Meniere Hastalığı Nedir? Neden Olur ve Nasıl Tedavi Edilir?

Diğer adı iç kulak tansiyonu olan meniere hastalığının belirtilerini, nedenlerini, tedavisini ve ameliyatını içeriğimizde bulabilirsiniz.
Meniere Hastalığı Nedir? Neden Olur ve Nasıl Tedavi Edilir?

Şiddetli baş dönmeleriyle meydana gelen meniere hastalığı, iç kulakta yaşanan anormal bir durum sonucunda karşımıza çıkmaktadır. Bu içeriğimizde meniere hastalığı nedir, neden olur, belirtileri nelerdir, hangi egzersizler yapılır, bitkisel tedavi yöntemleri nelerdir, nasıl geçer, tedavisi ve ameliyatı nasıldır gibi soruları cevapladık.

İşte meniere hastalığı hakkında her şey...

Meniere Hastalığı Nedir?

Meniere Hastalığı

İç kulak tansiyonu olarak bilinen meniere hastalığı, aniden başlayan ataklarla görülür. İç kulakta bulunan ve endolenf adı verilen sıvının artmasıyla birlikte baş dönmesi, kulakta dolgunluk hissi, çınlama ve işitme kaybı gibi ani ataklar meydana gelir.

Toplumda 30-60 yaş aralığında görülen meniere hastalığı erkeklere kıyasla kadınlarda daha sık görülmektedir. Meniere hastalığı tek bir kulağı etkileyebileceği gibi her iki kulağı da etkileyebilir. Ancak hastaların yaklaşık 3’te 2’sinin tek kulağında hastalık olduğu belirtilmektedir. Geriye kalan 3’te 1’inde ise her iki kulakta hastalık söz konusudur.

Meniere Hastalığının Nedenleri

Meniere Hastalığı

Meniere hastalığının kesin nedeni henüz bilinmemektedir. Ancak baş dönmesini tetikleyen unsurlar olarak stres, yorgunluk ve aşırı tuz tüketimi sıralanmaktadır. Meniere hastalığına neden olduğu düşünülen diğer faktörler ise ciddi enfeksiyonlar, göz iltihapları, kulak ameliyatları, bağışıklık sistemi hastalıkları ve bazı alerjilerdir.

Yukarıda saymış olduğumuz nedenler yüzünden meniere hastalığının ortaya çıktığı düşünülmektedir. Yapılan araştırmalara göre ise bazı hastalıkların meniere ataklarına yol açtığı belirtilmektedir. Bu hastalıklar şeker hastalığı, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, guatr, bazı nörolojik ve duygusal hastalıklardır.

Meniere Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Meniere Hastalığı

Genellikle genç kadınlarda görülen meniere hastalığı, nöbetler şeklinde kendini göstermektedir. Nöbetler birkaç saat sürebileceği gibi günlerce de sürebilir. Nöbetlerin hangi sıklıkla ve ne zaman geleceği bilinmemektedir.

Meniere hastalığının başlıca belirtileri baş dönmesi, işitmede azalma, kulakta dolgunluk hissi ve kulak çınlamasıdır. Meniere hastalığı baş ağrısına neden olmaz. Ancak bulantı ve kusma durumunda halsizliğe neden olabilir. Sinsi hastalıklardan biri olan meniere hastalığı yavaş ilerlediği gibi bu süreçte hiç belirti vermeyebilir. Ayrıca belirtilerin şiddeti kişiden kişiye değişkenlik gösterir.

Meniere Hastalığı Tanısı

Meniere Hastalığı

Meniere hastalığı şüphesi var ise bir an önce KBB (kulak burun boğaz) uzmanına başvurmalısınız. Öncelikle hastalığın teşhisini kolaylaştırmak adına hastalık öyküsünü ve şikayetlerinizi detaylıca doktora anlatmalısınız.

Daha sonra doktorunuz sizden birkaç test isteyecektir. Bu testler rotasyon testi veya denge düzlemi testi, Elektrokokleografi (EcoG), işitsel beyin kökü cevabı (ABR), bilgisayarlı tomografi (BT), manyatik rezonans görüntüleme (MR) ve ASD'dir. Bu testlerin sonucuna göre ise tanı koyulacaktır.

Meniere Hastalığı Tedavisi

Meniere Hastalığı

Menierenin kesin nedeni bilinmediği için henüz bir tedavisi bulunmamaktadır. Ancak hastalığın belirtilerini azaltmak ve hastanın yaşam kalitesini arttırmak adına çeşitli tedavi yöntemleri uygulanabilir.

Meniere tedavisinde öncelikle baş dönmesinin etkilerini azaltmak ve önüne geçebilmek adına ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Çeşitli ilaçlar ile baş dönmesi atakları önemli oranda azaltılır. İlaç tedavisinin yanı sıra baş dönmesini tetikleyen tuz tüketimini kısıtlamak da baş dönmesini azaltmaya yardımcı olan etkenlerdendir.

Meniere hastalığında uygulanan tedavi yöntemlerinden biri de kulağa enjekte edilen antibiyotik uygulamasıdır. Ancak işitmeye yardımcı olduğu bilinen mikroskobik kıl hücrelerin zarar görebileceği ihtimali nedeniyle pek tercih edilmemektedir.

Meniere Hastalığında Cerrahi Müdahale Yöntemleri

Meniere hastalığında kullanılan tedavi yöntemleri iyileşme sağlamıyorsa ameliyat tercih edilebilir. Bu hastalık için üç farklı ameliyat yapılabilmektedir. Hastanın durumuna ve hastalığın nedenlerine göre bu ameliyatlardan birisi tercih edilmektedir.

Kese (Şant) Ameliyatı

Meniere Hastalığı

%50-70 arasında başarı şansı bulunan kese ameliyatı ile iç kulaktaki sıvıların bulunduğu endolenfatik kese adı verilen bölüm başka boşluklara bağlanır. Bu sayede kulak içi basıncı düşürülür. İşitmesi iyi durumda olan hastalar için ilk tercih edilen bir tedavi yöntemidir.

Denge Sinirinin Kesilmesi

Meniere Hastalığı

Vestibüler adı verilen sinirin kesilerek baş dönmesi duygusunun ortadan kaldırılması sağlanmaktadır. Başarı şansı %90-95 arası olan bu tedavi yönteminin diğer adı vestibüler nörektomi ameliyatıdır.

Labirentektomi

Meniere Hastalığı

Labirentektomi, ileri derece meniere hastalarına uygulanan tedavi yöntemidir. Hastanın işitme yetisini tamamen kaybetmesi üzerine labirentektomi ameliyatı yapılır. Bu ameliyatta iç kulak tamamen ortadan kaldırılır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Vertigo Nedenleri ve BelirtileriSağırlık Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?
Otoskleroz Nedir?Kolesteatom Belirtileri ve Tedavisi

Memiere ve vertigo arasındaki fark nedir?

Vertigo yanlış algılama yüzünden ortaya çıkan bireyin kendisinin ya da çevresinin dönmesini hissettiği durumdur. Meniere hastalığı ise iç kulakta bulunan endolenf sıvısının aşırı birikmesinden kaynaklanan aralarında vertigonun bulunduğu birkaç belirti gösteren bir rahatsızlıktır.

Meniere hastalığı semptomları nelerdir?

Meniere hastalığında görülen üç ana belirti bulunmaktadır. Bunlar kulak çınlaması, işitme kaybı ve baş dönmesidir. Vakaların büyük bir kısmında bu belirtiler görülmektedir.

Meniere atağı nasıl olur?

Meniere atağında ilk baş dönmesi görülür. Ancak bazı vakalarda baş dönmesi ortaya çıkmadan önce kulakta dolgunluk hissi oluşabilir. Baş dönmesi ataklarının şiddeti vakadan vakaya göre değişmektedir. Hastaların %2'sinde bilinç kaybı yaşanmadan denge kaybı yaşanabilir ve birey yere düşebilir. Geri kalan kısmı ise atakları daha hafif yaşar.

Meniere hastalığı ne demek?

Meniere hastalığı iç kulakta bulunan endolenf adlı sıvının miktarındaki yükselme yüzünden baş dönmesi ve işitme kaybı oluşmasına denmektedir. Vakaların büyük kısmında bu hastalık her iki kulak yerine sadece tek kulakta görülmektedir.

Meniere hastalığı tehlikeli midir?

Meniere hastalığı hastaların yaşam kalitesini ciddi anlamda düşürmektedir. Bu rahatsızlık sonucunda bireylerde baş dönmesi, kulak uğultusu, işitme kaybı, kulakta dolgunluk ve çınlama gibi bulgular ortaya çıkar. Bunun yanı sıra baş dönmesi ve ölüm korkusunun da içinde bulunduğu nöbetler ortaya oluşabilir. Dolayısıyla bu hastalığın tehlikeli olduğunu ve bir an önce tedavi edilmesi gerektiğini söyleyelim.

Meniere hastaları ne yememeli?

Meniere sendromuna sahip olan bireylerin diyet yapması ve bitkisel tedavi yöntemlerinden faydalanması gerekiyor. İncir, pancar, tereyağı, kırmızı turp, şalgam, balkabağı ve yerfıstığı gibi gıdaları meniere hastalarının haftada ikiden fazla tüketmesi önerilmemektedir.

Meniere hastalığı egzersizleri nelerdir?

Meniere hastalığında çok fayda sağlayan bir egzersiz bulunuyor. Bu egzersizi yapmak için bir sandalyede dik oturun. Çenenizi göğsünüze indirin ve kafanızı arkaya atarak tavana bakın. Bunu gözleriniz açık bir şekilde ve yavaş yapın. Egzersiz baş dönmenizi azalttığı zaman siz de hızlanabilirsiniz.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum