Cennet Vatanım Türkiye'de Gezilecek En Popüler 25 Tarihi Yer

Yer altı ve yer üstü zenginlikleriyle cennet vatan Türkiye'nin tarihi eserlerini sıraladık. İşte Türkiye'nin tarihine ışık tutan en güzel yerler
Cennet Vatanım Türkiye'de Gezilecek En Popüler 25 Tarihi Yer

Anadolu, yüzyıllardır savaşlar, bozgunlar arasında medeniyetlere ev sahipliği yaptı. Her köşesinde farklı bir tarih, farklı bir medeniyet saklayan topraklarımız, günümüzde bu tarihi eserleri nedeniyle pek çok yerli ve yabancı turistin hayranlığını kazanmaya devam ediyor.

Her köşesinde başka medeniyetlere ait izler barındıran tarihi eserler kimi zaman bir dağın tepesinde kimi zaman ise deniz kenarında ziyaretçilerini bekliyor. Siz değerli okurlarımıza yazımızın bu bölümünde Türkiye'de bulunan ve en çok merak edilen tarihi eserleri paylaşacağız.

Aksaray, Şanlıurfa, İzmir, Muğla, Batman, Adıyaman, Bursa, Denizli, Nevşehir, Trabzon, Antalya, Balıkesir, Amasya ve Aydın’ın sahip olduğu muhteşem güzellikteki eserleri sizler için bir araya getirdik. Bu eserlerden bazıları UNESCO koruması altında.

Türkiye'de Gezilecek Tarihi Yerler Listesi

SıraEserŞehir
1Ihlara VadisiAksaray
2Balıklı GölŞanlıurfa
3Efes Antik Kentiİzmir 
4ÖlüdenizMuğla
5HasankeyfBatman
6Nemrut DağıAdıyaman
7CumalıkızBursa
8Pamukkale TravertenleriDenizli
9KapadokyaNevşehir
10Sümela ManastırıTrabzon
11AspendosAntalya
12Düden ŞelalesiAntalya
13İshak Paşa SarayıAğrı
14Kaunos Kral MezarlığıMuğla
15Şeytan SofrasıBalıkesir
16Kral Kaya MezarlıklarıAmasya
17Uluabat GölüBursa
18Noel Baba KilisesiAntalya
19AfrodisiasAydın
20KayaköyMuğla
21Kız KalesiMersin
22KaleiçiAntalya
23Tarihi CezaeviSinop
24Galata Kulesiİstanbul
25Çeşme Kalesiİzmir

Türkiye'de Gezilip Görülmesi Gereken 25 Tarihi Yer

Tarihi güzellikler nelerdir? Türkiye'de hangi tarihi eserler vardır? Yakınımda hangi tarihi eser var? Bu ve benzeri birçok sorunun cevabı aşağıda yer alıyor.

Türkiye'de UNESCO tarafından korunan eserler için buraya tıklayarak ilgili içeriği inceleyebilirsiniz.

İşte, Türkiye'de bulunan en güzel ve popüler gezilecek tarihi eserler;

1.  Ihlara Vadisi - Aksaray

Türkiyedeki Popüler Tarihi Eserler

Türkiye’nin en popüler tarihi eserlerinden bir tanesi olan Ihlara Vadisi, Aksaray’ın Güzelyurt ilçesinde yer almaktadır. Ihlara Vadisi’nin büyüklüğü ortalama 18 km’dir. Derinliği ise 120 metre olarak belirtilmektedir. Ihlara Vadisi’nin oluşumu Hasan Dağı’ndan çıkan lavların Melendiz Çayı’nın bölgeyi aşındırması sonucunda meydana gelmiştir. Ihlara Vadisi içerisinde birçok kilise bulunmaktadır. Yabancı turistlerin uğrak noktası olan vadi de Sümbüllü Kilise, Direkli Kilise, Ağaçaltı Kilisesi, Pürenliseki Kilisesi, Kokar Kilise, Yılanlı Kilise ve Aziz George (Kırkdamaltı) Kilisesi bulunmaktadır.

2. Balıklı Göl - Şanlıurfa

Türkiyedeki Popüler Tarihi Eserler

Türkiye’de herkesin bildiği tarihi eserlerden bir tanesidir Balıklı Göl. Şanlıurfa merkezinde yer alan Balıklı Göl’e her yıl yüzbinlerce turist akın etmektedir. Bunun sebebi ise Balık Göl’ün hikayesidir. Tarihte yaşanan olaya göre; İbrahim Peygamber dini inancı yüzünden ateşe atılmak istendiği yer Balıklı Göl’dür. Hz. İbrahim ateşe atılacağı sırada buraya düşmüştür. İçerisinde yer alan balıkların kutsal olduğu kabul edilmektedir. Her yıl yüzbinlerce turist çekmesinin altında da bu sebep yatmaktadır.

3. Efes Antik Kenti - İzmir

Türkiyedeki Popüler Tarihi Eserler

Türkiye’nin popüler tarihi eserlerinden bir tanesi de Efes Antik Kent’tir. Kuruluş tarihi olarak M.Ö 6000 yıllar belirtilmektedir. İzmir’in Selçuk ilçesinde bulunan Efes Antik Kenti, Türkiye’nin en çok turist çeken tarihi eserlerinden bir tanesidir. Eski dönemde Roma ve Yunan medeniyetlerine sahiplik eden Efes Antik Kent, 2015 yılında UNESCO Dünya Miras Listesine girmiştir.

4. Ölüdeniz - Muğla

Türkiyedeki Popüler Tarihi Eserler

Muğla’nın Fethiye ilçesinde yer alan ve Türkiye’nin popüler tarihi eserlerinden bir tanesi olan Ölü Deniz, 2016 yılında dünyanın en güzel kumsalı seçilmiştir. İsmini ölü deniz olarak almasının sebebi, komşu denizler fırtına dahi çıksa Ölü Deniz bölgesinde en fazla hafif dalgalanmalar görülmesidir. Sakin yapısından dolayı bu ismi almıştır. Eğer sizde Muğla’nın Fethiye ilçesine gitmediyseniz, Ölü Deniz’i görmek için bile kısa süre de bir plan yapabilirsiniz.

Ölüdeniz efsanesini merak ediyorsanız buraya tıklayarak ilgili makalemizi okuyabilirsiniz.

5. Hasankeyf - Batman

Türkiyedeki Popüler Tarihi Eserler

Batman’ın Hasankeyf ilçesinde yer alan yapılar Türkiye’nin en popüler tarihi eserleri arasında yer almaktadır. Her dönem farklı uygarlıklara ev sahipliği yapmasından dolayı birçok farklı kültürü içerisinde barındırmaktadır. Kendi içerisinde Bizans Dönemi ve İslam Dönemi olarak ikiye ayrılan kültür mirasında her dönemin kalıntılarını görmek mümkündür.

Hasankeyf gibi baraj suları altında kalan antik şehirleri öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.

6. Nemrut Dağı - Adıyaman

Türkiyedeki Popüler Tarihi Eserler

Adıyaman'ın Kahta ilçesinin yakınlarında bulunan Nemrut Dağı, yurt içi ve yurt dışından ziyaretçileri ağırlamaya devam ediyor. 2150 metre yüksekliğinde olan Nemrut Dağı, 1987'de UNESCO Kültür Mirası ilan edildi. Özellikle dağın zirvesinde yer alan, Kommagene Kralı Antiochos Theos tarafından yaptırılan Yunan ve Pers tanrılarının heykelleri yüzyıllardır tarih meraklılarının ilgisini çekmektedir.

7. Cumalıkızık - Bursa

Türkiyedeki Popüler Tarihi Eserler

Bursa'ya uğrayan herkesin uğradığı, evleri, yemekleri ve kendine has havası ile herkesin dikkatini çeken köylerin başında geliyor. Pek çok dizinin de çekildiği köylerden biri olan Cumalıkızık, Osmanbey döneminde kuruldu. Köy, 2000'de UNESCO Kültür Mirası olarak ilan edildi. Köyde aynı zamanda 2015 yazında Ahududu Festivali düzenlenmeye başladı.

8. Pamukkale Travertenleri - Denizli

Türkiyedeki Popüler Tarihi Eserler

Denizli sınırları içerisinde bulunan Pamukkale, travertenleri ile tüm dünyanın dikkatini üzerine çeken doğa harikalarından birisidir. Karbonat minerallerinden oluşan travertenler, çeşitli nedenlere bağlı olarak çökelme ile oluşan bir kayadır. Bu kaya içerisinde oluşan termal su, günümüzde ziyaretçi akınına uğramaktadır. Pamukkale Travertenleri, UNESCO Dünya Miras listesinde yer almaktadır.

9. Kapadokya - Nevşehir 

Türkiyedeki Popüler Tarihi Eserler

Türkiye'nin doğa güzelliklerinden biri olan Peri Bacaları, Nevşehir sınırları içerisinde yer almaktadır. Peri Bacaları, 60 milyon yıl önce Erciyes ve Hasan Dağı'ndan çıkan lavların rüzgar ve yağmurlar ile aşınması sonucu oluştu. Günümüzde turistlerin yoğun olarak ziyaret ettiği bölgede balon uçuşları ile çeşitli etkinlikler yapılmaktadır. Kapadokya UNESCO Dünya Mirası listesinde yer almaktadır.

10. Sümela Manastırı - Trabzon

Türkiyedeki Popüler Tarihi Eserler

Kilisenin ilk dönemleri hakkında pek bilgi bulunmamaktadır. Türkmen akınlarından sonra karakol olarak kullanılmaya başlayan Sümela Manastırı, 1916-1918 tarihleri arasında ise bölgede devlet kurmak isteyen azınlıkların merkezi olmuştur. 2010'da Hristiyanlar izin alarak manastırda ilk kez ayin düzenledi. Restore edilen manastır günümüzde yerli ve yabancı ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.

11. Aspendos - Antalya

Türkiyedeki Popüler Tarihi Eserler

Antalya sınırları içerisinde bulunan Belkıs Köyü'nde yer alan Aspendos, tarih meraklılarının her sene ziyaret ettiği kentlerden biridir. Kentin en bilinen yapısı ise amfi tiyatrosudur. Tarihi çok eskiye dayanan kente ait tiyatro, dönemin kralının kızını almak isteyen iki kardeşin yarışı nedeniyle yapılmıştır. Hikayeye göre iki kardeş güzeller güzeli prensesle evlenmek için hünerlerini ortaya koyar. Biri su kemerleri yapar, kente su getirir. Diğer kardeş ise herkesin bildiği meşhur amfi tiyatroyu yapar. Kral, su kemeri projesini daha çok beğenir ve kızını ona vermeyi düşünür. Amfi tiyatroyu da ziyaret ederken diğer kardeş bir oyun düzenler, tiyatronun da akustiğinden faydalanarak kızını bana ver diye fısıldar. Kral bu akustikten çok etkilenir ve kızını ikiye bölüp iki kardeşe de verir.

Aspendos ile ilgili tarihi bilgiler için buraya tıklayın.

12. Düden Şelalesi - Antalya

Türkiyedeki Popüler Tarihi Eserler

Ülkemizin en güzel şelalelerinden bir tanesi Antalya’da bulunan Düden Şelalesi’dir. Her yıl binlerce turist bu güzel doğa harikası Düden Şelalesi’ni ziyaret etmektedir. Düden Şelalesi Antalya merkeze ortalama 10 km’lik mesafededir. Kendi içerisinde 2 kola ayrılan Düden Şelalesi tam olarak Düden başı denilen bölgeden başlamaktadır. Her iki şelale de oldukça güzel ve etkileyici bir görüntüye sahiptir. Düden Şelalesi falezlerden ortalama 40 metrelik bir yükseklikten düşmektedir.

13. İshak Paşa Sarayı - Ağrı

Türkiyedeki Popüler Tarihi Eserler

Türkiye’nin en güzel tarihi eserlerinden bir tanesi de Ağrı’da bulunan İshak Paşa Sarayı’dır. Osmanlı döneminden günümüze kadar gelen bu eser oldukça seçkin ve ünlü bir eserdir. Osmanlı İmparatorluğu’nun Lale Devri döneminde yapılan bu saray oldukça büyüktür. Her yıl doğu illerine ziyarete gelen turistlerinde uğrak noktası olan Ağrı’daki İshak Paşa Sarayı, Doğubeyazıt ilçesinin 5 km doğusunda yer almaktadır. Sarayın içerisinde beş adet taçkapı bulunmaktadır. Birinci avluda bulunan taçkapı sarayın ana giriş kapısıdır. Doğu cephesinde yer alır ve sarayın en önemli kısmıdır. İnsanların büyük çoğunluğunu da bu kapı mest etmektedir.

14. Kaunos Kral Mezarlığı - Muğla

Türkiyedeki Popüler Tarihi Eserler

Etrafı surlarla çevrili Kaunos antik kenti krallar ve statüsü yüksek kişiler için kayalara oyulmuş mezarlarıyla dikkat çekiyor. Antik Çağ’da bir liman kenti olan Kaunos günümüzde kıyıdan hayli içeride kalmış durumdadır. İztuzu Plajı, Caretta Caretta’ları ve çamur banyolarının yanı sıra Kaunos’taki kayalıklara oyulmuş kral mezarlarıyla sizi tarihi bir yolculuğa çıkarmak için bekliyor.

15. Şeytan Sofrası - Balıkesir

Türkiyedeki Popüler Tarihi Eserler

Üzerinde şeytanın ayak izinin bulunduğuna inanılan ve madeni para atarak dileklerin dilendiği o özel noktanın yanı sıra Midilli ve Ayvalık manzarasına kuşbakışı bakabileceğiniz Şeytan Sofrası, sönmüş bir volkandan arda kalan lav birikintileriyle oluşmuş bir yerdir. İsmini de yuvarlak sofra biçimini andırmasından alıyor.

16. Kral Kaya Mezarlıkları - Amasya

Türkiyedeki Popüler Tarihi Eserler

Bir İç Anadolu şehrinde de sizi şaşırtacak şeyler olabilir. Şehrin merkezinden geçen Yeşilırmak'ın kenarında sıralanan ve geleneksel Osmanlı evinin bütün özelliklerini bünyesinde taşıyan Amasya evleri bu şehri görmek için kesinlikle geçerli bir neden olacaktır. Bütünüyle bir açık hava müzesi olan bu şehir adeta tarih kokuyor. Şehzadeler Şehri Amasya’ya yolunuz düşerse dolaşmak isteyeceğiniz çok yer bulacaksınız.

17. Uluabat Gölü - Bursa

Türkiyedeki Popüler Tarihi Eserler

Bursa'ya 34 km uzaklıktaki Uluabat Gölü, yapısı itibariyle değişik türden yüzbinlerce su kuşuna beslenme ve barınma olanağı sağlıyor. Su içinde yaşayan canlılar için de zengin bir yapıya sahip gölde 21 çeşit balık bulunuyor.

18. Noel Baba Kilisesi - Antalya

Türkiyedeki Popüler Tarihi Eserler

Bizans döneminin en önemli anıtları arasında yer alan Noel Baba Kilisesi Aziz Nicholas’ın ölümünün ardından inşa edilmiş. Halk arasında Noel Baba olarak bilinen Aziz Nicholas’ın bedeninin ilk başta burada saklandığına ardından da İtalyan denizciler tarafından kemiklerinin taşındığına inanılıyor. Kaş ve Finike arasında yer alan Demre’de bulunan Kilise, zor durumda olan çocuklara yardım eden ve her Noel’de hediyeler getirdiğine inanılan Noel Baba’yı anmak isteyenlerin ziyaret noktalarından biri olarak sayılır.

19. Afrodisias - Aydın

Türkiyedeki Popüler Tarihi Eserler

İsmini Tanrıça Afrodit’ten alan Afrodisias, Geyre’de yer alıyor. Afrodit adına yapılan törenlerle ve heykelcilik konusunda uzmanlaşmasıyla zamanında ün salan eski çağ kenti, fotoğraf sanatçısı Ara Güler’in fotoğraf çekmek için gezerken bu bölgede kaybolması üstüne tesadüfen bulunmuş. Çektiği fotoğrafları yurtdışına göndermesiyle birlikte yabancı ve Türk arkeologların kollarını sıvayarak başladığı kazılar günümüzde halen devam ediyor. Kazılar sonucunda ortaya çıkan kalıntılar ise, bugün Afrodisias Müzesi’nde sergileniyor.

20. Kayaköy - Muğla

Türkiyedeki Popüler Tarihi Eserler

Hisarönü Köyü’nü geçip çamlar arasından 5 km daha ilerlerseniz bir "hayal-köy" göreceksiniz. Buranın adı Kayaköy. Yamaca doğru biri diğerinin önünü kapatmayacak şekilde saygıyla dizilmiş yüzlerce evden oluşan bu köy eski bir Rum yerleşimiydi. Köyde 13. yy'dan beri Hristiyan toplumun yaşadığı biliniyor. Buraya da Batı Trakya’dan göçmenler yerleştirilmiş. Kayaköy’ün önündeki düzlüğe evler kurulmuş. Şimdi düzlükte birkaç bin kişilik yerleşik nüfus yaşam sürüyor.

21. Kız Kalesi - Mersin

Türkiyedeki Popüler Tarihi Eserler

Mersin'in Erdemli ilçesinde yer alan Kız Kalesi, hem efsane hikayesi hem de planı ile ünlü olmuş tarihi bir eserdir. Efsaneye göre bir zamanlar çok sevdiği kızını korumak isteyen kral, kahin bir adama kızının geleceğini danışır. Kızının yılan ısırığı ile öldürüleceğini öğrenince onun için denizin ortasına bir kale yaptırır ancak prensese gönderilen bir sepet üzümün içerisine giren yılan kızı sokar ve kız ölür. 2400 yıldır ayakta duran kalenin bölgesinde birçok imparatorluk hüküm sürmüştür.

22. Kaleiçi - Antalya

Türkiyedeki Popüler Tarihi Eserler

Antalya'nın göbeğinde bulunan Kaleiçi, hem Antalya mimarisini görebileceğiniz sokakları hem de eğlenceli gece hayatı ile bilinmektedir. M.Ö. 2. Yüzyılda kurulmaya başlayan yerleşim alanı Kaleiçi'nde Osmanlı, Roma ve Selçuk tarihinden izler taşımaktadır. Kesinlikle ziyaret etmeniz gereken yerlerden birisidir.

23. Tarihi Cezaevi - Sinop

Türkiyedeki Popüler Tarihi Eserler

Tarihi cezaevinin üç yanı denizlerle çevrili ve yüksek duvarlara sahiptir. Kaçmanın neredeyse imkansız olduğu tarihi yapı 1560 yılından 1999 yılına kadar zindan ve cezaevi amaçlı kullanılmıştır. Refik Halit Karay, Sabahattin Ali gibi ünlü isimler burada ceza çekmiştir. Hatta Sabahattin Ali'nin birçok şiirini burada yazdığı bilinmektedir. 1999'dan sonra Tarihi Cezaevi müzeye çevrilmiştir.

24. Galata Kulesi - İstanbul

Türkiyedeki Popüler Tarihi Eserler

İstanbul'un vazgeçilmez en iyi tarihi eserlerinden birisi olan Galata Kulesi 528 yaşındadır. Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethinden sonra Cenevizliler tarafından anahtarı imparatorluğa devredilmiştir. Kulenin terasından tüm İstanbul gözükmektedir. Kulenin en üst katında restoran bulunmaktadır. Manzarayı izlemeye doyamayacağınız Galata Kulesi'nde dilerseniz aşağıdaki mekanlardan birine oturarak kuleyi de doya doya seyredebilirsiniz.

Galata Kulesi hakkında tarihi bilgiler için buraya tıklayınız.

25. Çeşme Kalesi - İzmir

Türkiyedeki Popüler Tarihi Eserler

19. yüzyıla kadar askeri amaçla kullanılan Çeşme Kalesi, şimdilerde arkeoloji müzesi olarak ziyaret edilebilmektedir. Denize olan yakınlığı yüzünden sürekli ilgi gören kaleyi ziyaret edecekseniz kesinlikle yanınızda kamera götürmelisiniz. Osmanlı dönemine ait çeşitli eserler barındıran kalede tepe noktasına çıkar çıkmaz sizi çok güzel bir manzara karşılayacaktır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
330 Yorum