İsfahan'da Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

İran'ın büyük merkezlerinden biri olan İsfahan, tarihi ve turistik yerleriyle ülkenin turizmine önemli katkı yapmaktadır. Tarihi cami, saray, medrese gibi birçok yapıya ev sahipliği yapan İsfahan'ın gezip görmeniz gereken yerleri yazımızda...
İsfahan'da Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

İran'ın en büyük üçüncü merkezi konumundaki İsfahan'da yaklaşık 1.700.000 nüfus yaşamaktadır. Kentin toplam yüzölçümü alanı ise tam 106.179 kilometrekaredir. İsfahan ülkenin ticari, ekonomik ve sanayi faaliyetlerinin gerçekleştiği merkezlerden biridir. Kentin geçmişi Yontma Taş Devri'ne dek uzanmaktadır. Bölge İran'da kurulan Türk devleti Safevilere başkentlik yapmıştır. Safevilerden kalma mükemmel cami, köprü, meydan gibi tarihi ve turistik yerlere ev sahipliği yapan İsfahan'ın gezilecek görülecek yerlerini yazımızda bulabilirsiniz. 


Nakş-ı Cihan Meydanı

naks-i-cihan-meydani-001.jpg

Bu şaşalı meydan yalnızca İran'ın değil tüm Güneydoğu Asya'nın en büyük meydanı olarak bilinmektedir. Bu meydanın ismi Türkçe'ye 'Dünya'nın resminin meydanı' şeklinde tercüme olunmaktadır. Bölge halkının çoğunlukla 'İmam Meydanı' olarak bildiği tarihi meydan, Türk-İslam Devleti Safevilerden kalma Şah Camii, Ali Kapı ve Şeyh Lütfullah Camii'nin sardığı alanın ortasında bulunur. UNESCO'nun 1979 yılında Dünya Mirası ilan ettiği Nakş-ı Cihan Meydanı, İsfahan gezisinde mutlaka görülmesi gereken yerlerdendir.


Mescid-i Şah

mescid-i-sah.jpeg

İsfahan'daki Nakş-ı Cihan Meydanı'nda bulunan İslam ve Pers mimarisinin bileşimiyle oluşturulan mescit, Safevilerin İran'da bıraktığı en değerli emanetlerden biridir. Halk arasında 'Şah Camii' olarak da anılan Mescid-i Şah I. Abbas tarafından 1611 ve 1629 yılları arasında inşa ettirilmiştir. Bahaüddin Amili, Ustad Fereydun Naini, Ustad Shoja Isfahani ve Ustad Ali Akbar Isfahani gibi usta mimarların tasarımı olan mescit İsfahan'ın en tarihi yerlerinden biridir. İki minareye sahip olan caminin muhteşem avlusu da görenleri büyülemektedir.


Jameh Camii

jameh-camii.jpg

İsfahan Camii ismiyle de anılan tarihi ibadethane, İran'ın en büyük camilerinden biridir. Dört kapısının da karşı karşıya gelecek şekilde yapılması ile ünlü olan Jameh Camii, 2012 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne dahil edilmiştir. 771 yılında bu yana camiye çeşitli eklemeler yapılmıştır. Bu şekilde caminin mimarisine Moğol ve Selçuklu mimari tarzları da eklenmiştir. Kentin manevi sembollerinden birine dönüşen tarihi cami İsfahan'ın görülmesi gereken yerlerindendir.


Khaju Köprüsü

khaju-koprusu.jpg

Kaynağını Zagros Dağları'ndan alan 400 km uzunluğundaki Zayanderud Nehri üzerine kurulmuş olan tarihi bir kemer köprüdür. Türk-İslam devleti Safeviler döneminde Hükümdar Şah Abbas'ın İsfahan'da yaptırdığı köprü eski bir köprünün temelleri üzerine 1650 yılında inşa edilmiştir. 24 kemerli ve 133 metre uzunluğundaki köprü, tam 12 metre genişliğe sahiptir. Fars mimarisinin en harika yapılarından biri olarak kabul gören Khaju Köprüsü mutlaka keşfedilmelidir.


Şeyh Lütfullah Camii

seyh-lutfullah-camii-002.jpg

İsfahan'ın ünlü meydanı Nakş-ı Cihan Meydanı'nı çevreleyen tarihi Safevi miaraslarından biridir. Ünlü mimarlar Bahaüddin Amili ve Ustad Mohammad Reza Isfahani tarafından tasarlanan cami, 32 metre yüksekliğe sahiptir. 1615 ve 1618 yılları arasında Şah Abbas'ın emriyle inşa ettirilen şahane cami kubbesi, genişliği ve muazzam bezemeleriyle parmak ısırtıyor. İsfahan'ın en turistik yerlerinden biri olan Şeyh Lütfullah Camii'ni gezi rehberinize eklemeyi unutmayın.


Joubi Köprüsü

joubi-koprusu-001.jpg

İsfahanlılar tarafından 'Choobi Köprüsü' olarak da anılan tarihi bir köprüdür. Safevi hükümdarı II. Şah Abbas döneminde inşa edilen kemer köprü, 1665 yılında hizmete açılmıştır. 21 kemerli köprü, tam 147 metre uzunluğa sahip olup 4 metre genişliğindedir. Köprünün alt kısmına inşa edilen birkaç oda şu anda çay evi olarak hizmet vermektedir. İsfahan gezisinde bu tarihi köprü mutlaka keşfedilmelidir.


Sallanan Minare

sallanan-minare.jpg

İsfahan'da yer alan bu manevi yapı, Amu Abdullah Garladani Türbesi'ne ilave edilmek için tasarlanmıştır. Mimar Bahaeddin Amili'nin tasarladığı Sallanan Minare, 14. yüzyılın en değerli Fars şaheserlerinden biridir. İsfahan'ın gezilecek yerleri arasında bulunan yapı, her yıl on binlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir.


İsfahan Çağdaş Sanatlar Müzesi​

isfahan-cagdas-sanatlar-muzesi.jpg

İsfahan'ın en değerli sanat müzelerinden biridir. Kurum Safevilerden kalma tarihi bir binada hizmet vermektedir. Kaçar Hanedanı döneminde oluşturulan müze binasında İranlı sanatçılara ait resim, heykel, tablo, portre ve dekorasyon çalışmaları sergilenmektedir. Sanatseverlerin kentteki ilk adreslerinden birine çevrilen İsfahan Çağdaş Sanatlar Müzesi'ni ziyaret etmelisiniz.

NeOldu.com / Özel Haber

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.