Balkanlar’daki Osmanlı Camileri ve Hikayeleri

Osmanlı Devleti fethettiği coğrafyalarda büyük imar faaliyetleri yürütmüştür. İmar edilen yapıların içinde en önemlileri de camilerdir. Günümüzde de balkan devletlerinde bulunan Osmanlı devrine ait camileri sizler için araştırdık ve derledik.
Balkanlar’daki Osmanlı Camileri ve Hikayeleri

 Balkanlarda Bulunan Camiler

Osmanlı Devleti Balkanlar'da fetih faaliyetleri yürütürken aynı zamanda fethettiği toprakları kazanmak adına imar etmiştir. Asırlarca süren Osmanlı hakimiyetinden geriye kalan bu kültür mirasının en önemli unsurlarından olan Osmanlı camileri bulunmaktadır. Osmanlı Devleti, fetih ettiği balkan devletlerinde rahat bir yönetim sürdürmüştür. O bölgeye Türk vatandaşlar göndererek Avrupa da Türkleşmeyi sağlayan Osmanlı Devleti, aynı zaman da yaptırdığı Camilerlede tarihe geçmeyi başarmıştır. Bu içeriğimizde günümüzde de hala balkanlarda var olan camileri sizler için araştırdık ve derledik.

cami


1. Makedonya

Balkanlarda yer alan remi adıyla Makedonya Cumhuriyeti olarak bilinen toplam 2 milyon nüfusa sahip olan bu ülke Osmanlı Devleti tarafından fetih edildiğinde toplam da 4 camiye sahip olmuştur.

makedonya


1.1 Alaca Camii

Kalkandelen şehrinde yer alan ve Barok mimari tarzıyla inşa edilmiş olan yaklaşık 600 yıldır Osmanlı ihtişamını temsil ediyor.

alaca camii makedonya


1.2 İshak Bey Camii

1436 yılında inşaatın başlanan cami iki yıl sonra ibadete açılmıştır. Üsküp'te yer alan önemli camilerden biridir.

İshak Bey Camii makedonya


1.3 Burmalı Camii

Üsküp'te 1494 yılında yapılan Burmalı camii, 1925 yılında Sırp rejimi tarafından yağmalanmış ve yıkılmıştır.

Burmalı Camii makedonya


1.4 Mustafa Paşa Camii

Osmanlı Devletinin en ihtişamlı döneminin eserlerinden biri olan cami, 16. yüzyılın Türk mimarisinin yüksek seviyesini göstermesi bakımından çok mühimdir.

Mustafa Paşa Camii makedonya


2. Bosna Hersek

İçerisinde birden fazla ırkı barındıran Bosna Hersek, Sırp, Boşnak ve Hırvat uyruklu vatandaşlara da sahiptir. Osmanlı Devlet'inden kalan Camiileri de özenle saklayan ve koruyan Bosna Hersek gerçekten de saygı değer bir kültüre sahiptir.

Bosna Hersek


2.1 Ali Paşa Camii

Budin beylerbeyi Hadım Ali Paşa tarafından yaptırılan bu cami, klasik dönemin önemli mimari eserlerindendir.

ali paşa camii bosna hersek


2.2 Gazi Hüsrev Bey Camii

1537 yılında Bosna'da Gazi Hüsrev Bey adına yapılan camii şehrin merkezinde yer alan çok kapsamlı bir yapıdır.Şu an restore edilmektedir.

Gazi Hüsrev Bey Camii bosna hersek


2.3 Hünkar Camii

Bosna'da bulunan Hünkar Camii, 1457’de İsa bey tarafından Fatih Sultan Mehmet Han’a armağan olarak yapılmıştır. Daha sonra ki dönemerde bazı eklemeler ve düzenlemelerle bugünki halini almıştır.

hünkar camii bosna hersek


3. Bulgaristan

Balkanlarda bulunan bir diğer ülke ise Bulgarisitan'dır. Bizzat komşumuz olan Bulgaristan yaklaşık 7,2 milyon nüfusa sahiptir. Zamanında Osmanlı Devleti hükümdarlığı altına giren Bulgaristan, içerisinde çeşitli camiler de barındırmaktadır.

 

3.1 Şerif Ali Paşa Camii

Halk arasında Tombul Camii olarakta bilinen bu cami, 1744 yılında Bulgaristan'ın Şumnu şehrinde Şerif Ali Paşa tarafından yaptırılmıştır.

Şerif Ali Paşa Camii bulgaristan


3.2 İmaret Camii

1442 yılında Şahabettin Paşa tarafından yaptırılmıştır. Bugün hala ibadete açık bir camidir.

İmaret Camii bulgaristan


4. Yunanistan

Avrupa'nın güney doğusunda yer alan Yunanistan, bir zamanlar Osmanlı hükümdarlığı altındaydı. Osmanlı Devleti de Yunanistan'a kendisinden bir hatıra olarak Camiileri bırakmıştır.

yunanistan


4.1 Atina Fethiye Camii

Yapıldığı tarih hakkında kesin bir bilgi yoktur. Bir tamir hüccetinde caminin Fatih Sultan Mehmet vakfiyesi olduğundan bahsedilmektedir.

Atina Fethiye Camii


4.2 Yeni Cami

Yakın dönem Osmanlı camisi olan Selanik'te ki Yani Cami, 1902 yılında yapılmıştır. Cami bugün müze olarak kulanılmaktadır.

Yeni Cami yunanistan


Çelebi Sultan Mehmet Camii

1422 yılında Dimetoka'da inşa edilen camii, türlü yağmalamalara maruz kalmış ve ahır olarak kullanılmıştır. Daha sonra restore edilen cami, bugün ibadete kapalı bir şekilde ayakta durmaktadır.

Çelebi Sultan Mehmet Camii yunanistan


5. Kosova

Kosova, balkanlarda yer alan denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Diğer balkan ülkelerinde de olduğu gibi bir zamanlar Osmanlı'nın hükümdarlığı altında yer alan Kosova tarihi camilere ev sahipliği yapmaktadır.

kosova


5.1 Hüseyin Kethüda Camii

İnşa tarihi tam olarak bilinmeyen camii, Belgrad'da yapılan 250 Osmanlı camisinden ayakta kalan tek camidir. Bayraklı Camii olarakta bilinmektedir.

Hüseyin Kethüda Camii kosova


5.2 Kırık Camii

Fatih Sultan Mehmet Han'ın kıymetli komutanlarından biri olan İsa Bey tarafından  1455 yılında yaptırılmıştır.

Kırık Camii kosova


5.3 Evrenos Yakup Bey Camii

1526 yılında Kosava'nın merkezine yaptırılan caminin bugün sadece minaresi ayakta kalmayı başarabilmiştir.

Evrenos Yakup Bey Camii kosova


6. Arnavutluk

Yunanistan'ın hemen kuzeyinde bulunan içerisinde binlerce Müslüman vatandaş barındıran Arnavutluk, Osmanlı Devrinden kalma tarihi camileri barındırmaktadır.

arnavutluk


6.1 Muradiye Camii

Müthiş bir mimari inceliğe sahip olan bu cami 1435 yılında Avlonya'da İkinci Murad tarafından yaptırılmıştır.

muradiye camii arnavutluk


6.2 Ethem Bey Camii

1966 ylından beri ibadete kapalı olan camii Arnavutluk'un Tiran Kentinde bulunmaktadır.

Ethem Bey Camii arnavutluk


6.3 Bekarlar Camii

Arnavutluk'un Berat kentinde bulunan Osmanlı mirası camii. ayakta kalmayı başarmış fakat oldukça zarar görmüştür.

Bekarlar Camii arnavutluk

Önerilen İçerik: Yakın Tarihin En Kanlı Devrimleri!

NeOldu.com / Sosyal Fayda 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum