Ahzâb Suresi 45-46. Ayetlerde Verilen Mesajlar Nelerdir?

Ahzab Suresi, 45. ayet ve 46. ayetlerde insanlığa verilmek istenen mesajlar hakkında size en detaylı bilgiyi bu içerikte veriyoruz. İşte, Ahzab suresi 45-46. ayet hakkında bilinmesi gerekenler...
Ahzâb Suresi 45-46. Ayetlerde Verilen Mesajlar Nelerdir?

Kur’an’ı Kerim’in tüm ayetleri biz iman eden insanlara yol gösterici bir rehber niteliğindedir. Hayatımızın her alanını Allah’ın belirttiği şekilde yönlendirmek zorundayız ve O’nun emirlerine boyun eğerek itaatimizi pekiştirmek durumundayız. Ahzâb Suresi 45-46. Ayetlerde verilen mesajlar da Peygamberi tanımak ve itaat etmek adına önemli bilgiler içermektedir.

Ahzâb Suresi 45-46. Ayetlerde verilen mesajlara geçmeden önce ayetleri inceleyelim.

“Ey peygamber! Seni tanık, müjdeci, uyarıcı, izniyle Allah’a çağırıcı ve etrafını aydınlatan bir ışık olarak gönderdik.”

Bu ayet-i kerimede, Peygamber efendimize yüklenen sorumluluklardan bahsedilmektedir. O (s.a.v) bir insan olmakla birlikte diğer tüm insanlardan çok daha farklıdır. “Tanık olma” özelliği, her insana yüklenebilecek bir sorumluluk değildir. İnsanların nasıl yaşadıklarına tanıklık etmek ve yanlış yaşantılara karşı doğru yolu anlatmak ve insanların hidayete ermesi için çalışabilmek her Müslümanın görevi olsa da Peygambere verilen bu sorumluluk diğer insanlarınkinden çok daha zor ve farklıdır.

Peygamber efendimiz (s.a.v) “mijdeleyici” özelliğine sahiptir. İnsanlara emredilen şekilde yaşamaları neticesinde Cennet’in vaat edildiğini söyleyen O’dur, insanların başına bir bela ve musibet geldiğinde sabretmenin karşılığında muhakkak kurtuluşa erineceğini müjdeleyen de O’dur. Yani Peygamber efendimiz, insanları müjdeleyici bir şahsiyet olarak gönderilmiştir.

O (s.a.v) uyarıcıdır!

Peygamber efendimizin ve diğer tüm peygamberlerin ortak çağrısı “Allah’ın birliğine iman”dır. Hz. Âdem’den Hz. Muhammed (s.a.v) kadar gelen tüm peygamberlerin ortak çağrısı ve derdi uyarmaktır. Peygamber efendimiz de hayatı boyunca insanların azap dolu çukurlarda yanmamaları ve Allah’ın gazabına uğramamaları için yaptıkları yanlışları düzeltmeleri için sürekli uyarılarda, emir ve nasihatlerde bulunmuştur. Bu özelliği ile diğer tüm insanlardan ayrılan Peygamber efendimiz (s.a.v), uyarıcılık alanında da insanlar için en büyük örnektir.

“Etrafını aydınlatan bir ışık olarak gönderdik.”

İnsanın etrafını aydınlatması maneviyatla olur. İnsanlara karşı iyilikte bulunmak, ihsanda bulunmak, iyilik yapmak, kötülükten sakındırmak gibi tüm hal ve hareketler ancak maneviyatın sağlam ve güçlü olması ile mümkün olabilir. Hz. Muhammed (s.a.v), maneviyat bakımından en sağlam kişiliğe sahip insandır ve yaşantısı ile insanları aydınlatır, insanların Cehenneme girmesini engellemeye çalışır.

Ahzab Suresi 45-46. Ayetlerde verilen mesajlar, peygamberin nasıl bir kişiliğe sahip olduğunu anlatan ve O’na verilen görev ve sorumlulukların neler olduğunu anlatmaktadır. Buna karşın biz Müslümanlar, Peygamber hakkında ileri geri konuşanlara karşı, O’nun üstün ahlaklı ve meziyetli biri olduğunu anlatmakla mükellefiz. Peygamberimizi daha iyi tanımak ve hayattaki misyonunu incelemek için bolca hayatını okumalı ve okuduklarımızı da amellerimize dökerek ona olan bağlılık ve itaatimizi en iyi şekilde göstermekle mükellefiz. Ancak bu şekilde yaparsak Allah’ın rızasını kazanabilir ve vaat edilen cennetlere girebiliriz. Kısaca peygamberin özellikleri hakkında bilgi veren bu ayet, nasıl bir peygambere iman ettiğimizi de en net şekilde anlatmaktadır.


Önerilen İçerik: Dua Nedir, Nasıl Edilir? Dua Hakkında Bilinmesi Gerekenler

NeOldu.com / DİN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.