Apple iPad Pro İnceleme

Apple tarafından tasarlanan en büyük tablet olan ve profesyonel işlemleri yerine getirebilecek kadar güçlü iPad Pro özellikleri neler? iPad Pro ile neler yapılabilir? iPrad Pro’nun fiyatı nedir? İşte soruların cevapları…
Apple iPad Pro İnceleme

Apple’ nin En Büyüğü

ipad-pro-ekran.jpg

Apple firmasının hayatımıza kazandırdığı bir diğer akıllı cihaz da tablettir. İlk iPad tanıtıldığından bu yana 5 yıldan fazla bir süre geçti. Bu süreç içinde birçok iPad modeli tanıtıldı. Her yıl gelişen teknolojiyle birlikte tabletler de hızlandı, güçlendi fakat bu sefer Apple bir değişiklik yapmaya karar verdi.

Apple tablet konusunda standart ölçüsünü belirlemiş ve bu ekran genişliğini değiştirmeden devam ediyordu. Çözünürlük ve ekranın parlıklığı gibi teknolojik anlamda geliştirse de ebatlar her defasında aynı kalıyordu. Bu kez Apple sürpriz bir adım atarak iPad Pro dediği 12.9” en büyük mobil cihazını tanıttı.

ipad-pro-004.jpg

Tanıtımını CEO Tim Cook yaptı ve her Apple ürünü gibi piyasaya bomba gibi düştü. Tim Cook tarafından da söylenen cümle şu şekildeydi; “ İlk iPad’ den bu güne gelen en büyük haber…” Büyük ekran vurgusu yapılan cihazın donanım özellikleri konusundaki iddiasını tahmin etmek zor değil. iPad Pro’ nun teknik özellikleri neler? Aşağıdaki başlıklarımızda bu konuya değiniyoruz.

iPad Pro Teknik Özellikleri              

  • 12.9” Led aydınlatmalı 2732x2048 piksel çözünürlüğe sahip ekran
  • Ekran darbelere karşı kuvvetlendirilmiş ve parmak izi tutmayan bir kaplamaya sahip
  • 64 Bit mimarili yeni A9X işlemci ve 4 GB Ram
  • 8 MP iSight arka kamera ( f/2.4 diyafram ve OİS desteğiyle 1080p Full HD kayıt)
  • 1.2 MP f/2.2 diyaframlı ve 720p HD video kaydı yapabilen ön kamera
  • Parmak izi okuyucu, çift mikrofon ve 4 stereo hoparlör
  • 10 saat kullanım sunan batarya

Profesyoneller İçin Tablet ve iPad Pencil

ipad-pro-cizim.jpg

Apple tabletlerini ilk zamandan beri minik dokunmatik bilgisayarlar olarak nitelendiriyor. Bu açıdan bakınca teknik özellikleriyle birçok kullanıcı için bilgisayarda yaptığı işlemleri rahatça yapmak tabletmer ile mümkün oldu. Ayrıca bu tabletler taşınabilirliği ile de kullanıcıların hareketlerini kısıtlamadan istediği yerde kolayca çalışabilmesini sağladı.

iPad Pro ise normal tabletlerin üzerinde bir model olduğunu adından da hissettiriyor. Diğer tabletler gayet güçlü işlemciye sahip iken iPad Pro yeni A9X işlemcisiyle çok daha güçlü. Apple verilerine göre A9X işlemci A8X işlemciye göre 2 kat daha hızlı işlem yapabiliyor. 4 GB ram belleğiyle de Adobe’ nin tasarım programlarını rahatça çalıştırıyor.

ipad-pro-islemci.jpg

iPad Pro’ nun grafik anlamındaki iddiası da yüksek çünkü profesyonel tasarımcıların bu tablet ile çalışabilecekleri firma tarafından öne sürülüyor. Hatta bu bakımdan iPad Pro ile birlikte bir de iPad Pencil adında akıllı kalem tanıtıldı. Akıllı kalem Samsung Note ailesinde kullanılan akıllı kalem ile benziyor. Aralarında tek fark var, iPad Pencil’ in şarjlı çalışıyor olması.

iPad Pencil şarjlı olunca kullanıcıları kafasındaki soru işsareti de sürekli şarj ile mi uğraşacağız oldu fakat Apple’ den gelen bilgiler sevindirici oldu. iPad Pencil tam şarj ile 12 saat kesintisiz kullanım sunuyor. Eğer şarjınız olmadık zamanda biterse diye ilk 15 saniyelik şarj ile tam 30 dakika kalemi kullanabiliyorsunuz.

ipad-pencil-2.jpg

iPad Pencil sıradan dokunmatik kalemlere benzese de aslında onlardan çok farklı. Hassas basınç sensörleri bulunan kalem ile aynı normal kalem gibi hafif dokunuşlar ile ince çizgiler, bastırdıkça verdiğiniz basınca göre kalın çizgiler çizebiliyorsunuz. Bu konuda Apple normal bir kurşun kalem kadar hisli diyerek iPad Pencil’ e ne kadar güvendiklerini gösteriyor. Ayrıca gölge yapmak için aynı çizim kalemleri gibi kalemin ucunu yan sürtmeniz yeterli oluyor.

10 Saat Kullanım Sunan Batarya

ipad-pro-batarya.png

Apple her zaman yaptığı gibi bataryanın mAh cinsinden değerini açıklamadı. Bu konu detay bilgi olarak algılandığı için kullanım değeri açıklamak konunun daha akılda kalıcı olmasını sağlıyor. Daha az güç tüketen A9X işlemcinin olumlu etkisine rağmen 12.9 inçlik 2732x2048 çözünürlüklü ekranın pil performansını olumsuz etkileyeceğini düşünüyorsanız Apple tarafından açıklanan değerler endişeleri giderecek cinsten…

12.9” lik güçlü bir cihazın batarya dayanımı en merak edilen sorulardan… Bu konuda da Apple yine çok iddialı ve verdiği değerlere göre Wi-Fi kullanımıyla kesintisiz 10 saatlik kullanım, simkart yani hücresel veri ile de 9 saat kesintisiz kullanım sunduğunu belirtiyorlar. Bu kullanım sürelerine bakınca batarya performansının yeterli olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

iPad Pro Fiyatı Nedir? iPad Pro Alınır Mı?

ipad-pro-alinir-mi.jpg

iPad Pro tanıtıldıktan kısa bir süre sonra ülkemizde de satışa sunuldu. Hafıza seçeneklerine göre fiyatlar şu şekilde:

32 GB Yalnızca Wi-Fi modeli      : 2.999,00 TL

32 GB Yalnızca Wi-Fi modeli      : 3.599,00 TL

128 GB Wi-Fi + Simkartlı model : 4.099,00 TL

iPad Pencil                                    : 379,00 TL

Fiyatlara bakınca tabletin profesyonellere hitap ettiğini anlamak zor değil. Normal ev kullanıcıları için bu fiyatlardaki ve özellikteki bir tablet gereksiz. iPad Air ve Air 2 donanımlarıyla gayet yeterli olacaktır. Çizim ve tasarımcılar için bakılırsa bu fiyatlardan aşağıya bir iş bilgisayarı almak mümkün değil. Taşınabilir olması iPad Pro’ yu bir adım öne taşıyor. Çok sık seyahat eden ya da işi gereği sahada gezmek durumunda olanlar için ideal seçim olabilir.

İlkay Engin

NeOldu.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.