Baker Kisti Nedir? Baker Kisti Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Çoğu zaman tehlikeli olmayan baker kistinin nedenlerini, belirtilerini, bitkisel tedavisi, egzersizlerini ve tedavisini içeriğimizde bulabilirsiniz.
Baker Kisti Nedir? Baker Kisti Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Erkeklere kıyasla kadınlarda daha sık görülen baker kisti, genellikle 40 yaş üstündeki bireylerde karşımıza çıkmaktadır. Dizin altındaki bölgede ciddi ağrılara sebebiyet veren bu rahatsızlığın bir an önce tedavi edilmesi gerekir. Bu içeriğimizde baker kisti nedir, neden olur, nasıl geçer, belirtileri nelerdir, hangi egzersizler yapılır ve nasıl tedavi edilir gibi soruları cevaplayacağız.

İşte baker kisti hakkında her şey...

Baker Kisti Nedir?

Baker Kisti

Dizin arka kısmında oluşan baker kisti içi sıvı ile dolu olan yumuşak bir kitledir. Dizin gerilmesi ve bükülmesi gibi aktiviteler sırasında bu kist keskin bir ağrı ve sızı oluşmasına sebebiyet vermektedir.

Baker kisti popliteal kist olarak da adlandırılmaktadır. Kıkırdak dokusunun yırtılmasına bağlı olarak ortaya çıkan baker kisti, kireçlenme problemi yaşayan kişilerde sıklıkla görülen bir rahatsızlıktır.

Baker Kisti Neden Olur?

Baker Kisti

Baker kisti genellikle artrit veya kıkırdağın yırtılması sonucunda oluşmaktadır. Ancak baker kistinin ortaya çıkması yalnızca bu nedenler yüzünden olmamaktadır. Baker kistinin oluşumunda birkaç faktör rol oynamaktadır.

Fiziksel aktivite ve spor sırasında bacağa veya dize alınan darbe, kemik erimesi, menisküs yırtığı, gonartroz, gelişmekte olan çocuklarda eklem zorlamaları, yaşlanma, eklem iltihabı ve gut hastalığı baker kistinin nedenlerindendir.

Baker Kisti Belirtileri Nelerdir?

Baker Kisti

Baker kisti söz konusu ise orta veya şiddetli düzeyde ağrı, katılık, dizin arka kısmında şişlik oluşumu, diz, baldır ya da bilek bölgesinde kızarıklık ve hareket kısıtlılığı gibi belirtiler görülmektedir.

Yukarıda saymış olduğumuz belirtiler baker kistine sahip olan kişilerde görülmektedir. Eğer bu belirtileri kendinizde görüyorsanız baker kistinden şüphelenmeli ve tedbir amaçlı doktora görünmelisiniz. Doktorunuz kistin takibini yapacak ve tedavi sürecini yönetecektir.

Baker Kisti Nasıl Anlaşılır?

Baker Kisti

Baker kistini anlamak için belirtilerine bakmamız gerekiyor. Diz arkasında sertlik, diz arkasında veya bacakta şişlik, diz ağrısı, katılık ve sertlik gibi belirtiler varsa baker kistinden şüphelenebilirsiniz. Ayrıca bu rahatsızlığın fizik muayene ile kolaylıkla teşhis edilebileceğini söyleyelim.

Baker Kisti Tedavisi ve Ameliyatı

Baker Kisti

Doktorun yapacağı muayene ile rahatlıkla teşhis edilebilen baker kistinde kesin teşhis için MR ve ultrasyon görüntüleme tekniklerinden faydalanılabilir. Baker kistinin her zaman tedavi edilmesi gerekmez. Çoğu zaman kist takibe alınır ve ortadan kaybolması beklenir.

Kist zaman içerisinde kendiliğinden kaybolmuyorsa ilaç tedavisi uygulanmaya başlanır. Enjekte yoluyla uygulanan ilaç şikayetlerin azalmasına destek olur. Baker kisti tedavisinde uygulanan bir diğer tedavi yöntemi ise aspirasyon yöntemidir. Bu yöntem ultrasyon yardımıyla yapılır ve kistin içindeki sıvı çıkartılır.

Son olarak ise ameliyat ile kistin ortadan kaldırılması sağlanır. Ancak baker kisti ameliyatı genellikle tercih edilmez. Baker kisti ameliyatı son tedavi yöntemi olarak görülür ve defalarca boşaltılmış ancak sürekli tekrar eden vakalarda tercih edilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Diz Ağrısı Neden Olur?Diz Kireçlenmesi Nedir?
İliotibial Bant Sendromu Nedir?Menisküs Yırtılması Nedenleri ve Tedavisi

Baker kisti nasıl geçer?

Baker kisti tedavisinde kullanılan birkaç yöntem bulunuyor. Bunlar ilaç tedavisi, aspirasyon yöntemi ve ameliyattır. Bu yöntemler sayesinde baker kistinden kurtulabilirsiniz.

Baker kisti zararlı mı?

Baker kisti tehlikeli bir rahatsızlık değildir. Ancak tedavi edilmediği takdirde zaman patlayabilen kistten açığa çıkan sıvı baldırlara doğru akar. Bunun sonucunda da diz bölgesinden bileğe kadar ağrı, şişlik ve renk değişikliklerine sebebiyet verir. Bazı durumlarda pıhtılaşmaya da etkide bulunur.

Baker kisti kansere dönüşür mü?

Baker kistinin kansere dönüşmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Ancak bu rahatsızlık ilerlediği takdirde damarlarda pıhtı gelişmesi gibi problemlere neden olabilmektedir. Bu yüzden belirtileri gördüğünüz anda doktora başvurun.

Baker kisti kendiliğinden geçer mi?

Baker kistinin bazı durumlarda kendiliğinden geçtiği görülmüştür. Ancak çoğu zaman ilaç ve aspirasyon yöntemi sayesinde ortadan kaldırılmaktadır.

Baker kisti hangi bölüm bakar?

Bu rahatsızlığın tedavisi için Ortopedi bölümündeki uzmanlara görünmeniz gerekiyor. Alanında uzman bir Ortopedi doktoru baker kistini kısa sürede ortadan kaldıracaktır.

Baker kisti ağrı yapar mı?

Baker kisti bacakta ağrıya ve şişliğe neden olan bir hastalıktır. Bu rahatsızlık ilerlediği takdirde ciddi anlamda ağrılarla uğraşmak zorunda kalırsınız. Bu yüzden bir an önce gerekli tedaviyi olun.

Baker kistine hangi bitki iyi gelir?

Baker kistine iyi gelen birkaç bitkisel çözüm yöntemi bulunuyor. Bunlar elma sirkesi, buhur yağı ve Hint yağıdır. Bu bitkisel yöntemleri kullanarak baker kistini tedavi edebilirsiniz.

Baker kisti için hangi egzersizler yapılır?

Baker kistinin tedavisine yardımcı olmak için yapabileceğiniz birkaç egzersiz bulunuyor. Bunlar squat, yan adım , ayakta kalf, topuk kaydırağı ve hamstring egzersizleridir. Bu egzersizleri yaparak baker kistinin belirtilerinin azalmasına destek olabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum