Netflix The Spy İzleyici Yorumları ve Detaylı İncelemesi

Mossad adına Suriye’de çalışan casus Eli Cohen’in 6 yıl süren ajanlık serüvenine ışık tutan The Spy izleyenler tarafından oldukça sevildi.
Netflix  The Spy İzleyici Yorumları ve Detaylı İncelemesi

İsrail’in En Meşhur Casusunun Gerçek Hikayesini Anlatan Netflix Dizisi: The Spy 

Dünyanın en sevilen dijital platformu Netflix’te 6 Eylül’de yayınlanmaya başlayan The Spy isimli mini dizi, gerçek hayata dayanmasıyla ve konunun işlenişiyle izleyenlerden büyük beğeni topladı. Kısa sürede en çok izlenen Netflix dizileri arasına girmeyi başaran The Spy; Mossad adına Suriye’de çalışan casus Eli Cohen’in gerçek hayatına ve 1960'lı yılların başında İsrail istihbarat teşkilatının tüm işleyişine odaklanıyor. Bu inceleme dizi içeriğimizde ise The Spy dizisi hakkında izleyici yorumları, tüm bilinmesi gerekenleri ve tüm merak edilenleri siz değerli okurlarımız için derliyoruz. 


The Spy Dizi İncelemesi

1. Orta Doğu’daki istihbarat savaşları tarihinde en kritik isimlerinden Mısırlı ve yahudi Eli Cohen, 1960'lı yılların başında İsrail istihbarat teşkilatı Mossad adına Suriye'de çok önemli istihbarat çalışmaları yapıyordu. Eli Cohen, 1924 yılında İskenderiye’de dünyaya gelmiştir ve gençliğinde Mısırlı Yahudilerin İsrail’e göçlerine yardımcı olan gizli bir grubun içerisinde yer almıştır. 

eli-cohen.jpg


2. Eli Cohen, önce İsrail’in Mısır’da kurduğu casus ağına katılmış ancak bu ağ 1954 yılında Mısır tarafından ortaya çıkarılmıştır. Ardından 1956 yılında yaşanan Süveyş Krizi sonrası Cohen, İsrail’e yerleşmiş ve askeri istihbarata girmek istemiştir fakat kabul edilmemiştir. Sonrasında dosya memuru olarak bir sigorta şirketinde işe başlamıştır. Yıl 1960 olduğunda ise Eli Cohen Mossad tarafından ajan olarak işe alınmıştır. Mossad’a katılma süreci ve yaşananlar öyle inanılmaz ki, The Spy dizisi de tam olarak sonrasında yaşananları ele alıyor. 

the-spy-dizisi.jpg


3. The Spy dizisinin senaryosu özellikle 1970 yılında piyasaya sürülen Uri Dan ve Yeshayahu Ben Porat (L’espion Qui Venait D’Israel) kitabından ve gerçek hayatta yaşananlara dayanarak senaryolaştırılmıştır. Dizinin hem senarist hem de yönetmen koltuğunda İsrailli yönetmen Gideon Raff oturuyor. İsrail’in en meşhur ajanı Eli Cohen’e ise Sasha Baron Cohen hayat veriyor. 

sasha-baron-cohen.jpg


4. 1960’lı yılların başında Suriye ve İsrail arasında sınır konusunda ciddi anlaşmazlıklar sürüyordu. Bu noktada Suriye’ye bir casus yerleştirmek Suriye yönetiminin niyetini anlayabilmek adına çok önemliydi. Mossad Genel Direktörü Meir Amit, Eli Cohen’in Mossad’a katılması konusunda önemli rol oynadı ve Cohen iki hafta boyunca takibe alındı. Hakkında hazırlanan dosyalar Eli Cohen’in geçmişini, uzun bir dönem boyunca yaptığı işleri ve hatta ailesini belgeliyordu. Mutlu bir evliliğe sahip, oldukça vatansever bir adam olan Cohen bir gün işe geldiğinde masasında bir mektup buldu ve içerisinde yazan adrese gittiğinde kendini Mossad ajanlarının karşısında buldu. Casusluk eğitimlerinin ardından yaşanan 6 yılı The Spy dizisinde tüm gerçekliğiyle izleme fırsatı buluyoruz. 

l’espion-qui-venait-d’israel.jpg


5. Eli Cohen, 6 aylık casusluk eğitiminin ardından Kemal Amin Thabet adına hazırlanan Suriyeli bir iş adamı kimliğiyle yeni hayatına başladı. Kimliğinin oturması için öncelikle Arjantin’in başkenti Buenos Aires’e gitti. Arjantin’de kendisini zengin bir iş adamı olarak tanıtan Kemal Amin Thabet (Eli Cohen), burada yaşayan Suriyelilerin arasına girmesi ve Suriye siyasetinin önemli isimlerine erişmesi amaçlanmıştı. Bu dönemde çok ciddi bir çevre edinen Thabet, Suriye siyasetinde yer alan önemli adamlardan aldığı referans mektuplarıyla 1962 yılında Şam’a yerleşti. Şam’da ekonomi ve siyaset dünyasından isimlerle çok hızlı bağlantılar kurmayı başaran Thabet, üst düzey Suriyelilerden kritik bilgiler toplamayı başardı. 

kemal-amin-thabet.jpg


6. Eli Cohen’in casusluktaki en kritik adımı Suriye’nin Arjantin’deki ateşesi Albay Emin el Hafız ile tanışması oldu. Bu tanışıklık sayesinde Cohen’in devlet sırlarına erişimi tereyağından kıl çekmek kadar kolaydı. Cohen, Suriye tarafından bir noktada öyle bir güven kazandı ki bir dönem Hafız, yaptığı darbenin ardından devlet başkanı oldu ve Cohen'i savunma bakanı olarak atamayı bile düşündü.

albay-emin-el-hafiz.jpg


7. Mısırlı Yahudi casus Eli Cohen, 1961 ile 1965 yılları arasında evindeki gizli telsiz vericisiyle Mors alfabesi kullanarak İsrail’e çok kritik istihbaratlar ulaştırdı. Fakat giderek can güvenliğini tehlikeye atan Cohen, Suriye’nin bir casusun varlığından şüphelenmesi ve yasa dışı yapılan yayınları tespit etmeye başlamasıyla Ocak 1965'te evinden İsrail'e istihbarat geçerken suçüstü yakalandı.

misirli-yahudi-casus-eli-cohen.jpg


8. Suriye tarafından suç üstü yakalanan Cohen sorgulanmasının ardından çok ciddi işkencelere maruz kaldı ve idam cezasına mahkum edildi. 18 Mayıs 1965 günü Şam'ın Merci Meydanı'nda asılarak idam edilen Cohen’in naaşının nerede olduğu hala gizliliğini koruyor. Halen İsrail'de bir ulusal kahraman olarak kabul edilen Cohen’in naaşının İsrail tarafından geri götürülmesi istenmediği için en az üç kez yerinin değiştirildiği rivayetler arasındadır. 

netflix-the-spy.jpg


9. Netflix’in The Spy dizisi, Eli Cohen’in casusluk serüvenine başlamasından idamına kadar olan dönemi çok başarılı bir şekilde merak eden izleyicilerine aktarıyor. Tüylerinizi ürpertecek bu gerçek hikaye bizi ciddi anlamda büyüledi! 

eli-cohen’in-casusluk-seruveni.jpg

Önerilen İçerik; Netflix Dizileri – Mutlaka İzlemeniz Gereken En İyi 52 Netflix Dizisi

NeOldu.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.