Başbakan Nasıl Olunur, Başbakan Seçilme Şartları Nelerdir?

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun istifa etmesiyle birlikte Türkiye'nin yeni başbakanı kim olacak, başbakan olmak için neler yapılır, başbakan seçilme aşamaları nelerdir. Son günlerde oldukça merak edilen bu soruların cevaplarını sizler için derledik.
Başbakan Nasıl Olunur, Başbakan Seçilme Şartları Nelerdir?

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun istifa etmesi, üzerine akıllara bu soru geldi; "yeni başbakan kim olacak, başbakan olmak için neler yapılması gerekir? AK Parti'nin öne sürdüğü 5 başbakan adayından hangisinin başbakan olacağı üzerinde meraklar her geçen gün artıyor. Peki, Başbakan olmak için neler yapılmalı, ne gibi özelliklere sahip olunmalı? Aklınızdan geçen soruların cevapları haberimizin detaylarında;

Başbakan Nasıl Olunur? Başbakan Nasıl Atanır?

akparti.jpg

Başbakan, sadece Cumhuriyetle yönetilen ülkelerde değil aynı zamanda kimi monarşik  ülkelerde de bulunan başbakanlık makamının asıl vazifesi, yürütmenin başı olmasıdır. Türkiye’de 1960 yılından bu yana yürütmenin başı görevinde olan başbakan, ülke adına karar alma yetkisine sahiptir. Diğer adıyla başvekil olan başbakan kabinenin başı olarak kabul edilir. Cumhurbaşkanı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığından sonra sırada yer alan başbakan 2007’de değişen kanun ile artık dört yılda bir seçilir. Son zamanlarda gündemden düşmeyen bir konu da başkanlık sistemidir. Türkiye’de yapılması öngörülen başkanlık sistemi hakkında bilgi almak istiyorsanız sitemizde yer alan Başkanlık Sistemi Nedir? Özellikleri Nelerdir? ve Başkanlık Sisteminin Tipleri Nelerdir? başlıklı haberlerimizi okuyabilirsiniz.

Başbakanın görevleri ise çok çeşitlidir. Bunlar arasında bakanlar arasındaki işbirliğini sağlamak, bakanlar kurulunun siyasetinin yürütmesini ve yasaların uygulanmasını sağlamak, bakanların görevlerini yerine getirilip getirilmediğini kontrol etmek, bakanlar kurulunun uygulanmasında ve disiplininden sorumluluk sahibi olmak, bakanlar kuruluna başkanlık etmektir.

Başbakan olmak için yazılı ve sözlü olan bazı şartlar vardır. İlk olarak başbakan olacak kişinin niteliklerine bakmakta fayda var. Başbakan olacak kişinin en önemli özelliği belli bir ekibinin olmasıdır. Buna karşın kendi bakanını seçmesi ekip çalışmasından başka bir şey değildir. Vizyon sahibi olmalı, kısa ve uzun süreli planları olmalıdır.

Peki, başbakanın yasalar çerçevesinde görevi nasıldır? Ülkemizde her 4 yılda bir yapılan genel seçimler sonrası Türkiye Büyük Millet Meclisinin yeni vekilleri tekrardan göreve başlar. Genel işleyişe göre Cumhurbaşkanı bu meclis üyelerinden herhangi birine hükümeti kurma yetkisi verebilir. Ancak uygulamada siyasi partilerin yarıştığı, seçim sonucunda en yüksek oyu alan kişinin başbakan olma yetkisi verilme olasılığı daha fazladır. Ancak uygulamada siyasi partilerin yarıştığı seçim sonucunda en yüksek oyu alan parti başkanının kabineyi kurmak için ataması vardır.

Hem hakkaniyet bunu öngörür hem de kurulan kabinenin güvenoyunu alması gerekmektedir. Güvenoyu almayan kabine düşeceğinden dolayı en yüksek oyu alan parti kabineyi kurar. Böylelikle partinin genel başkanı ya da başbakanı olarak görevine başlar. Başbakan milletvekilinin sahip olduğu bütün özelliklere sahip olmalıdır çünkü başbakan milletvekilleri arasından seçilir.

 

Başbakan Olmanın Şartları Nelerdir?

  • En az ilkokul mezunu olması gerekir.
  • 25 yaşından gün almış olmalıdır.
  • Bir yıldan fazla hüküm giymemesi gerekir. (Taksirli suçlar hariç)
  • Hiçbir kamu hizmetinde yasaklı duruma düşmemiş olması gerekir.
  • Askerliğin yapılması şartı var.
  • Yüz kızartıcı suçlar işlememek gerekir.

 

Türkiye'nin Yeni Başbakanı Kim Olacak?

meclis.jpg

Yeni Ak Parti Genel Başkanı ve Başbakan adaylığı için konuşulan isimlerin, Erdoğan’ın başdanışmanlığını yapan ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Erdoğan’ın damadı Enerji Bakanı Berat Albayrak ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ olduğu belirlenirken iki isim üzerinde de konuşuluyor. Kulisler tarafından konuşulan diğer isimler ise AK Parti MKYK üyesi ve Genel Başkan Yardımcısı, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı, İstanbul Milletvekili Prof. Mustafa Şentop olabileceği ihtimallerinin de üzerinde duruluyor.

 

AK Parti Kongreye Gidiyor

AK Parti, genel başkanının seçileceği olağanüstü kongre 22 Mayıs’ta yapılacak. Yeni genel başkan adayı ise 20 Mayıs’ta kamuoyunu tarafından duyurulacak. Ak Parti’de, 22 Mayıs’ta olağanüstü Kongre süreci ile ilgili süreç başladı. Bu süreç parti tüzüğünün 70. maddesine göre yürütülecek. Bugüne kadar kongrelerine tek adayla giden AK Parti’de bu gelenek sürecektir.

 

NeOldu.com / Özel Haber

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum