Kolesteatom Nedir? Kolesteatom Belirtileri ve Ameliyatı

Uzun yıllar boyunca semptom göstermeden ilerleyebilen kolesteatomun belirtilerini, nedenlerini, tedavisini ve ameliyatını yazımızda detaylıca inceledik.
Kolesteatom Nedir? Kolesteatom Belirtileri ve Ameliyatı

İçeriğini oluşturan yapılar iyi huylu tümörler olsalar dahi tıpkı kötü huylu tümörler gibi kemik yapılarını eritebilecek kolesteatom hakkında bilinmesi gerekenlere içeriğimizde yer verdik. Yazımızda kolesteatom nedir, neden olur, belirtileri nelerdir, bitkisel tedavi nasıl yapılır, tedavi ve ameliyat süreci nasıl ilerler gibi soruları cevapladık.

İşte kolesteatom hakkında bilinmesi gerekenler...

Kolesteatom Nedir?

Kolesteatom

Kolesteatom kulak zarının gerisinde, orta kulakta anormal cilt büyümesi gerçekleşmesi olarak tanımlanmaktadır. Kulak zarı cildi, tekrarlayan iltihaplar nedeniyle içeri doğru kıvrılarak büyümeye başlar. Kist ve kese oluşturan kolesteatomlarda cilt derisi, bu kist ve kesenin içerisinde kıvrılarak genişlemektedir.

Kolesteatom zamanla büyüyen yapılardır. Kolesteatomun büyümesi durumunda orta kulağı çevreleyen kemik yapılarının hasara uğraması söz konusu olur. Kolesteatomun büyümeye devam etmesi durumunda işitme kaybı, baş dönmesi ve nadir olarak yüz felci gibi sağlık sorunları görülebilir.

Kolesteatom Neden Olur?

Kolesteatom

Kolesteatom sık tekrarlayan kulak enfeksiyonu ve östaki tüpünün fonksiyonunun yetersiz olması durumunda meydana gelmektedir. Östaki borusu orta kulağın havalanmasını sağlamaktadır. Östaki tüpü ise orta kulak basıncını dengelemek için genizden hava geçişini sağlamaktadır.

Alerji, soğuk algınlığı ve sinüzit gibi durumlarda östaki borusu fonksiyonunu yerine getiremez ve vakum (negatif basınç) oluşur. İltihaplanma nedeniyle incelen kulak zarı bu vakumlanma ile içeri doğru çekilir. Oluşan bu kese içinde kolesteatom adı verilen cilt büyümesi başlar.

Kolesteatom Belirtileri Nelerdir?

Kolesteatom

Kolesteatom bazı vakalarda belirti göstermeden ilerleyebildiği için dikkat edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Kulak enfeksiyonu, kulakta kötü koku, geçici veya kalıcı işitme kaybı, kulak çınlaması, vertigo, yüz kaslarında zayıflama, iç kulak boşluğu, menenjit, beyin apsesi ve sürekli kulak drenajı hastalığın belirtileridir.

Kolesteatomun belirtileri başlangıçta hafiftir. Bu yüzden de fark edilmeyebilir. Ancak kistin büyümesiyle birlikte belirtiler ağırlaşmaya ve şiddetlenmeye başlar. Kolesteatomun belirtilerinin başında kokulu deşarj akıntı görülmektedir. Daha sonra kulak içi basıncın artması ile çeşitli rahatsızlıklar artış gösterir. Bu durum sağırlığa kadar gidebilir. Bu yüzden belirtileri gördüğünüz anda doktora başvurun.

Kolesteatom Tedavisi

Kolesteatom

Kolesteatom tedavisine başlanmadan öncelikle kulağın iyice temizlenmesi sağlanmalıdır. Kulağın temizlenmesiyle birlikte antibiyotik ve damla tedavisi uygulanmalıdır. Böylece iltihabın azaltılması sağlanırken aynı zamanda yayılmasının da önüne geçilmektedir. Bu sırada kolesteatomun büyüklüğü ve derecesi belirlenir. Büyük ve risk taşıyan kolesteatom vakalarında cerrahi müdahale şarttır.

Kolesteatom Ameliyatı

Kolesteatom

Cerrahi müdahaleler genel anestezi altında yapılırken kolesteatomun çıkarılması ve sağlıklı bir kulak yapısının sağlanması ameliyatın amacıdır. Ameliyatın diğer amacı ise işitmenin iyileştirilerek kalitesinin arttırılmasıdır. Ancak çok ilerlemiş kolesteatom vakalarında işitme tamamen düzeltilemeyebilir.

Kolesteatom ameliyatı hastanın doktora başvurduğu gün yapılabilir ve hasta aynı gün taburcu edilebilir. Ancak kolesteatomun derecesine bağlı olarak hastanın hastanede gözetim altında tutularak serum ve antibiyotik tedavisi uygulanması gerekebilir. Bu tip durumlarda hastanın günlük hayatına geri dönmesi 1-2 haftayı bulabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Vertigo Nedenleri ve BelirtileriSağırlık Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?
Meniere Hastalığı Nedir?Otoskleroz Belirtileri ve Tedavisi

Kolesteatom tedavi edilmezse ne olur?

Kolesteatomlar kesinlikle ihmal edilmemesi gereken ciddi oluşumlardır. İhmal edilen ve tedavi edilmeyen kolesteatomlar iltihabın yayılmasına ve ciddi sağlık sorunlarının oluşmasına neden olabilir. Tedavi edilmeyen kolesteatomlar ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği gibi ölümle de sonuçlanabilir.

Kolesteatom ne demek?

Kolesteatom orta kulak boşluğunda normalde olmaması gereken cilt epitelinin bulunması ve giderek büyümesi durumuna denmektedir. İyi huylu tümörlerden birisi olan kolesteatom kist ya da kese oluşturması sebebiyle ciddi problemlerin oluşmasına sebebiyet verebilir.

Kolesteatom kanser mi?

Bu hastalık orta kulakta ve kulak zarı arkasında gelişebilen kanser hücrelerine sahip olmayan bir cilt büyümesidir. Kist anormal bir şekilde büyüyen iyi huylu tümördür.

Kolesteatom ameliyatı riskli mi?

İleri derecede olan kolesteatomlarda beyin zarı zedelenmesi, yüz felci oluşması ve kalıcı işitme kaybı yaşanması riski bulunmaktadır. Ancak alanında uzman bir cerrahın yönettiği operasyonlarda bu risklerin gerçekleşme oranı oldukça düşüktür.

Kolesteatom semptomları nelerdir?

Kolesteatom rahatsızlığı birkaç belirtiyle kendisini göstermektedir. Bu belirtiler kulakta enfeksiyon ve kötü koku oluşması, geçici ya da kalıcı işitme kaybı, vertigo, iç kulak boşluğu, yüz kaslarında zayıflama ve kulak çınlamasıdır.

Kolesteatom ne iyi gelir?

Bu hastalığın ameliyat dışında kesin bir tedavi yöntemi yoktur. Yapılan ameliyatın amacı ise kolesteatom adı verilen kist kesesini ortadan kaldırmaktır.

Kolesteatom ilerlerse ne olur?

Bu hastalığın neden olduğu kist büyümeye devam ettiği takdirde işitme kaybının yanında kulakta dolgunluk, basınç hissi ve ağrıya neden olur. Daha sonrada şiddetli baş dönmesi, yüzde kas güçsüzlüğü, yüz sinirinde zayıflık, sersemlik hali ve yüz felci gelişebilir.

Kolesteatom hangi tip işitme kaybına yol açar?

Kolesteatom iç kulağa ulaşması durumunda geri dönüşü olmayan iç kulak tipi işitme kaybına yol açmaktadır. Bu sebeple bir an öce tedavi edilmesi gerekir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum