Samsung Galaxy TabPro S İncelemesi

Tablet-bilgisayar piyasasında artan rekabete Samsung da dahil oldu. Galaxy TabPro S adındaki, büyük ekranıyla ve Windows 10 işletim sistemiyle dikkat çeken tabletin tüm özelliklerine ve ayrıntılarına yakından bakıyoruz.
Samsung Galaxy TabPro S İncelemesi

TABLET Mİ BİLGİSAYAR MI?

Tabletlerin çıkmasıyla birlikte güç kaybeden dizüstü bilgisayarlar, her yıl azalan satış rakamlarıyla da yerini tablet-bilgisayarlara bırakacak gibi görünüyor. Başlarda sadece büyük ekranlı dokunmatik bir cihaz olarak tanıtılan tabletler, ihtiyaçlar doğrultusunda geliştirildi. Mobil işlemcilerin gelişmesiyle birlikte telefon ve tabletlerin dizüstü bilgisayarları geride bırakan donanımlara sahip olması, tercih edilme nedenlerini daha da artırdı.

Hayatımıza tablet kavramını ilk sokan firma olan Apple, iPad Pro adını verdiği büyük ekranlı tabletiyle profesyonel kullanıcılara hitap eder hale geldi. Yapılan testlerde Macbook Air modellerini geride bırakan performansı, tutumlu yapısıyla uzun süre dayanan bataryası ve Apple Pencil gibi aksesuarlarıyla taşınabilirliği birleştirerek geleceğin teknolojik seçimlerine yön verdi.

ipad-surface-tabpro.png

Tabletlerin hızlı yükselişi karşısında hamlesini yapan diğer firma da Microsoft oldu. Halihazırda Windows işletim sisteminin yaratıcısı olan şirket, kendi yazılımını kullanan ve taşınabilir yapısıyla dizüstü bilgisayarların önüne gecen Surface Pro serisini geliştirdi. Son çıkardığı Surface Pro 4 modeliyle iPad Pro' nun rakibi olan, Windows işletim sistemi ile kullanıcıların alışkın olduğu bilgisayar kavramını devam ettiren Microsoft, bu alanda piyasanın lideri olmayı sürdürüyor.

Güney Koreli elektronik devi Samsung, tablet camiasına Android işletim sistemini kullanan modelleri ile atılsa da istediği başarıyı bir türlü yakalayamadı. Tabletlerin dizüstü bilgisayarlar yerine geçtiğini ve Surface serisinin başarısını gören firma, yeni modeli Galaxy TabPro S modelini tanıttı.

Modelin 12 inçlik büyük ekranı, klavyeli kılıfı ve Windows 10 işletim sistemiyle geliyor olması, Surface Pro ile benzerlik gösteriyor. Samsung' un, bu benzerliği rekabet için kullanacağını ve uygun fiyatıyla durumu avantaja çevirme gayreti içinde olduğunu söyleyerek cihazın detaylarına geçelim.

GALAXY TABPRO S TEKNİK ÖZELLİKLERİ

- 12 inç Super AMOLED Ekran

- 2K QHD Çözünürlük ve 216 ppi Netlik

- 2.2 GHz 2 Çekirdekli Intel Core M3 İşlemci

- 4 GB Ram

- Intel HD Graphics 515 Ekran Kartı

- 128 GB ve 256 GB SSD dahili hafıza

- 5 MP Ön, 5 MP Arka Kamera

- 5.200 mAh Batarya

- USB Type-C ve Klavyeli Kılıf

GALAXY TABPRO S TASARIM ÖZELLİKLERİ

tab-por-s-tasarim.png

Tabletin tasarımıyla ilk bakışta albeni yarattığını baştan söyleyelim. Sadece 6.3 mm kalınlığa sahip cihaz 696 gr ağırlığı ile de göz dolduruyor. Elinize aldığınız andan itibaren malzeme kalitesini hissettirebilen ve metal malzemeden imal edilen tabletin sağlamlık ve estetik açıdan üst noktada olduğunu söyleyebiliriz.

12 inç çoklu dokunmatik ekranı 2160x1440p QHD çözünürlük sunabiliyor. Ekranın inç başına düşen 216 piksel(216 ppi) ile iyi görüntüleme yapabildiğini ve Super AMOLED paneli sayesinde renk derinliğinin ve parlaklığının yüksek seviyede olduğunu görüyoruz. Sunduğu netlik bakımından iPad Pro' nun biraz gerisinde kalan TabPro S, AMOLED teknolojisinin desteği ile farkı kapatıyor ve hatta öne bile geçiyor diyebiliriz.

Sade bir tasarıma sahip modelin ön tasarımında, ekran altındaki Samsung logosu ve üstündeki kamera haricinde başka detay bulunmuyor. Yanlar olabildiğince ince tutulduğu için iki hoparlör ve sadece USB Type-C girişine yer verilmiş.

Arka tasarıma geçtiğimizde yine sade bir tasarım bizi karşılıyor. Ön kameranın tam arkasında diyebileceğimiz arka kamera dışarı doğru çıkıntılı yapısıyla dikkat çekiyor. Kameranın etrafındaki krom detay, alttaki Samsung logosu ile uyumlu görünüyor. Alt tarafta sertifika bilgileri haricinde başka detay yer almıyor ve yine sade ancak şık bir arka tasarımla kendini gösteriyor.

GALAXY TABPRO S DONANIM ve PERFORMANS ÖZELLİKLERİ

galaxy-tab-pro-s.png

İşlemci tarafında 2.2 GHz 2 çekirdekli Intel Core M3 işlemci kullanılan cihaz, bu sınıftaki diğer iki rakibine göre biraz geride kalıyor denebilir. 4 GB ram ve 128 GB SSD hafızaya sahip tablet, Windows 10 işletim sistemi yüklü olarak geliyor. 

Sınıftaki rakipleriyle performans yarışında biraz geride kalıyor olmasına karşın, iPad Pro için geliştirilen uygulamaların sadece bu cihaz için olduğunu ve performans anlamında avantaj sağlarken, mobil iOS işletim sistemi kullanıldığı için çoğu kullanıcı tarafından tercih edilmeyeceğini belirtelim.

Surface Pro 4 modelinin ise Intel i5 işlemcisiyle sınıfındaki en güçlü cihaz olarak karşımıza çıkıyor. Buna karşın yüksek fiyatı ve ülkemizdeki satış ağının yetersizliği onun için dezavantaj oluşturuyor. Bu açıdan bakıldığında Samsung Galaxy TabPro S rakiplerine karşı eşitliği sağlayabiliyor diyebiliriz.

Kameralarına bakınca arka ve ön kameraların ikisinin de 5 MP çözünürlüğe sahip olduğu görülüyor. Otomatik odaklama yapabilen kameralar 1080p FHD video kaydedebiliyor. Telefonlar kadar olmasa da cihazın sunduğu kamera performansının yeterli olduğunu ve bu cihazın daha çok dizüstü bilgisayar yerine kullanılacağı için yüksek çözünürlüklü kamera koymanın gereksiz olduğunu hatırlatalım.

samsung-tabpro-s.png

5.200 mAh kapasiteli bataryası ile Samsung' un dediğine göre 10 saat kullanım ömrü sunabilen cihaz, yapılan testler sonucu 9 saat video izleme ve 6 saat internet kullanımı sundu. Bu testlerin tam doluyken yapıldığını ve aralıksız tek bir işleme yönelik olarak gerçekleştirildiğini belirtelim. Yapılan testlerle, karma kullanımda firma tarafından açıklanan sürenin yakalanabileceği gösterilmiş oldu.

Tabletin kutu içeriği arasında kılıf da yer alıyor. Bu kılıf entegre klavyesi ile dikkat çekiyor. Surface modellerinden tanıdığımız klavyeli kılıf, Samsung tarafından kutuya dahil edilerek tüketici memnun edilmeye çalışılmış. Klavyenin, kullanım kolaylığı sunduğunu ve yazı yazmanın rahat olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca tuşların altındaki touchpad ile alışık olduğumuz dizüstü bilgisayar konforunu sağlayabildiğini ve bunun son derece memnun edici olduğunu belirtelim.

GALAXY TABPRO S FİYAT ve YORUM

tab-pro-s-kilif.png

Samsung Galaxy TabPro S fiyatı 2.550 TL. Bu rakamın 128 GB SSD' ye sahip model için olduğunu ve 4G desteği olmadığını belirtelim. 4G destekli modelin ve 256 GB SSD' ye sahip modelin ülkemizdeki satış rakamı hakkında resmi açıklama henüz bulunmuyor.

Editör Yorumu: Fiyat - performans bakımından Galaxy TabPro S modelinin iyi bir seçenek olduğu aşikar. iPad Pro' nun ve Surface Pro 4' ün fiyatları düşünüldüğü zaman daha alınabilir olduğu görülüyor. 12 inç ekranıyla dizüstü bilgisayarı aratmayan tabletin en büyük artısı kesinlikle Windows 10 işletim sistemine ve klavyeli kılıfa sahip olması denebilir.

NeOldu.com / İlkay ENGİN

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.