Tebriz'de Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Tebriz, İran'ın en büyük merkezlerinden biridir. Kentte tarihi ve turistik açıdan değerli birçok yapı ve doğal alan bulunmaktadır. Tebriz seyahatinde şehrin gezip görmeniz gereken yerlerini yazımızda bulabilirsiniz.
Tebriz'de Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Tebriz, İran'ın en büyük şehirlerinden biridir. Kent nüfusu genel olarak Azerbaycan Türkleri'nden oluşmaktadır. Yaklaşık 1,600,000 nüfusun yaşadığı Tebriz'in yüzölçümü alanı tam 2,356 kilometrekaredir. MÖ 3000'li yıllardan bu yana yerleşim yeri olduğu tahmin edilen Tebriz, İran'ın en önemli sanayi kentlerinden biridir. Tebriz tarihi ve turistik yerleri bakımından da İran'ın en önemli merkezlerinden biridir. Tebriz seyahatinde gezilecek görülecek yerleri sizler için araştırdık.

Amir Nezam Evi

amir-nezam-evi.JPG

Şehrin en eski bölgelerinden biri olan Sheshghelan semtinde yer alan tarihi bir yapıdır. Taban alanı tam 1200 metrekare olan tarihi ev, 2006 yılında Kaçar Hanedanı'na adanan bir müzeye çevrilmiştir. İnşa edildiği dönemlerde Azerbaycan Valilerinin ikametgahı olan Amir Nizam Evi 1993 ve 2006 yılları arasında kapsamlı bir restorasyon süreci geçirmiştir. İran Ulusal Mirasları arasında bulunan tarihi ev ve içerisindeki Kaçar Hanedanı'na ait eşyaları barındıran müze mutlaka görülmelidir.

Mavi Cami

mavi-cami.jpg

Tebriz'in en tarihi camilerinden biri olan Mavi Cami, 1465 yılında oluşturulmuştur. Karakoyunlu hükümdarı Cihan Şah tarafından yaptırılan cami aynı zamanda onun mezarına da ev sahipliği yapmaktadır. 1779 yılında gerçekleşen depremde ağır hasar gören ibadethane İran İmar ve Kültür Bakanlığı gözetiminde mimar Reza Memaran Benam tarafından 1973 yılında aslına uygun şekilde restore edilmiştir. Ünlü hattat Nematollah-ben-Mohammad-ol-Bavab tarafından arabesk desenlerle süsleen caminin iç ve dış duvarları mozaik çinilerle kaplanmıştır. Tebriz'in gezilecek yerlerinden biri olarak bilinen Mavi Cami, kentteki ilk adreslerinizden biri olmalıdır.

Tebriz Azerbaycan Müzesi

tebriz-azerbaycan-muzesi.jpg

Tebriz'in merkezinde bulunan Azerbaycan Müzesi, 1958 yılında hizmete açılmıştır. Tarihi eserlerin sergilendiği 3 bölümden ibaret olan müze, bölgede gerçekleştirilen arkeolojik araştırmalarda elde edilen tarihi buluntuları içermektedir. İçinde İran kültürü ile ilgili elyazma kitapların da yer aldığı yüzlerce kitaba ev sahipliği yapan bir kütüphanesi de bulunmaktadır. Bölge tarihi hakkında önemli bilgiler bulabileceğiniz bu kurum, Tebriz seyahatindeki ilk rotalarınızdan olmalıdır.

Saat Kulesi

saat-kulesi-001.jpg

Tebriz Belediye Binası olarak da bilinen Saat Kulesi kentin yerel yönetim binası olarak faaliyet göstermektedir. II. Dünya Savaşı'nın ardından Hükümet Konağı olarak Azerbaycan Demokrat Partisi tarafından kullanılan mekan, 1934 yılında inşa edilmiştir. 2007 yılından bu yana, binanın bir parçası Belediye Müzesi olarak hizmet vermektedir. Bu müzede Tebriz'in tarihi haritaları ve fotoğrafları bulunmaktadır. Zirvesindeki saat kulesi sebebiyle bu ismi alan yapı, Tebriz'in sembolleri arasında bulunuyor.

Arg-e Tebriz

arg-e-tebriz.gif

Alishah Kemeri, Arg Kalesi ve Mescidi Ali Şah gibi isimlerle de anılmaktadır. 14. yüzyıldan kalma bir mozole olan Arg-e Tebriz ilk olarak İlhanlılar tarafından 1318 ve 1339 yılları arasında inşa edilmiştir. Burası yüzyıllar sonra 1804-1813 ve 1826-1828 Rus-İran Savaşları'nda bir savunma kalesi olarak kullanılmıştır. Şehrin geçmişinde derin izler bırakan bu tarihi yapı, Tebriz'in görülecek yerlerindendir.

Gülistan Park

gulistan-park.jpg

Tebriz'de yer alan tarihi bir parktır. Kent merkezinde Qonqa Meydanı yakınlarında kurulmuştur. Önceleri kamu mezarlığı olarak kullanılan mekan, II. Pehlevi döneminde şehir parkı olarak değiştirilmiştir. Parkın ana girişinde bulunan saat kulesi özel ilgi görmektedir. Peyzajlı alanları, yürüyüş ve bisiklet yolları, dinlenme alanları ve çay bahçeleri ile Tebrizlilerin en çok tercih ettiği istirahat mekanlarından biridir.

Eynali Dağı

eynali-dagi.jpg

Kırmızımsı toprak yapısıyla dikkat çeken dağ Tebriz'in kuzey kısmında bulunmaktadır. Kentin hemen her tarafından görülebilen dağın en yüksek noktası 1.811 metredir. Dağın zirvesinde tarihi bir de türbe bulunmaktadır. Tebriz manzaralarının en güzel göründüğü yerlerden biri olan Eynali Dağı'nda birçok telekomünikasyon şirketinin vericileri yerleştirilmiştir. Tebriz ile özdeşleşen Eynali Dağı kesinlikle keşfedilmelidir.

Ostad Bohtouni Müzesi

ostad-bohtouni-muzesi.gif

Tebriz'in en değerli sanat müzesi konumundaki kurum, usta sanatçı Ostad Bohtouni'nin el sanatları eserlerine ev sahipliği yapmaktadır. Sheshghelan Mahallesi'nde Seyid Hamzeh Türbesi yakınında yer alan sanat müzesinde Ostad Bohtouni'nin çiçek ve meyve gibi farklı heykelleri de sergilenmektedir. Burası sanatseverlerin Tebriz gezisinde mutlaka ziyaret etmesi gereken mekanlardandır.

NeOldu.com / Özel Haber

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.