Kotor Gezilecek Yerler

Balkan Yarımadası'nın küçük ve dağlık ülkesi Karadağ'ın turistik şehri Kotor, seyahatlerinize rehber olabilmek adına şehrin gezilecek görülecek yerlerini sizler için derledik. İşte Kotor’da gezilip görülmesi gereken yerler;
Kotor Gezilecek Yerler

Kotor Hakkında Bilgi

  • Eski bir Akdeniz limanı olarak bilinen Kotor, Karadağ ülkesinin bir şehridir.
  • Kotor’da kullanılan para birimi Euro’dur.
  • Kotor’un büyük çoğunluğu inançlıdır. Ortadoks Hristiyanlar yoğundur. Müslüman  ve Katolik nüfus da bulunmaktadır.
  •  1917 yılından beri UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alıyor.
  • Kotor’da en yüksek sıcaklık ortalama 28 derece Ağustos ayında görülmektedir.
  • Kotor’nın resmi dili Karadağca'dır Ancak ülkede Sırpça, Boşnakça, Arnavutlukça ve Hırvatça dilleri de kullanılıyor.
  • Kotor'da acil yardım numarası için 124, yangın için 123, polis için 122’yi aramanız gerekmektedir.
  • Kotor(GMT+1) ile Türkiye (GMT+2) arasında 1 saat zaman farkı bulunmaktadır. Türkiye’nin saati Podgorica’dan 1 saat ileridedir.

Kotor Gezilecek Yerler

  1. Kotor’da gezilecek yerler listesi
  2. Kotor'daki müzeler
  3. Kotor'daki yer alan tarihi mekanlar
  4. Kotor turistik noktalar
  5. Kotor otel önerileri
  6. Kotor'a nerede ne yenir?
  7. Kotor'a nasıl gidilir?
  8. Kotor'da ulaşım nasıl sağlanır?
  9. Kotor'a ne zaman gidilir?
  10. Kotor festivalleri nelerdir?
  11. Kotor gece hayatı

1. Old Town

Dünyaca ünlü Old Town semti, turistlerin durak noktasıdır. Şehrin tarihi ve turistik pek çok noktasını içerisinde barındırdığı için bu semti Kotor gezilecek yerler listemizde ilk sıraya yerleştirmekten geri durmuyoruz. Old Town içerisinde barındırdığı dar dokaklar, tarihi konsepte dizayn edilmiş kafeler ve yeşil panjurlu evlerle dikkatleri üzerine çekmektedir. 5 kilometre uzunluğunda, 20 metre yüksekliğinde ve 10 metre genişliğindeki surlarla çevrilidir. Kotor'un tarihi 7. yüzyıla kadar dayanmaktadır. Old Town surlarının içerisindeki şehirde, kiliseler, katedraller, saraylar, kent zenginlerinin konakları, devlet daireleri mevcut. Günümüzde bu yapıların sadece bir kısmı turistik olarak ziyaret edilebiliyor.

old-town-006.jpg


2. Kampana Kulesi

Muazzam görüntüsüyle turistleri etkilemeyi başaran Kampana Kulesi, Karadağ'da bulunan en önemli tarihi simgelerden biridir. Bizans İmparatoru l. Justinian tarafından güçlendirilmiş kale, şehri yaşanabilecek işgallerden korumak amacıyla inşa ettirmiştir. Kaleye çıkarak tarihe tanıklık edip, bu eşsiz doğa manzarasıyla karşı karşıya kalabilirsiniz.

kampana-kulesi.jpg


3. Kotor Katedrali

Romaneks mimari tarzından esinlenerek inşa edilen Kotor Katedrali, Old Town'un ara sokaklarında karşınıza çıkan muazzam bir yapıttır. Bu tarihi yapının kulelerinden ilki 1809 yılında yapılmış olmasına rağmen depremde hasar gördüğü için 2009 yılında inşa edilmiştir. Mutlaka Kotor gezilecek yerler listenize eklemeniz gereken yerlerden biridir.

kotor-katedrali.jpg


4. Sveti Luka Kilisesi

Kotor'da gezilip görülmesi gereken yerlerin en başında gelen isimlerinden Sveti Luka Klisesi, Roma ve Bizans mimarisinin özelliklerini yansıtmaktadır. Kotorska resim okulunun kurucusu Rafailoviç Daskal Dimitrij'in 17. yüzyılda tasarladığı yapıt, gelen ziyaretçileri simgesel duruşu ile etkilemektedir. 17. yüzyılın ortalarına kadar Katolik okul olarak kullanılan kilisenin katında, Kotor vatandaşlarına ait mezar panoları bulunmaktadır. Old Town'ın meydanında bulunan mimari eseri gezerek geçmiş tarihi içinizde hissedebilirsiniz.

st-luka-kilise.jpg


5. Saat Kulesi

Silah Meydanı üzerinde bulunan Saat Kulesi, heybetli duruşuyla görenleri daha ilk bakışta kendine hayran bıraktırmayı başarıyor. 17. yüzyılda inşa edilen kulenin bir diğer dikkat çeken yanı ise hemen alt kısmında bulunan utanç anıtı. Rivayetlere göre eskiden insanlar suç işlediklerinde bu utanç anıtına bağlanarak cezalandırılıyormuş.

saat-kulesi-002.jpg


6. Kotor Şehir Kapıları

Kotor'da üç adet şehir kapısı bulunmaktadır. Biri en çok bilinen ve kullanılan 1555 yılında yapılmış olan Deniz Kapısı, bir tanesi Skurda Nehri üzerinden geçilen köprüye bitişik 1540 yılında yapılmış olan Kuzey Kapısı. Diğeri ise 13. yüzyıldan kalma Güney Kapısı'dır. Karadağ'ın gezilip görülmesi gereken yerlerini "Karadağ Gezi Rehberi" içerğimize göz atarak öğrenebilirsiniz.

kotor-sehir-kapilari-001.jpg


7. Denizcilik Müzesi

Denizcilik Müzesi, Grgurina Sarayı'nın içinde kurulmuştur. 3 katı bulunan müzede, çeşitli dönemlere ait Türklere karşı da savaşmış önemli kişilerin ve gemilerin fotoğraflarıyağlı boya tablolarıgemi maketleri bulunmaktadır. 

denizcilik-muzesi.png


8. Kayaların Leydisi

Kotor'da bulunan, küçük ve şirin görüntüsü ile dikkatleri üzerine çeken Kayaların Leydisi(Our Lady of the Rocks), yapay olarak oluşturulmuş bir adadır. Efsaneye göre bir denizci bu adada bulduğu Madonna ikonasını, uzun yıllar saklıyor ve 1452 yıllarında ikonayı bir kayanın üzerinde bırakıyor. Daha sonra kayalar, bu ikonayı taşıyarak yapay bir ada oluşturuyor. Ada içerisinde 1722 yıllarında kurulmuş, küçük bir kilise de bulunuyor.İçerisinde 68 adet tablo ve hediyelik eşya satan küçük bir dükkan da bulunuyor. Kotor'a 85 kilometre uzaklıkta olan Podgorica'da gezilip görülmesi gereken yerleri "Podgorica Gezi Rehberi" içeriğimize göz atarak öğrenebilirsiniz.

kayalarin-leydisi-001.jpg


9. St. Nikola Kilisesi

İnşası 1909 yılında tamamlanan St. Nikola Kilisesi, St. Luke Meydanı'nın en muhteşem yapıtları arasındadır. Otodoks kilisesinin yan kısımlarında etkileyici simgelere ve çan kulelere yer vermektedir. Transpet yapıda dizayn edilen tarihi eserin içine girildiğinde ziyaretçileri hoş bir kokulu tütsü karşılamaktadır. Ana cephesi taş kömürü ile çevrelenmiş kilisenin ziyaretçi sayısı her sene artış göstermeye devam etmektedir.

st.-nikola-kilisesi.jpg


10. Prima Palace (Prima Sarayı)

Pima Palace, 1667 yılındaki deprem sonrasında inşa edilmiştir. Eşi benzeri bulunmayan saray, Un Meydanı'nda bulunmaktadır. Barok ve Rönesans mimari tarzın birleşmesiyle ortaya çıkmıştır. Demir işlemeli bir balkonu ve on iki konsol üzerinde yer alan pencereleri yüzünden antik döneme aitmiş gibi gözüküyor.

prima-palace.jpg


11. Kotor Körfezi

Orenj dağlarından gelen nehrin yapığı kanyon olarak da bilinen Kotor Körfezi, mavinin ve yeşilin huzur verici etkisini aynı anda yaşatmaktadır. Kotor'daki gezilip görülmesi gereken yerlerin en gözde duraklarından biridir. Doğanın dingin atmosferini yaşamak isterseniz bu körfeze gitmeniz iyi bir tercih olacaktır. Bizlere sorarsanız, öncelikle Eski Şehir girişindeki turizm bürosundan yapılan turlar hakkında bilgi almanızdır. Çünkü körfezde düzenlenen tekne turlarına katılarak daha verimli vakitler geçirebilirsiniz.

kotor-korfezi.jpg


12. John's Castle

Giovanni ismiyle de bilinen John's Castle, Kotor surlarının bir parçasını oluşturmaktadır. Eski Şehir'i kuş bakışı bir görüntü gibi sunan kaleye, toplamda 1350 merdiven çıkarak ulaşılabiliyor. Yüksekliği 20 metre olan bu zorlu kalenin duvarlarında, Orta Çağ dönemine ait izler de rastlanıyor. Kotor gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz bu doğa harikasını görmek için, kişi başı 8€ ücret ödemeniz gerekmektedir. Kotora 22 kilometre uzaklıkta olan Budva şehrinde gezilip görülmesi gereken yerleri "Budva Gezilecek Yerler" içeriğimizden öğrenebilirsiniz.

johns-castle.jpg


13. Napolyon Tiyatrosu

10. yüzyıldan kalma olan Napolyan Tiyatrosu, bir süre sonra belediye binası haline dönüştürülmüştür. 1979 yılında yaşanan deprem yüzünden pek çok yeri zarar gördüğü için Madekonyalı akademik heykeltraşlar ve üreticiler tarafından restore edilmiştir. Günümüzde ise otel amaçlı kullanılmaktadır. Trg od oruzja semtinde bulunan mimari yapıtı ister bireysel isterse de bir rehber eşliğinde gezmek mümkündür.

kotor-town-hall.jpg


14. Perast

Perast, şehir merkezine yaklaşık 14 km uzaklıktadır. Bünyesinde bulundurduğu tarihi ve doğal güzellikleri sayesinde pek çok turist tarafından keşfedilmeye devam etmektedir. Geniş ve ince kumlu sahil şeridiyle büyük beğeni toplayan bölgenin hemen her köşesinde, Venedik barok mimari tarzı örneklerini sembolize etmektedir. Taş binaların ve dar merdivenlerin çevrelediği bu güzel yeri, Kotor gezilecek yerler listenize ekleyerek doğa ile iç içe muhteşem bir gün geçirebilirsiniz.

perast.jpg


Kotor'da Nerede Kalınır - Otel Tavsiyeleri

Kotor'un eşsiz manzarası, doğal güzellikleri ve içinde bulunan tarihsel yapıları göz önüne alırsak oldukça ucuz bir şehir. Konaklama tesislerinin büyük bölümü deniz kıyısında ya da kent merkezindeki tarihi bölgenin girişine yakın noktalarda bulunmaktadır. Toplu ulaşım bulunmadığı için bu bölgelerde konaklamak, turistler için oldukça avantaj sağlamaktadır. Bizde sizler için Kotor'a gittiğinizde kalınabilecek en uygun otelleri derledik.  İşte Kotor otel tavsiyeleri...


1.  Hotel Forza Mare

Kotor Körfezi kıyısında özel bir plajda kurulan 5 yıldızlı lüks Hotel Forza Mare, şehir merkezine 3 kilometre uzaklıktadır. Sıcak ortamıyla konuklarını rahatlatan ve otelin geniş menüye sahip restoranda sadece yerel ve taze malzemelerin kullanıldığı yemekler servis edilmektedir. Otelde ısıtmalı yüzme havuzu da bulunmaktadır. Eğer bütçeniz uygunsa gidilebilecek en iyi Kotor otellerindendir.

hotel-forza-mare.jpg

Adres: b.b. 85 330 bb, Kriva, Dobrota 85331, Karadağ

Telefon: +382 32 333 500


2. Casa Rozalija Bed & Breakfast

Casa Rozalija Bed, konuklarına kahvaltıda ev yapımı ürünler sunan bir aile işletmesidir. Deniz kenarında faaliyet gösteren tesisin ortak mutfağında hazırlayacağınız öğününüzü Karadağ'ın ünlü şarapları eşliğinde tüketebilirsiniz. Ek bir ücret karşılığında masaj hizmeti de sunan otel, sakin ve huzur arayanlar için ideal bir tercih olacaktır.

casa-rozalija-bed.jpeg

Adres: donji Stoliv bb, Kotor 85334, Karadağ

Telefon: +382 69 453 123


3. Hotel Vardar

Hotel Vardar, Eski Kent'in ana meydanındaki tarihi yapıların arasında yer almaktadır. Güne zengin bir açık büfe kahvaltısı ile başlamak isteyenlerin tercihleri arasında olabilir. Diğer öğünler için otel bünyesindeki restoranı kullanan konuklara %10 indirim de yapıyorlar. Modern ve geniş odalara sahip olan otel büyesinde tam donanımlı sağlıklı yaşam merkezi de bulunduruyor. 

hotel-vardar-kotor.jpg

Adres: Square of the Arms, Kotor 85330, Karadağ

Telefon: +382 32 325 084


4. Palazzo Drusko Deluxe Rooms

Eskiden Karadağ asillerinin konakladığı 600 yıllık bir taş evde faaliyet gösteren Palazzo Drusko Deluxe Rooms, plaja 6 dakikalık yürüme mesafesindedir. Ortak mutfakları bulunan tesisin çevresinde pek çok kafe-bar ve restoran bulunmaktadır. Konukevinin geleneksel tarzda dekore edilmiş odalarını, yüzyıllık ahşap mobilyalar ve eşyalar süslemektedir. Yakın konumu sayesinde Eski Kent'e ulaşım da oldukça kolaydır.

palazzo-drusko-deluxe-rooms.jpg

Adres: Stari grad 484, Kotor 85339, Karadağ

Telefon: +382 67 333 172


5. Apartments Markovic

Apartments Markovic, Kotor'un eski kent merkezine 2,5 kilometre uzaklıktaki balıkçı köyü Amfora'da bulunmaktadır. Konuklarını mini mutfaklı stüdyo tipi odalar sunuyor. Çoğu balkonlu veya teraslı olan bu odalar, muhteşem bir manzaraya da sahiptir. Balıkçılık, tüplü dalış, kano ve bisiklet sürmek gibi çeşitli etkinliklerin de yapıldığı tesiste, Lovcen Dağı ve Kotor Körfezi'nin diğer bölgelerine geziler de düzenlemektedir.

apartments-markovic.jpg

Adres: Muo 117, Kotor 85330, Karadağ

Telefon: +382 69 525 008


Kotor'da Nerede Ne Yenir? - Restoran Tavsiyeleri

Adriyatik Denizi kıyısında kaldığından ve dağlarla çevrili olduğundan yerleşik bir mutfak için Adriyatik Denizi'nin etkisi büyük olmuştur. Deniz mahsullerinin ve yakın komşusu İtalya'nın baskın etkisi görülürken, köklerinin yani Balkanların da etkisi çok fazladır. Bizlerin de alışık olduğu tarzda peynirli, zeytinli, yumurtalı, reçelli bir kahvaltı anlayışları vardır. Yalnızca çay yerine kahve içiyorlar. Zira Balkanlar'da çay hasta içeceğidir. Yanında mutlaka limon ve balla birlikte servis edilmektedir. Yemeklerde kullanılan yağ bölgenin zeytinlerinden elde elilen saf zeytinyağıdır. Endişe etmeyin ağır gelmeyecek kadar dengeli ve düşük asit oranına sahip bir yağdır. Kotor'da en çok sevilen yiyeceklerin başında balık çorbası, kalamarlı risotto, midye, kalamar dolması, ahtapot ızgara, njoke gibi yemekler vardır. Sadece deniz ürünlerinden ziyade İtalyan yemekleri de çok fazlaca tüketilmektedir. Bizde sizlere Kotor'a gittiğinizde nerede yemek yemelisiniz? Kotor'da hangi restoranlar iyidir? Bunları derledik. İşte Kotor'un en iyi restoranları...


1. Stari Mlini

Deniz kıyısında yer alan eski taş bir kapıdan bir kapıdan girilen Stari Mlini'nin menüsünde deniz ürünleriyle doludur. Geleneksel pişirme yöntemleri kullanılmaktadır. Özellikle gün batımında giderseniz daha keyifli bir akşam yemeği deneyimi tatmış olursunuz. Ayrıca bilmeniz gereken bir diğer önemli nokta ise Kotor'un en pahalı restoranlarından biridir. Elbette yediğinize göre değişir ancak, kişi başı ortalama 100€'yu gözden çıkarmalısınız.

stari-mlini2-001.jpg

Adres: 2, Dobrota, Karadağ

Telefon: +382 32 333 555


2. Caffe del Mare

Caffe del Mare, Kotor'da en çok tercih edilen restoranlardan biridir. Menüsünde yalnızca deniz mahsülleri yok, pizza ve makarna da bulunmaktadır. Ayrıca kahvaltı servisi de var. Tuzda balık bu restoranın spesiyalleri arasında.

caffe-del-mare.jpg

Adres: Dobrota, Karadağ


3. Konoba Portun

Stari grad içerisinde yer alan Konoba Portun, taş duvarları balık ağları ile süslüdür. Öğle ve akşam servisi bulunan restoranda, Karadağ'ın yöresel yemeklerini ve deniz ürünlerini yiyebilirsiniz. Deniz ürünlerinin dönemsel olarak değiştiğinden ortalama kişi başı hesap 45-100€ arasında gelmektedir.

konoba-portun.jpg

Adres: 168, Donji put, Dobrota, Karadağ

Telefon: +382 68 086 101


Tanjga

Diğer restoranların menülerinde görmekten sıkıldığınız balık ve pizzaları bu restoranda görmeyeceksiniz. Balık veya pizza yemek  istemeyenler için cevapi ve hamburger yiyebileceğiniz bir restorandır. Izgara tavuk ve salata da bulunan adreste fiyatlar oldukça makul. Cevapi 2.5€, hamburger 3€

tanjga.jpg

Adres: Suranj Bb, Kotor 85330, Karadağ

Telefon: +382 69 863 836


Konobo Bacun

Konobo bocun, Kotor'da en çok sevilen restoranlardan biridir. Menüsünde ızgaralara ve yerel lezzetlere öncelikle yer veren araya İtalyan tatlarını da eklemiş. Değişik omletleri olduğu gibi peynir zeytinli kahvaltısı da mevcut. Çorbalar 3€, omletler 4€, salatalar 2,5€

konobo-bacun.jpg

Adres: 168, Donji put, Dobrota, Karadağ

Telefon: +382 68 086 101


Kotor'a Nasıl Gidilir?

Karadağ'da iki adet havalimanı bulunmaktadır. Bunlardan biri Tivat Havalimanı'dır. Kotor şehrine 10 kilometre mesafededir. Diğeri ise Podgorica Havalimanı'dır. Kotor'a 90 kilometre uzaklıkta olmasına rağmen bu havalimanı daha fazla tercih edilmektedir. Bunun nedeni ise İstanbul'dan aktarmasız uçakların direkt olarak Podgorica Havalimanı'na gitmesidir.

podgorica-havalimani-.jpg


Kotor Şehir İçi Ulaşım Nasıl Sağlanır?

Kotor'da gezmenin en ideal yolu yürümektir. Eski şehir bölgesine araba girişinin yasak olduğunu da unutmamanız gerekiyor. Şehir de bisiklet kiralayıp gezebilirsiniz. Ancak şehrin eğimli yapısından dolayı bu hem zorlayıcı ve yorucu olacaktır.

yurumek-003.jpg

Kotor'a Ne Zaman Gidilir?

Şehre iklimden dolayı gidilmemesi gereken zorlu bir dönem yokdur. Kotor'da genel olarak sadece kış ayları orta yağışlı olan hava durumu turistleri biraz zorlayabilir. Sıcaklık kış aylarında 4 dereceye kadar düşerken yazın 28-30 derecelere kadar çıkmaktadır. O yüzden şehri gezmek için ideal zaman yaz dönemidir.

kotor.jpg


Kotor Festivalleri

Kotor'da dönem dönem festivaller yapılmaktadır. Bu festivallerin içinde müzik festivalleri, tiyatro festivalleri, yemek ve dans gibi festivaller düzenlenir. Kotor'a gittiğinizde festivallerini, etkinliklerini kaçırmayın diye sizler için derledik. Umarım denk gelir doya doya eğlenirsiniz. İşte Kotor'da yapılan festivaller...


1. Kotor Karnavalı

Her yıl Şubat ayında gerçekleştirilen Kotor Karnavalı, Kotor şehrinin sembollerindendir. Çocuklar için düzenlenen etkinliklerden yerel yemeklere ve dans gösterilerine kadar birçok eşzamanlı etkinliği birden yapmaktadır.

kotor-karnavali.jpg


2. Dan Svetog Tripuna

Yine Şubat ayında gerçekleştirilen Dan Svetog Tripuna 9. yüzyıldan günümüze kadar ulaşmış geleneksel bir kutlamadır. Şehrin savunulmasını temsilen gerçekleştirilir. Kutlama kapsamında kiliselerin yanı sıra kentin sokaklarında müzikler ve dans gösterileri de düzenlenmektedir.

-dan-svetog-tripuna.jpg


3. Uluslararası Moda Festivali

Kotor'da Temmuz ayı moda ayı olarak bilinmektedir. Güncelerce süren moda festivali Karadağ, Balkanlar ve tüm dünyadan tasarımcıları ve moda tutkunlarını bir araya getirir. Festival boyunca özellikle İtalyan moda trendleri ve tasarımları ön planda olur.

uluslararasi-moda-festivali.jpg


Kotor'da Gece Hayatı

Kotor'da gece hayatı pek fazla yoktur. Mekanlarda müzik saat 01:00'a kadar çalınabilmektedir. Ancak yine de gece gidebileceğiniz mekanlar vardır. Kotor'a gittiğiniz zaman gece dışarı çıkmak isterseniz diye sizler için gidilmeye değer gece klüplerini derledik. İşte Kotor gece hayatı...


1. Maximus

Kotor'un tartışmasız en iyi kulübüdür. Elektronik müzik ve yerel sahnenin olduğu mekanda, Dünyaca ünlü DJ'ler, ve 3 bin kişilik kapasitesiyle hizmet vermektedir. Sadece elektronik müzik değil halk müziği türünde de bir çok ünlüyü burada dinleyebilirsiniz.

maximus.jpg


2. Old Town Pub

Rock ağırlıklı müzik yapan, iki katlı bu mekanda ortam inanılmaz güzeldir. Fiyatların aşırı pahalı olmaması, yemeklerinin lezzetli olması ve servisin hızlılığı da mekanın artılarıdır. Ancak tek sorun sigara dumanına maruz kalabilirsiniz. 

old-town-pub.jpg

Önerilen İçerik;Vizesiz Gidilen Ülkeler ve Pasaport Harçları

Neoldu.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum