Sagrada Familia Bazilikası Özellikleri ve Hikayesi Hakkında Bilgiler

Sagrada Familia Bazilikası İspanya'nın Barselona şehrinin dünyanın en çok turist çeken yapılarından biri olma özelliğini taşımaktadır. Peki, Sagrada Familia Bazilikası ne zaman yapılmıştır, hikayesi nedir ve neden yapılmıştır?
Sagrada Familia Bazilikası Özellikleri ve Hikayesi Hakkında Bilgiler

Sagrada Familia Bazilikası Hakkında Bilgi

Gaudi’nin projesine 1883 yılında dahil olduğu ve 1908 yılından itibaren 1926’daki ölümüne kadar bütün hayatını ve zamanını adadığı Sagrada Familia Bazilikası neo-gotik olarak başlanan ve modernizm (art-nouveau) stilinin en sıradışı örneklerinden biri olarak yapımı hala devam eden bir kilise. İnşaatının 2030 yılında bitirilmesi planlanan Sagrada Familia hem turistik bir eser, hem faal bir kilise, hem de bir inşaat alanı. Ki bu açıdan bakıldığında da türünün tek örneği. O zaman kaplumbağaların taşıdığı ağaçsı sütunları, cephelerinden fırlayan bitkileri ile bu çarpıcı görsel şöleni görülmeye değerdir.

sagrada familia bazilikasi


Sagrada Familia Bazilikası Tarihçesi

Tam adı Templo Expiatorio de la Sagrada Familia (Kutsal aile tapınağı) olan bazilika, muhteşem mimarisi, Barselona şehrinin olağanüstü düzgün şehir plancılığı içinde ulaştığı yükseklik, ihtişam, manevi değeri ve bir türlü bitmeyen inşaatı ile meşhurdur. Sagrada Familia yapımı Mimar Francesc del Villar’ın neo-gotik stili tasarımıyla 1882 yılında başlamış ancak mimarla kiliseyi yaptıran vakıf yöneticileri arasında anlaşmazlık çıkınca 1883 yılında Gaudi projenin devamı için seçilmiş. Ve dahi mimar Gaudi bütün planları ters yüz ederek karmakarışık bir modernist tasarımla devam etmiştir.

Sagrada Familia Bazilikası Tarihçesi

Öte yandan bu devasa bazilikanın yapımı kimi zaman finansman sorunlarından, kimi zaman yapının büyüklüğü ve planların zorluğundan kaynaklanan sebeplerle uzamıştır. Hayatının son 14 yılını burada yaşayarak ve çalışarak geçiren Gaudi 1926 yılında öldüğünde sadece Sagrada Familia’nın doğudaki İsa’nın Doğumu Cephesi, bu cephedeki kulelerden biri, kilisenin içerisindeki Apsis ve Kripta‘yı (ki bu kısım Gaudi’den önce mimar del Villar tarafından bitirilmiş) tamamlayabilmiştir.

1936 yılında İspanyol İç Savaşı çıktığında kilisenin yapımı da haliyle duraklamış ve 1950’li yıllarda bir grup mimarla birlikte tekrar başlanmıştır.

sagrada familia bazilikasi

1987 yılında ise Sagrada Familia Bazilikası batı cephesi (Çile Cephesi) de heykeltraş Josep Maria Subirach tarafından tamamlanmış ve kilise 2010 yılında Papa tarafından kutsanarak ibadete açılmıştır. 2030 yılında tamamlanması planlanan bazilikanın inşaatının bu kadar uzamasının sebebi ise; hem Gaudi’nin planlarının karmaşıklığı ve bunları modern teknolojilere adapte etmenin güçlüğü hem de inşaatın ziyaretçilerden toplanan para ile finanse edilmesi olduğu söyleniyor. Öte yandan; “bitmeyen kilise” olarak bir üne sahip olması da inşaatı tamamlamayı özellikle geciktirmelerinin bir sebebi olabilir.

İspanyada Gezilecek Yerler


Sagrada Familia Bazilikası'nın Bölümleri

Sagrada Familia Bazilikası Doğu Cephesi

Çeşitli çiçekler, hayvanlar, meyveler ve insan figürlerinin bir arada olduğu rengarenk bir havası olan doğu cephe Gaudi'nin imzasının en belirgin hissedildiği yer doğu cephesi bölümüdür. Bu bölümde sağ tarafta inancı, sol tarafta umudu, orta da ise merhameti simgeleyen üç kapı bulunmaktadır. Kaplumbağalar, bukalemunlar gibi doğal formların arasında Mısır’a Kaçış, Masumların Katli, Yusuf ile Çocuk İsa, İsa’nın soy ağacının yazılı olduğu sütun, Vaftizci Yahya gibi Hıristiyan kültüre ait hikayeler ele alınmış ve uyarlanmıştır.

Sagrada Familia Bazilikası Doğu Cephesi


Sagrada Familia Bazilikası Batı Cephesi

Çile cephesi olarak adlandırılan bu cephe Subirach tarafından yapılmıştır. Günümüzde kiliseye girişlerin batı cephesinden yapıldığı görülmektedir. Kaplumbağalar, bukalemunlar gibi doğal formların arasında Mısır’a Kaçış, Masumların Katli, Yusuf ile Çocuk İsa, İsa’nın soy ağacının bulunduğu sütun, Vaftizci Yahya gibi Hıristiyan kültüre ait hikayeler ele alınmış ona göre tasarlanmıştır.

Sagrada Familia Bazilikası Batı Cephesi


Sagrada Famila Bazilikası Güney Cephesi

Yapımı hala devam eden Güney Cephesi, putlar, şeytanlar, kötülükler ve günahları simgeleyen figürler ve bunların üstünde yukarıya yükseliş ve cenneti simgeleyen sembollerle işlenmektedir.

sagrada fazmilia bazilikasi guney cephesi


Sagrada Familia Bazilikası Kuleleri ve Sarmal Merdivenler

Sagrada Familia Bazilikası şüphesiz en çok dikkat çeken dış görünüşünde bulunan eşsiz kuleleridir. Külah gibi up uzun göğe uzanan bu kuleler turistlerin ve ziyaretçilerinin en çok dikkatini çeken yapılardır.

Sagrada Familia Bazilikası Kuleleri


Sarmada Familia Bazilikasının bir diğer özelliği de eşsiz Barselona manzarasını seyretmek. Bu anı yaşayabilmek içi bazilikanın en tepesine çıkarak salyangoz kabuğu şeklinde yapılan sarmal merdivenleri kullanmak. Sarmal merdivenleri kullanarak eşsiz manzara ile tanışabilirsiniz.

sagrada familia bazilikasi merdivenleri

Barselonada Nerede Kalınır? Otel önerileri


Sagrada Familia Bazilikasına Nasıl Gidilir?

Modern Barselona merkezi Eixample‘de yer alan Sagrada Familia Bazilikası diğer turistik noktalara çok yakın sayılmaz. Elbette Casa Mila, Casa Battlo gibi yapılarIn buraya yürüyerek 35-40 dakikada ulaşmak mümkün ancak toplu taşıma tercih edenler için metro ve otobüs bilgilerini de 2 ve 5 numaralı metro hatlarını kullanıp Sagrada Familia İstasyonu’nda inerek, veya 9, 33, 34, 43, 44, 50, 51, B20 ve B24 numaralı otobüslerle Sagrada Familia Bazilikası önünde inerek ulaşım sağlayabilirsiniz.

Sagrada Familia Bazilikasına Nasıl Gidilir


Sagrada Familia Bazilikası Giriş Ücretleri

  • Rehbersiz bireysel ziyaret : 15 Euro
  • Sesli kayıt rehberli bireysel ziyaret : 22 Euro
  • Rehberli tur (kuleler hariç) : 24 Euro
  • Sesli kayıt rehberli (kuleler dahil) : 29 Euro

sagrada familia bazilikasina giris ucretleri


Sagrada Familia Bazilikasına Ziyaret Gün ve Saatleri

  • Kasım – Şubat arası; 09:00–18:00
  • Mart; 09:00–19:00

  • Nisan – Eylül arası; 09:00–20:00

  • Ekim; 09:00–19:00

  • 25, 26 Aralık, 1 ve 6 Ocak tarihlerinde ise; 09:00–14:00 arası.

Sagrada Familia Bazilikasına Ziyaret Gün ve Saatleri


NeOldu.com / Tatil

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.