliyatı sonrası bebeklerin bakımı oldukça zordur. Özellikle de ameliyattan sonra damak yarığı bakımı, sadece dudak yarığına göre çok daha zordur. Damak yarığı ameliyatından sonra ağız içinde kanamalar oluşabilir. Ameliyattan sonra bebek sıvı gıdalarla beslenmelidir. İlk başlarda zor olsa da ağzın içindeki kesikler 3- 4 günde iyileşir.

Yarık Dudak Nedir?

Tavşan dudak da denilen yarık dudak, bebeklerde 8. ve 12. haftalarda oluşan beslenme zorluğuna yol açan ve görsel anlamda da olumsuz bir görünüm veren rahatsızlıktır. Dudak yarığı bebeğin anne karnında ultrason ile tespit edilmesiyle kendini belli edebilir. Yarık tek taraflı, iki taraflı, yarım ve tam yarık olarak görülebilir.

Yarık Dudak Neden Olur?

Dudak Damak Yarığı Nedir?

Yarık dudağın nedenleri arasında, damak yarığındaki gibi çevresel ve genetik faktörler rol oynayabilir. Ailesinde dudak yarığı hikayesi bulunan kimselerin bebeklerinde de dudak yarığı görülmesi olasıdır. Yeterli beslenememe, bebeğin vitamin almaması, anneyi etkileyen bazı hastalıklar gibi birçok faktör de dudak yarığına sebebiyet verebilir.

Yarık Dudak Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Dudak Damak Yarığı Nedir?

Yarık dudak ameliyatında asıl amaç yüz anatomisinin normalleşmesini sağlamaktır. Bu ameliyatta burun da çok önemli bir rol oynar. Dudak estetik açıdan da düzeltilmeye çalışılırken gerekirse burunda da estetik açıdan düzeltme yapılabilir. Genel anestezi altında yapılan ameliyatta dudak mukozası yarık olduğu bölgeden birleştirilir, varsa burun içi yarıklar da düzeltilir.

"Yarık dudak ameliyatı ne zaman yapılmalıdır, kaç yaşında yapılır?" gibi sıkça sorulan soruların cevapları cerrahların önerisine göre değişir. Dudak yarığı ameliyatında bazı cerrahlar ameliyatı bebek doğar doğmaz uygun görüp yaparlar, bazı cerrahlar ise çocuğun gelişimine de önem vererek ameliyatı 2. veya 6. ayda yapmayı uygun görürler.

Yarık dudak ameliyatı yarığın durumu ve yapılacak işleme göre 1,5 ile 3 saat arasında sürmektedir. Yarık dudak ameliyatından sonra hasta bir gece hastanede tutulur, daha sonra taburcu edilir. Bebeğin beslenmesi ise kaşıkla olmalı ve bebek oturur vaziyette durmalıdır. Ameliyat yarasının kuru tutulması son derece önemlidir. Yaraya her gün düzenli olarak pansuman yapılması gereklidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Kolik Bebek Nedir?Pamukçuk Nedir?

Yarık damak bebek nasıl beslenir?

Yarık damaklı bebekleri emme işlevini yerine getiremedikleri için emzirilemeyebilir. Bunun için anne sütünün sağılması ve biberona konulması gerekir. Damak yarığına sahip bebekler çoğu zaman biberonlar rahatça beslenebilirler. Bebeğin besinleri aksatılmamalı, gelişimine katkı sunulmalıdır.

Yarık damak genetik mi?

Yarık damak rahatsızlığı genetik ve çevresel nedenlerden dolayı yaşanır. Genetik etkilerin rolü büyüktür. Ailede yarık damakla doğan bir birey varsa bebeklerde de bu durum görülebilmektedir. Ayrıca geçirilen hastalıklar, kullanılan ilaçlar ve yetersiz beslenme gibi durumlar da bebeğin gelişimini olumsuz etkiler ve yarık damak durumu yaşanabilir.

Dudak yarığı nasıl geçer?

Dudak yarığının geçmesi için tek çözüm cerrahi ameliyattır. Bu ameliyatın çocuk 6. aya gelene kadar yapılması önemlidir. Çünkü çocuk büyüdükçe ameliyat zorlaşır. Aynı zaman da çocuğun gelişim döneminde ameliyat edilmesi, ameliyat izlerinin de kolaylıkla silinebilmesine ve yaraların hızlı düzelmesine katkı sağlar.

Dudak dikişi kaç günde iyileşir?

Dudak yarığı ameliyatı sonrası dikişler genelde 1 hafta içerisinde düzelir. 1 haftadan sonra bebek sağlıklı bir şekilde beslenmeye başlayabilir. Emme kuvvetini geri kazanan bebek eğer doktorlar uygun görürse emzirilmeye başlanabilir. Dikişler alındığında bebeğin yüz görünümü de daha düzgün görünür.

Yarık damak konuşmaya engel mi?

Yarık damaklılık bebeğin konuşma gelişimini engelleyen bir durumdur. Çünkü damak yapısı sesleri daha rahat çıkarabilmemizi sağlar. Dudağın yarık olması ile dil tam olarak sesleri çıkaramaz ve konuşma bozuklukları gelişebilir. Bebeklerin bu sıkıntıyı yaşamaması için erkenden ameliyat edilmesi gereklidir.

Dudak damak yarıklığı ameliyatını kim yapar?

Yarık dudak damak ameliyatı plastik cerrahlar tarafından yapılır. Ancak cerrah yarığın durumu ve etkilediği bölgeye göre ortodontist ve kulak burun boğaz uzmanlarından yardım alabilir. Ortak alınan kararlar ile ameliyat gerçekleştirilir ve bebeğin en sağlıklı görünüm ve işleve kazanması amaçlanır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum