Üniversite Sonrası İş Başvurularında Neler Yapılmalı?

Mezuniyet sonrası iş başvurularında öne çıkmanın sırları! CV'nizi mükemmelleştirin, şirketi tanıyın ve dikkat çekici bir niyet mektubuyla fark yaratın!
Üniversite Sonrası İş Başvurularında Neler Yapılmalı?

Üniversite mezuniyeti sonrası iş başvurularında neler yapılmalı?

Üniversite sınavlarına hazırlandıktan sonra sınavdan iyi bir puan almak oldukça zor. Ancak bunu başardıktan sonra iyi bir üniversiteye girince iş bitmiyor. Ardından o üniversiteden güzel bir not ortalaması ile mezun olmak gerekiyor. Bunun ardından da akademide devam etmeyecekler için iş arama süreci başlıyor.

Her ne kadar üniversitenin son yıllarından öğrencilerin CV’lerini hazırlamasına yardımcı olacak kurslar ve ek dersler olsa da her zaman hazırlanan CV istenilen kalitede olmayabiliyor. Bunun için CVMaker gibi bilinen ve pek çok kişiye yardımcı olmuş sitelerden destek almak önemli.

CV’nin hazırlanmasının ardından ise iş başvuruları başlıyor. Burada pek çok mezunun yaptığı başlıca hata, CV’sini kendisine uygun gördüğü her şirkete göndermek ve standart bir niyet mektubu eklemek. Bu hata nedeniyle pek çok kişi ilk görüşmeye bile çağrılmıyor.

Esas yapılması gereken şayet başvuru yapılacak olan iş yeri bir ilan açtıysa öncelikle onu iyice okumak. Ardından iş başvurusunda yazılan anahtar kelimeleri belirleyerek ona göre bir niyet mektubu yazmak. Niyet mektubunu yazmadan önce şirket hakkında araştırma yapmak ve başvuruyu inceleyecek kişilerden birine telefon ile ulaşarak, ilanda yer almayan bir iki konuda soru sormak da yerinde olabilir. Bu sayede başvurunuz incelenirken isminiz akılda kalmış olur.

Şayet iş başvurusu yapılacak yer bir pozisyon açmadıysa ve sadece şansınızı denemek istiyorsanız o zaman şirketin hoşuna gidecek bir fikriniz olması gerekir. Fakat, yeni mezunlardan genelde bu tür fikirleri dinlemeye bütün şirketler açık değildir.

Yabancı dil bilmek önemli

İş başvurusu yaparken günümüzde herkesin en azından orta derecede İngilizce bilmesi beklenmektedir. İngilizce ile birlikte başka bir yabancı dilde oldukça önemlidir. Üniversite eğitimi sırasında yabancı dil öğrenmeye kendisini verenler, bu kararlarının doğruluğunu iş başvurusu sırasında görürler.

Yabancı dili iyi bilmenin artısı yurtdışında da iş başvurusu yapmaya yardımcı olmasıdır. Örneğin, son olarak Almanya başka ülkelerde üniversiteyi bitiren kişilerin ülkesinde işe alımını kolaylaştıracak yasal girişimlere başladı.

Şayet lise döneminde veya sonrasında Almanca öğrendiyseniz, Almanya’daki iş ilanlarına da bakabilirsiniz. Bu noktada, yukarıda belirttiğimiz CV’nin hazırlanması ve niyet mektubu konularındaki öneriler aynen geçerlidir.

Mülakata iyi hazırlanmak

Başvurunuz olumlu karşılanıp ilk aşamayı geçtiğiniz zaman görüşmeye çağrılırsınız. Görüşmeler şirketler arasında farklılık gösterebilir. Kimi şirketler birebir kimi şirketler ise üç kişilik gruplar ile görüşme yapmayı uygun bulur. Ancak görüşme esnasında yapılacak konuşma benzerdir.

Burada kendinize güvenmeniz önemlidir. Size sorulan sorulara güvenli bir şekilde cevap vermeniz iyi olacaktır. Ayrıca şirket hakkında ilgilerinizin olması artı puan olarak hanenize yazılır. Çoğu görüşmede yapılan hataların başında yeni mezun olmuş bir kişinin kısa sürede kendisini şirketin tepesinde görmek gibi bir hayali olduğunu söylemesi gelmektedir.

Bu durum her ne kadar ilk etapta yüksek motivasyonlu olunduğunu gösterir gibi düşünülse de görüşme yapan kişiler bundan pek hoşlanmaz. Bunun yerine iş hayatı ve çalışılacak bölüm hakkında olabildiğince şey öğrenmeye çabalanacağını söylemek daha iyi olabilir. Sonuçta orada bulunan kişiler bile verdikleri yıllara karşın henüz en üst seviyeye çıkmamış olabilir.

İşe yeni başlayacak olan birinin, özellikle de ilk iş deneyiminde öğrenmeye daha açık olması önemlidir. Bununla birlikte, olası çalışılabilecek departmanlardaki kimi önemli kişileri belirtip, iş hayatından bu insanların deneyimlerinden yararlanmak istediğinizi de söyleyebilirsiniz.

İlk intiba çok önemlidir

Görüşmeye giderken görünüşünüze de dikkat etmeniz iyi olacaktır. Aşırıya kaçılmadan belli bir oranda bakımlı olmak iyidir. Sakal ve saç tıraşını uzun süredir yaptırmamış olan bir kişi, buruşuk bir elbise ile ya da o an bulup üzerine geçirdikleri ile görüşmeye giderse, iyi hazırlanmış olsa da olumsuz bir yanıt alabilir.

Özellikle kurumsal firmalar çalışanlarının dış görünüşlerinin de iyi olmasını ister. Buna karşılık start-up ya da belli teknoloji şirketlerinde takım elbise yerine daha rahat kıyafetler olumlu bir etki yaratacaktır. Tıpkı niyet mektubunda olduğu gibi iş görüşmelerinde de gidilecek yere göre kıyafet belirlemeye dikkat etmek gerekir.

Yurt dışındaki görüşmelere nasıl hazırlanılmalı?

Günümüzde iletişim teknolojisindeki gelişmişlikle beraber yurt dışındaki iş görüşmelerinin ilk seferleri internet üzerinden yapılmakta. İnternet üzerinden yapılan görüşmelerde başarılı bulunan adaylar ise yurt dışına davet edilmekte. Bu noktada şirketler yol masraflarını ve kalınacak yeri genellikle sağlamakta. Ancak bazen şirketler adayların kendi konaklama imkanlarını ayarlamasını isteyip, ödemeyi üstlenmektedir.

Buna benzer bir durumla karşılaşılması halinde görüşmenin yapılacağı yeri önceden bilmek önemlidir. Kalınacak yerin görüşme merkezine yakın olması ayarlanabilir. Yeni bir ülke ve şehirde olunacağından yolları karıştırmak ya da kimi trafik sorunlarına takılmak mümkündür. Bunları akılda tutmak gerekir. 

Üniversiteyi bitirdikten sonra iş hayatına atılmak büyük bir deneyimdir. Bu aşamada yapılması gerekenler basit gibi görünse de oldukça önemlidir ve dikkatli bir şekilde hazırlanan kişilerin istedikleri işlerde çalışması kadar normal bir şey olamaz. Tıpkı sınavlar gibi iş başvurularında da çalışanlar istediklerini alır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum