Bulgaristan Gezilecek Yerler

Bulgaristan Balkanlar'ın tarihi ve turistik bölgelerinden biridir. Ülkeye yapacağınız gezilere rehber olabilmek adına Bulgaristan'ın gezilecek görülecek yerlerini sizler için derledik.
Bulgaristan Gezilecek Yerler

Bulgaristan Gezilecek Yerler

  1. Bulgaristan'daki gezilecek yerler listesi
  2. Bulgaristan'daki müzeler
  3. Bulgaristan'da yer alan tarihi mekanlar
  4. Bulgaristan'daki turistik noktalar
  5. Bulgaristan'da nerede ne yenir?
  6. Bulgaristan otel önerileri
  7. Bulgaristan gezi rehberi haritası

Bulgaristan Hakkında Bilgi

  • Başkenti Sofya'dır.
  • Zengin bir tarihe sahiptir. 
  • Yemyeşil harika bir doğaya sahiptir.
  • Avrupa'nın 16. büyük ülkesidir.
  • Avrupa Birliği üyesidir.
  • 7.120.000 milyon nüfusa sahiptir.
  • Bulgarca dili kullanılmaktadır.
  • Para birimi Bulgar Levhası'dır.
  • Ülkede ağırlıklı olarak Hristiyan dini inanç görülmektedir.

Rila Manastırı

Rila Aziz İvan Manastırı olarak da adlandırılan manevi yapı, Bulgaristan'ın en görkemli ve en şöhretli Doğu Ortodoks manastırıdır. Güneybatı Rila Dağları bölgesinde bulunan manastır 'Rila Manastırı Doğa Parkı' olarak bilinen alanın içerisinde deniz seviyesinden tam 1,147 metre yükseklikte 876 ve 946 yılları arasında inşa edilmiştir. Dikdörtgen şeklindeki kutsal yapı, 8800 metrekarelik alanı kapsamaktadır ve kule ile ana kiliseden meydana gelmektedir. Yalnızca Bulgaristan'ın değil tüm Güney Avrupa'nın en turistiyerlerinden biri olarak kabul edilen Rila Manastırı yılda 1 milyona yakın turist çekmektedir. 1983 yılında UNESCO Dünya Mirasları Listesi'ne alınan manastır Bulgaristan'ın tarihi ve turistik yerlerinden biridir.

rila-manastiri.jpg

Rila Manastırı Hakkında Bilgi


Aleksandr Nevski Katedrali

Bulgaristan'ın başkenti Sofya sınırları içerisinde yer alan Aleksandr Nevski Katedrali, Neo-Bizans mimarisinin ülkedeki en eşsiz örneğidir. Aleksander Pomerantsev tarafından dizayn edilen katedral, Bulgar Ortodoks kilisesi olarak hizmet vermektedir. 1882 yılında yapımına başlanan kutsal yapı, yaklaşık 30 yıl sonra 1912'de tamamlanarak kullanıma açılmıştır ve halen aktifdir. 3170 metrekarelik sahayı kapsayan kilise Balkanlar'ın en devasa manevi yapılarından biridir. Bu katedral Bulgaristan tatilinizde mutlaka görmeniz gereken yerlerdendir.

aleksandr-nevski-katedrali-001.jpg


Rus Kilisesi

Aziz Nikolas Mucize Kilisesi olarak da bilinen bu kutsal yapı, başkent Sofya'nın merkezinde Tsar Osvoboditel Bulvarı üzerinde yer alan bir Rus Ortodoks kilisesidir. Rus Kilisesi Bulgaristan'da Osmanlı egemenliğine son veren Ruslar tarafından Saray Camii sitesinde inşa edilmiştir. 1907 yılında yapımına başlanan Rus Kilisesi 1914'te kutsanmıştır. Rus mimar Mikhail Preobrazhenski tarafından Rus Revival mimari usulüyle dizayn edilmiştir. Altın kaplamalı 5 kubbesiyle göz kamaştıran kilisenin rengarenk çini dış dekorasyonu G. Kislichev tarafından oluşturulmuştur. Bulgaristan gezi rehberinize ülkenin tarihinde derin izler bırakan Rus Kilisesi'ni eklemeyi unutmayın.

rus-kilisesi.jpg


Aziz George Kilisesi

Başkent Sofya'nın en merkezi yerlerinden birinde Sheraton Oteli'nin arka kısmında, Serdica antik kent kalıntıları içinde bulunan Erken Hıristiyanlık mimari tarzını aksettiren bir kırmızı tuğla yapısıdır. 4. yüzyılda Romalılar'ın inşa ettiği kilise, Sofya İmparatorları Galerius ve Büyük Konstantin'e ikametgah olmuştur. Aynı zamanda bölgede Osmanlı Devleti'nin hakim olduğu dönemlerde cami olarak kullanılmıştır. Ülkenin tarihini ve zengin kültürünü en iyi yansıtan yapılardan biri olarak rağbet gören Aziz George Kilisesi Bulgaristan seyahatinizin olmazsa olmazlarından biri olarak değerlendirilmelidir.

aziz-george-kilisesi-001.jpg


Aziz Sofya Kilisesi

6. yüzyılda inşa edilen kilise, Aziz George Kilisesi'nden sonra Bulgaristan'ın en eski kilisesidir. Bizans İmparatoru Jüstinyen döneminde oluşturulan Aziz Sofya Kilisesi, İstanbul'da bulunan Ayasofya Kilisesi ile aynı dönemlerde inşa edilmiştir. 12 ve 14. yüzyıllarda bu manevi yapı, büyükşehir kilisesi statüsü elde etmiştir. Bulgaristan'ın gezilecek yerlerinden biri olan Aziz Sofya Kilisesi, daha sonra Sredets olarak anılan başkente kendi adını (Sofya) vermiştir. 16. yüzyılda Osmanlı egemenliği döneminde kilisenin 12. yüzyıl freksleri tahrip edilmiş ve yerine minare eklenerek camiye dönüştürülmüştür.

aziz-sofya-kilisesi.jpg


Kara Camii

16. yüzyılda Osmanlı'nın Bulgaristan topraklarına hakim olduğu dönemlerde Kanuni'nin buyruğu üzerine dönemin en büyük mimarı Mimar Sinan'ın başkent Sofya'da tasarladığı şahane cami, 1528 yılında oluşturulmuştur. Sırasıyla Koca Mehmet Paşa Camii, İmaret Camii isimleriyle anılan şahane Osmanlı camii minaresinin yapımında kullanılan siyah kayalardan sebep bu adı almıştır. Eski Osmanlı camii birkaç yıl süren restore çalışmaları sonucunda 1903'te kiliseye çevrilmiştir. Balkanların en gözde mabetlerinden biri olarak bilinan Kara Camii için Bulgarların en ünlü şair ve yazarlarından İvan Vazov 'Sırrını vaktin çözemediği bir mimarlık mucizesi' betimlemesini yapmıştır. Bulgaristan seyahatinizde şu anda kilise (Sveti Sedmochislenitsi Kilisesi) olarak hizmet veren ünlü Osmanlı mimarisini görmeden kentten ayrılmayın.

kara-camii.jpg


Banyabaşı Camii

Başkent Sofya'da bulunan Osmanlı mimari harikası Banyabaşı Camii, Mimar Sinan tarafından tasarlanmıştır. 1566 yılında oluşturulan Banyabaşı Camii, Avrupa'daki en tarihi camilerden biri olarak önemlidir. Yayvan kubbesi ve yüksek minaresi ile Bulgaristan tatilinizde gönlünüzde taht kuracak olan cami Sofya'nın en merkezi noktalarından Maria Luiza Caddesi üzerinde yer almaktadır. Osmanlı Kadılarından Kadı Seyfullah'ın vefat eden eşine ithafen inşa edilen camiyi mutlaka görmelisiniz.

banyabasi-camii-001.jpg


Ulusal Tarih Müzesi

Bulgaristan'ın en büyük müzesi olarak bilinen Ulusal Tarih Müzesi, 1973 yılında kurulmuştur. Müzenin ilk binası Bulgar Tarihinin 1300 yıllık anısına 1984'te açılmıştır. 2000 yılında yeni hizmet yerine taşınan müze, 650 bin civarında tarih, etnografya, arkeoloji ve güzel sanatlar nesnelerine sahiptir. Ancak bunların sadece 65 bini yani yüzde 10'u sergilenmektedir. Ayrıca kurumda kütüphane ve bir de hediyelik eşya dükkanı faaliyet gösteriyor. Bölgenin köklü tarihine ayna tutan Ulusal Tarih Müzesi Bulgaristan'ın gezilecek yerleri arasında olmalıdır.

ulusal-tarih-muzesi.jpg


Ulusal Sanat Galerisi

Başkent Sofya'nın Battenberg Meydanı'nda yer alan sanat müzesinde 50 bin civarında sanat eseri sergilenmektedir. 1934 yılında kurulan sanat galerisi ve 1946 yılında şu anki mekanına taşınmıştır. Bulgaristan Ulusal Revival sanatçılarının eserlerine, yabancı sanatçıların çalışmalarına ve yine Bulgaristan'ın 1978 yılında işgalden kurtulmasının ardından ortaya çıkan birinci nesil Bulgar ressamların eserleri burada sunulmaktadır. Bulgar sanatkarlarının ortaya koyduğu sanat çalışmalarını tanımak istiyorsanız Bulgaristan tatilinizde bu mekana zaman ayırın.

ulusal-sanat-muzesi.jpg


Baba Vida

Bulgaristan'ın kuzeybatısında Tuna Nehri kıyısında Vidin kentinde yer alan tarihi bir Ortaçağ kalesidir. 10. yüzyılda yapımına başlanan yapı, bölgenin en önemli savunma kalesi olarak kullnılmıştır. 1365 ve 1369 yılları arasında Macar kontrolüne geçen kale 1388'de Osmanlı'nın kontrolüne girmiştir. 18. yüzyılın sonundan itibaren silah deposu ve hapishane olarak kullanılan kale son yüzyılda gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarının ardından turizme açılmıştır. Şu anda Bulgaristan'ın tarihi ve turistik yerleri arasında önemli bir konum elde eden kale muhakkak keşfedilmelidir.

baba-vida.jpg


Merkez Balkan Ulusal Parkı

Balkan Dağları'nın orta ve yüksek kesimlerini kapsayan milli park Bulgaristan'ın en mükemmel coğrafi alanlarından biri olarak meşhurlaşmıştır. Bölgenin yüksekliği 550 ila 2376 metre arasında değişmektedir. 716,69 kilometrekarelik bir alanı kapsayan ve 1991'de milli park ilan edilen Merkez Balkan Ulusal Parkı Bulgaristan'ın en büyük üçüncü sit alanı olarak bilinmektedir. Ülkenin Lovech, Gabrovo, Sofya, Filibe ve Stara Zagora kentlerinin arazilerinin bir kısmını içeren bölge, aynı zamanda Avrupa'da korunan alanlar içerisinde en büyük ve en değerli olanlarından biridir. Yüzde 56'sı ormanlarla kaplı olan milli park yüzlerce ağaç, çiçek, sürüngen, kuş, balık gibi bitki ve hayvan türlerine ev sahipliği yapmaktadır. Bulgaristan gezi rehberinizde bu doğa harikası alan kesinlikle yer almalıdır.

merkez-balkan-ulusal-parki.jpg


Pobiti Kamani

Taş Çölü olarak da bilinen bölge, Avrupa'da eşine az rastlanan bölgelerden biridir. Yükseklikleri 5 ila 7 metre kalınlıkları ise 30 cm ile 3 metre arasında değişen taş sütunlardan oluşmaktadır. 13 kilometrekarelik alanı kapsayan çöl kum tepeleri bölgesi Doğu Avrupa'da bilinen tek doğal oluşumlu çöl alanıdır. Burada çöl sürüngenlerine ve diğer çöl hayvanlarına rastlanmaktadır. Bulgaristan'ın görülecek yerlerinden biri olarak her yıl yüz binlerce turist çeken Pobiti Kamani mutlaka gezilmelidir.

pobiti-kamani-001.jpg


İskar Nehri

Tuna Nehri'nin kollarındandır ve tam 368 kilometre boyunca uzanır. Bulgaristan sınırları dahilinde bulunan en büyük ırmak olarak bilinmektedir. Kaynağını 2,500 metrede Rila Dağı'ndan alan nehir ülkenin en değerli akarsularından biridir. İskar Baraj Gölü'ne dökülen nehir balıkçılık, gezi, piknik faaliyetlerinin popüler noktalarından biri haline gelmiştir. Bulgaristan seyahatinizde İskar Nehri'ne rastlayabilirsiniz. Nehir mükemmel bitki örtüsünün içinde akar ve bölgeye hayat verir.

iskar-nehri-001.jpg


Musala

Burası ülkenin en yüksek noktası sarp Rila Dağı'nın doruğudur. Rila Ulusal Parkı'nda yer almaktadır ve 2,925 metre yüksekliği ile Bulgaristan'ın ve Balkanların rakımı en yüksek bölgesidir. Dağın öncesi ismi Tangra'dır ve Musala adı Osmanlılar tarafından konulmuştur. Anlamının ise 'Maşallah' kelimesinden geldiğine dair görüşler dillendirilmektedir. Birçok bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yapan bölge, dağcıların en çok tercih ettiği mekanlardan birisidir.

musala-001.jpg


Srebarna Doğa Koruma Alanı

Silistre Kenti'nin 18 kilometre batısında bulunan Srebarna Gölü ve çevresini içeren Avrupa ve Afrika arasında bir kuş göç yolu üzerinde yer alan mükemmel bir bölgedir. Göl derinliği 1 ila 3 metre arasında değişen son derece sığ bir göldür. Yaklaşık 6 kilometrekarelik alanı kapsar ve 1948 yılından bu yana koruma altına alınmıştır. Bölge UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne 1975'te alınmıştır. Nesli tükenmekte olan sulak alan bitkilerine, 39 memli, 21 sürüngen ve amfibi, 10 balık ve 179 kuş (tepeli pelikan, balıkçıllar, kuğu, kaz ves.) ev sahipliği yapan bölge mutlaka görülmelidir.

srebarna-doga-koruma-alani.jpg


Bulgaristan'da Nerede Ne Yenir?

Avrupa'nın ülkelerinden biri olan Bulgaristan yöresel yemekleri ve harika mekanları sayesinde adından sıkça söz ettirmiştir. Bulgaristan'da hangi mekanlarda hangi yemekler yenir sorusuna cevaplar;


Mamin Kolio Tavern ~ Milinka

Mamin Kolio Tavern

Bu geleneksel Bulgar folklor tarzı taverna (yerel olarak 'mehana' olarak bilinir), şehir merkezinden güzel bir avlu ve çocuk oyun alanı ile sadece bir taş atımıdır. Kırsal yaşamdan ve geleneksel dokuma masa örtülerinden gelen biblolarla bezeli, başkentte olduğunuzu kolayca unutabilirsiniz ve Bulgar misafirperverliğinin tadını sonuna kadar çıkarabilirsiniz. Menüde harika cızırtılı sıcak 'sach' yemekleri dahil olmak üzere Bulgar mutfağından spesiyaliteler yer almaktadır.

Adres: "Pozitano" 40, 1000 Sofia Center, Sofia, Bulgaristan

Tel: +359 2 471 6577

milinka

Hamur işinde iyi olan Bulgaristan Milinka denilen bu hamur yiyeceği vazgeçilmez atıştırmalıklar arasında yer almaktadır.


 

Spaghetti Company

Spaghetti company

Alışveriş merkezinin en üst katında bulunan ve bu konumdan Vitoşa dağı manzarası ile ziyaretçilerini adeta büyüleyen Spaghetti Company özellikleriyle ilgi çekicidir. Bir film öncesi / sonrası yemek için harika bir yer olarak gösterilmektedir.

Adres: "Vitosha" 150, 1408 Ivan Vazov, Sofia, Bulgaristan

Tel: +359 2 881 0100


Tabla Restoran ~ Yahni

tabla restoran

Bu küçük restoranda taze, yaratıcı ve en önemlisi sağlıklı yemeklerin mükemmel menüsü. Et, balık, deniz ürünleri ve vejeteryan yemekleri sunuluyor ama hepsini birleştiren şey, kızartma değil, yapay lezzet verici ve sadece en kaliteli malzemelerden oluşmaktadır.

Adres: "Angel Kanchev" 11, 1000 Sofia Center, Sofia, Bulgaristan

Tel: +359 88 875 0020

yahni

Türkler'de de bulunan bu meşhur yemek Bulgarlar tarafından da yapılmaktadır. Kuzu etinden yapılan ve çok sevilen yemek listemizde yer almaktadır.


La Skara

La Skara

Sofya'da kendi tercihinize göre kendi masanızdaki et seçiminizi yapabileceğiniz eşsiz bir yemek deneyimi. Öğrenci Kasabası'nın kenarında, gurbetçilerle meşhur banliyölerin yakınında yer alan La Skara, akşamları eğlencelidir  ideal olarak daha geniş bir arkadaş grubuyla birlikte, ızgara deneyiminin tadını taze ve hazır marine kesimlerle tamamlayabilirsiniz.

Adres: "Yavor" 42, 2770 Noviyat Grad, Bansko, Bulgaristan

Tel: +359 88 530 0777


Asia Hot Spot

Asia Hot Spot

Uzak Doğu'dan Asya mutfağının lezzetleri için, Tayland, Çin, Kore, Endonezya, Vietnam ve Japon spesiyaliteleri sunan, Asia Hot Spot Bulgaristan asya mutfağının tadına varabileceksiniz.

Adres: "Angel Kanchev" 35, 1000 Sofia Center, Sofia, Bulgaristan

Tel: +359 88 925 2112


Bulgaristan'da Nerede Kalınır? 5 Otel Önerisi

Avrupa birliği üyelerinden biri olan Bulgaristan son zamanlarda türk turistlerinde ziyaretine gittiği ve çok güzel vakit geçirdikleri görülmektedir. İşte sizler için derlediğimiz Bulgaristan'ın en güzel otelleri;


Maison Sofia Hotel

Maison Sofia Hotel

Şehrin güney kesiminde hoş bir ortamda bulunan modern otel, Tokuda özel hastanesine ve tenis kortlarının büyük Maleevi kompleksine yakındır. Şehir merkezine hızlı erişim sağlayan bir ana yola yakın olmasına rağmen, otel ve çevresi, çevredeki ormanlık alanın sağladığı sessiz ve temiz havanın tadını çıkarmanızı sağlamaktadır.

Adres: "Angel Kanchev" 35, 1000 Sofia Center, Sofia, Bulgaristan

Tel: +359 2 861 5700

Fiyat: 530€


Anel Hotel

Anel hotel

Sofya'nın batısındaki ana bulvarlardan birinde yer alan sıra dışı bir sanat sergisine sahip modern otel. Bir metro istasyonuna yakın olan şehir merkeze sadece birkaç durak uzaklıktadır. Geniş ahşap zeminli geniş odalar. Otelin konukları ücretsiz Wi-Fi, ücretsiz otopark ve spa merkezinde havuz ve spor salonundan ücretsiz yararlanabilmektedir.

Adres: "Todor Alexandrov" 14, 1303 Sofia Center, Sofia, Bulgaristan

Tel: +359 2 911 9900

Fiyat: 200€


Hilton Sofia

Hilton Sofia

Ulusal Kültür Sarayı'na ve Güney Parkı'nın kenarına yakın, birinci sınıf, modern 8 katlı otel. Aydınlık ve havadar odalar serin, sakin tonlarda dekore edilmiştir ve ses yalıtımlı pencereler, dışarıdaki yoğun yoldan ses gelmemesini sağlar. Otelin temalı menüsü ve şık açık hava barbekü terası ile mükemmel bir gurme restoranı bulunmaktadır.

Adres: Bulevard "Bulgaria" 1, 1421 g.k. Lozenets, Sofia, Bulgaristan

Tel: +359 2 933 5000

Fiyat: 500€


Hotel Marinela

Hotel Marinela

Büyük, yüksek katlı otel, Merkezi bir konumda değil fakat lokanta, dükkan vb. ile en büyük parklardan birinin ve bir metro durağı yürüme mesafesinde olan Hotel Marinela, pazar yerleşim bölgesine çok yakın bir konumda yer almaktadır.

Adres: Blvd "James Bourchier" 100, 1407 g.k. Lozenets, Sofia, Bulgaristan

Tel: +359 2 969 2222

Fiyat: 600€


 

Novotel Sofia

Novotel Sofia

Otel, Sofya'nın en hızlı gelişen yeni iş alanlarından birinde yer alan stratejik konumundan, şehrin ana arter yolu Tsarigradsko Shosse Bulvarı'ndan yararlanmaktadır. Şehir merkezine 6 km ve Sofya Uluslararası Havaalanı'na sadece 5 km uzaklıktadır. Otel, Sofya’nın en büyük alışveriş ve eğlence merkezlerinden biri olan The Mall’ın bitişiğindedir.

Adres: 115 N Tsarigradsko Shosse Blvd, 1784 Sofia, Bulgaristan

Tel: +359 2 904 3000

Fiyat: 410€

NeOldu.com / Gezi Rehberi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.