Şiraz'da Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Şiraz, İran'ın güneyinde yer alan zengin kültürel miraslara sahip büyük bir merkezdir. Tarihi ve turistik yerleriyle İran Medeniyeti'ne ışık tutan Şiraz'ın gezilecek görülecek yerlerini sizler için derledik.
Şiraz'da Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Şiraz, Fars Medeniyeti'nin en önemli merkezlerinden biridir. Nüfusu 1.600.000'i aşan kentin yüzölçümü tam 340 kilometrekaredir. Ülkenin 'kültür başkenti' olarak bilinen Şiraz kenti, tarihi ve turistik yerleriyle dünyaca meşhurdur. Ticari ve sanayi alanındaki gelişmeler Şiraz'ın gelişmesine önemli katkılar sunmuş, kent potansiyellerini çok iyi değerlendirerek önemli yol katetmiştir. İran'ın göç alan kentleri arasında bulunan merkez aynı zamanda ülkenin en eski yerleşim alanlarından biridir. Şiraz tatilinde gezilecek görülecek yerler listemizi aşağıda bulabilirsiniz.

Persepolis

persepolis-003.jpg

Şiraz kent merkezine yaklaşık 1 saatlik mesafede yer alan Farsların en eski antik kentlerinden biridir. MÖ 500'lü yıllarda kurulan şehir, Pers Hükümdarlığının başkentliğini üstlenmiştir. Hükümdar I. Darius devrinde oluşturulan Persepolis, daha sonra başa gelen I. Serhas tarafından genişletilmiştir. Saray, tören alanları, kral mezarları ve birçok anıtın bulunduğu antik kent, Yunan ve Mısır izleri de taşımaktadır. Büyük İskender'in yaktığı eski şehir giderek toprağa gömüldü. 20. yüzyılda gerçekleşen arkeolojik çalışmalarla yeniden gün yüzüne çıkarılan antik kent, Şiraz'ın en tarihi ve turistik yerlerinden birine çevrilmiştir.

 

Eram Bahçesi

eram-bahcesi-001.jpg

Şiraz kentinde Khoshk Nehri'nin kuzey kesiminde bulunan tarihi Pers bahçesidir. Birçok fıskiyeye sahip olan büyük havuz ve palmiye ağaçlarından oluşan bahçede bir de tarihi bina bulunmaktadır. 13. yüzyılın ortalarında kurulan bina ve bahçe, Pers ve İlhanlı mimari tarzlarının sentezi niteliğindedir. Şu anda Eram Bahçesi ve içerisindeki bina 1983 yılında kurulan Şiraz Üniversitesi'ne ve Şiraz Botanik Bahçesi'ne ev sahipliği yapmaktadır. UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmeye hak kazanan Eram Bahçesi Şiraz'ın turistik yerlerindendir.

 

Hafıziye

hafiziye.jpg

Ülkenin en meşhur şairlerinden biri olan Hafız'ın naaşının olduğu mezar anıtıdır. Rengarenk süslenen bu mükemmel kabir, Şiraz kentinde bulunan Musalla Bahçeleri'nin içerisine kurulmuştur. 'Hafız'ın Kabri' olarak da anılan anıt, 1773'te oluşturulmuştur. Günümüzdeki görünümünü 20. yüzyılın ikinci yarısında alan Hafıziye, Fransız mimar Andre Godard'ın dizaynıdır. Şiraz'ın görülmesi gereken yerlerinden biri olan kabir renkli işleme ve desenleriyle büyük ilgi görüyor.

 

Nasir ol Molk Camii

nasir-ol-molk-camii.jpg

Pembe Camii ismiyle de anılan ibadethane ünlü mimarlar Muhammad Reza Kashi Paz-e-Shirazi ve Muhammad Hasan-e-Mema'nın ortak tasarımıdır. İslami mimari ve Pers Mimarisinin senteziyle oluşturulan cami, Şiraz'ın Gowd-e-Araban İlçesi'nde bulunmaktadır. 1876 ve 1888 yılları arasında inşa edilen Nasir ol Molk Camii, hala ibadete açıktır. İç kısmı rengarenk motiflerle süslenmiş olan cami, Şiraz'ın turistik yerleri arasındadır.

 

Vakil Camii

vakil-camii.jpg

İran'ın güney bölgesinin en değerli camilerinden biri olarak kabul edilen Vakil Camii, Şiraz'da Vakil Pazarı'nın batı kısmında kalmaktadır. Mimar Kerim Han Zend tarafından tasarlanan mimarlık harikası ibadethane, 1751 ve 1773 yılları arasında inşa edilmiştir. 8660 metrekarelik alanı kapsayan Vakil Camii, İslami mimari ve Fars mimarisinin bileşimiyle oluşturulmuştur. Renkli ve pozitif dekorasyonu ile ziyaretçilerini kendisine hayran eden Vakil Camii, tam 48 kusursuz monolitik sütun içermektedir. Şiraz'ın görülmesi gereken tarihi yerlerinden biri olan cami, kente yapacağınız gezinin ilk rotalarından biri olmalıdır.

 

Fars Müzesi

fars-muzesi.jpg

İran'ın güneyinde bulunan müze, Şiraz'da Nazar Bahçesi olarak bilinen bölgede yer almaktadır. Sekizgen müze binası, İran Zand hanedanı döneminde kraliyet misafirlerinin ağırlandığı mekan olarak hizmet vermekteydi. Resmi törenlere de ev sahipliği yapmış olan binada Karim Khan Zand'ın kabri de bulunmaktadır. 1750 ve 1794 yılları arasında inşa edilen şaşalı köşk, 1936'da müzeye dönüştürülmüştür. Kentin en değerli müzelerinden birine çevrilen kurum, İran'ın başkenti Tahran dışındaki ilk müze olması bakımından da önemlidir. Fars Müzesi 30 elyazması Kur'an-ı Kerim'e ve Fars sanatçıların çalışmalarına ev sahipliği yapmaktadır.

 

Afif-Abad Bahçesi

afif-abad-bahcesi.jpg

'Golshan Bahçesi' olarak da anılan kompleks, Şiraz'ın zengin bölgelerinden Afif-Abad'da bulunan eski kraliyet konağı, silah müzesi ve Fars bahçesinden oluşmaktadır. 1863 yılında oluşturulan kamuya açık alan, Mirza Ali Muhammed Han tarafından yaptırılmıştır. Günümüze kadar sadece 1962 yılında restore edilen kompleks müze, köşk ve bahçesiyle büyük ilgi görmektedir.

 

NeOldu.com / Özel Haber

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.