Kolik Bebek Nedir, Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Geçer?

Ağlama nöbetlerine neden olan kolik bebek rahatsızlığı ebeveynleri en çok zorlayan durumdur. Bu zorlu süreç ile ilgili bilgileri yazımızda bulabilirsiniz..
Kolik Bebek Nedir, Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Geçer?

Kolik Bebek Nedir?

Kolik bebek, yeni doğan bebeklerin sakinleştirilemez bir şekilde saatlerce ağlaması, huzursuzlanması ve kasılması durumudur. Bu durum kolik bebeklerde her gün yaşanır ve normal bir ağlamadan çok farklıdır. Hem ebeveynler hem de bebek için güçlük oluşturan bu rahatsızlığın henüz tam olarak belirlenmiş bir nedeni yoktur.

Kolik Bebek Nedir?

Halk arasında gaz sancısı olarak bilinen kolik, yeni doğan bebeklerde şiddetli ağlamalara neden olan bir durumdur. Bir hastalık olarak görülmemekle birlikte ebeveynleri endişelendiren bir süreçtir. Farklı tedavi yöntemlerinin uygulanmasına karşı sonuç alınamayabilir.

Bebeklerin yaklaşık %30’unda görülen bir durum olan bebek koliği, doğumdan 2-3 hafta sonra başlamakla birlikte 4-5 ay sonra kendiliğinden ortadan kalkmaktadır. Ancak nadiren de olsa bazı bebeklerde 1 yaşına kadar devam etmektedir.

Kolik Bebek Neden Olur?

Kolik Bebek Nedir?

Bebek koliğinin yapılan birçok araştırmaya rağmen henüz belirlenememiştir. Ancak bazı durumların koliğe neden olduğu düşünülmektedir. Bunlar arasında bağırsak sorunları, henüz gelişmemiş sindirim sistemi, gaz, bazı gıda hassasiyetleri, çevredeki stres ve gerginlik, anne sütü azlığının kesin olmamakla birlikte kolik bebeğe neden olduğu düşünülmektedir.

Uzmanlar bebek koliğine neden olan birçok etken olduğunu belirtir. Öncelikle bebek koliğine neden olabilecek faktörlerin başında beslenme gelmektedir. Anne sütü almayan bebeklerde koliğin görülme oranı daha yüksektir. Aynı zamanda anne sütünün alınmaması ile birlikte mamaya başlanması da koliği tetiklemektedir. Ek gıdalara başlanırken dikkat edilmesi gereken en önemli unsur gaz yapıcı özelliği olmayan gıdaları seçmektir.

Bebek koliğinin oluşmasını etkileyen bir diğer faktör ise anne ve babanın aşırı stresli olmalarıdır. Annenin stresli ve depresif bir yapıda olması bebek koliğini tetikleyen unsurlardandır. Ayrıca bebeğin huzursuz bir yapıda olmasını tetikleyen unsurlardan biri de annenin sigara kullanımıdır. Hem anne hem de bebek sağlığı açısından oldukça zararlı olan sigara kullanımı bebek koliğinin yanı sıra birçok rahatsızlığı da tetiklemektedir.

Doktorlar bu ağlamaların nedeninin bağırsak kasılmaları ve kabızlık olduğunu düşünmektedir. Ancak bağırsak kasılmalarının ve gaz sancılarının yanı sıra bebeğin tükettiği besinlere karşı duyarlı olmasının da bu ağlamalara neden olduğu söylenmektedir.

Birçok şekilde yorumlanan kolik, kimi zaman ise yeni doğan bebeklerin sinir sistemlerinin henüz tamamıyla gelişmemesi nedeniyle ortaya çıktığı belirtilmektedir. Bebeğin kendisini yalnızca ağlayarak ifade edebilmesi nedeniyle çözüm bulamayan ebeveynleri oldukça endişelendiren bir durumdur.

Kolik Bebek Belirtileri Nelerdir?

Kolik Bebek Nedir?

Kolik bebek belirtileri arasında tiz sesle ağlama, saatlerce sakinleştirilemeyen bebek, genelde akşama doğru ortaya çıkan ağlama nöbetleri, ağlarken bacakların karna çekilmesi, yüz kızarması ve ağlama nöbetlerinin her gün aynı şekilde yaşanması bulunur. Kolik durumu normal bir bebek ağlamasından çok daha farklıdır.

Ancak bebeğin ağlamasının nedeni karnının aç veya altının ıslak olmasına da bağlı olabilir. Bu nedenle öncelikle bebeğin ihtiyaçlarını karşılamalı ve onu sakinleştirmeye çalışmalısınız. Yapmanız gereken her şeyi yapmışsanız ve ağlamayı durduramıyorsanız doktora başvurmanız gereklidir.

Her ağlama bebek koliği olarak nitelendirilemez. Bebek koliğini diğer ağlamalardan ayıran unsur ıkınmayla birlikte haftanın en az 3 günü ve yaklaşık 3 saatten fazla süren ağlamalardır. Genellikle akşamüstü başlayan ağlamalar gece saatlerine kadar devam edebilmektedir.

Kolik Bebek Nasıl Geçer, Tedavisi Nasıl Olur?

Kolik Bebek Nedir?

Kolik bebeğin kesin bir tedavi yöntemi yoktur. Ancak gerek anne ve babanın gerekse doktorun uygulayabileceği birçok rahatlatıcı yöntem bulunmaktadır. 5-6 ay sonunda kendiliğinden geçen bir rahatsızlık olan kolik, hastalık olarak nitelendirilmez. Bu yüzden bu dönemin daha rahat geçebilmesi için bazı yöntemler uygulanır.

Kolik Bebeği Rahatlatmak İçin Ne Yapmalı?

Kolik Bebek Nedir?

Kolik bebekleri sakinleştirmek ve rahatlatmak için öncelikle tüm ihtiyaçları karşılanmalıdır. Bebeğin altı temizlenmeli, karnı doyurulmalı ve sık sık gazının çıkarılması gerekir. Gaz yapan yiyecekler, biberon ve emzikler kullanılmamalıdır. Bebeğe aralıklarla masaj yapılmalı, karnı ve sırtı ovuşturulmalı ve bebek kucakta hafifçe sallanarak gezdirilmelidir.

Bebeği sakinleştirmek anne ve babanın son derece sakin olması, bebekle tatlı bir tonda konuşması ve hatta şarkı söylemesi de işe yarayabilir. Bu konuda kolik bebek müziklerinden de yardım alınabilir. Kolik müzik denilen bazı şarkılar bebeklerin sevdiği ritmik tonda çalarak onların sakinleşmesini sağlar.

Kolik bebeği rahatlatmak için saç kurutma makinesi ve süpürge gibi sesler de kullanılabilir. Bu sesler bebeğe anne karnı etkisi yarattığı için bebek sakinleşmeye başlar. Beyaz gürültü denilen ve bebeklerin rahatlaması ve uyuması için kullanılan sesler de kolik bebeklerde işe yaramaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Dudak Damak Yarığı Nedir?Pamukçuk Nedir?

Kolik bebek emmek ister mi?

Kolik bebeklerde sık sık süt emme isteği görülebilir ya da çok huzursuzluk nedeniyle emzirmek zorlaşabilir. Ağlama durumu ve nöbet her ne seviyede olursa olsun bebeğin beslenmesi ve çok aç bırakılmaması gerekmektedir. Çünkü açlık da kolik nöbetlerini tetiklemekte, bebeğin huzursuzluğuna katkı sunmaktadır.

Kolik bebek anneleri ne yememeli?

Kolik bebek nedeni bilinmese de anne sütündeki bazı besinlerin de bu duruma neden olabileceği düşünülmektedir. Bu sebeple kolik bebek anneleri lahana, karnabahar, soğan ve kuru fasulye gibi gaz yapan yiyecekler bir süre tüketmemelidir. Bu dönemde bebeğin durumunu gözlemlenmelidir. Ağlama nöbetleri azalıyorsa bu besinleri çocuk büyüyene kadar tüketmeyebilirsiniz.

Kolik masajı nedir?

Kolik masajı bebeklerin ağlama nöbetlerini azaltmak için uygulanan bir masajdır. Parmak uçlarıyla narince yapılan bu masajda bebeğin kan dolaşımının artırılması amaçlanır. Sırt üstü yatırılan bebeğin ayak parmak uçları, ayak içleri, el parmakları ovuşturulur. Karın bölgesinden aşağı doğru ellerle ovuşturma yapılır. Ayaklar yukarı kaldırılarak bebeğin karnına doğru hafifçe itilir. Bu masaj gaz çıkışını da kolaylaştırır.

Kolik bebek ne zaman düzelir?

Kolik bebeklerin ağlama nöbetleri 3. aydan itibaren azalır ve 4 ile 5'inci ayda genellikle biter. Bu rahatsızlığın bir tedavisi bulunmadığı için bu sürecin iyi geçmesi için bazı yöntemler uygulanır. Anne ve babaların 3. aya kadar sabretmeleri, stres ortamı oluşturmadan bebekleriyle ilgilenmeleri önemlidir.

Koliğin kesin çözümü var mı?

Bebek koliği için kesin bir çözüm ve tedavi bulunmamaktadır. Bunun yerine bebeği rahatlatabilecek farklı yöntemler denenir. Genelde anne ve babalar deneme yanılma yöntemiyle bunları uygular. Her bebeğe iyi gelen şeyler farklı olabilir. Kimi masaj yapılınca rahatlar, kimi müzik dinlediğinde ağlamaz. Bunun için her yöntemi denemekte fayda var.

Kolik bebeklere hangi damla kullanılır?

Bebek koliğine bazen gaz sancıları da neden olabilmektedir. Bunun için kolik bebek ilacı olarak gaz sancısı giderici damlalar kullanılabilir. Metsil ya da Sub Simplex gibi ilaçlar sindirim kanalında bulunan gazın yarattığı ağrıları dindirebilir ve bebeği rahatlatabilir. Bu tip ilaçların doktor önerisiyle kullanılması önemlidir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum