Rize'nin Tadılması Gereken Meşhur Lezzetleri

Doğasıyla ve gezilecek yerleriyle turistlerin yoğun ilgi gösterdiği Rize'de, tadına bakmadan dönmemeniz gereken meşhur lezzetleri derledik.
Rize'nin Tadılması Gereken Meşhur Lezzetleri

Rize'de doğa içinde gerçekleştireceğiniz geziler hem enerjinizin azalmasına hem de daha çok acıkmanıza neden olacaktır. Bu da sizler için bir avantaj oluşturacak ve Rize'nin meşhur lezzetlerini keşfetmenizi sağlayacaktır. Bu sebeple hazırladığımız içeriğimiz Rize'de tadına bakmadan dönmemeniz gereken yöresel lezzetleri barındırmaktadır.

İşte Rize'nin meşhur lezzetleri...

Muhlama

Rize'nin Meşhur Lezzetleri

Rize'nin en meşhur lezzetleri arasında bulunan Muhlama, tereyağı, mısır unu ve özel peynirden yapılıyor. Uzadıkça uzayan bu lezzet, genellikle sabah kahvaltısında tüketilse de muhlama sevenler için belli bir saati bulunmuyor.

Rize Kavurması

Rize'nin Meşhur Lezzetleri

Rize yaylalarında beslenmiş hayvanlardan elde edilen etle yapılan lokum gibi Rize kavurması, şehrin damak çatlatan lezzetleri arasında yer alıyor. Rize'ye gittiğinizde mutlaka tatmanız gereken bu lezzet, alışılan kavurmalardan oldukça farklı bir aroma sunuyor.

Etli Kuru Fasulye

Rize'nin Meşhur Lezzetleri

Çayeli'nin meşhur kuru fasulyesiyle yapılan Etli Kuru Fasulye, bilinen diğer kuru fasulyelere göre daha lezzetli oluyor. Etli yapılan ve kerpiçte pişirilen kuru fasulye, yaz kış demeden Rizelilerin sofralarını lezzetlendiriyor.

Rize Pidesi

Rize'nin Meşhur Lezzetleri

Rize'ye gittiğinizde mutlaka tatmanız gereken lezzetler arasında bulunan Rize Pidesi, yumuşacık hamurun üzerinde enfes kavurmasıyla herkesin beğenisini kazanıyor. Özellikle taş fırınlarda pişirilen Rize pidesi, damak zevkine göre kuşbaşılı, yumurtalı ve peynirli olarak da hazırlanıyor.

Laz Böreği

Rize'nin Meşhur Lezzetleri

Adına inanıp börek yiyeceğini sananlar yanılıyor. Rize'nin en meşhur tatlısı olan Laz böreği, incecik açılan hamurunun arasına yoğun muhallebi konularak taş fırına yollanıyor ve fırından çıktıktan sonra üzerine şerbet dökülüyor. Her lokmasında damak çatlatan bu enfes lezzet, Rize'de canınız tatlı çektiğinde kesinlikle denemeniz gereken yöresel yiyecekler arasında bulunuyor.

Hamsiköy Sütlaç

Rize'nin Meşhur Lezzetleri

Türkiye'de sütlaç dendiğinde akla ilk gelen yer hiç kuşkusuz Hamsiköy oluyor. Sütlacın ana vatanı olan Hamsiköy'de yetiştirilen keçilerden elde edilen sütle hazırlanan bu lezzet, Rize'ye gelenlerin tekrar tekrar gelme sebepleri arasında bulunuyor.

Mısır Ekmeği

Rize'nin Meşhur Lezzetleri

Her Karadeniz şehrinde olduğu gibi Rize'de sofraların olmazsa olmazı olan Mısır Ekmeği, şehre gittiğinizde tatmanız gereken lezzetler arasında bulunuyor. Her öğüne eşlik eden mısır ekmeği, beyaz undan yapılan ekmeği unutturacak derecede olan lezzetiyle yemeklere farklı bir tat katıyor.

Hamsi Koli

Rize'nin Meşhur Lezzetleri

Rize'nin yöresel yemekleri arasında bulunan Hamsi Koli, mısır unu ve hamsinin karışımıyla yapılıyor. Rize'nin meşhur lezzeti olan Hamsi Koli, hemen hemen haftada birkaç kere her evde yapılıyor. Sadece yemeklerle değil çay saatlerine de çok iyi eşlikçi olan hamsi koli, hamsi ve hamur işi sevenlerin bayılacağı bir lezzet.

Kara Lahana Çorbası

Rize'nin Meşhur Lezzetleri

Akşam yemeklerinde başlangıç olarak sunulan, hem hafif hem de lezzetli bir çorba olan Kara Lahana Çorbası, Rize'de olmazsa olmaz yemekler arasında bulunuyor. Karalahana, haşlanmış mısır ve barbunya gibi malzemelerin birleşerek ortaya çıktığı bu lezzet, özellikle Rize'ye kışın gittiyseniz sıcak sıcak içip içinizi ısıtacağınız bir yemek.

Hamsili Pilav

Rize'nin Meşhur Lezzetleri

Dışı tamamen çıtır çıtır pişmiş hamsilerle kaplı olan tereyağlı pilav, Rize'ye giden her yaştan insanın en beğendiği lezzetler arasında bulunuyor. Hamsinin ve pilavın birleşerek ortaya çıkardığı lezzet uyumuyla Rize'de ayrılmak isteyemeyeceğiniz bu yemek, hemen hemen bütün restoranlarda kolayca bulunabiliyor.

Pepeçura

Rize'nin Meşhur Lezzetleri

Rize'nin meşhur tatlıları arasında bulunan Pepeçura, rengiyle gören herkesin ilgisini çekiyor. Rize'de Ramazan aylarının olmazsa olmazı olan pepeçura tatlısı, siyah üzümden yapılan muhallebiyi anımsatan bir lezzet.

Rize Simidi

Rize'nin Meşhur Lezzetleri

Sabah erken saatlerde fırınlarda çok çabuk tükenen Rize Simidi, kahvaltıların olmazsa olmazları arasında bulunuyor. Rize'ye özgü lezzetler arasında dikkat çeken bu simit bilindik susamlı simitlerin aksine sade yapılıyor.

Turşu Tavalısı

Rize'nin Meşhur Lezzetleri

Rize'de hazırlanan meşhur fasulye turşusunu kavurarak elde edilen Turşu Tavalısı, ekşili yemek sevenlerin hoşuna gidiyor. Tereyağı, soğan ve sarımsakla hazırlanan Turşu Tavalısı, Rize'de denemeniz gereken yemekler arasında bulunuyor.

Pazı Tavalısı

Rize'nin Meşhur Lezzetleri

Pazı otundan yapılan Rize'nin yöresel yemeği Pazı Tavalısı, soğan, sarımsak ve tereyağıyla kavruluyor. Rize'de hem çay saatlerinde hem de akşam yemeklerinde tüketilen bu yemek, sebze severlerin kesinlikle denemesi gereken lezzetler arasında yer alıyor.

Hamsi Çığırtası

Rize'nin Meşhur Lezzetleri

Rize mutfağının demirbaşları arasında yer alan hamsiyle yapılan Hamsi Çığırtası, hem krep şeklinde hem de porsiyonluk olarak hazırlanıyor. Köfteye benzeyen bu yemeğin tek farkı hamsiden yapılıyor olması.

Etli Karalahana Sarma

Rize'nin Meşhur Lezzetleri

Rize'de tadılması gereken lezzetler arasında bulunan karalahana sarması, klasik sarmalara göre etle hazırlanan bir harca sahip. Rize'de bütün restoranlarda görebileceğiniz kara lahana sarması, Rize mutfağının olmaz olmaz yemeklerinden biri.

Enişte Lokumu

Rize'nin Meşhur Lezzetleri

Adını, damat bohçasına konularak damat ve ailesine gönderilmesinden alan enişte lokumu, düğün zamanlarının vazgeçilmez tatlılarından biri. Kurabiyeye benzeyen bu yöresel tatlı, Rize'de hemen her pastanede satılıyor.

Pekmezli Kabak Tatlısı

Rize'nin Meşhur Lezzetleri

Bilindik kabak tatlısından farklı olarak pekmezle pişirilen Rize usulü pekmezli kabak tatlısı, bu haliyle daha da beğeni topluyor. Rize'de yemeniz gereken tatlılar arasında bulunan pekmezli kabak tatlısı, genellikle ceviz veya fındıkla süsleniyor.

Korkoto Çorbası

Rize'nin Meşhur Lezzetleri

Rize'ye özgü olan Korkoto Çorbası, mısır unu, yoğurt ve tereyağı ile yapılıyor. Adını kırılmış mısır anlamına gelen korkortadan alan bu çorba, üzerine salçalı tereyağı sos dökülerek servis ediliyor.

Çay

Rize'nin Meşhur Lezzetleri

Çayın başkenti olan Rize'ye gidip de çay içmeden dönmek olmaz. Çayın en lezzetli ve en kaliteli halini içebileceğiniz Rize'de, manzara karşısında yudumlanan çayın tadı bir başka oluyor.

Anzer Balı

Rize'nin Meşhur Lezzetleri
Rize'nin İkizdere ilçesine bağlı Anzer Yaylası'nda üretilen dünyaca ünlü Anzer balının tadına mutlaka bakmalısınız. Dünya'nın en lezzetli ve şifalı balları arasında gösterilen Anzer Balı, Rize'nin en meşhur lezzetleri arasında bulunuyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Rize'nin En İyi OtelleriRize'de Gezilecek Yerler

Rize yemekleri nelerdir?

Rize'nin meşhur yemekleri arasında; Muhlama, Rize Kavurması, Etli Kuru Fasulye, Rize Pidesi, Mısır Ekmeği, Hamsi Koli, Kara Lahana Çorbası, Hamsili Pilav, Turşu Tavalısı, Pazı Tavalısı, Hamsi Çığırtası, Etli Karalahana Sarma ve Korkoto Çorbası Rize'de mutlaka tadılması gereken yemeklerdir.

Rize'nin en meşhur tatlısı nedir?

Rize'nin en meşhur tatlısı olan pepeçura, Ramazan ayında çok sık yapılır. Siyah üzümden yapılan ve muhallebiyi andıran bu tatlı, Rize'de büyük küçük herkes tarafından seviliyor.

Rize'nin meyve olarak neyi meşhur?

Rize'de yetişen en meşhur meyveleri arasında kivi, kumkuat ve turunçgiller yer almaktadır.

Rize'nin nereleri meşhur?

Rize'nin en meşhur yerleri arasında; Palovit Şelalesi, Ayder Yaylası, Kıble Dağı Cami, Zilkale, Anzer Yaylası, Ayder Kaplıcaları, Elevit Yaylası, Gito Yaylası, Rize Müzesi ve Rize kalesi Rize'nin en turistik gezi noktalarıdır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum