Vertigo Nedir? Vertigo Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Son yıllarda görülme sıklığı artan hastalıklardan biri olan vertigonun nedenlerinden, belirtilerinden ve tedavisinden içeriğimizde bahsettik.
Vertigo Nedir? Vertigo Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Çağımızın en önemli hastalıkların bir tanesi vertigodur. Oldukça yeni bir hastalık olması sebebiyle çok fazla kişinin hakkında bilgi sahibi olmadığı vertigo hastalığını yazımızda detaylıca inceledik. İçeriğimizde vertigo nedir, belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl yapılmaktadır ve neden oluşur gibi soruları cevapladık.

İşte vertigo hakkında bilinmesi gerekenler...

Vertigo Nedir?

Vertigo

Vertigo, vücudun denge sistemlerinden yanlış uyarılar gelmesi veya doğru uyarıların yanlış algılanmasıyla ortaya çıkan dengesizlik halidir. Vertigo, hafif baş dönmesi ile başlayıp hastayı yataktan kalkamayacak duruma getirebilir.

Uzmanlar vertigonun bir hastalık olmadığını aksine altta yatan bir hastalığın belirtisi olabileceğini belirtiyorlar ancak vertigoyu baş dönmesi ile karıştırmamak lazım. Vertigo, baş dönmesinin aksine sizin sabit olup etrafınızdaki her şeyin döndüğü hissini verir.

Vertigo Nedenleri Nelerdir?

Vertigo

Vertigo yoğun iş stresi, migren, aniden pozisyon değiştirilmesi, açlık, iç kulak iltihabı, epilepsi, çoklu skeleroz, tansiyon düşürücü ilaçlar, kasların koordinasyon bozukluğu ve iç kulakta sıvı birikmesi gibi nedenlerden ötürü ortaya çıkabilir.

Yukarıda saymış olduğumuz nedenlerin dışında birçok faktörün yol açabileceği vertigo hastalığının bir an önce tedavi edilmesi gerekiyor. Aksi takdirde ileriki evrelerinde kişinin hareket edememesine dahi sebebiyet verebilir.

Vertigo Çeşitleri Nelerdir?

Vertigonun üç farklı çeşidi bulunmaktadır. Bunlar kulak içi kristallerin yerinden oynaması, iç kulaktaki denge sıvısında artış ve virüslerin denge sinirinde iltihaplanmaya yol açmasıdır.

Kulak İçi Kristallerinin Yerinden Oynaması

Vertigo

Kulak içindeki kalsiyum ve mineral kristalleri yerinden oynadığı zaman 10-15 saniye süren deprem oluyormuş gibi bir his ortaya çıkar. Bunun başlıca nedenleri ise stres, yorgunluk ve travmadır. Teşhis kulak burun boğaz uzmanı tarafından konulmaktadır. Tedavi yöntemi olarak da manevra denilen bir yöntemle kristallerin yerine gelmesi sağlanır.

İç Kulaktaki Denge Sıvısında Artışı

Vertigo

Aşırı tuz tüketimi, yeterli sıvı alınmaması ve yanlış beslenme gibi faktörlerden dolayı iç kulaktaki dengeyi sağlayan sıvının artışı başlıca vertigo nedenlerindendir. Belirti olarak baş dönmesinin yanı sıra kulak çınlaması ve işitme kaybı görülmektedir. Hastanın tedavisinde ilaç ile birlikte tuz kullanımının kısıtlanması önerilmektedir. İlaç tedavisinin cevap vermediği durumlarda ise kortizon tedavisine başlanır.

Virüslerin Denge Sinirinde İltihaplanmaya Yol Açması

Vertigo

Hava yoluyla bulaşan virüsler denge sinirinin iltihaplanmasına neden olarak vertigoyu tetiklemektedir. Hastada mide bulantısı, kusma ve baş dönmesine sıklıkla rastlanır. Hastanın tedavisi için hastaneye yatması ve kontrol altında olması gerekir. Tedavi süreci ise yaklaşık 15 gün kadar sürer.

Vertigo Belirtileri Nelerdir?

Vertigo

Vertigo birkaç belirtiyle kendisini göstermektedir. Bunlar baş dönmesi, göz kararması, kulak çınlaması, işitme azlığı, kulakta basınç, kulak akıntısı, bulantı ve kusmadır. Saymış olduğumuz belirtilerden birkaçını kendinizde görüyorsanız vertigo rahatsızlığına sahip olabilirsiniz.

Vertigo belirtilerini anlamak içi kendi etrafınızda 2-3 dakika dönün veya belinizle aşağıya eğilip başınızla yuvarlak çizin. Kısa bir süre sonra etrafınızdaki her şey dönmeye başlıyor ve kendinizi çok kötü hissediyorsanız sizde de vertigo hastalığı var demektir.

Vertigo ve Tansiyon

Vertigo

Baş dönmesi her hasta tarafından farklı anlatılmaktadır. Bu nedenle vertigonun tansiyona mı yoksa başka bir nedene mi bağlı olduğunu bu yolla anlamak zordur. Tansiyona bağlı vertigo, baş dönmesinden ziyade dengesizlik ve sallanma hissidir. Tansiyonun ölçülmesi, tansiyona bağlı dengesizliğin ayırt edilmesinin en basit yöntemdir.

Vertigoya Neden Olan Hastalıklar

Vertigo

Vertigo bazı hastalıkların belirtisi olarak da karşımıza çıkabilmektedir. İç kulak tansiyonu, psikolojik rahatsızlıklar, boyun fıtığı ve boyun kireçlenmesi, orta kulak iltihabı, santral sinir sistemi hastalıkları, kalp damar hastalıkları, migren, yaşlılık, iç kulaktan başın pozisyonunu beyne ileten sinirde tümör ve iltihap bu hastalıklardan öne çıkanlarıdır.

Yukarıda saymış olduğumuz hastalıklar yüzünden vertigo hissi ortaya çıkabilmektedir. Bu durumlarda ilk olarak altta yatan hastalığın tedavi edilmesi gerekir. Hastalık tedavi edildiği takdirde vertigoda ortadan kalkacaktır.

Vertigo Tedavisi

Vertigo

Vertigonun tedavisinde en önemli unsur hikayeyi belirlemektir. Öncelikli olarak vertigonun neden ortaya çıktığını belirlemek oldukça önemlidir. Vertigo bir enfeksiyon sonucu veya psikolojik nedenlerden dolayı ortaya çıkmışsa istirahat ve ilaç tedavisi kullanılır. Eğer bir tümör nedeniyle vertigo oluşmuşsa ameliyat ile tedavi edilebilir.

Vertigonun nedenleri arasında uzun süre kullanılan ilaçlarda vardır. Eğer vertigonun nedeni kesin olarak belirlenememiş ise uzun süreli kullanılan ilaçlar eğer herhangi bir hayati tehlike taşımıyor ise 5-6 ay kadar ara verilmelidir. Böylece vertigonun devam edip etmediği gözlemlenerek tedavi yöntemine karar verilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Sağırlık Nedenleri ve TedavisiMeniere Hastalığı Nedir?
Otoskleroz Nedir?Kolesteatom Belirtileri ve Tedavisi

Vertigo atağı ne kadar sürer?

Vertigo atağı etkisi yüksek bir ataktır. Atağın başlaması ile bitmesi arasında ortalama 2-3 saat geçmektedir. Eğer sizlerin de baş dönmesi atağı 2-3 saat sürüyorsa vertigo hastalığı teşhisi için doktorunuza görünebilirsiniz.

Vertigo hastalığı ne demek?

Vertigo hastalığı sizin ya da gördüğünüz şeylerin dönmesini hissetmenize neden olan bir rahatsızlıktır. Bulantı, kusma ve denge kaybı gibi bulguların görüleceği vertigo baş dönmesi şeklinde gerçekleşmektedir.

Vertigo olunca ne yapmak lazım?

Vertigo olduğunuzu hissettiğiniz zaman ilk olarak güvenli bir alana çekilin ve hareketsiz bir şekilde oturun. Bu sırada beyninizin size gönderdiği uyarıları dikkate almayarak dengenizi kurmaya çalışın. Daha sonra birinden yardım isteyerek doktora başvurun.

Vertigo neden olur nasıl geçer?

Vertigonun oluşum nedenlerine göre tedavisi farklılık gösterebilmektedir. Meniereden kaynaklanan vertigonun tedavisinde ilaç, tuz ve kafein içermeyen diyetlerden yardım alınır. Bunun dışında Epley Manevrası ile de iç kulaktaki kristallerin yerine yerleşmesini sağlanabilir.

Vertigo başlangıcı nasıl olur?

Vertigo hastalığı ataklar şeklinde kendisini göstermektedir. Bu rahatsızlığa sahip olan bireylerde baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma sıklıkla ortaya çıkmaktadır. Ayrıca kulakta dolgunluk, çınlama ve uğultunun çok fazla görüldüğünü söyleyelim.

Sakız çiğnemek vertigoya iyi gelir mi?

Sakız çiğnemek östaki borusunun açılmasına ve kasların çalışmasına destek olmaktadır. Bunun sonucunda da vertigo hastalarının rahatlamaları sağlamaktadır. Vertigo başlangıcı durumunda sakız çiğneyip etkilerini azaltabilirsiniz.

Evde vertigo testi nasıl yapılır?

Vertigo testi yapmak istiyorsanız belli bir konumda sabit durmanız gerekiyor. Etrafınız ya da kendiniz dönmüyorsa ancak dönüyormuş gibi bir his yaşıyorsanız vertigo rahatsızlığına sahipsiniz demektir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum