Madde Bağımlılığı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Madde Bağımlılığı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi
08.06.201615:45

Toplumda gün geçtikçe daha fazla kişide görülen madde bağımlılığının nedenlerini, belirtilerini, kurtulma yollarını ve tedavisini yazımızda bulabilirsiniz.

Haber güncelleme tarihi 23.01.2023 10:19

Hem fiziksel hem de psikolojik tahribata yol açan madde bağımlılığı, ilk kullanımda dahi oluşabilecek bir şeydir. Kullanmadığı zaman kişilerde aşırı sinirlilik ve depresiflik belirtileri gösteren uyuşturucu maddelerden hem kendimizi hem de çevremizi uzak tutmamız gerekiyor. Bu içeriğimizde madde bağımlılığı nedir, tedavisi nasıldır, belirtileri ve nedenleri nelerdir gibi soruların cevabını vereceğiz.

İşte madde bağımlılığı hakkında bilinmesi gerekenler...

Madde Bağımlılığı Nedir?

Madde Bağımlılığı

Uyuşturucu maddeler, uyarıcı ve sakinleştirici etkileri olan maddelerdir. Kullanıldıkça daha fazla kullanma isteği oluşturan uyuşturucular alınmadığı zamanlarda ise yoksunluk belirtileri yaratmaktadır. Bu yüzden de kısa sürede bağımlılık oluşmasına neden olmaktadırlar.

Genellikle kullanmaya başlayan kişiler istediğim an kullanmayı bırakırım diye düşünür. Bu durum mümkün değildir. Zamanla kullanılan maddenin dozu ve kullanım sıklığı arttırılır. Bu durum sonucunda ise kişiler geri dönülmez bir yola girer ve madde bağımlılığı oluşur.

Madde Bağımlılığına Neden Olan Faktörler Nelerdir?

Madde Bağımlılığı

Pek çok gencin hayatını alt üst eden madde bağımlılığı günümüzde git gide artmaktadır. Madde bağımlılığına davranışsal, sosyal, biyolojik, psikolojik, genetik, aile, çevre ve kültürel özellikler neden olmaktadır.

Yukarıda saymış olduğumuz nedenler yüzünden madde bağımlılığı oluşabilmektedir. Bu yüzden yukarıda saymış olduğunuz sebeplerin madde kullanıma neden olmasına izin vermemelisiniz. Buna göre bir yaşam tarzı hem kendinize hem de sevdiklerinize oluşturmalısınız.

Madde Bağımlılığının Etkileri Nelerdir?

Madde Bağımlılığı

Madde bağımlılığı kişide birçok olumsuz etki bırakmaktadır. Bu etkiler aklı ve iradeyi işlemez hale getirmesi, normal yaşamdan uzaklaştırması, iç organlara zarar vermesi, farklı hastalıkların oluşmasına sebebiyet vermesi, zehirlenmelere ve ölümlere neden olması, kişiyi yalnızlaştırması ve çevresindekilerden uzaklaştırmasıdır.

Yukarıda saymış olduğumuz etkiler yüzünden kişilerin hayatı alt üst olmaktadır. Bu yüzden madde bağımlılığı oldukça kötü ve hafife alınmaması gereken bir şeydir. Bir an önce uzmana danışıp gerekli tedavinin olunması gerekir.

Madde Bağımlılığı Olan Kişilerin Davranışları Nelerdir?

Madde Bağımlılığı

Madde bağımlısı olan kişilerin davranışlarında bazı değişiklikler görmemiz muhtemeldir. Bunlar arkadaş çevresinin değişmesi, yalnızlığı tercih etmesi, derslerindeki başarısının azalması, daha fazla para harcamaya başlaması, saldırganlaşması, bitkinlik ve dargınlık hissetmesi, sürekli uyuması, konuşma güçlüğü çekmesi ve tamamen içe kapanmasıdır.

Yukarıda saymış olduğumuz davranışlar madde bağımlısı kişilerde çok fazla karşımıza çıkmaktadır. Eğer çevrenizdeki bir bireyin madde bağımlısı olduğunu düşünüyorsanız ve bu davranışları görüyorsanız mutlaka bir uzmana danışmalısınız. Uzman kişi o bireye karşı nasıl davranmanız ve tedavi olmaya nasıl ikna etmeniz hakkında size detaylı bilgi verecektir.

Madde Bağımlılığı Tedavisi

Madde Bağımlılığı

Madde bağımlılığı tedavi edilebilirdir. Bireyler gerekli çabayı uyguladığı ve uzman eşliğinde tedaviyi olduğu takdirde iyileşme gösterecektir. Bu süreçte ailenin desteği alınması da bir hayli önemlidir. Bu yüzden aileye de büyük iş düşmektedir.

Madde bağımlılığın tedavisi üç farklı şekilde yapılmaktadır. Bunlar normal tedavi, bir tedavi merkezine yatarak tedavi ve korunma tedavisidir. Madde bağımlılığın tedavi süreci 2-6 hafta arasında değişmektedir. Bu süre zarfında kişi gözetim altında tutulmaktadır. Daha sonra ise kişiye psikoterapi uygulanmaktadır.

Psikoterapi yöntemleri arasında en çok bilişsel davranışçı terapi, grup terapisi, aile terapisi ve Biorezonans kullanılmaktadır. Bu yöntemler sayesinde kişi madde bağımlılığından kurtulacak ve eski yaşamana kavuşacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Sigara Bağımlılığı ve TedavisiPatolojik Kumar Bağımlılığı Nedir?
Şeker Bağımlılığı Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?Alışveriş Bağımlılığı Nedenleri ve Tedavisi

Bir kişinin madde bağımlısı olduğu nasıl anlaşılır?

Bir kişinin madde bağımlısı olup olmadığını anlamak için belirtilere bakmamız gerekiyor. Terleme, iştah kaybı, beden ısısında artma, göz bebeklerinde büyüme, kalp atışında hızlanma ve normalden daha fazla yakınlık gösteren bir tavır görüyorsanız kişinin madde bağımlısı olduğundan şüphelenebilirsiniz. Bu durumda bir an önce uzman birine konu hakkında danışmanızı öneriyoruz.

En hızlı bağımlılık yapan madde nedir?

Yapılan araştırmalara göre eroinin en hızlı bağımlılık yapan madde olduğu tespit edilmiştir. Bu uyuşturucu maddesi beyindeki dopamin seviyesini %200'e kadar yükseltmektedir. Bunun sonucunda da kişide tekrar alma isteği uyandırmaktadır.

Madde bağımlığı neler yapar?

Madde bağımlılığı kişide bazı olumsuz etkilere neden olmaktadır. Aklı ve iradeyi işlemez hale getiren uyuşturucu, kişiyi normal yaşamından uzaklaştırmaktadır. Tüm organların zarar görmesine sebebiyet veren madde kullanımı aynı zamanda bir dizi hastalığın ortaya çıkmasında da rol oynamaktadır.

Uyuşturucu bağımlılığı nasıl başlar?

Uyuşturucu bağımlılığı bir kez kullanmayla bile ortaya çıkabilmektedir. İlk kullanımdan sonra kişide tekrardan kullanma hissiyatı ortaya çıkmaktadır. Git gide de uyuşturucu kullanmanın dozu ve sıklığı artmaya başlar. Bu kısır döngüye giren bir kişi çoğu zaman tedavi olmadan bağımlılığını ortadan kaldıramaz.

Uyuşturucu bağımlısında neler görülür?

Uyuşturucu bağımlısı boş yere sinirlenir, davranışlarını kontrol atlında tutamaz, rutinleri bozulur ve yemek yemekten vazgeçer. Bu gibi belirtilere sahip olan uyuşturucu bağımlıları en son olarak ise gerçekle teması kaybetmektedir.

Uyuşturucu kullanan kişi nasıl olur?

Uyuşturucu kullanan kişiler halüsinasyon görmeye başlamaktadır. Kişilerde bu süreçte terleme, çarpıntı ve titreme gibi belirtiler görünebilir. Kan basıncında artışa neden olan madde kullanımı aynı zamanda iştah kaybına ve yeme bozukluklarına da neden olmaktadır.

Uyuşturucu kullandıktan sonra ne olur?

Uyuşturucu maddeler beynin işleyişini bozarak mekanikleştirmektedir. Bunun sonucunda beynin içinde sesler duyma gibi durumlar görülür. Bu yüzden de akıl hastalıkları baş gösterir. Ayrıca bazı uyuşturucu maddelerinin beyin damarlarında tıkanmaya yol açarak felce sebep olduğunu söyleyelim.

Met kullanan kişi nasıl davranır?

Met kullanan kişilerde huzursuzluk, kaygı ve depresyon gibi belirtiler görülmektedir. Ayrıca gözlerde yaşarma, tahriş ve kızarma da oluşabilmektedir. Bunun yanında uyku bozuklukları ve duygu durumunda düşüklük de karşımıza çıkmaktadır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
2
5
0
0
2
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
İLGİLİ HABERLER
Tüm Hakları Saklıdır © 2015 - 2022 NeOldu.com
Burada yer alan yazılı ve görsel içerik, izinsiz olarak,
kısmen ya da tamamen kopyalanamaz başka yerde kullanılamaz.