Menopoz Döneminde Nasıl Beslenilmesi Gerekir?

Kadınların kabusu haline gelen menopoz dönemini daha kolay atlatmak adına önerilen sağlıklı beslenme tavsiyeleri haberimizde...
Menopoz Döneminde Nasıl Beslenilmesi Gerekir?

Menopoz Döneminde Beslenme

Her kadın için doğal bir süreç olan menopoz dönemi, 40 yaş sonrasında yumurtalıkların işlevini yitirmeye başlamasıyla birlikte adetten kesilmedir. İşlevini kaybetmeye başlayan yumurtalıklar yeni yumurta oluşumunda yeterli hormon üretememesiyle birlikte adetten kesilme söz konusu olur.

Menopoz kadının sağlıklı bir şekilde adetten kesilme sürecidir. Bu nedenle herhangi bir sağlık sorununun belirtisi veya sonucu olarak ortaya çıkmaz. Her kadın menopoz sürecinde hormonal değişimlere bağlı olarak sinirlilik, uykusuzluk, ateş basma ve aşırı terleme gibi sorunlarla karşılaşır. Ancak bu sorunlar kişiden kişiye değişkenlik göstermektedir.

Menopoz Döneminde Beslenme

Menopoz döneminde kadının sağlık durumunda çeşitli değişimler söz konusu olur. Gerek fiziksel gerekse psikolojik bakımdan birçok değişim söz konusudur. Menopoz dönemini rahat ve sağlıklı bir şekilde atlatmak için öncelikle doğru ve düzenli beslenme gerekir.

Menopoz döneminde sağlıklı beslenmeniz; üretimi azalan hormonların ilaçla telafi edilmesi sonucunda ortaya çıkan hastalıklara karşı koruyucu bir etki sağlayacaktır. Menopoz döneminde hormonsal değişimlere ve ilaç kullanımlarına bağlı olarak koroner damar hastalıkları, kemik erimesi (osteoporoz), ter basması ve ruhsal gerginlik gibi çeşitli sağlık sorunları görülür.

Hayatın her döneminde olduğu gibi menopoz döneminde de sağlıklı beslenmek ve kilo kontrolünü sağlamak oldukça önemlidir. Menopoz dönemindeki kadınlar öncelikle dengeli ve düzenli beslenmeye özen gösterilmelidir.

Karbonhidrat ihtiyacını beyaz ekmek ve pirinç benzeri besinlerden karşılamak yerine kurubaklagiller, çavdar ekmeği, tam buğday ekmeği ve bulgur gibi besinlerden karşılamalılardır.

Menopoz döneminde kalsiyum ve protein tüketimine oldukça dikkat edilmelidir. Özellikle probiyotik içeren kefir ve yoğurt kalsiyum bakımından oldukça zengin bir içeriğe sahip olduğundan sıkça tüketilmelidir.

Ancak kalsiyum tüketimi bununla sınırlı kalmamalı; yeşil yapraklı sebzeler, fındık, kuru incir ve badem gibi besinler de bolca tüketilmelidir. Sağlıklı beslenmede en önemli konulardan biri de yağ tüketimidir. Özellikle menopoz döneminde katı yağlardan uzak durulmalı ve bitkisel yağlar tercih edilmelidir.

Menopoz döneminde özellikle tüketilmesi önerilen besinlerden biri de balık tüketimidir. Omega-3 ve omega-6 yağ asitlerinin dengede alımı sayesinde kalp krizi riski önemli ölçüde azalır. Kolesteroldan cilt sağlığına kadar birçok sağlık sorunu karşısında koruma ve direnç sağlanır. Bu nedenle menopoz dönemindeki kadınların haftada 2 kere balık tüketmesi özellikle önerilmektedir.

Menopoz Döneminde Görülen Sağlık Sorunları

Menopoz Döneminde Beslenme

Menopoz döneminde karşımıza çıkan sağlık sorunları arasında; ateş basması, uykusuzluk, vajinal kuruluk, baş, boyun ve eklem ağrıları, sık idrara çıkma ve idrar kaçırma, aşırı sinir ve stres, saçlarda incelme ve elastiskiyetini kaybetme, cildin incelmesi ve kollojen, kilo artışı yer almaktadır.

Menopoz Döneminde Osteoporozdan Korunmak için Nasıl Beslenilmeli?

Kemik sağlığı başta olmak üzere vücut sağlığı için oldukça önemli olan kalsiyum ihmal edilmemelidir. Süt, süt ürünleri, pekmez, kurubaklagiller ve yeşil yapraklı sebzeler sıkça tüketilmelidir.

Kemik sağlığı için bir diğer önemli nokta D vitaminidir. Menopoz döneminde gerek yaz döneminde gerekse kış döneminde güneş ışınlarından bolca faydalanmak gerekmektedir. Kış aylarında öğle saati, yaz aylarında ise kuşluk ve ikindi saatleri en uygun saatlerdir.

Menopoz Döneminde Beslenme

Et ve et ürünlerinin aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır. Aksi halde fazla protein tüketimi kalsiyumun idrarla atılımını arttırır ve bu durum kemik sağlığını olumsuz yönde etkiler.

Menopoz döneminde kaçınılması gereken bir diğer beslenme şekli ise doğmuş yağ içeren gıdalardır. Bu nedenle özellikle katı yağlar, hayvansal yağlar, fast-food besinler ve kızartma yemeklerinden uzak durulmalıdır. Aksi halde kardiyovasküler hastalıkların oluşma riski artacaktır.

Menopoz döneminde kafein bakımından zengin içeriği ile bilinen kahve, çay ve kola tüketimi önemli ölçüde sınırlandırılmalıdır. Sigara ve alkol tüketiminden kesinlikle uzak durulmalıdır.

Haftada en az 2-3 kez 30 dakika yürüyüş ve egzersiz yapılması kemik kaybının önlenmesine yardımcı olur. Aşırı posa ve aşırı tuz tüketiminden kaçınılmalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Menopoz Nedir, Belirtileri Nelerdir, Kaç Yaşında Girilir?Üreme Sağlığını Olumsuz Etkileyen Faktörler
Regl Döneminde Beslenme Nasıl Olmalıdır?Erken Menopozun Nedenleri

Menopoza giren kadınlar nasıl beslenmeli?

Menopoza giren kadınlar ilk olarak besin çeşitliliğine dikkat etmelidir. Beyaz et, uskumru, sazan, sebze, meyve, kurubaklagiller, süt ve süt ürünleri, kalsiyum bakımından zengin gıdalar tüketmeli, kafeini ve yağı bırakmalıdır.

Menopoza hangi bitki çayı iyi gelir?

40 yaş üzerinde olan kadınlarda papatya çayı, ada çayı, anason çayı ve civanperçemi çayı tüketmek östrojen seviyesinin artmasını sağlıyor ve menopoza girme süresini uzatıyor. Anason çayını koklamak dahi doğal östrojen elde etmenize yardımcı oluyor.

Menopozda ne yememeli?

Menopoza girdiğiniz andan itibaren çok fazla posa tüketmemelisiniz. Aşırı tuzlu ya da aşırı yağlı yiyeceklerin tüketiminden kaçınmalı, daha çok protein ağırlıklı beslenmelisiniz. Menopoz sonrasında vücut kilo almaya yatkın olacağı için yüksek kalorili besinleri tercih etmeyin.

Menopoza giren bir kadın ne yapmalı?

Menopoza girmiş olan bir kadın düzenli olarak egzersizini yapmalıdır. Gece terlemesi, uyuma güçlüğü, duygusal değişiklikler, sıcak basması gibi belirtileri azaltmaktadır.

Menopozda süt içilir mi?

Menopozda kemiklerden kalsiyum çekilmesi yaşanabilir. Bunun için bol bol süt ve süt ürünleri tüketmek gerekir. Sağlıklı bir iskelet sistemi için kefir tarzı şeyler tüketebilir, kemiklerinizi güçlü tutabilirsiniz.

Kahve menopozu tetikler mi?

Menopoz, doğurganlık yeteneğinin kaybolduğu 48-55 yaş arasındaki döneme verilen isimdir. Bu dönemin gerçekleşmesi yaşa bağlı olabilir fakat erken gerçekleşirse aşırı sigara, alkol, kahve içmek menopozu etkileyen faktörler arasında yer alır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.