Saç Derisindeki Kaşıntıyı Geçirecek 15 Doğal Yöntem

Aşırı terleme ve daha birçok faktör sebebiyle oluşan saç derisinde kaşıntı sorunu hakkında bilinmesi gerekenleri ve tedavi yöntemlerini derledik.
Saç Derisindeki Kaşıntıyı Geçirecek 15 Doğal Yöntem

Saç kaşıntısı egzama ve alerji gibi nedenler yüzünden oluşabildiği için uzman bir doktordan görüş istenmesi gerekiyor. Saç kaşıntısının nedeni kullanılan kimyasal ürünler veya kişinin deri problemi olduğunda lokal ilaç ile tedavi edilmektedir. Eğer sorunun vücudu ilgilendiren başka yönleri bulunuyorsa farklı tedavi yöntemleri de önerilebilir. Uzman doktora göründükten sonra evde uygulayabileceğiniz bazı doğal yöntemlerle de bu sorundan kurtulmak mümkün.

İşte saç kaşıntısından kurtulmanızı sağlayacak en etkili 15 doğal yöntem;

1. Aloe Vera Maskesini Kullanın

Saç Derisindeki Kaşıntıyı Geçirecek Yollar

Saç derisi kaşıntısı tedavisinin olmazsa olmazlarından biri aloe veradır. Aktar veya eczanelerden kolayca temin edebileceğiniz aloe verayı sıvı veya jel olarak satın alabilirsiniz. Aloe verayı saçınıza sürdükten sonra 10 dakika bekletmeniz ve sonrasında durulamanız yeterli olacaktır.

Saç Derisinde Kaşınmaya İyi Gelen Yöntemler Listesi

SıraYöntemlerEtkisiBekleme Süresi
1Aloe VeraKaşıntıyı Geçirir10 Dakika
2Elma SirkesiKepek ve Kaşıntıdan Kurtarır10 Dakika
3KarbonatpH Dengeler10 Dakika
4Limon SuyuKaşıntıyı Geçirir3 Dakika
5Hindistan Cevizi YağıKaşıntıyı Geçirir1 Saat
6Çay Ağacı YağıKaşıntıdan Kurtarır10 Dakika
7Nane YağıSaç Derisine İyi Gelir30 Dakika
8Yumurta SarısıKaşıntıdan Kurtarır10 Dakika
9ZeytinyağıSaç Derisine İyi Gelir10 Dakika
10Defne YaprağıSaç Derisine İyi Gelir1 Saat
11MuzKaşıntıdan Kurtarır30 Dakika
12Argan YağıKaşıntıyı GeçirirGece Boyu
13Papatya SuyuKaşıntıyı Geçirir10 Dakika
14Okaliptüs YağıSaç Derisine İyi Gelir10 Dakika
15Soğan SuyuSaç Derisine İyi Gelir1 Saat
İlginizi Çekebilir
Aloe Vera Özlü Saç Maskeleri

2. Elma Sirkesini Deneyin

Saç Derisindeki Kaşıntıyı Geçirecek Yollar

Elma sirkesinin faydaları hemen hemen herkes tarafından bilinmektedir. Duş sırasında durulanma suyunuza bir miktar elma sirkesi ekleyerek saçlarınızın kepek ve kaşıntı hissinden kurtulabilirsiniz. Ayrıca elma sirkesi saçlarınızın daha yumuşak ve parlak olmasını sağlar. Elma sirkesine alternatif olarak maden suyu da kullanabilirsiniz. Durulama suyuna ekleyeceğiniz maden suyu ile aynı etkiyi hissedersiniz. Ek olarak saçınıza maden suyu döktükten sonra saçınızı yeniden durulamanıza gerek yoktur.

3. Karbonatı Saçlarınıza Sürün

Saç Derisindeki Kaşıntıyı Geçirecek Yollar

Karbonat, içeriğindeki alkali sayesinde saç derisinin pH dengesini düzenlemeye yardımcı olmaktadır. Bir çay kaşı karbonatı su ile karıştırıp saç derinize uygulayın. Bu karışımı 10 dakika boyunca bekletin. Haftada 1 defa uyguladığınızda kaşıntılarınızın hafifleyeceğini hissedeceksiniz.

4. Limon Suyuyla Masaj Yapın

Saç Derisindeki Kaşıntıyı Geçirecek Yollar

Limon suyu antiseptik özelliğine sahip olduğundan uzmanlar tarafından çok önerilen bir saç kaşıntısı geçirme yöntemidir. Suya birkaç damla limon suyu ekleyip saç diplerinize uygulayın. Limonun saçlarda tahriş edici yan etkisi vardır. Bu yüzden saç deriniz tahriş oluyorsa limon suyunu kullanmayı bırakın.

5. Hindistan Cevizi Yağını Saçlarınıza Yedirin

Saç Derisindeki Kaşıntıyı Geçirecek Yollar

Hindistan ceivzi yağı saç derisine nüfuz ettiği andan itibaren nemlendirme etkisi yaratır ve deriyi yumuşatır. Saç derisinde meydana gelmiş olan kaşıntı, iltihaplanma, saç derisi hastalıkları gibi durumların etkisini azaltır. Antibakteriyel ve antibiyotik özellikleri sayesinde deride oluşan kaşıntıyı büyük oranda önler. Hindistan cevizi yağını elinize aldıktan sonra saç derisine 10 dakika boyunca masaj yapmanız gerekmektedir. Ayrıca yağın saçınıza daha iyi nüfuz edebilmesi için ortalama 1 saat kadar bekletilmelidir. Son olarak sıcak su ve şampuan ile yağı saçınızdan arındırmalısınız.

İlginizi Çekebilir
Hindistan Cevizi Yağının Saça Faydaları

6. Çay Ağacı Yağını Şampuanla Kullanın

Saç Derisindeki Kaşıntıyı Geçirecek Yollar

Kaşıntı yapan saç derisini tedavi etmek amacıyla kullanabileceğiniz bir diğer yağ ise çay ağacı yağıdır. Bir bardak bebek şampuanına 10 ile 20 damla arasında çay ağacı yağı ekleyerek kullanabilirsiniz. Bu işlemi saç derinizin durumu düzelene kadar yapmakta fayda vardır. Tek seferde etkisini hissetmezsiniz.

İlginizi Çekebilir
Çay Ağacı Yağının Saça Faydaları

7. Nane Yağı ve Şampuan Karışımını Deneyin

Saç Derisindeki Kaşıntıyı Geçirecek Yollar

Şampuanınıza nane yağından 5 damla ekleyerek kaşıntıyı büyük oranda azaltabilirsiniz. Kan dolaşımını da hızlandıran nane yağı, saç dökülmesini de önlemektedir. Eğer çok miktarda nane yağı kullanırsanız saç derisini tahriş edebilir. Kontrollü bir şekilde nane yağının kullanılması çok önemlidir. İltihap önleyici olarak bilinen nane yağı saç derisine ve saça ferahlık verir, kişiyi kaşıntı sorunundan kurtarır.

8. Saçlarınıza Yumurta Sarısı Sürün

Saç Derisindeki Kaşıntıyı Geçirecek Yollar

Eğer saç deriniz kurumuşsa, kafanız bu yüzden kaşınıyorsa yumurta sarısı ile kaşıntı sorununu ortadan kaldırabilirsiniz. İki veya daha fazla yumurtayı saçlara ve saç diplerine yedirdikten sonra 10 dakika bekleyin. Daha sonra saçlarınızı yumurta sarısından şampuan yardımı ile arındırın. Haftada ortalama iki veya üç defa bu işlemi uygulayarak hem kaşıntıyı hem de saçlardaki dökülmeyi önleyebilirsiniz.

9. Saçlarınıza Zeytinyağı Gezdirin

Saç Derisindeki Kaşıntıyı Geçirecek Yollar

Bir çorba kaşığı zeytin yağını ısıtın, parmak uçlarınızı yağa batırarak kafa derisine masaj yapın. Ortalama olarak 10 dakika kadar masaj yaptıktan sonra sıcak bir havlu ile kafanızın etrafını sarın. Havlu kafanızda 10 dakika kadar bekledikten sonra havluyu çıkarın. Diğer sabaha kadar saçınızı yıkamayın. Bu işlemi haftada 3 defa uygulayarak saç derisindeki kaşıntıyı azaltmanız mümkün olacaktır.

İlginizi Çekebilir
Zeytinyağının Saça Faydaları

10. Defne Yaprağıyla Masaj Yapın

Saç Derisindeki Kaşıntıyı Geçirecek Yollar

Kaynatılmış iki su bardağına 2 çay kaşığı ezilmiş defne yaprağı ekleyin. Karışımın yarım saat demlenmesine izin verin. İlk olarak saçlarınızı yıkayın, daha sonra sıvıyı süzün ve karışımı saç derisine masaj yaparak sürün. Bir saat boyunca saç derinizde kalmasını sağlayın. Son olarak saçlarınızı şampuan ile yıkayarak yaprak kokusundan arındırın. 

İlginizi Çekebilir
Defne Yaprağının Saçlara Faydaları

11. Muz Karışımını Saçlarınıza Sürün

Saç Derisindeki Kaşıntıyı Geçirecek Yollar

Muz saç derisindeki kaşıntıyı geçirebilen bir besindir. Besleyici ve nemlendirici özellikleri sayesinde saç derisindeki kaşıntıyı, kepeği ve iltihaplanmaları azaltan muz, saç için son derece faydalıdır. İki adet muzu ezdikten sonra avokado ile karıştırın. Bu karışımı saç derinize yedirin ve yarım saat bekletin. Daha sonra muz ve avokado karışımını saçlarınızdan şampuan yardımı ile arındırın.

12. Argan Yağıyla Saçlarınıza Masaj Yapın

Saç Derisindeki Kaşıntıyı Geçirecek Yollar

Argan yağı kaşıntıyı geçirebilen en etkili yağlardan birisidir. Tek yapmanız gereken argan yağını elinize alıp saç derisine masaj yapmaktır. Saçlarınızı bir bone veya streç film yardımı ile tamamen kapatın. Bir gece boyunca saçlarınızı bu şekilde bırakın. Sabah kalktığınızda saçınızı yıkayın. Argan yağının nemlendirici ve besleyici etkisi sayesinde kaşıntı azalacaktır. Bu işlemi haftada 2 kere tekrarlamanız kaşıntıyı tamamen yok edecektir.

İlginizi Çekebilir
Argan Yağı Saça Faydaları

13. Papatya Suyunu Saç Derinize Sıkın

Saç Derisindeki Kaşıntıyı Geçirecek Yollar

Suyu kaynattıktan sonra papatya çiçeklerini üzerine ekleyin. Renk değişene kadar karışımı kaynatın. Papatya karışımını soğumaya bırakın ve serumu temiz bir sprey şişesine aktarın. Saçlarınıza sıkarak masaj yapın. Saç derinize sıkmak daha etkili olacaktır. Papatya suyu, kaşıntıyı oldukça azaltır.

14. Okaliptüs Yağı ve Sirke Karışımını Deneyin

Saç Derisindeki Kaşıntıyı Geçirecek Yollar

Kafa derisindeki kaşıntıyı ve kepeklenmeyi azaltan okaliptüs yağı saçların dökülmesini de önlemektedir. 4 çorba kaşığı beyaz sirke, 1 çay kaşığı okaliptüs yağı ve 5 bardak suyu karıştırdıktan sonra saç derinize dökün. 10 dakika kadar bekledikten sonra saçlarınızı şampuan ile durulayın. Bu işlemi hafta 3 kez düzenli olarak tekrarlayın.

İlginizi Çekebilir
Okaliptüs Yağı Saça Faydaları

15. Saçlarınıza Soğan Suyuyla Masaj Yapın

Saç Derisindeki Kaşıntıyı Geçirecek Yollar

Saç derisini temizleyen bileşenlere sahip olan soğan suyu ayrıca saçların uzamasına da yardımcı olmaktadır. Bir soğanın suyunu sıktıktan sonra saç derisine uygulayın, bir saat kadar bekletin. En son saçlarınızı şampuan ile yıkayın. Saç derisini rahatlatan ve nemlendiren soğan suyu kaşıntıyı azalacaktır.

Saç Dipleri Neden Kaşınır?

Saç kaşıntısı nasıl geçer? Saç derisinde meydana gelen kaşıntı, yetersiz hijyen nedeniyle oluşabileceği gibi kullanılan bakım ürünlerden kaynaklı da olabilir. Pek çok nedene bağlı olarak meydana gelen kafa kaşıntısı, birçok sağlık sorununun da habercisi niteliğinde olabilir. Buna bağlı olarak şunu söyleyebiliriz ki; sedef hastalığından egzamaya ve saç bitine kadar pek çok durum karşısında saç derisinde sürekli kaşınma hissi söz konusu olabilir.

Saç diplerinin kaşınmasının nedenlerini vereceğimiz içeriğimizde bu sorunu çözmek için başvurabileceğiniz yöntemlerden de bahsettik. Aynı zamanda saçlarınızı rahatlatacak bazı ürünlere de yer verdik.

İşte saç dipleri neden kaşınır sorusunun 5 cevabı...

1. Yetersiz Hijyen

saç kaşıntısı nedenleri

Saç derisindeki kaşıntının temel nedenlerinden biri yetersiz hijyendir. Hijyene çok fazla dikkat edilmemesiyle birlikte kullanılan şampuan ve benzeri ürünler de kaşıntıya neden olabilir. Kullanılan şampuan veya saç kreminin yeterince durulanmamasından kaynaklı olarak saç derisinde kalması durumunda kaşıntı meydana gelebilir. Saç derisinin yanlış yıkanması veya temizlenmesi durumunda kaşıntının yanı sıra pul pul dökülme ve kepek problemi de meydana gelir. Bu nedenle kaşıntı ve kepeğe neden olan kozmetik ürünlerin kullanımından kaçınılmalıdır.

2. Enfeksiyon Hastalıkları

saç kaşıntısı nedenleri

Saç derisinde kaşıntıya neden olan durumlardan bir diğeri ise deri hastalıklarıdır. Deriyi doğrudan etkileyen hastalıklar saç derisinde kaşıntıya yol açabilir. Özellikle kızamık, su çiçeği, kızıl hastalığı, egzama ve sedef gibi hastalıklar kafa bölgesinde lezyonlara neden olabilir. Bu hastalıklar nedeniyle oluşan lezyonlar kafa kaşıntısının nedenleri arasında yer alır. Ayrıca enfeksiyon hastalıkları kategorisinde yer alan mantar da baş bölgesinde kaşıntılara neden olabilir.

3. Stres

saç kaşıntısı nedenleri

Saç diplerim kaşınıyor ve dökülüyor diyorsanız büyük ihtimalle çok fazla streslisinizdir. Vücut sağlığını olumsuz yönde etkileyen stres, kafa kaşıntısı ve kepek gibi sorunların oluşumunda büyük rol oynamaktadır. Sıkıntı, üzüntü, depresyon ve iş stresi gibi durumlar karşısında saç derisinde kaşıntı meydana gelebilir.

4. Alerji

saç kaşıntısı nedenleri

Saç diplerim çok kaşınıyor diyen kişilerin büyük çoğunluğu alerji soruna sahiplerdir. Vücutta meydana gelen kaşıntıların temel nedenlerinden biri olan alerji, baş bölgesi başta olmak üzere vücudun çeşitli bölgelerinde kaşıntıya neden olabilir. Özellikle tüketilen besinlere bağlı meydana gelen alerjik durumlarda yüz bölgesinde ve saç derisinde kaşıntı meydana gelebilir. Alerjiye bağlı kaşıntılar birkaç gün devam ettikten sonra kendiliğinden geçmektedir.

5. Mevsimsel Faktörler

saç kaşıntısı nedenleri

Saç derisinde meydana gelen kaşıntıların büyük çoğunluğu yaz döneminde görülmektedir. Sıcak ve nemli havanın etkisiyle ortaya çıkan ter, kaşıntı probleminin artmasına neden olur. Özellikle nem, saç derisinin kaşınmasında başlıca etkendir.

Saç derisi kaşıntısının diğer nedenleri;

1. Kepek
2. Konak
3. Saç boyası
4. Baş biti
5. Sedef hastalığı
6. Stres ve anksiyete
7. Güneş yanığı
8. Lupus hastalığı
9. Hipotiroidi
10. Mantar enfeksiyonu
11. Egzama
12. Çok fazla saç yıkamak
13. Aşırı sıcak suyla saç yıkama
14. Aşırı yağlanma

Benzer İçerik Tavsiyeleri
Saç MaskesiSaç Fırçası

En İyi Saç Derisi Kaşıntısı İçin Şampuan Listesi

SıraÜrünEtkisineoldu Puanı
1DIAMOND HAIR DAILYKepeği ve Kaşıntıyı Azaltır10/10
2Vichy DercosSaç Diplerini Temizler10/9.7
3W Lab-CentellinSaçları Besler10/9.8
4DIAMOND HAIR PlusKaşıntıyı Ortadan Kaldırır10/9.9
5Bioblas BotanicOilsKepeği ve Kaşıntıyı Giderir10/9.7
Amazon
Fiyatlarını Gör
Hepsiburada
Fiyatlarını Gör

Kaşıntıyı Gideren En İyi Şampuan Tavsiyesi

Kaşıntılar için uygulayabileceğiniz doğal yöntemlerden yukarıda bahsettik. Bu kısımda ise saç derisi kaşıntısı için kullanabileceğiniz şampuan ve serum gibi ürünleri bir araya getirdik. O zaman saç kaşıntısı için kullanabileceğiniz en etkili ürünleri sıralayalım.

İşte saç derisi kaşıntısı için en iyi 5 şampuan tavsiyesi;

1. DIAMOND HAIR Hassas Saçlar İçin Şampuan

Kaşıntı Karşıtı Şampuanlar

Amazon
Fiyatını Gör
Hepsiburada
Fiyatını Gör

Diamond Hair Daily şampuan hassas saç derisi, kaşıntı, kepek, kabuklanma ve pul pul deri dökülmelerine karşı oldukça etkili bir şampuan. 3 farklı saç tipine uygun üretilen şampuanın saç tipinize uygun olanını tercih etmenizi tavsiye ediyoruz. Kaşınan saç derisinde özellikle Hassas saç tipleri için olan modeli öneriliyor.

Bu şampuan ayrıca saç dökülmesi, aşırı yıpranmış ve yavaş uzayan saçlarda da oldukça etkili. Kullanıcılarının yorumlarını incelediğimizde başarılı bir ürün olduğuna dikkat çekilmesi öne çıkan yorumları arasında yer alıyor.

2. Vichy Dercos Şampuan Kepek Karşıtı Normal ve Yağlı Saçlar

Kaşıntı Karşıtı Şampuanlar

Amazon
Fiyatını Gör
Hepsiburada
Fiyatını Gör

Kepeğe ve saç dökülmesine karşı gözle görülür etki yapan Vichy Dercos saç diplerini selenyum disülfür teknolojisi ile temizleyerek kaşıntı problemini de ortadan kaldırıyor. Kepek sorunu ile birlikte gelen kaşıntı sorunu %100'e kadar azalan kepekle birlikte yok oluyor. Ayrıca hoş kokusu ile dikkat çeken Vichy marka bu şampuan dermatolojik olarak test edilmiştir.

3. W Lab-Centellin Şampuan

Kaşıntı Karşıtı Şampuanlar

Amazon
Fiyatını Gör
Hepsiburada
Fiyatını Gör

Sarı kantaron özlü ve vitamin b5 destekli W-Lab şampuan içerdiği vitamin ve mineraller ile saç diplerini besleyerek saçların daha güçlü olmasını sağlıyor. Kepeğe karşı kısa sürede iyileşme sağlayan bu şampuan nereneyse %100'e kadar azalma sağlıyor. Ayrıca saç diplerinde kaşıntı problemi yaşıyorsanız mutlaka bu şampuanı kullanmalısınız.

4. DIAMOND HAIR Plus Saç Serumu

Kaşıntı Karşıtı Şampuanlar

Amazon
Fiyatını Gör
Hepsiburada
Fiyatını Gör

İçerisindeki farklı bitkilerin oluşturduğu mükemmel birliktelik ile kaşıntıyı ortadan kaldıran Diamond Hair serum, 1 aylık düzenli kullanımda saç dökülmesini gözle görülür şekilde azaltıyor. 2 ay kullanımda ise yeni saç kökü oluşumunu destekleyen ürün aynı zamanda saçın uzama hızını da arttırıyor. Bu ürünün etkisinin şampuanıyla beraber kullanıldığında artacağını da özellikle belirtmek isteriz.

5. Bioblas Saç Dökülmesine Karşı Kepeğe Karşı Etkili Şampuan

Kaşıntı Karşıtı Şampuanlar

Amazon
Fiyatını Gör
Hepsiburada
Fiyatını Gör

A, C ve E vitaminlerinin antioksidanlar bakımından ne kadar zengin olduğunu hepimiz biliyoruz. Bioblas şampuan, formülündeki bu vitaminler sayesinde saçlarda oluşan kepekleri ve kaşıntıları ortadan kaldırıyor. İçeriğindeki Argan yağı sayesinde saçı besleyerek güçlendiren şampuan, daha yumuşak ve ışıltılı saçlara kavuşmanıza yardımcı olacak.

Saç derisinde kaşıntı için en iyi ürünler hangisi?

Saç derisinde kaşıntı için doğal tedavi fikirlerinden farklı olarak saçı besleyen en iyi kaşıntı karşıtı şampuan ürünleri arasında; Diamond Hair, Vichy, W Lab ve Bioblas gibi kullanıcılar tarafından beğenilen markalar yer alıyor.

Saç kaşıntısına ne iyi gelir?

Saç derinizdeki sinir bozucu kaşıntıdan kurtulmak istiyorsanız;

Aloe vera sürün, elma sirkesi damlatın, karbonat uygulayın, limon suyu yedirin ve son olarak kaşıntı karşıtı şampuanlar kullanın.

Saç kaşıntısı nasıl geçer?

Sizlere verdiğimiz tavsiyeleri belirli bir süre düzenli olarak uyguladıktan sonra kesinlikle saç derinizdeki kaşıntıdan kolayca kurtulabilirsiniz. Bu uygulamaların ardından sorun yeniden devam ediyorsa bir uzmandan yardım almanızı tavsiye ederiz.

Saç temiz olduğu halde neden kaşınır?

Saç derisinde şiddetli kaşıntıya maruz kalan kişi ilk olarak bit veya mantar olduğunu düşünse de aslında gündelik hayatta yaşadığı yoğun stresten dolayı bu tip sorunlarla karşılaşabilmektedir. Buna ek olarak sağlıksız beslenme ve kalitesiz şampuanlar tedavi sürecini daha da uzatabilmektedir.

Saç derisi kaşıntısı neden olur?

Kafa derisindeki kaşıntının birçok sebebi vardır. Şampuan ve sabun gibi kimyasal ürünlerin saç derisine yapışması kaşıntıya neden olabilir. Hijyene çok fazla dikkat edilmezse de kaşıntı meydana gelir.  Saç derisindeki kaşıntının en büyük nedenlerinden birisi kepektir. Kepekli saçlar kaşınma yapar.

Saç temiz olduğu halde neden kaşınır?

Eğer saç derinizde mantar veya bit gibi hastalıklar varsa saçınızda kaşıntı olabilmektedir. Bunun için uzman doktora başvurmanız gerekebilir. Sağlıksız beslenme, hijyensiz saç yıkama, terleme ve stres kaşıntının temel nedenleri arasında yer almaktadır. 

Saç dipleri neden kaşınır ve acır?

Saç diplerinde meydana gelmiş olan hastalıklar kişiye acı hissi verebilmektedir. Derideki hastalıkları hissedebilmek için parmaklarınızı gezdirebilirsiniz. Eğer parmağınız değdiğinde acı hissediyorsanız bir saç derisi hastalığı ile karşı karşıya olabilirsiniz.

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
30 Yorum