İstanbul'un Tarihi Hastaneleri

İstanbul'da atılan her adım tarih kokmaktadır. İçerisinden fazlasıyla tarihi eser barındıran İstanbul çeşitli tarihi hastanelere de ev sahipliği yapmaktadır. Bu içeriğimizde İstanbul'un tarihi hastanelerini sizler için araştırdık ve derledik.
İstanbul'un Tarihi Hastaneleri

Türkiye'nin en güzel ve en kalabalık şehirlerinden bir tanesi olan İstanbul, birbirinden faklı tarihi eserlere ev sahipliği yapmaktadır. Bulundurduğu tarih eserler arasında çeşitli hastanelerde yer almaktadır. Bu içeriğimizde İstanbul'un tarih kokan hastanelerini derledik. İşte İstanbul'un tarihi hastaneleri;


İstanbul'un Tarih Kokan Hastaneleri

1. Numune Hastanesi

Numune Hastanesinin temelleri, II. Abdülhamid tarafından 1800'lü yıllarda atılmıştır. Mektep-i Tıbbiye-i Şahane ismi ile anılmaya başlayan Numune Hastanesi'nin mimarlığını ise Raimondo D'aranco yapmıştır. 1909'da sivil ve askeri tıbbiyeliler birleştirildi. 1933'te ise tüm tıbbiyeliler Avrupa Yakasına taşındı ve bu sayede İstanbul Numune hastanesi hizmete girdi. Günümüzde tam teşeküllü bir hastane olarak varlığını sürdürmektedir. 


2. Özel Balıklı Rum Hastanesi

Epey geçmişi olan Balıklı Rum Hastanesi,1400'lü yıllarda ilk kez inşa edilmiştir. Yıllar içerisinde uğradığı hasarlar nedeniyle pek çok kez yeniden inşa edilmiştir. Günümüzde gördüğümüz hastane ise 1894 yılında yaşanan depremden sonra inşa edilmiştir. Bu şekli ile 1991'de restore edildi. 1994'te ise Türkiye'nin ilk özel uyuşturucu bırakma ünitesi Özel Balıklı Rum Hastanesi'nde kuruldu. 


3. Özel Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi

Sultan II.Mahmut'un fermanı ile Ermeni Cemaati tarafından kurulmuştur. Günümüzde Yedikule Surp Pırgiç Ermeni Vakfı tarafından yönetilmektedir. 


4. Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Hürrem Sultan tarafından yapılan Haseki Darüşşifası,1843'te kadınlara tahsis edilmiştir. Zamanla pek çok hasara uğramıştır. Bir süre kadın cezaevi olarak kullanıldı. Darüşşifa yıllar içinde pek çok kez el değiştirdi ve pek çok restorasyona uğradı. 1974'te ise Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından kiralandı ve Kur'an eğitimi verildi. 1994'te ise Sağlık Bakanlığı'na devredildi, eğitim ve araştırma hastanesi olarak hizmet vermeye devam etti. 


5. Balta Limanı Kemik Hastanesi

19. yüzyılda Sadrazam Mustafa Reşit Paşa tarafından yaptırılmıştır. Oğlu Galip Paşa'nın ölümünden sonra Osmanlı Hazinesi tarafından satın alındı. Cumhuriyetten sonraise Tarım Bakanlığı tarafından ziraat enstitüsü olarak kullanılmaya başlandı. 1944'te ise Sağlık Bakanlığı tarafından hastane olarak işletilmeye başladı. Günümüzde ise Türkiye'nin başarılı kemik hastanelerinden biri olarak hizmet vermektedir. 


6. Mazhar Osman Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi

Üsküdar'daki Toptaşı Bimarhanesi Bakırköy'e taşınmasıyla ortaya çıkmıştır. Türkiye'de modern anlamda ilk psikiyatri hastanesi olma özelliğine sahiptir. Mazhar Osman, Toptaşı Bimarhanesi'nin başhekimi olması esnasında hastaların perişanlığından üzüntü duyarak büyük çabalarla hastanenin hastalarla birlikte Bakırköy'e taşınmasını sağladı. 

NeOldu.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.