İliotibial Bant Sendromu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Dizin dış bölgesinde ağrıya sebebiyet veren iliotibial bant sendromunun nedenlerini, belirtilerini, egzersizlerini ve tedavisini yazımızda inceledik.
İliotibial Bant Sendromu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Genellikle sporcularda görülen iliotibial bant sendromu, diz bölgesinde ciddi ağrıların oluşmasına sebebiyet vermektedir. Bu sebeple de tedavi edilmezse günlük aktivitelerimizi dahi engelleyebilir. Bu içeriğimizde iliotibial bant sendromu hakkında bilinmesi gerekenlere yer verdik.

İşte iliotibial bant sendromu hakkında her şey...

İliotibial Bant Sendromu Nedir?

İliotibial Bant Sendromu

İliotibial bant sendomu, dizin ileri geri hareketi sırasında bantın dize sürtünmesi sonucunda bantta hasar meydana gelmesiyle oluşmaktadır. Bu nedenle uzun mesafe koşucularda, bisiklet, tırmanış veya kayak gibi sporlarla uğraşan kişilerde iliotibial bant sendromuna sıkça rastlanılır.

Leğen kemiğinin dış kısmından dizin dış yanına kadar uzanan iliotibial bant, yürüme veya koşma gibi durumlarda dizin aşırı hareketlerini engelleyerek stabil duruma getirir. Ancak yanlış antrenman veya uzun mesafe koşu gibi faaliyetler sonucunda iliotibial bant sendromu dediğimiz rahatsızlık ortaya çıkar.

İliotibial Bant Sendromu Neden Olur?

İliotibial Bant Sendromu

İliotibial bant sendromunun oluşmasında bazı faktörler ön plana çıkmaktadır. Bu bandın yeterince esnek olmaması, koşma tecrübesinin olmayışı, sürekli aynı yönde uzun süre koşma, yokuş aşağı koşma, iliotibial bandın kısa oluşu, bacak uzunluğunun farklı olması ve gerdy çıkıntısının belirgin olması bu rahatsızlığın nedenleri arasındadır.

Yukarıda saymış olduğumuz nedenler yüzünden iliotibial bant sendromu ortaya çıkmaktadır. Eğer bu rahatsızlığın belirtileri kendinizde görüyorsanız ve nedenleri de varsa bir an önce uzman bir doktora görünmelisiniz. Alanında uzman doktor gerekli tedaviyi yapacaktır.

Bant Sendromu Belirtileri Nelerdir?

İliotibial Bant Sendromu

Dizi açıp bükme sırasında ağrıya neden olan iliotibial bant sendromu, birkaç belirtiyle kendisini göstermektedir. Dizin hafif büküldüğü (30-45 derece) durumlarda oluşan ağrı, hafif tempolu koşularda görülen sızı, spor ya da herhangi bir aktivite sırasında oluşan ağrı, dizin dış kısmında hissedilen ağrı ve yanma, şişlik ve hareket esnasında gıcırtı sesi gelmesi bu rahatsızlığın belirtileridir.

Bu belirtilerden en az birkaçına sahipseniz iliotibial bant sendromuna sahip olduğunuzdan şüphelenmelisiniz. Bu durumda bir an önce ağrıya neden olan etkenlerden uzaklaşmalı ve doktora başvurmalısınız.

İliotibial Bant Sendromu Tedavisi Nasıldır?

İliotibial Bant Sendromu

İliotibial bant sendromu tedavisinde uygulanabilecek bazı etkili yöntemler bulunuyor. Bunlar hastanın fiziksel aktivitelerini kısıtlaması, soğuk kompres uygulaması, ağrı kesici ve anti romatizmal ilaçların kullanımı, fizik tedavi ve masaj uygulamalarıdır.

Tedavinin ilk evrelerinde öncelikle ağrı ve şişlik kontrol altına alınır. Bu süreçte hastanın fiziksel aktivitelerini kısıtlaması ve spor yoğunluğunu azaltması önerilmektedir. Tedavinin ilk evrelerinde istirahatin yanı sıra soğuk kompres uygulaması da oldukça önemlidir. Hasta 1-2 saat aralıklarla 10 dakikalık soğuk kompres uygulayabilir.

Ağrının azaltılması için ağrı kesici ve anti-romatizmal ilaçlar fayda sağlayabilir. Ancak bu ilaçlar mutlaka doktor kontrolünde kullanılmalıdır. İliotibial bant sendromu tedavisinde başvurulan yöntemlerden bir diğeri ise fizik tedavidir. Germe egzersizleri bu aşamanın temelini oluşturur. Ayrıca masaj uygulamalarına da başvurulabilir.

İliotibial Bant Sendromu Egzersizleri

İliotibial Bant Sendromu

Bu rahatsızlığı tedavi etmenin yollarından birisi de düzenli egzersiz programlarıdır. Yapacağınız birkaç egzersiz ve hareket sayesinde iliotibial bant sendromundan sonsuza kadar kurtulmanız mümkündür.

Spor faaliyetlerine başlamadan önce yapacağınız birkaç germe egzersizi sizi ağrılardan kurtaracaktır. İliotibial bant sendromuna iyi gelen egzersizler olan quadriseps, harmstring, piriformis ve İTB germe hareketlerini yaparak ağrı oluşumunu engelleyebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Diz Ağrısı Neden Olur?Diz Kireçlenmesi Nedir?
Baker Kisti Nedir?Menisküs Yırtılması Nedenleri ve Tedavisi

İliotibial bant sendromu ne demek?

İliotibial bant, leğen kemiğinin dış kısmından dizin dış kenarına uzanan bir banttır. Diz hareket ederken bu bantta yaşanan sürtünme sonucunda iliotibial bant sendromu dediğimiz rahatsızlık oluşmaktadır.

İliotibial bant sendromu oluşmasının sebepleri nelerdir?

Bu rahatsızlık iliotibial bant uyluk kemiğinin alt dış kenarı üzerinde hareket ederken yaşanan sürtünme yüzünden ortaya çıkar. Bu sürtünme sonucunda bölgedeki kemikte, tendonlarda ve küçük sıvı dolu keselerde iltihaplanma oluşur. Bu iltihaplanma sonucunda da altındaki doku sıkışır ve ağrıya neden olur.

İliotibial bant sendromu semptomları nelerdir?

İliotibial bant sendromuna sahip olan kişilerde göze çarpan en büyük belirti dizin yan tarafında görülen ağrıdır. Yaşanan bu ağrı koşma, merdiven inip çıkma ve pedal çevirme gibi aktivitelerle git gide artmaktadır.

İliotibial bant sendromu nasıl geçer?

Bu rahatsızlığı geçirmek için kullanabileceğiniz birkaç yol vardır. Bunlar spor yoğunluğunu azaltmak, bol bol dinlenmek ve doktorun uygun gördüğü ilaçları kullanmaktır. Bu yöntemler sayesinde iliotibial bant sendromundan kurtulabilirsiniz.

İliotibial bant sendromu tedavi edilmezse ne olur?

İliotibial bant sendromu tedavi edilmediği takdirde neden olduğu ağrılar gitgide artmaktadır. Bunun sonucunda da en son olarak günlük aktivitelerimizi dahi yapamayacak hale geliriz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.