Şeker Bağımlılığı Nedir? Nasıl Yenilir ve Tedavisi Nasıldır?

Çağımızın en büyük problemlerinden birisi olan şeker bağımlılığının belirtilerini, kurtulma yollarını ve tedavisini içeriğimizde bulabilirsiniz.
Son zamanlarda dünya genelinde korku saçan şeker bağımlılığı, tatlı yiyecek ve içeceklere karşı psikolojik sorun haline dönüşmüştür. Uyuşturucu ve alkol kadar bağımlılık yapabilen şeker, düşündüğünüzde bile dopamin salgılamanıza sebep olmaktadır. Bu içeriğimizde şeker bağımlılığı hakkında bilinmesi gerekenlere yer verdik
İşte şeker bağımlılığı hakkında her şey
Şeker Bağımlılığı Nedir?
Keklerden pastalara, soğuk içeceklerden kahvelere kadar, birçok gıdada yüksek miktarda şeker bulunmaktadır. Bu yüzden hayatımızın hemen her alanında yer alan şekerden kaçınmak neredeyse imkansız gibi görünüyor. Bireyin şeker tüketirken kontrol ve denge kuramamasına denen şeker bağımlılığı, sağlığımızın gün geçtikçe daha fazla bozulmasına neden olmaktadır.
Şeker tüketimini kesmenizin ardından, vücudunuzdaki hormon seviyesi değişiklik gösterecektir. Yalnızca birkaç saat içerisinde insülin seviyeniz azalarak, vücudunuzun yağ yakımı hızlanacaktır. Birkaç günün ardından lipid ve trigliserit seviyeniz düşüşe geçerek, şeker ihtiyacınız azalmaya başlayacak. Ancak yine de şeker ihtiyacının her zaman olduğunu ve bunu meyvelerle karşılayabileceğinizi belirtelim.
Şeker Bağımlılığı Belirtileri
Şeker bağımlılığı bazı belirtilerle kendini göstermektedir. Bunlar şeker tüketilmediğinde yaşanan özlem, yorgunluk, kaygı, baş ağrısı, suçluluk, sinirlilik, mide bulantısı, uykusuzluk, kas ağrısı, gaz ve şişkinliktir.
Eğer şeker tüketmeyi bıraktığınızda yukarıdaki belirtileri kendinizde görüyorsanız sizde de şeker bağımlılığı vardır. Bu durumda bir an önce şeker detoksuna başlamanız gerekiyor. Şekerin yerine koyabileceğiniz proteinler yardımıyla bu rahatsızlıktan kurtulabilirsiniz.
Şeker Bağımlılığı Neden Olur?
Yapılan araştırmalara göre şeker tüketildiğinde beyni iyi hissettiren hormonlar olan serotin ve dopamin hormonların üretimi artmaktadır. Bu da bazı kişilerde bir nevi bağımlılığa yol açmaktadır. Eğer gün içerisinde sık sık şekerli gıdaları tüketiyorsanız sizde de şeker bağımlılığı olabilir.
Şekerin vermiş olduğu keyif duygusu, kutlamalarda, kendimizi ödüllendirme ve rahatlama sırasında şekere başvurmamıza neden oluyor. Bu da bir süre sonra şeker bağımlılığı dediğimiz şeyin ortaya çıkmasına neden oluyor
Şeker Bağımlılığı Nasıl Yenilir?
Şeker bağımlılığını yenmek istiyorsanız detoks uygulamalısınız. İlk olarak 3 gün hedefi koyarak detoksa başlayın. Bu süre içerisinde bol bol sebze tüketin. Herhangi bir şekilde şeker içeren meyvelerin dahi tüketilmemesi gereken bu dönemde aynı zamanda mısır, tatlı patates ve bezelye gibi sebzelerden de uzak durun.
Bu 3 gün hedefini başarılı bir şekilde gerçekleştirdiğiniz zaman şeker bağımlılığından kurtulmanın en büyük adımını atmış olacaksınız. 3 şekersiz günün ardından yiyeceğiniz meyve ya da şeker size eskisi kadar keyif vermeyecektir.
Şeker Bağımlılığı Tedavisi
Şeker bağımlılığını tedavi etmek istiyorsanız kendinize sağlam bir diyet hazırlamalısınız. Bu diyetin içerisinde kahvaltıda protein ve sebze ağırlıklı beslenmek de yer alıyor. Asla nişasta ya da tatlı içeren besinleri sabahleyin tüketmeyin. Güne tatlı yiyerek başlarsanız bütün gün canınız bunları çekebilir.
Meyve de aslında bir tatlıdır. Bu yüzden meyve yerken bile yanına protein ekleyin. Süt, fındık ya da yoğurt ekleyebileceğiniz protein çeşitleridir. Aç olduğunuzda ve canınız şeker çektiğinde yine protein kaynaklarından faydalanın. Ayrıca sebze ve tam tahıllı ekmekleri de tercih edebileceğinizi söyleyelim.
Sigara Bağımlılığı ve Tedavisi | Madde Bağımlılığı Belirtileri ve Tedavisi |
---|---|
Patolojik Kumar Bağımlılığı Nasıl Tedavi Edilir? | Alışveriş Bağımlılığı Nedir? |
Şeker bağımlılığı nasıl geçer?
Şeker bağımlılığından kurtulmak istiyorsanız tatlıyı kahvaltıda yiyin, yemeğe salata ile başlayın, meyve tatlısı tercih edin, ara öğünde çiğ badem yiyin, bol bol protein tüketin ve kahveden uzak durun. Bu önerileri uyguladığınız takdirde şekerden kurtulabilirsiniz.
Şeker bağımlılık yapar mı?
Şeker bağımlılık yapan bir maddedir. Şeker tüketildiği zaman beynimizdeki mutluluk hormonunun üretimi artmaktadır. Bu da bize ani de olsa bir keyif duygusu yaşatmaktadır. Bu sebeple şeker tüketimini arttırırız. Bu da bağımlılığa neden olur.
Şeker kaç günde bırakılır?
Şekeri bırakmak için kaç güne ihtiyacınız olduğu sizin bilebileceğiniz bir şeydir. Ancak çoğu kişi 5 gün içerisinde bu rahatsızlıktan kurtulmuştur. 5 gün boyunca şeker içeren herhangi bir şey yemeyin. 5. günden itibaren şeker yememenin neden olduğu gerginlik, duygu değişimleri ve baş ağrısı ortadan kalkacaktır.
Şeker nasıl bağımlılık yapar?
Şeker mutluluk hormonu olarak adlandırdığımız serotinin hormonunun salgılanmasını arttırıcı işleve sahiptir. Bu yüzden de şeker tüketildiğinde keyif duygusu yaşarız. Bu keyif duygusuna rahatladığımızda ve kendimizi ödüllendirmek istediğimizde başvururuz. Bunu sürekli olarak yaptığımız durumlarda şeker bağımlılığı ortaya çıkar.
Beyin neden tatlı ister?
Bir hücrenin ya da organın çalışabilmesi için enerji kaynağına sahip olması gerekiyor. Beynin ihtiyaç duyduğu enerji kaynağı ise şekerdir. Söz konusu beyin hücreleri olduğu takdirde şekere ihtiyaç hiç olmadığı kadar artmaktadır.
Şekeri tamamen bırakırsak ne olur?
Şekeri hayatınızdan tamamen çıkarttığınız takdirde yorgunluk, kramp, mide bulantısı ve şiddetli baş ağrısı gibi semptomları kendinizde görürsünüz. Ancak bu semptomlar kısa süre içerisinde ortadan kalkmaktadır.
Her gün tatlı yenir mi?
Çoğu insanın günlük beslenme programında yer alan tatlılar enerji vermesinin yanı sıra kişilerin diyete olan sadakatini de arttırmaktadır. Ancak her gün tatlı yenmez. Özellikle şeker diyeti yapıyorsanız tatlı yemeyi baya bir ertelemeniz gerekiyor. Ancak kilo verme diyetleri yapıyorsanız ufak tatlı kaçamakları yapabilirsiniz.
- Yorumlar 0