Sağırlık Nedir? Sağırlığın Neden Olur ve Tedavisi Nasıldır?

Her yaşta görülebilen bir rahatsızlık olan sağırlığın nedenlerini, belirtilerini, tedavisini ve ameliyatını içeriğimizde detaylıca inceledik.
Sağırlık Nedir? Sağırlığın Neden Olur ve Tedavisi Nasıldır?

Sağırlık gündelik yaşamı etkileyen ciddi bir sorundur. Birçok insanın özellikle de yaşlıların mustarip olduğu bu durum hakkında bilinmesi gerekenleri içeriğimizde bir araya getirdik. Yazımızda sağırlık nedir, neden olur, belirtileri nelerdir, tanısı nasıl konur, tedavisi ve ameliyatı nasıldır gibi soruların cevabını bulabilirsiniz.

İşte sağırlık hakkında her şey...

Sağırlık Nedir?

Sağırlık

En basit tanımı ile sağırlık, kulakların birinde ya da ikisinde görülen tam ya da kısmi işitme kaybıdır. İki tür sağırlık vardır. Bunlar sesin dış kulaktan iç kulağa yayılmasının hatalı olmasından kaynaklanan kondüktif (iletim tipi) sağırlık ve seslerin beyne iletilmesinde sorun yaşanan sensorinöral (duyusal-sinirsel) sağırlıktır.

Sağırlık hastalığı birçok nedene bağlı olarak gelişebilmektedir. Bu yüzden nedenleri iyi bilmek ve bunları ortadan kaldırmak gerekir. Ayrıca tedavisi de kesin değildir. Uygulanacak tedavi yöntemleri bazı hastalarda işe yarayabilirken bazılarında ise yaramamaktadır.

Sağırlık Nedenleri Nelerdir?

Sağırlık

Sağırlık birkaç nedenden dolayı ortaya çıkmaktadır. Bunlar uzun süre yüksek gürültüye maruz kalmak, meniere hastalığı, bazı ilaçların kullanımı ve bazı viral enfeksiyonlardır. Bu nedenler yüzünden işitme kaybı oluşabilir. Ayrıca sağırlığın türüne göre de nedenler değişmektedir.

İletim tipi sağırlığın erişkinlerde en önemli nedeni kulak kiridir. Üzengi kemiğinin normal hareket yeteneğini kaybettiği bir durum olan otoskleroz ise nadir görülen bir nedendir. Çocuklarda ise iletim tipi sağırlık genellikle orta kulak iltihabından ya da orta kulakta yapışkan sıvı birikiminden dolayı meydana gelir.

Nadir görülen olgularda kulak zarının yırtılmasından da sağırlık oluşabilir. Duyusal-sinirsel sağırlık doğuştan ortaya çıkabilir. Yaşamın daha sonraki yıllarında ise iç kulaktaki salyangozun veya labirentin hasar görmesinden meydana gelebilir.

Sağırlık Belirtileri Nelerdir?

Sağırlık

İşitme kaybı yaşayan bireyleri göstermiş olduğu bazı belirtiler sayesinde anlayabilirsiniz. Cümleleri sürekli olarak tekrarlatmak, iki kişi ya da daha fazla kişiyle yapılan sohbetleri takip etmekte zorlanmak ve arka plan gürültüsü olduğunda insanların ne dediğini anlamakta güçlük yaşamak bu belirtilerdir.

Yukarıda saymış olduğumuz belirtileri gördüğünüz bir bireyde işitme kaybı olduğunu anlayabilirsiniz. Bebeklerde görülen sağırlığın belirtileri ise seslere tepki vermemesi ve konuşmayla sonuçlanan bebek seslerini çıkaramamasıdır.

Sağırlık Tanısı Nasıl Konur?

Sağırlık

Yeni doğan bebeklere ilk birkaç haftada işitme testi yapılarak doğumsal sağırlık olup olmadığı ortaya çıkarılır. Büyük çocuklarda ve erişkinlerde ise kulak bir otoskop kullanılarak muayene edilir.

Bu muayenede dış kulak yolunun kirle tıkanmış olup olmadığı ya da kulak zarının delinip delinmediği ve arkasında sıvı bulunup bulunmadığı incelenir. Fizik muayeneden sonra işitme testleri yapılır. Bu testler ile sağırlığın iletim tipi ya da duyusal-sinirsel olduğu belirlenir.

Sağırlık Tedavisi Nasıldır?

Sağırlık

Sağırlığın nedenine bağlı olarak tedavi uygulanır. Genellikle fazla kulak kirinin çıkarılması ile sağırlığa çözüm getirilmiş olunur. Bunun dışında sağırlığı tedavi edebilecek diğer yöntemler ise ilaçlar, koklear implant, işitme cihazları, timpanostami tüpleri, yardımcı dinleme cihazları ve konuşma-okuma eğitimidir.

Yukarıda saymış olduğumuz tedavi yöntemleri sayesinde işitme kaybı ortadan kaldırılabilmektedir. Sağırlık doğuştan bir bebekte var ise işaret dilini kullanarak verimli bir şekilde iletişim kurma öğretilebilir. Ayrıca salyangoz implantları takılarak da işitebilmesi sağlanabilir.

Sağırlık Ameliyatı

Sağırlık

Sağırlığın tedavi yöntemlerinden birisi olan koklear implant, ameliyat yöntemi ile uygulanmaktadır. Genel anestezi altında yapılan bu ameliyat ortalama olarak 2 ile 4 saat arasında sürmektedir.

Koklear implant ameliyatında cerrah kulağın arkasında bir kesik açar ve mastoid kemiğini aralar. Daha sonra kokleada küçük bir delik oluşturulur ve cihazın elektrot dizisi bu delikten geçirilir. Kesiler kapatılarak ise ameliyat bitirilir. Hasta bir gün boyunca hastanede kaldıktan sonra evine gidebilmektedir. İşe dönme süresi ise 3-5 gün arasında değişmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Vertigo Nedenleri ve TedavisiMeniere Hastalığı Nedir?
Otoskleroz Nedir?Kolesteatom Belirtileri ve Tedavisi

Sağırlık ne demek?

Kulağa gelen seslerin kısmen ya da tamamının beyine iletilmesinde aksamaya neden olan durumlara sağırlık denmektedir. Bu durum her iki kulakta birden olabileceği gibi tek kulakta da görülebilir.

Bir insan neden sağır olur?

Sağırlık dış kulak yolunun doğuştan oluşmamasından, kulağın aşırı kir ve yabancı cisimlerle tıkanmasından dolayı oluşmaktadır. Bazı vakalarda yaşanan işitme kaybı problemi cerrahi ya da diğer tedavi yöntemleri sayesinde düzeltilebilmektedir.

Sağırlık nasıl anlaşılır?

Sağırlığın anlaşılması oldukça kolaydır. Bu rahatsızlığa sahip olan bireyler kelimeleri ve sesleri algılayamadığı için karşısındakilere sık soru sorar. Ayrıca kulaklarda çınlama ve ağrı, denge kaybı veya baş dönmesi gibi problemler görülür.

Sağırlık nasıl geçer?

Sağırlığın geçmesi için kullanabileceğiniz birçok tedavi yöntemi bulunuyor. Bunlar timpanostomi tüpleri, koklear implant, işitme cihazları, ilaç, yardımcı dinleme cihazları ve konuşma-okuma eğitimidir. Bu tedavi yöntemleri sayesinde sağırlık geçirilmeye çalışılır.

Sağırlık genetik mi?

Yapılan araştırmalara göre işitme kaybı ya da sağırlık vakalarının %60'ı kalıtsal olarak ortaya çıkmaktadır. Kalıtsal olarak ortaya çıkan sağırlığın yarısından fazlası ise genetik faktörlerden kaynaklanmaktadır.

İşitme kaybı düzelir mi?

Bireyde kalıcı işitme kaybı tespit edilse bile uygulanacak olan medikal ya da cerrahi tedavi yöntemleri sayesinde iyileştirilmesi mümkündür. Ancak bazı durumlarda bu tedavi yöntemleri işe yaramamaktadır ve farklı çözümler üretilir.

Kulak neden ağır işitir?

Kulağın ağır işitmesi bazı nedenler yüzünden ortaya çıkmaktadır. Bunlar travma, çok şiddetli sese maruz kalma, beyin sapı tümörleri, bazı sistemik hastalıklar, kullanılan ilaçlar, basınç değişikliği ve geçirilen iç kulak hastalığıdır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.