Bebeklerde Çölyak Hastalığı

Gluten alerjisi sebebiyle mide ve bağırsak sisteminde sorunlara yol açan çölyak hastalığı bebeklerde de görülebilmektedir.
Çölyak hastalığı genetik yaygınlığın büyük rol oynadığı, bağışıklık sisteminin tepki verdiği bir rahatsızlık türüdür. Hastalığı etkileyen faktörler genetik ve bağışıklık sistemi dışında, yaş, cinsiyet ve diyete bağlı olarak farklılık gösterebilmektedir.
Çölyak Hastalığı Belirtileri
Çölyak hastalığının belirtileri ilk evrede, sindirim sistemiyle ilgili sorunlarla kendi göstermektedir. Bunun yanı sıra kansızlık, vücutta ortaya çıkan lezyonlar, nörolojik ve psikolojik sorunlar şeklinde görülebilmektedir. İştahsızlık, hazımsızlık, gaz şikayetleri, diş problemleri, bazı cilt bulguları gibi sorunların üzerinde durulması gerekmektedir.
Bebeklerin emzirme döneminde, anne sütünde bulunan az miktardaki gluten bebekleri çölyak hastalığına karşı korumaktadır. Bu yüzden ilk aylarda bebeğin sadece anne sütüyle beslenmesi önemlidir. Çölyak hastalığının her yaşta çıkabilme olasılığı varken özellikle 8-12 yaş arası daha sık görüldüğü de belirtilmektedir.
Çölyak hastalığının tanısı labarutuar tanıları sonucunda ortaya çıkmaktadır. 12-24 aylık bebeklerde ishal veya kabızlık, kusma, mide gazı, şiddetli karın ağrısı, kas kaybı gibi belirtiler çölyak hastalığının belirtileri olabilmektedir.
Çölyak Hastalığı Tedavisi
Çölyak hastalığının tek tedavisi glutensiz diyetler yapmaktır. Buğday, çavdar, arpa ile bunlardan yapılan her türlü yiyeceklerden uzak durmak gerekmektedir. Genellikle pirinç ve tahıldan yapılan yiyecekler tüketmeye özen göstermek gerekmektedir. Ayrıca sindirim sistemi ile bağışıklık sistemini güçlendiren yiyecekler tüketmeye dikkat edilmesi gerekmektedir.
- Yorumlar 0