Aşırı Empati Sendromu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Kişinin başkalarına bakarak hayatını yaşamasına sebebiyet veren aşırı empati sendromunun nedenlerini, belirtilerini ve tedavisini detaylıca inceledik.
Aşırı Empati Sendromu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Halk arasında empati yorgunluğu diye bilinen aşırı empati sendorumu, kişinin kendini yok sayıp başkalarında yaşamasına neden olan bir rahatsızlıktır. Oldukça ciddi bir problem olan ve kişinin sosyal yaşantısına büyük sorunlar çıkartan bu problem hakkında bilinmesi gerekenlere içeriğimizde yer verdik.

İşte aşırı empati sendromu hakkında her şey...

Aşırı Empati Sendromu Nedir?

Aşırı Empati Sendromu

Aşırı empati sendromu, psikolojik bir hastalıktır. Bu hastalık ‘’başkası bu konuda ne der’’ ve ‘’başkası bu konuda ne düşünür’’ düşüncesiyle kişinin hayatında kişisel olarak yapacağı seçimleri başkalarının fikrine göre yaşamasına neden olan bir durumdur.

Aşırı empati sendromu yaşayan kişiler, her adımında ve her seçiminde başkalarının etkileşiminde kalırlar. Bu kişiler, kendi kişiliğini yok sayarak ve yok ederek başkaları için yaşamaktadırlar. Bu da kişide birçok problemin oluşmasına sebebiyet vermektedir.

Aşırı Empati Sendromu Nedenleri Nelerdir?

Aşırı Empati Sendromu

Aşırı empati sendromu birçok nedenden dolayı ortaya çıkmaktadır. Bu kişiler genellikle kendi kişiliklerini yok sayarak yaşamaktadırlar. Bu durumun altında yatan nedenler kişiliğin tam olarak gelişememesi ve genetik faktörlerdir.

Genellikle bu soruna bireyin kişiliğinin tam olarak gelişememesi neden olmaktadır. Bazı durumlarda ise çevresel faktörler öne çıkmaktadır. Çevresel faktörler kişinin çevresinin düşünceleri ve mahalle baskısı nedeniyle meydana gelmektedir. Kişiler çevresinin düşünceleri ve mahalle baskısı nedeniyle tercihlerini göz ardı etmektedir. Bu yüzden de başkalarına göre yaşamaktadır.

Aşırı Empati Sendromu Belirtileri

Aşırı Empati Sendromu

Aşırı empati sendromuna sahip olan bireyleri göstermiş oldukları bazı belirtiler sayesinde tanıyabiliriz. Bu belirtiler karşısındaki kişinin duygu ve düşünceleriyle aşırı ilgilenmesi, sürekli olarak başkasına göre hareket etmesi, kendilerini ikinci plana atmaları ve davranışlarını başkalarına göre şekillendirmeleridir.

Yukarıda saymış olduğumuz belirtiler sayesinde bir kişide aşırı empati sendromu var mı yok mu anlayabiliriz. Bu sendroma sahip olan bireylerin bir an önce gerekli tedaviyi olması gerekir. Aksi takdirde kişideki bu problemler devam edecek ve sosyal yaşam daha da kötüleşecektir.

Aşırı Empati Sendromu Tedavisi Nasıldır?

Aşırı Empati Sendromu

Her bireyin kendi düşünce ve özellikleri bulunmaktadır. İnsanlar kendi kişilik ve karakter yapısına göre hayatını sürdürmektedir. Başkaları ne der, başkaları ne düşünür diye düşünerek yaşayan insanlar doğru bir hayat yaşamaz. Bu nedenle kişilerin uzman kişiden yardım alarak bu sendromu atlatması gerekir.

İlk olarak bu konuda uzman doktor seçilerek kişinin sorunu konuşulmalıdır. Bu sendromun nedenleri araştırılmalıdır. Rahatsızlığın nedenlerine göre ise tedaviye başlanmalıdır. Uzman kişi sayesinde aşırı empati sendromu yaşayan kişiler bu rahatsızlıktan kurtulabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Othello Sendromu Belirtileri ve TedavisiCam Tavan Sendromu Nedir?
Anti Ego Muhalifliği Nedenleri ve TedavisiCapgras Sendromu Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Pazartesi Sendromu Nedir?Tükenmişlik Sendromu Belirtileri ve Tedavisi
Peter Pan Sendromu Nedenleri ve Tedavisi30 Yaş Sendromu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Aşırı empati sendromu ne demek?

Aşırı empati sendromu kişinin sürekli olarak karşısındakinin duygu ve düşünceleriyle ilgilenmesi durumudur. Bu sendroma sahip olan kişiler karşısındaki bireyin yaşadıklarını kendisi yaşıyormuş gibi bir hisse kapılırlar.

Fazla empati zararlı mı?

Fazla empati hem insan ilişkilerinizde problemlere neden olur hem de psikolojik olarak bir sürü yan etkiye sahiptir. Dolayısıyla fazla empati zararlıdır. İnsanlara karşı fazla empati beslemek kişide depresyon ve panik atak gibi rahatsızlıkların oluşmasına neden olabilir.

Aşırı empatiden nasıl kurtulurum?

Aşırı empatiden kurtulmak istiyorsanız ilk olarak bunun farkına varmanız gerekiyor. Daha sonra bunun için uzman bir doktora başvurmalısınız. Doktorunuz yardımıyla aşırı empatiden kurtulacağınızdan eminiz.

Empati yorgunluğu ne demek?

Bireylerin insan ilişkilerinde aşırı bir şekilde empati kurması empati yorgunluğu olarak ifade edilmektedir. Bu rahatsızlık insan ilişkilerini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu yüzden de bir an önce tedavi edilmesi gerekir.

Empat kişilik nedir?

Empat kelimesi empatiden türetilmiştir. Bazı insanlar iletişime geçtikleri insanların duygularını en derinden hissetmektedirler. Bazı durumlarda kendi hayatlarında bu durumları birebir yaşamaktadırlar. Bu kişilere empat denmektedir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum