Orta Çağın Büyüsünü Yaşatan Prag Kalesi Hakkında Bilgi

Prag Kalesi'nin mimari özellikleri nelerdir, Kale'de yer alan yapılar hangileridir ve Prag kalesine nasıl gidilir? İşte Prag Kalesi hakkında her şey.
Orta Çağın Büyüsünü Yaşatan Prag Kalesi Hakkında Bilgi

Prag, Çekya'nın başkenti ve en büyük şehri olan tarihi ve kültürel bir merkezdir. Bu büyüleyici şehirde, Orta Çağ'dan kalma birçok önemli yapı bulunmaktadır. Bu yapılar arasında öne çıkan ve Prag'ın sembolü haline gelmiş olan Prag Kalesi, ziyaretçilerine büyüleyici bir deneyim sunmaktadır. Bu yazımızda, Prag Kalesi hakkında daha fazla bilgi edinecek ve bu etkileyici yapıyı keşfedeceksiniz.

Prag Kalesi'nin Tarihi

Prag Kalesi

Prag Kalesi, 9. yüzyılda inşa edilmeye başlanmış ve zamanla genişlemiştir. Birçok mimari tarzın etkilerini taşıyan kale, Orta Çağ'dan bu yana önemli bir siyasi ve kültürel merkez olmuştur. Yüzyıllar boyunca çeşitli krallar, imparatorlar ve yöneticiler tarafından kullanılmış ve değişikliklere uğramıştır. Prag Kalesi, Çek Cumhuriyeti'nin milli simgelerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Prag Kalesi Mimari Özellikleri

Prag Kalesi

Prag Kalesi, kendisi içinde bir şehir olarak kabul edilecek kadar geniş bir alanı kaplamaktadır. Katedralleri, sarayları, kiliseleri ve tarihi kuleleriyle birlikte ziyaretçilerine görsel bir şölen sunmaktadır. Gotik ve Barok tarzların etkisini taşıyan muhteşem yapılara ev sahipliği yapmaktadır.

Aziz Vitus Katedrali, Prag Kalesi'nin en dikkat çekici yapısıdır. Sivri kuleleriyle Gotik mimarinin en iyi örneklerinden biri olan katedral, 1344 yılında inşa edilmeye başlanmış ve tamamlanması yaklaşık 600 yıl sürmüştür. Katedralde pek çok ulusal hazinenin ve Bohemya krallarının mezarları bulunmaktadır.

Eski Kraliyet Sarayı, Prag Kalesi'nin en eski binalarından biridir. 9. yüzyılda inşa edilen saray, Romanesk ve Gotik tarzlarda yapılmıştır. Vladislav Salonu, sarayın en dikkat çekici bölümüdür. Büyük ve görkemli bir salon olan Vladislav Salonu, taç giyme törenleri, ziyafetler ve turnuvalar için kullanılmıştır.

Prag Kalesi'nde Yer Alan Önemli Yapılar

Prag Kalesi

9. yüzyılda Prag’a hakim bir tepede yapılan Prag Kalesi, şehrin en önemli gezi noktalarından biri bu nedenle Prag gezilecek yerler listesinin olmazsa olmaz yerlerindendir. Prag Kalesi'nde gezilip görülmesi gereken çok fazla yapı bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır:

Aziz Vitus Katedrali (Katedrála svatého Víta)

Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag, pek çok görkemli tarihi kiliseye sahip. St. Vitus Katedrali (Katedrala Svateho Vita), Prag Kalesi’nin ilk iki avlusunu geçtiğinizde karşınıza çıkan bir Roma Katolik kilisesidir. Sivri kuleleriyle Gotik mimarinin en iyi örneklerinden biri olan kilise, Prag Kalesi’nin en dikkat çekici yapısıdır. Pek çok ulusal hazinenin ve Bohemya krallarının mezarlarının yer aldığı katedralin yapımına 1344’te başlanmış ve tamamlanması yaklaşık 600 yıl sürmüştür.

Eski Kraliyet Sarayı (Starý královský palác)

Prag‘da bulunan en eski binalardan olan bu Kraliyet Sarayı’nın tarihi,9.yy’a kadar uzanmaktadır. İmparator Charles IV için gotik bir yapıda inşa edilmiştir. Sarayın en çok dikkat çeken yeri şüphesiz, Vladislav Salonu’dur. Taç giyme,ziyafetler ve turnuvalar için kullanılmış, büyük,görkemli bir salondur.

Prag Altın Yol (Zlatá ulička)

Altın Yol, Prag Kalesi’nin en popüler bölümlerinden biri olan yoldur. Kale duvarının iç kısmında yer alan yolda renkli evler bulunmaktadır ve bu evlerde eskiden zanaatçılar işlerini icra etmekteydiler. Bunun yanı sıra bu sevimli evlerin bazıları mağaza, galeri gibi amaçlarla da kullanılmıştır. Prag Kalesi’nin önemli bölümlerinden olan Altın Yol, adını 17. yüzyılda burada yaşayan kuyumculardan almaktadır. Protesk bir sokak olan bu yolda II. Rudolf’un muhafızları için yapılan renkli evler hala görülebilmektedir. 19. yüzyılda civarın gecekondularla dolsa da sonrasında eskisi gibi yenilenmiştir.

Aziz George Bazilikası (Bazilika svatého Jiří)

Prag Kalesi'nin üçüncü avlusundan aşağı doğru devam edince, Aziz George Bazilikası (Bazilika Sv. Jiří) karşınıza çıkmaktadır. Bohemya dükü 1. Vratislaus‘un 920 yılında bu bazilikayı kurduğu ve ilk şehidi düşeş Ludmilla‘nın buraya 925 yılında defnedildiği söylenmektedir. Kilise daha sonra 1142 yılında büyük bir yangın geçirmiş onarımlar sonucu ise bugünkü halini almıştır.

Kraliyet Bahçeleri (Královská zahrada)

Prag Kalesi’nde yer alan Kraliyet Bahçeleri, 1530 yılında I. Ferdinand tarafından kurulmuştur. Kraliyet bahçeleri İngiliz tarzında tasarlanmış ve düzenlenmiştir.Bu bahçe barındırdığı yüzlerce yaşındaki ağaçlarıyla göz doldurmaktadır. Bahçenin güney kısmında hem şehir manzarası izlenebilir hem de zaman zaman burada verilen canlı konserler olmaktadır. Bahçe içerisinde Rönesans top sahası mevcuttur. 1950’de eklenen çekiç figürü de yerli yabancı birçok turistin ilgisini çekmektedir.

Prag Kalesi Resim Galerisi

1965 yılında kale içinde inşa edilen Prag Kalesi Resim Galerisi, II. Rudolf döneminden sonra toplanan eserlerin sunulması amacıyla yapılmıştır. Avrupa ve Bohemya başyapıtlarının sergilendiği Prag Kalesi Resim Sergisi’nde görebileceğiniz eserler arasında Hans von Aachen’den “Bir Kızın Portresi”, Rubens’in “Olimpiya’da Tanrılar”, Rudolf’un üç katlı portresi, Tiziano imzalı “Tuvalet Masasında Oturan Genç Kız”, Tintoretto’nun “İsa’nın Kırbaçlanması” bulunmaktadır.

Prag Kalesi'ne Nasıl Gidilir?

Prag Kalesi

Prag Kalesi'ne ulaşmak için birkaç farklı seçenek bulunmaktadır. Kaleye Karl Köprüsü gibi turistik noktalardan veya şehir merkezinden yürüyerek 15-20 dakikada ulaşabilirsiniz. Ancak en pratik ulaşım aracı tramvayları kullanmaktır. Kralovsky, Letohradek, Prazsky Hrad, Pohorelec durakları, kaleye en yakın tramvay duraklarıdır.

Alternatif olarak, 22 numaralı tramvaya binerek Prazsky hrad durağında inebilirsiniz. Daha sonra sola dönüp yaklaşık 5 dakika yürüyerek kaledeki ikinci avluya ulaşabilirsiniz. Diğer bir seçenek ise A hattı (Yeşil) metroya binerek Malostranska durağında inmek ve 22 numaralı tramvayı yaklaşık 100 metre boyunca takip etmek. İlk kavşaktan sola dönerek Eski Kale Merdivenleri'nin başlangıç noktasına ulaşacaksınız. Buradan merdivenleri çıkarak kaleye ulaşabilirsiniz.

Prag Kalesi Ziyaret Günü ve Saatleri

Prag Kalesi

Çek Cumhuriyeti'nin yani yeni ismiyle Çekya'nın başkenti olan Prag, pek çok tarihi yapılara ve mekanlara ev sahipliği yapmaktadır. Prag Kalesi uzun yıllardan beridir pek çok turisti ağırlamaktadır. Peki ya Prag Kalesi ziyaret günü ve saatleri nelerdir? İşte Prag Kalesi ziyaret günü ve saatleri hakkında bilgiler.

1 Nisan - 31 Ekim Tarihleri Arasında;

Kale kompleksine giriş saatleri 06:00 - 22:00 buradaki tarihi yapılara giriş saatleri 09:00 - 17:00

1 Kasım - 31 Mart Tarihleri Arasında;

Kale kompleksine giriş saatleri 06:00 - 22:00, buradaki tarihi yapılara giriş saatleri 09:00 - 16:00

Prag Kalesi Hakkında İlginç Bilgiler

Prag Kalesi

Prag Kalesi, sadece tarihi ve mimari açıdan değil, aynı zamanda ilginç bilgilerle de doludur. İşte Prag Kalesi hakkında bilinmeyen bazı ilginç gerçekler:

  • Prag Kalesi, Guinness Dünya Rekorları'na göre dünyanın en büyük antik kalesidir.
  • Aziz Vitus Katedrali'nin inşası, tam 600 yıl sürmüştür.
  • Kale içerisindeki Altın Yol (Golden Lane), ünlü yazar Franz Kafka'nın bir süre yaşadığı yerdir.
  • Kale kompleksi, birçok Çek monarşisinin hüküm sürdüğü yer olmuştur ve bu nedenle tarihi ve siyasi öneme sahiptir.
  • Prag Kalesi, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer almaktadır.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Prag Hakkında BilgiÇek Cumhuriyeti Gezilecek Yerler
Old TownKarl Köprüsü
Jonh Lennon DuvarıBarut Kulesi
Prag Gezilecek Yerler

Prag Kalesi'nin en önemli yapısı hangisidir?

Prag Kalesi'nin en önemli yapısı Aziz Vitus Katedrali'dir. Bu görkemli katedral, kale kompleksinin kalbinde yer alır ve Gotik mimarinin en iyi örneklerinden biridir.

Prag Kalesi'ni ziyaret etmek için en uygun mevsim hangisidir?

Prag Kalesi'ni ziyaret etmek için en uygun mevsim ilkbahar ve yaz aylarıdır. Bu dönemde hava daha sıcak ve çevredeki yeşil alanlar canlı bir atmosfere sahiptir.

Prag Kalesi nedir?

Prag Kalesi, Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'da bulunan tarihi bir kale kompleksidir. Ortaçağ'dan bu yana varlığını sürdüren kale, önemli tarihi ve mimari yapıları içermektedir.

Prag Kalesi nerede bulunuyor?

Prag Kalesi, Prag'ın Hradčany semtinde, Vltava Nehri'nin batı kıyısında yer almaktadır. Şehir merkezine yakın bir konumdadır.

Prag Kalesi'ni ziyaret etmek için ücret ödemek gerekiyor mu?

Prag Kalesi'nin bazı bölümleri ücretsiz olarak ziyaret edilebilirken, bazı binalar ve müzeler için ücret ödemeniz gerekebilir. Giriş ücretleri ve kombinasyon biletleri hakkında bilgi almak için resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.