Allah İnancının İnsan Hayatındaki Yeri Ve Önemi?

Allah İnancının insan hayatındaki yeri ve önemi konusu hakkında detaylı bilgiye sahip olabilmeniz için sizlere oldukça etkili bir içerik oluşturduk. İşte, Allah inancı ve Allah inancının insan hayatındaki yeri…
Allah İnancının İnsan Hayatındaki Yeri Ve Önemi?

Allah inancının insan hayatındaki yeri ve önemi oldukça büyüktür. Kişinin kendini güvende hissetmesi, herhangi bir maddi sorundan dolayı kaygıya kapılmaması, yaptıklarının ve yapacaklarının melekler tarafından kayıt aldığına ve bunun Allah (c.c) tarafından ahirette ceza-mükâfat ile sonuçlanacağına inanıldığı için kişi yaptıkları her şeye dikkat ederek yapar.

Allah inancının insan hayatındaki yeri ve önemi hakkında söylenebilecek birçok madde ve detay vardır. Şimdi dilerseniz bunları maddeler halinde açıklayalım.

allah inancı ve insan hayatındaki yeri

Allah inancı, yaşama sevgisi verir

Bir insan dünyaya neden geldiğini, dünyada gördüklerinin bir sahibinin olduğunu bilirse ancak yaşama sevgisi kazanır. Zenginliğini kendinden bilen, ağaç, çiçek, böceklerin vs. kendiliğinden var olduğunu veya doğanın bir getirisinden ibaret olduğunu düşünenler, dünyayı “başıboş” gördükleri için yaşama sevgisi de olmaz. Ama dünyada gözle gördüğü ve göremediği her şeyin sahibinin Allah (c.c) olduğunu bilen bir insan; doğaya karşı saygılı olur, doğayı kendisine izin verildiği ölçüde kullanır. Daha da önemlisi, bu kadar güzelliği yaratan birinin ahrette nasıl bir yer inşa ettiğini düşünmeden edemez ve bu da Allah için yaşama sevincinin pekişmesini sağlar.

Allah inancı kişinin dürüst olmasını sağlar

Herhangi bir yaratıcının gücüne inanmayan, dünyada yapacaklarının karşılığını ahirette alacağına inanmayan insanlar, kötülük yapmaya daha meyilli olurlar. Allah inancı, iman şartlarından biridir ve bu şartın en büyük getirilerinden biri de kişiyi dürüst olmaya sevk etmesidir. Çünkü kişinin dürüst olması Allah (c.c)’ın emridir ve dürüst olmayanlar ise kıyamette cezalandırılırlar. Bunun bilinci ile hareket eden kişi haliyle dürüst olur.

allah inancı

Allah inancı kişinin samimi olmasını sağlar

“İbadetlerin temel ilkeleri” başlıklı konumuzda ibadetlerin kabul olabilmesi için “Gösterişten uzak olmak” şartının olduğunu söylemiştik. Gösterişten uzak durmak demek riya yapmadan ibadet etmek demektir. Daha da açıklayacak olursak; “gösterişsiz ibadet”, ibadet eden kişinin sürekli Allah’ın kendisini gözettiğinin bilincinde olarak yapılan ibadettir. Allah inancının insan hayatındaki yeri ve önemi en çok da burada kendini gösterir. Allah’a inan kişi, yaptıkları ibadetleri, hayırları, okuduğu ilimleri vs. hepsini Allah rızası için yaptığı için samimi olur.

Allah inancı konuşurken kişinin doğru konuşmasını sağlar

“Doğru sözlü olmak” Allah’ın (c.c) insanlara emrettiği bir davranıştır. “Yalanı ancak Allah´ın ayetlerine inanmayanlar uydurur, iftira ederler; işte onlar, yalancıların ta kendileridirler.” (Nahl-105) buyurulmaktadır. Allah’a (c.c) iman eden bir kişi, Allah’ın ayetlerine de iman eder ve böyle bir inanca sahip olan bir insan iftira atmaktan çekinir çünkü bunun bir bedelinin olduğunu düşünür. İnsanlarla konuşurken yalan söylemez, yalan söylerse hem dünyada ortaya çıkacağını bilir hem de kıyamette hesabını vereceğini bilir.

allah inancı ve insan hayatındaki yeri

Allah inancı adil ve merhametli olmayı sağlar

Müslümanların adaletli ve merhametli davranmalarındaki tek neden Allah’ın (c.c) emri olduğu içindir. Akrabaya yardım etmek, şahitlik yaparken doğru konuşmak ve bir şey hakkında hüküm verirken adaletli olmak gibi tüm vasıflar, Allah inancının insan hayatındaki yeri ve önemi konularıdır. Nitekim Allah (c.c) ayet-i kerimede şöyle buyurmaktadır;  “Şüphesiz Allah, adaleti, iyilik yapmayı, yakınlara yardım etmeyi emreder; hayâsızlığı, fenalık ve azgınlığı da yasaklar. O, düşünüp tutasınız diye size öğüt veriyor.” (Nahl-90)

Allah inancı kişinin anne babasına karşı merhametli olmasını sağlar

Anne ve baba, insanın dünya üzerindeki en değerli varlıklarıdır. Doğuran, büyüten ve her türlü tehlikeye karşı koruma altına alan anne ve babanın hakkı, Allah (c.c) katında da çok büyüktür. Daha önceki konumuz olan İsra Suresi 23. Ayette verilen mesajlar hakkında bilgi verirken ayeti de yazmıştık. Ayet; “Rabbin, sadece kendisine kulluk etmenizi ve anne babanıza iyi davranmanızı emretti. Onlardan biri veya ikisi senin yanında yaşlanırsa onlara öf bile deme! Onları azarlama! İkisine de gönül alıcı güzel sözler söyle.” (İsra-23) emrini veriyordu. Yani iman eden bir insanın anne-babasına karşı merhametli olduğu görülür.

Allah inancının insan hayatındaki yeri ve önemi hakkında verdiğimiz bu bilgilerin genel ve kısa özeti olduğunu söylememiz gerekir. Çünkü Allah inancının insan üzerindeki etkisi oldukça fazladır. Ama tüm bunların sonucunda şunu söylemek daha doğru olur;

“Allah’a iman eden bir insan, yapacağı her şeyin bir karşılığının olacağına inanan kişidir. Çevreye zarar verilmeyeceğini, insanlara karşı merhametli, dürüst ve adil olunacağını bilir. Eğer bu şekilde davranmazsa, kıyamet gününde hesap vereceğini bilir. Anne-babasına karşı iyilikte kusur işlemez ve onların razı olmayacağı işlere girmez. Tüm bunlar, Allah inancının insan hayatındaki yeri ve önemidir.”


Önerilen İçerik: Allah'a İmanın İnsan Üzerinde Etkisi

NeOldu.com / DİN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum