Erken Menopozun Nedenleri ve Alınabilecek Önlemler!

Ülkemizde çoğu kadın 45-48 yaşlarında menopoza girmektedir. Dünyada her 100 kadından 3'ünde görülen erken menopozun nedenleri, kimlerde görülür?
Erken Menopozun Nedenleri ve Alınabilecek Önlemler!

Erken Menopoz Nedir?

Normalde kadınlarda ortalama 45-48 yaşlarında görülen menopoz, çeşitli faktörlerin etkisiyle bazı kadınlarda 40 yaşından önce görülmektedir. 40 yaşından önce görülen erken menopoz ise bütün kadınların korkulu rüyası olmaktadır. 40 yaştan önce görülen erken menopoz felç gibi ciddi sağlık problemlerine de yol açmaktadır. İşte erken menopozun nedenleri, kimlerde görülür ve alınabilecek önlemler şu şekildedir;

Erken Menopozun Nedenleri

Erken menopoza girmenin başlıca nedenleri vardır. Bu nedenler yüzünden kişi beklediğinden daha erken menopoza girebilir. Menopoza girdikten sonra adet kanamaları diner, yumurtalıklar küçülür ve kişi doğum yapamaz.

1. Stres

erken-menopoz-nedenleri.webp

Erken menopoza girmenin nedenlerinde en başta gelen stres üreme sistemindeki işleyişi bozmaktadır. Stresli olmak erken menopoza girmede son derece etkilidir. Günlük yaşantımızda olabildiğince rahat olmamız gerekmektedir.

2. Sigara 

erken-menopoz-nedenleri-001.webp

Sigara erken menopoza girmenin en büyük nedenlerinden biridir. Yapılan araştırmalara göre sigara içen bir kadının günde 1 paket sigara içmesi, sigara içmeyen kadınlara göre daha erken menopoza girdiğini gösteriyor.

3. Genetik

erken-menopoz-nedenleri-002.webp

Erken menopoza girmek için hiç bir sebebiniz yoksa genetik yüzünden erken menopoza girmiş olabilirsiniz. Erken menopozda annenizin menopoza girme yaşı da önemlidir. Annenizin menopoza girme yaşı sizin menopoza giriş yaşınızı belirleyebiliyor.

4. Aşırı Kilolu veya Aşırı Zayıf Olmak

erken-menopoz-nedenleri-003.webp

Çok zayıf olmak, daha az yağ dokusuna sahip olduğunuz için adetlerin kesilmesine ve erken menopoza girmenize neden olabilmektedir. Tam tersine çok kilolu olmakta erken menopoza yol açabilmektedir.

5. Hareketsiz Yaşam

erken-menopoz-nedenleri-004.webp

Sürekli hareketsiz kalmak veya fazla hareket etmemek, toksinlerin vücutta birikmesine neden olmaktadır. Bu yüzden de erken menopoza girmenize neden olabilmektedir. Egzersiz yapmak vücut ısısını arttırdığı için ter bezlerini tetiklemektedir. Erken menopoza girmemek için egzersiz yapmayı unutmayınız.

6. Diyet Yapmak

erken-menopoz-nedenleri-005.webp

Diyet yapmak daha az yemek yediğiniz için erken menopoza yol açabilmektedir. Size diyet yapmayın demiyoruz fakat bir günde çok az yemek yemek, erken menopoza girmenize neden olabilir. Ayrıca diyet yapacağım diye D vitamini ve kalsiyumu eksik etmemeniz gerekmektedir.

7. Kanser Tedavisi 

erken-menopoz-nedenleri-006.webp

Kanser tedavisi için kullanılan bazı ilaçlar yumurtalıklara ciddi bir biçimde zarar vermektedir. Bu yüzden kanser tedavisi öncesi üremeyi koruyan tedavilerin uygulanması önemlidir. Kanser tedavisinde streste ön planda olacağı için olabildiğince rahat olmaya çalışılması gerekmektedir. Aksi taktirde menopoz kaçınılmaz bir durumdur.

8. Kromozom Bozuklukları

erken-menopoz-nedenleri-007.webp

Turner Sendromu veya Frajil X Sendromu gibi çok fazla rastlanmayan kromozom bozukluklarında kadının yumurtalıklarını erken tükenmektedir. Kromozom bozuklukları da kadında erken menopozu ortaya çıkarır.

Erken Menopoza Karşı Alınabilecek Önlemler

Erken Menopoz Önlemleri

Erken menopoza karşı sağlıklı beslenmek ve spor yapmak alınabilecek önlemlerin en başında gelmektedir. Günlük beslenme alışkanlıklarınızı özellikle kalsiyum açısından zengin besinlerle karşılamaya dikkat edilmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra yüksek antioksidan içeren içecekler tüketmeniz tavsiye edilmektedir. 

Ayrıca sigara kullanıyorsanız bırakmanız hatta pasif içicilikten bile uzak durmanız gerekir. Erken menopoz riskini azaltmak için, zararlı kimyasal maddelerden uzak durmanız ve D vitamini ihtiyacınızı karşılayabilmeniz tavsiye edilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Menopoz Nedir, Belirtileri Nelerdir, Kaç Yaşında Girilir?Menopoz Döneminde Beslenme Nasıl Olmalı?
Üreme Sağlığına Zararı Olan ŞeylerRegl Döneminde Nasıl Beslenilir?

Erken menopoz önlenebilir mi?

Erken menopoza girmek önlenebilir bir durumdur. Bunun için haftada en az 2 gün spor yapmayı unutmayın. Ne aşırı kilolu ne de aşırı zayıf olun. Sigara kullanmayın. Kalsiyum miktarınızı yeterince aldığınızdan emin olun. Oksijen radikali emme kapasitesi yüksek olan içecekler tüketin. Zararlı kimyasal maddelerden olabildiğince uzak durun. Yüksek antioksidan içeren besinler tüketin. Örn: balık, ceviz, fındık, lahana, domates vs.

Erken menopoz kimlerde görülür?

Erken menopoz genellikle, aile bireylerinin menopoza girme yaşıyla ilgilidir. Aile bireylerinde erken yaşta menopoza giren birey bulunması, kişideki erken menopoz riskini arttırmaktadır. Erken menopoz riski ayrıca yumurtalıklarından sorun yaşayıp aldırmak zorunda kalan kişiler ve kanser gibi çeşitli rahatsızlıklarla karşılaşan bireylerde bulunmaktadır.

Erken menopozun belirtileri nedir?

Erken menopozun belirtileri arasında; iştahta artış, depresif ruh hali, ateş basmaları, yumurtlamada azalma, aşırı terleme, adet düzensizlikleri, gerginlik, sürekli sinirli olma yer almaktadır.

27 yaşında menopoza girilir mi?

Menopoz, yumurtalıkların yumurtlama ve hormon üretimi fonksiyonunu kaybetmesi sonucu adet kanamalarının kesilmesi durumudur. Genelde 50 ile 52 yaş aralığında meydana gelirken. Bu durum 45 yaş öncesinde yaşanırsa erken menopoz, 30'lu yaş öncesinde yaşanırsa da prematur menopoz olarak adlandırılmaktadır. 27 yaşında menopoza giren neredeyse hiç kimse yoktur.

Erken menopoz yaşı kaç?

Yapılan araştırmalara göre dünya çapında ortalama menopoz yaşı 51'dir. Ülkemizde ise ortalama menopoz yaşı yaklaşık 47 ile 49 arasındadır. 40 yaşından önce görülen menopozlar erken menopoz olarak adlandırılır.

Erken menopoza giren kadın ne yapmalı?

Erken menopozda uygulanacak en etkili yöntem hormon tedavisidir. Eğer cerrahi müdahale sonucunda hastanın rahmi alınmışsa östrojen hormonu tedavisi uygulanarak durum geçici bir süre önlenebilir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum