Cam Tavan Sendromu Nedir? Neden Olur ve Nasıl Aşılır?

Kişinin kendisini sınırlamasına sebebiyet veren cam tavan sendromunun nedenlerini, belirtilerini ve tedavisini içeriğimizde detaylıca inceledik.
Cam Tavan Sendromu Nedir? Neden Olur ve Nasıl Aşılır?

Hem günlük hem de iş hayatımıza büyük etkilere sahip olan cam tavan sendromu, kişinin büyük adımlar atmasını engelleyen bir rahatsızlıktır. Bu yüzden de bir an önce bu rahatsızlığın tedavi edilmesi gerekir. Bu içeriğimizde cam tavan sendromu hakkında bilinmesi gerekenlere yer verdik.

İşte cam tavan sendromu hakkında her şey...

Cam Tavan Sendromu Nedir?

Cam Tavan Sendromu

Çalışma hayatı olan kadınların belirli bir seviyeye ulaştıktan sonra yükselmelerini engelleyen etkenlerin tamamına cam tavan sendromu denilmektedir. Genellikle kadınların yaşadığı bir sendrom olarak adlandırılsa da, erkekler de cam tavan sendromunu yaşamaktadır.

Cam tavan aslında görünmez bir engeli tanımlamaktadır. Bir yönetici belirli bir mevkiye kadar yükseliyor, sonra bilinmeyen sebeplerden dolayı beklediği, arzu ettiği terfiyi bir türlü alamıyor.

Cam Tavan Sendromu Neden Olur?

Cam Tavan Sendromu

Kişinin kendisine engel olan bazı etkenlerin olduğunu düşündüğü, ancak gerçekte bir engel olmadığı durumdur. Kişinin engel olarak gördüğü etkenler, aslında kişinin kendi kendisine yarattığı engellerdir.

Bireyler olumsuz düşünceleri nedeniyle cam tavan sendromunu yaratmaktadırlar. Kişiler genellikle aile hayatlarına zarar geleceğini düşünürler. Yükselemem, yapamam diyerek kendini geri çekerler. Bu durum öz güven eksikliği nedeniyle meydana gelir.

Cam Tavan Sendromu Belirtileri

Cam Tavan Sendromu

Cam tavan sendromuna sahip olan bireylerde bazı belirtiler görülmektedir. Bunlar sürekli bahaneler üretmek, engellerden bahsetmek ve başarılarının takdir görmediğinden dem vurmaktır. Eğer bir kişide ya da kendinizde bu belirtileri görüyorsanız cam tavan sendromundan şüphelenmelisiniz.

Cam tavan sendromu sizi kısıtlayan problemlerden birisidir. Bu yüzden hem sosyal yaşantınız hem de iş hayatınız için bir an önce tedavi edilmesi gerekiyor. Uzman bir doktora başvurduğunuz takdirde gerekli tedaviyi olabilirsiniz.

Cam Tavan Sendromu Kimlerde Görülür?

Cam Tavan Sendromu

Erkeklere nazaran kadınlarda daha çok görülen cam tavan sendromunda toplumda genellikle pozitif eğitim yerine negatif eğitim ön plandadır. Genellikle olumlu konuşmaların yerine olumsuz konuşmalar vardır. Çevrede insanlar devamlı olumlu değil, olumsuz düşüncelerini ifade etmektedir.

Toplumda devamlı yapamazsın, başaramazsın, edemezsin, olamazsın, mümkün değil gibi olumsuz cümleler sürekli kullanılmaktadır. İnsanlar olumsuz düşünceler nedeniyle çaresizliği öğrenmektedirler. Bu nedenle de bu toplumda yaşayan insanlarda cam tavan sendromu görülür.

Cam Tavan Sendromu Hikayesi

Cam Tavan Sendromu

Yapılan bir araştırmada pireler cam bir fanusa konulmaktadır. Fanusun metal olan zemini ısıtılır. Pireler zıplamaya başlar ama başlarını cam tavana çarparak düşerler. Daha sonra pirelerin hepsi cam tavana kadar zıplamaya başlar.

Bir süre sonra cam tavan kaldırılır fakat pirelerin hiç biri cam tavanın seviyesinden fazla zıplamaz. Cam tavan engeli kalkmıştır ama onlar bunun farkında değildir. Dış engel kalkmış olsa da iç engel varlığını sürdürmeye devam etmektedir. Yapabileceğin, yapabileceğini düşündüğün kadardır.

Yapılan bu araştırma cam tavan sendromuna en iyi örnek olarak tüm dünyada anlatılmaktadır. Bu araştırma kişilerin hayatlarında kendilerine koydukları kısıtlamaları anlatmaktadır. Kişiler önüne sınırlar koyar. Bu nedenle hayatlarını gerektiği gibi yaşayamaz ve istedikleri yere gelemez. Yapamayacakları şeylerin yapacaklarından fazla olduğunu düşünürler. İnsanların önüne sınır koymaları öğrenilmiş çaresizlik olarak ifade edilir.

Cam Tavan Sendromu Tedavisi

Cam Tavan Sendromu

Her psikolojik hastalıkta olduğu gibi cam tavan sendromunu da tedavi edebilirsiniz. Ancak ilk olarak yapılması gereken şey hasta olduğunun kabul edilmesi ve uzman bir doktora başvurulmasıdır. Doktorunuz teşhisi koyduktan sonra tedavi sürecini başlatacaktır.

Cam tavan sendromu tedavisi psikolog ve psikiyatrlar tarafından yapılmaktadır. Bu tedavi sürecinde doktorlar ilacın yanında psikoterapi seanslarını da kullanmaktadır. Bu sayede tedavi daha kısa sürede ve etkili bir şekilde yapılmış oluyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Aşırı Empati Sendromu Belirtileri ve TedavisiOthello Sendromu Nedir?
Anti Ego Muhalifliği Nedenleri ve TedavisiCapgras Sendromu Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Pazartesi Sendromu Nedir?Tükenmişlik Sendromu Belirtileri ve Tedavisi
Peter Pan Sendromu Nedenleri ve Tedavisi30 Yaş Sendromu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Cam tavan sendromu ne demektir?

Cam tavan sendromu kişilerin üst seviyelerdeki mevkilere geçebilmek için çabalamalarına rağmen herhangi bir ilerleme olmadığını düşünmelerine denmektedir. Bu rahatsızlığa sahip olan kişiler karşılarında her zaman görünmez bir engel olduğunu düşünmektedirler ve buna göre de hareket etmezler.

Cam tavan sendromu nasıl oluşur?

Cam tavan sendromu kişinin yaşamış olduğu olaylar ya da çevresel faktörler yüzünden oluşmaktadır. Kişi sürekli olarak yapamazsın, edemezsin, başaramazsın gibi olumsuz düşüncelere maruz kaldığı takdirde cam tavan sendromu dediğimiz problem ortaya çıkar.

Cam tavan sendromuna neden olan engeller nelerdir?

Cam tavan sendromuna sebebiyet veren bazı engeller olabilmektedir. Bunlar toplumsal önyargılar, örgüt kültürü, aile içi sorumluluklar, algı, cinsel kalıp yargıları, cinsel ayrımcılık ve fırsat eşitliğinin olmamasıdır.

Cam tavan sendromu nasıl aşılır?

Cam tavan sendromunu aşmak istiyorsanız hayatınızda bazı değişiklikler yapmanız gerekiyor. Bunlar güçlü bir eğitime sahip olmak, özgüven sahibi olmak, mağduriyet duygusuna kapılmamak, liderlik ederek vizyon geliştirmek, her türlü değişim ve yeniliği takip ederek uygulamaktır. Bu tarz değişiklikleri yaptığınız takdirde cam tavan sendromundan kurtulabilirsiniz.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.