Peter Pan Sendromu Nedir? Neden Olur ve Tedavisi Nasıldır?

Kişinin sorumluluk almaktan kaçınmasına sebebiyet veren Peter Pan sendromunun nedenlerini, belirtilerini ve tedavisini içeriğimizde bulabilirsiniz.
Hayatın zorluğunu ve uğraşını görüp eski sorumluluk olmayan günlerine dönmek istemeye neden olan Peter Pan sendromu, bir an önce tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Kişinin hayatında ciddi olumsuzluklara neden olma potansiyeli olan bu rahatsızlık hakkında bilinmesi gerekenlere içeriğimizde yer verdik.
İşte Peter Pan sendromu hakkında her şey...
Peter Pan Sendromu Nedir?
Peter Pan sendromu, kişi olgun yaşta olduğu halde sosyal açıdan çocukmuş gibi davranan kişilerin yaşadığı durumu ifade etmektedir. Bir tür davranış bozukluğu olan bu sendrom oldukça ciddi ve önemli bir hastalıktır.
Kadınlara oranla erkeklerin daha sık yaşadığı bu sendrom en çok olgun yaşlarda görülmektedir. Çoğu zaman sorumluluk almadan büyütülen çocuklarda bu sendrom yaşanmaktadır. Kişinin hayatını sürdürebilmesi ve hayatın zorluklarına karşı mücadele etmesi için bu rahatsızlığın bir an önce tedavi edilmesi gerekmektedir.
Peter Pan Sendromu Çeşitleri Nelerdir?
Peter Pan sendromu görüldüğü zamana göre farklı türlere sahiptir. Bunlar ergenlik, gençlik, olgun genç, genç erişkin, yetişkin ve geç yetişkin dönemleridir. Ergenlik döneminde görülen Peter Pan sendromunda kişi yoğun endişe nedeniyle dış dünyaya karşı kendini kapamaktadır.
16-22 yaş arası gençlik döneminde ise kişide kendini aşırı beğenme ve dış dünyaya karşı kaba olma halleri görülmektedir. Olgun genç döneminde ise genel bir mutsuzluk ve demotivasyon hali ortaya çıkmaktadır.
26-30 yaş arası genç erişkin döneminde ise sosyal sorumlulukların artması ile ciddi bir bunalım hali görülmektedir. Bundan sonra gelen yetişkin döneminde ise çocuksu haller ile kendini ele veren ciddi bir depresyon dönemi yaşama durumu karşımıza çıkmaktadır.
45 yaştan itibaren ise ümitsizlik ile çocuksu haller ve çocukluğa özlemin artık önemli bir problem haline gelme durumu görülmektedir. Bu dönemden itibaren kişide görülen belirtiler daha fazla artmaktadır.
Peter Pan Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Peter Pan sendromu çeşitli belirtilerle kendisini göstermektedir. Bunlar irade zayıflığı, sözünde durmama, görünüşüne aşırı dikkat etme, özgüven eksikliği, aşırı özgüvene sahip gibi gösterme, finansal bakımından sorumluluk eksiği, iyi bir kariyer inşa etmede başarısızlık ve motive olmadığı zamanlarda çalışmaya karşı isteksizliktir.
Yukarıda saymış olduğumuz belirtiler Peter Pan sendromunu yaşayan kişilerde ortaya çıkmaktadır. Eğer sizde ya da çevrenizdeki birinde bu belirtileri görüyorsanız Peter Pan sendromundan şüphelenmelisiniz. Bu durumda bir an önce uzman bir doktora başvurmalı ve ne yapmanız gerektiğini öğrenmelisiniz.
Peter Pan Sendromu Nedenleri Nelerdir?
Peter Pan sendromu çeşitli nedenlerden dolayı yaşanmaktadır. Bu sendromun nedeni genel olarak çocukluk dönemine dayanmaktadır. Çocukluk döneminde yaşanan durumlar ve birçok faktör bu sendroma neden olmaktadır.
Peter Pan sendromunun nedenleri çocukluktaki otorite boşluğu, sorumluluk almadan büyüme, kısıtlama görmeme, aşırı özgür ve rahat bırakılmadır. Bu nedenler yüzünden kişiler hayatın zorlu ve sıkıntılı zamanlarında sorumluk almak istemezler. Mücadele etmek yerine çocukluk dönemine dönmek isterler.
Peter Pan Sendromu Tedavisi
Peter Pan sendromu, ailelerin davranış şekli ve yapısı nedeniyle meydana gelmektedir. Bu yüzden aileler çocuklarına olan davranışlarında değişikliğe gitmelidirler. Ailelerin çocuklarının yetişkin bir birey olduğunu kabullenmesi gerekmektedir.
Peter Pan sendromunu önlemek için kişinin sorumluluk ve görevlerinin kendilerinin fark etmesi sağlanmalı, eşler anne gibi aşırı koruyucu olmamalı ve kişilere bazı sorumluluklar yüklenmelidir. Bu yöntemler sayesinde kişiye bir birey olduğu bilincini kazandırabilirsiniz.
Peter Pan sendromunun önlenmesi için ilk olarak aile içinde tedavi başlanmalıdır. Aileler uzman kişilere başvurarak, bu rahatsızlığın tedavi edilmesinde yardım almalıdır. Uzman kişi ilk olarak sendromun nedenlerini araştırmalıdır. Daha sonra ise psikoterapi yöntemiyle tedaviye başlamalıdır.
Peter Pan sendromu neden olur?
Bu sendromun oluşma nedeni kişinin çocukken annesinin baskısına maruz kalması ve babanın otoritesiz olmasıdır. Yetişkin olmanın getirdiği sorumluluk ve görevlerin oluşmasıyla başlayan bu sendrom 25-40 yaş arasında daha çok karşımıza çıkmaktadır.
Peter Pan sendromu kimlerde görülür?
Peter Pan sendromu kişinin sosyal görevlerinin ortaya çıkmaya başladığı olgunluk döneminde ortaya çıkmaktadır. Daha çok bekar insanlarda görülen bu problem her iki cinsiyette de görülebilmektedir.
Peter Pan sendromu kadınlarda olur mu?
Bu sendromun ortaya çıkış nedeni büyüme korkusudur. Bu yüzden de büyüme korkusu olan her iki cinste de bu problem görülebilmektedir. Ancak bu rahatsızlık genel olarak erkeklerde daha çok karşımıza çıkmaktadır.
Erkeklerin Peter Pan sendromu nedir?
Peter Pan sendromu kişinin ilişkilerinde, işinde ve ailesinde sorumluluk almayla ilgili problem yaşamasıdır. Bu rahatsızlığa sahip olan kişiler yeterince büyümediği ve olgunlaşmadığı yönünde belirtiler göstermektedir.
Peter Pan sendromu nasıl aşılır?
Peter Pan sendromu kişinin tedaviye ikna edilmesi sayesinde aşılabilmektedir. Doktorların hastaya uygulayacağı psikoterapi yöntemi sayesinde belirtiler en düşük seviyeye indirilir. Bu sayede kişi gerçek dünyaya döndürülür ve sorumluluklardan kaçması engellenir.
Büyüme korkusu nedir?
Büyüme korkusu 25 yaşından büyük ve herhangi bir psikolojik problemi bulunmayan kişilerin kendilerini yetişkin olarak tanımlayamamasına denmektedir. Bu kişiler sorumluluk almaktan kaçınma gibi davranışlar göstermektedir.
- Yorumlar 0