Umre Nedir, Nasıl Yapılır ve Umre'de Nelere Dikkat Edilmelidir?
Daha önce Suudi Arabistan’a gitmemişseniz oranın yapısını tahmin edemezsiniz. Sizler için sürpriz olmaması için kutsal topraklara giderken dikkat etmeniz gereken ve yanınızda mutlaka bulunması gereken araç gereçler hakkında bilgi vereceğiz.
Öncelikle umrenin ne olduğu hakkında bilgi verelim. Müslümanların en büyük isteği Efendimizin doğup büyüdüğü, İslam’ın yayıldığı mübarek topraklara gidip dua etmektir.
Kutsal topraklara iki şekilde gidiyoruz. Birincisi eğer gücümüz yetiyorsa ve imkanlar el veriyorsa Hacca gitmek, ikincisi de umreye gitmektir.
Umre, dini bir kavram olarak, belirli bir vakte bağlı olmaksızın usulüne göre ihrama girildikten sonra, tavaf ederek Kabe’yi ziyaret etmek ve diğer bazı ibadetleri yerine getirmektir.
Umre, hac zamanı dışında herhangi bir zaman dilimi içinde yapılır.
Umreye Giderken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yemek: Eğer diyanetle gidecekseniz, akşam yemeği ve kahvaltı onlar tarafından veriliyor. Damak tatlarımız bir olmadığı için lokantalarda yemek yemekte zorlanırsınız. Bunun için damak tadınıza uygun olan Türkiye’de de bulunan fast food şirketleri Mekke ve Medine’de de var. Bu yiyeceklerle öğle yemeğinizi geçiştirebilirsiniz. Ara öğünlerde bol bol hurma ve zem zem suyu tüketmelisiniz. Böylece kan şekeriniz düşmemiş olacaktır.
Para: Yanınızda en az 600 TL bulundurun. Tabi bu alacağınız hurma ve hediyelere bağlıdır. Her yerde TL’yi Riyal’e çevirebilirsiniz. Döviz büroları bulunmaktadır.
İletişim: Sokakta hatlı telefon satıcıları vardır. 75 Riyale 80 Kontörlü telefonlar alabilirsiniz. Burada telefon almak çok ucuz ancak telefonunuz buraya geldikten sonra kapanacaktır. Onun için öyle pahalı telefon almayın. Eğer alacaksanız buraya geldiğiniz zaman açmanız gerektiğini unutmayın. Sakın, Türkiye hatlarınızı kullanmayın, bu size çok pahalıya patlayacaktır. Türkiye’yi ararken başına 0090 ekleyin.
Ulaşım: Oteliniz merkezi bir yerde olur. Medine’de büyük ihtimalle Mescidi Nebiye 5-10 dakika yürüme mesafeyle olur. Mekke’de ise eğer oteliniz Kabe’ye uzaksa 7/24 her 10-15 dakikada servis otelin önünden hareme gider. Oteliniz yakınsa zaten en fazla 5-10 dakika yürüme mesafeniz olacaktır.
Arapça: Gitmeden önce Arapça sayılarını öğrenin ve işinize yarayabilecek birkaç kelimenin Arapçasını öğrenin. Özellikle alışveriş yaparken işinize yarayacaktır. Mesela “kem riyal” diyerek bir ürünün fiyatının ne kadar olduğunu öğrenebilirsiniz.
İbadet: Mekke’de bol bol tavaf yapın. Bir tavaf 7 dönüştür. Buradayken 50 tavaf sayısını geçin. Bir umre 2 saatinizi alacaktır. Başkaları adına da umre yapabilirsiniz. Tavaflarınızı genellikle sabahın erken saatleri 7-16 saatleri arasında yapınız. Bu saatlerde insanlar fazla yoktur. Ancak en hızlı tavaf öğle ile ikindi arasında yapılır. Bu tavaf anında güneş çok dik geldiği için mutlaka başınıza ıslak bir mendil koyunuz yoksa başınıza güneş çarpabilir.
Ayaklara dikkat: Çok fazla tavaf yapacaksanız kalın çorap ve mest giyin. Yoksa ayak tabanlarınız şişebilir.
Makas: Yanınızda ufak bir makas bulundurun. Umre bitiminde saçlarınızı keseceksiniz. Tırnak makasına da ihtiyacınız olacaktır.
İhram: Mekke’de kaliteli ihramları 25- 40 TL’ye alabilirsiniz. İhram kemerini de almayı unutmayın. Erkekler, terlik almanız daha iyi olacaktır. Ancak Serv ya da Hira Dağı'na çıkacağınız zaman yanınızda mutlaka spor ayakkabı bulundurun. Terlikle çıkılması zor.
Hacerul Esved: Bu taşa dokunmak oldukça zordur. Cennetten indirilen bu taşa ancak ikindi ve yatsı namazından 30 dakika evvel bazı zamanlarda sıra yapılıyor. O zaman bu taşa dokunup, öpebilirsiniz. Yoksa diğer türlü zamanlarda ayak altında gidebilirsiniz.
Allah hayrınızı kabul etsin. İyi yolculuklar diliyorum.
NeOldu.com / DİN