İran Gezilecek Yerler

Ülkemizin sınır komşularından İran, dünyanın en köklü uygarlıklarından biridir. Ülke birçok tarihi saray, mescit, cami gibi yapıların yanı sıra doğal alanları ile de meşhurdur. İran seyahatinde gezip görmeniz gereken yerler yazımızda...
İran Gezilecek Yerler

İran Hakkında Bilgi

  • Asya'nın güneybatısında yer almaktadır.
  • Asya'nın en stratejik ülkelerinden biridir.
  • Yaklaşık 78 milyon nüfusu vardır.
  • Başkenti Tahran'dır.
  • Yüzölçümü tam 1.648.195 kilometrekaredir.
  • Türkiye, Pakistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Irak ve Afganistan'a sınır komşusudur.
  • Özellikle doğalgaz ve petrol gibi yeraltı kaynaklarıyla Dünya ekonomisinde söz sahibi bir ülkedir. 
  • Para birimi İran Riyali'dir.
  • Başkanı Hasan Ruhani'dir.
  • Resmi dili Farsça'dır.

İran Gezilecek Yerler

Bu içeriğimizde gezip İran'da görebileceğiniz yerleri şu başlıklar altında işleyeceğiz.

  • İran'daki gezilecek yerler listesi
  • İran müzeleri
  • İran'da yer alan tarihi mekanlar
  • İran'daki turistik noktalar
  • İran'da otel önerileri
  • İran'da nerede ne yenir?
  • İran'da ulaşım nasıl sağlanır? 
  • İran'a ne zaman gidilir?
  • İran festivalleri nelerdir?

Persepolis

Şiraz kentine yaklaşık 70 km mesafede bulunan Persepolis, Pers Hükümdarlığı'nın başkentliğini yapmış olan bir antik şehirdir. Hükümdar I. Darius'un oluşturduğu kent, I. Serhas ve Artakserkses dönemlerinde daha da genişletilmiş mükemmel yapılarla zenginleştirilmiştir. Onlarca anıta, Pers dini inancına ait putlara, saraylara ve Kral mezarlarına sahip olan Persepolis antik kenti, Büyük İskender'in Persleri mağlup ettiği savaşın ardından yakılmıştır. Arkeolojik çalışmalar sonucunda yeniden meydana çıkarılan antik kent, şu anda İran'ın en tarihi yerlerindendir.

persepolis-002.jpg


Nakş-ı Cihan Meydanı

Dilimize 'Dünya'nın resminin meydanı' olarak tercüme edilmektedir. Ülkenin İsfahan kentinde yer alan Nakş-ı Cihan Meydanı, halk arasında 'İmam Meydanı' ismiyle bilinmektedir. Kent merkezinde yer alan meydan, Şah CamiiŞeyh Lütfullah Camii ve Ali Kapı gibi Türk-İslam Devleti olan Safevilerin ülkeye emaneti olan tarihi yapıların ortasında bulunur. 1979 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne eklenen Nakş-ı Cihan Meydanı, yalnızca İran'ın değil tüm Güneydoğu Asya'nın en geniş meydanı olma özelliğini taşımaktadır. İran gezisinde muhakkak görülmesi gereken yerlerden biridir.

naks-i-cihan-meydani.jpg


Şeyh Lütfullah Camii

Ülkenin önemli kentlerinden İsfahan'da Nakş-ı Cihan Meydanı'nda yer almaktadır. Safevilerin bölgede hakim olduğu dönemde inşa edilen mimarlık harikası cami, 1615 ve 1618 yılları arasında oluşturulmuştur. Kubbesi, oymaları, içerisindeki işleme ve motifleriyle Safevi mimarisinin en eşsiz örneği olan cami İran'ın tarihi ve turistik yerlerindendir.

seyh-lutfullah-camii.jpg


Gülistan Sarayı

Safeviler döneminde Kaçar Hanedanı'nın resmi konutu olan şahane saray kompleksi, başkent Tahran'da yer almaktadır. Pehlevi Hanedanı döneminde resmi merasimlere ev sahipliği yapan kompleks, birçok yapıdan meydana gelmektedir. 16. yüzyılın ikinci yarısında yapımına başlanan Gülistan Sarayı'nda Şems-ül İmare, Selam Salonu, Ayna Salonu, Ebyez Sarayı, Taht-i Mermer, Badgir Binası ve Berelyan Binası gibi bölümler bulunmaktadır. Sarayın mükemmel bir havuzu harika bitkilerden oluşan peyzajlı bir bahçesi vardır.

gulistan-sarayi-001.jpg


Azadi Tower (Özgürlük Kalesi)

Başkent Tahran'ın en önemli simgelerinden biri olan anıt, 1971 yılında inşa edilmiştir. İran'ın meşhur mimarlarından Hossein Amanat tarafından tasarlanan Özgürlük Kulesi, tam 50 metre yüksekliğindedir. İran'ın İslam öncesi ve sonrası mimari özelliklerini birleştirilmesiyle oluşturulan yapı, dünyaca ünlüdür. Azadi Meydanı'nın ortasında 50 bin metrekarelik alanı kapsayan Özgürlük Kulesi, Cezayir'de 1982'de inşa edilen 'Monument des Martyrs' adlı anıtın da ilham kaynağı olmuştur.

ozgurluk-kulesi.jpg


Milad Kulesi

Başkent Tahran'ın merkezindeki kule, dünyanın en yüksek 5 gökdeleni arasında gösterilmektedir. 2000 ve 2008 yılları arasında oluşturularak hizmete açılan Milad Kulesi, mimar Muhammet Rıza Hafizi tarafından dizayn edilmiştir. 435 metre yüksekliğindeki kule, Tahran'ın önemli sembollerinden biridir. Başkentin manzarasını en iyi buradan izleyebilirsiniz.

milad-kulesi-001.jpg


Eram Bahçesi 

Şiraz kentinde yer almaktadır. Khoshk Nehri'nin kuzey kıyısında bulunan tarihi Fars bahçesi içerisindeki bina ile beraber 13. yüzyılın ortalarında inşa edilmiştir. Yüzlerce yıl sonra peyzaj mimarı Hacı Muhammed Hasan tarafından yeniden düzenlenen Eram Bahçeleri, Zand ve Kaçar Hanedanları döneminde restore edilmiştir. Bahçedeki yapı, 2 katlı ve 32 odalıdır. Çinilerle bezenen yapı ve havuz bahçeye mükemmel bir ambiyans katmaktadır.

eram-bahcesi.jpg


İran Ulusal Müzesi

Başkentte hizmet veren arkeolojik eserlere ev sahipliği yapan bir tarih müzesidir. Eski Pers kalıntılarının, metal ve çömlek çalışmalarının, kitapların, demir paraların sergilendiği İran Ulusal Müzesi, 1937 yılından bu yana faaliyetini sürdürmektedir. Yan yana iki binadan meydana gelen kurumda İslamiyet öncesi ve sonrasına ait eserler farklı binalarda sergilenmektedir. En eski çağlardan günümüze kadar bölgede yaşayan insanlara ait eşyaların ve devletlere ait antik on binlerce ögenin sunulduğu kurum, köklü İran uygarlığını öğrenebileceğiniz değerli mekanlardandır.

iran-ulusal-muzesi.jpg


Mescid-i Şah

1629 yılında inşa edilen çift minareli Mescid-i Şah, İsfahan kentinin Nakş-ı Cihan Meydanı'nda bulunmaktadır. Safevi hükümdarı I. Abbas'ın isteği üzerine yapılan mescit Bahaüddin Amili, Ustad Shoja Isfahani, Ustad Ali Akbar Isfahani ve Ustad Fereydun Naini gibi dönemin ünlü mimarları tarafından tasarlanmıştır. İslami mimari ve Pers mimarisinin sentezinden oluşan Mescid-i Şah, İran'ın tarihi ve turistik yerlerinden biridir.

mescid-i-sah.jpg


Arg-e Bam

İran'ın Kirman eyaletine bağlı olan Bam kentinde bulunan tarihi bir kaledir. Bu mükemmel kalenin kökeni, MÖ 4 ve 6 yüzyıllara dayanmaktadır. 180 bin metrekarelik alanı içine alan Arg-e Bam, 6-7 metrelik dev surlarıyla dikkat çekmektedir. Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan kale, tam 67 kuleye sahiptir. UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmeyi başaran şahane kale, 2003 Bam depreminde ağır hasar alarak harabeye dönmüştür. Tarihi kalenin aslına uygun şekilde restore edilmesi için İtalya, Japonya, Fransa gibi ülkelerden yardım yağmıştır. Ülkenin en ünlü yapılarından biri olan Arg-e Bam mutlaka keşfedilmelidir.

arg-e-bam.jpg


Mellat Park

Başkent Tahran'da yer alan Mellat Parkı daha önceleri Şah Parkı ismiyle anılmaktaydı. Başkentin en geniş istirahat alanı olarak bilinen Mellat Park, yürüyüş ve bisiklet yolları, çay bahçeleri, kafeler, piknik alanları, kuş bahçesi bir de göl bulunmaktadır. Göl'de kayık keyfi yapma imkanı bulabilirsiniz. Burada bir de at yarışı klübü bulunuyor. İran gezi rehberinize Mellat Park'ı eklemeyi unutmayın.

mellat-park-001.jpg


İran'da Nerede Kalınır? 5 Otel Önerisi

Vize istemeyen ülkeler arasında yer alan İran, gezilecek yerleriyle insanları büyülemeye devam ediyor. Bu içeriğimizde İran'da konaklanacak 5 otel önerisi derledik. İşte İran'ın en iyi otelleri;


Hotel Ferdowsi Int. Grand

Tahran kentinde bulunan ve konuklarına 4 yıldız kategorisi şeklinde hizmet vermektedir. Bu otel konumu ile güzel gezi yerleri ve önemli merkezlerin yakınında bulunmaktadır. Belirli saatlerde açık resepsiyon ve hizmet halindedir. Ziyaretçi puanlamasından 7.5 puan almıştır.

hotel-ferdowsi-int.-grand.jpg

Adres: Tehran, No.20, Kooshk e Mesri street, Beginning of Ferdowsi Ave., North of Imam، Khomeini square، İran

Telefon: +98 21 6672 7026

 

    Fiyat: Geceliği 36 €'dur.


    Hotel Ali Qapu

    Hotel Ali Qapu, 26 oda ile hizmet vermektedir. Ayrıca çalışma masası ve döşetilmiş oda fonksiyonları da konukların hizmetine sunulmuştur. Odalarda sıcaklığı ayarlamak için ısıtma ve soğutma sistemleri bulunmaktadır. Ziyaretçi puanlamasından 7.7 puan alan bu hotel, 4 yıldızlıdır.

    hotel-ali-qapu.jpg

    Adres: Isfahan Province, Isfahan, Chahar Baq Abbasi, İran

    Telefon: +98 31 3222 7929

     

    Fiyat: Geceliği 112 €'dur.


    Espinas Persian Gulf

    Otel odalarında konuklara özel duş kabini ve duş malzemeleri bulunmaktadır. Tüm odalarda TV ve buzdolabı vardır. İş seyahatinde olan konukları için çalışma masası vardır. Otelin resepsiyonu 24 saat hizmet vermektedir. Konuklar otelden araç kiralayabilmektedir. Ziyaretçi puanlamasından 8.3 puan alan bu hotel, 5 yıldızlıdır.

    espinas-persian-gulf.jpg

    Adres: Tehran Province, Tehran, Farah Abad, No, Valiasr Square, ،, Keshavarz Blvd, No. 126, İran

    Telefon: +98 21 83844

    Fiyat: Geceliği 49 €'dur.

    •  

    Parsian Evin Hotel

    Bu hotel, bünyesinde 140 tane oda ile hizmet vermektedir. Odaların her birinde banyo, tuvalet, yatak mevcuttur. Özel otopark hizmeti de vermektedir. Ayrıca bu hotelden araç kiralayabilirsiniz. Otelin resepsiyonu 24 saat hizmet vermektedir. Ziyaretçi puanlamasından 7.8 puan alan bu hotel, 4 yıldızlıdır.

    parsian-evin-hotel.jpg

    Adres: Tehran Province, Tehran, Chamran Hwy, Hotel, İran

    Telefon: +98 21 2740

    Fiyat:  Geceliği 29 €'dur.


    Karoon

    Tahran'ın en eski otellerinden biri olan Karoon, 1975 yılında kurulmuştur. Karoon, Orta Doğu'nun en uzun caddesi olan Valiasr tarihi caddesinde bulunmaktadır. Otelin resepsiyonu 24 saat hizmet vermektedir. Karoon hotel 3 yıldızlıdır.

    karoon.jpg

    Adres: Tehran Province, Tehran, District 6, No.18، Ghaffari, 14158 83471, İran

    Telefon: +98 21 8880 6040

    Fiyat: Geceliği 24 €'dur.


    İran'da Nerede Ne Yenir?

    Fars, Arap ve Türk mutfağı ülkede bir arada bulunmaktadır. Fast food, Fars, Arap, Türk ve Batı mutfakları da çok ünlüdür. Fars mutfağı, arap mutfağı ve Türk Mutfağı ile birlikte binlerce yıllık etkileşimle günümüze gelmiş gayet zengin ve farklı bir mutfağı vardır. 


    Yas Restaurant

    Ortadoğu ve İran mutfağını kendine konu edinen bu restoran vejetaryen dostudur. Bu restoran sizlere öğle yemeği ve akşam yemeği hizmeti vermektedir. Yas Restaurant, ücretsiz wifi sunmaktadır. Bu restoran sizlere her gün 24 saat hizmet vermektedir.

    yas-restaurant.jpg

    Adres: Tehran Province, Qeysarabad, Iran, İran

    Telefon: +98 912 276 8227


    Divan

    Kendi mutfağını konu edinen bu restoran vejetaryen dostudur. Bu restoran sizlere öğle yemeği, akşam yemeği ve gece eğlencesi hizmeti vermektedir. Divan, rezervasyonla çalışmaktadır ve ücretsiz wifi sunmaktadır. Bu restoran sizlere her gün 12:30 - 23:00 saatleri aralığında hizmet vermektedir.

    divan-005.jpg

    Adres: Tahran, İran

    Telefon: +98 21 2265 3853


    SPU Restaurant

    Bu restoran vejetaryen dostudur. Sizlere öğle yemeği, akşam yemeği ve gece eğlencesi hizmeti vermektedir. Bu restoran rezervasyon ile çalışmaktadır. Özel günlerinizde buraya yemek yaptırabilirsiniz. SPU Restoran, sizlere her gün 12:15 - 16:00, 19:30 - 23:30 saatleri aralığında hizmet vermektedir.

    spu-restaurant.jpg

    Adres: Darakeh Square, Tehran 11369, İran

    Telefon: +98 21 2241 9494


    İran'a Ne Zaman Gidilir?

    Dağlık bölgelerde yazlar serindir dolayısıyla yaz ayları bu bölgelere gitmek oldukça doğrudur. Hazar kıyıları ve dağlık olmayan bölgelerde ise yaz sıcaklıkları yüksek olduğu için nisan-mayıs ya da eylül-ekim ayları tercih edilmelidir.

    irana-ne-zaman-gidilir.jpg


    İran'a Nasıl Gidilir?

    İran'a İstanbul'dan ve Ankara'dan haftanın hemen her günü direkt ve aktarmalı uçuşlar yapılmaktadır. Bu uçuşlar Asfah, İsfahan, Tebriz, Tahran, Mashad, Şiraz ve Kermanşah'a yapılmaktadır.

    irana-nasil-gidilir-001.jpg


    İran Festivalleri ve Zamanları

    İran'da genellikle bayramlar festival olarak kutlanmaktadır. İran'da en önemli gün Nevruz'dur, kutlamalar günlerce sürmektedir. Sizdah Bedar, Neşe ve Dayanışma Festivali olarak Nevruz'un son gününde kutlanmaktadır. 

    iran-festivalleri-ve-zamanlari.jpg

    Önerilen İçerik: Vizesiz Gidilen Ülkeler ve Pasaport Harçları 2020

    NeOldu.com / Tatil

    İlgili Haberler
    HABERE YORUM KAT
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.