Podgorica Gezilecek Yerler

Yaklaşık 200 bin nüfusun yaşadığı Karadağ'ın başkenti Podgorica ülkenin önemli tarihi ve turistik merkezlerinden biridir. Podgorica'nın gezilip görülmesi gereken yerlerini sizler için araştırdık.
Podgorica Gezilecek Yerler

Podgorica Hakkında Bilgi

  • Podgorica, Karadağ’ın başkentidir. Ayrıca ülkenin en büyük şehridir.
  • Podgorica’da kullanılan para birimi Euro’dur.
  • Podgorica’nın büyük çoğunluğu inançlıdır. Ortadoks Hristiyanlar yoğundur. Müslüman ve Katolik nüfus da bulunmaktadır.
  • Podgorica’nın resmi dili Karadağca'dır Ancak ülkede Sırpça, Boşnakça, Arnavutlukça ve Hırvatça dilleri de kullanılıyor.
  • Podgorica’da en yüksek sıcaklık ortalama 28 derece Ağustos ayında görülmektedir.
  • Podgorica(GMT+1) ile Türkiye (GMT+2) arasında 1 saat zaman farkı bulunmaktadır. Türkiye’nin saati Podgorica’dan 1 saat ileridedir.
  • Podgorica’da acil yardım numarası için 124, yangın için 123, polis için 122’yi aramanız gerekmektedir.

Podgorica Gezilecek Yerler

  1. Podgorica’da gezilecek yerler listesi
  2. Podgorica'daki müzeler
  3. Podgorica'daki yer alan tarihi mekanlar
  4. Podgorica turistik noktalar
  5. Podgorica otel önerileri
  6. Podgorica'da nerede ne yenir?
  7. Podgorica'ya nasıl gidilir?
  8. Podgorica'da ulaşım nasıl sağlanır?
  9. Podgorica'ya ne zaman gidilir?
  10. Podgorica festivalleri nelerdir?
  11. Podgorica gece hayatı

Stara Varos (Eski Türk Şehri)

Eski Türk Şehri olarak bilinen Stara Varos, Podgorica 1474'ten 1878'e kadar tam 400 yıl boyunca Osmanlı hakimiyetinde kalmıştır. Bölgeye kültürel zenginlik katmış imparatorluğun bu toprakları terk ederken arkasında bıraktığı en büyük miras, Stara Varos olmuştur.

stara-varos-001.jpg


Milenyum Köprüsü

Milenyum Köprüsü, Karadağ'ın başkenti olan Podgorica'da bulunmaktadır.173 metre uzunluğundaki asma köprü 57 metre yüksekliğindedir.ve Moraca Nehri üzerinde yer almaktadır. Ivan Crnojevic Bulvarı'nı 13 Temmuz Sokağı'na bağlayan köprü, kentin en modern yapıları arasında sayılmaktadır. 2005 yılında yapımına başlanan ve aynı yılın Temmuz Ayında hizmete açılan Milenyum Köprüsü kısa zamanda şehirle özdeşleşmiştir. Modern mimari tarzında inşa edilen köprüyü görüp burada fotoğraf çektirmeden başkentten ayrılmayın. Farklı tasarımıyla ve muhteşem ışıklandırma sistemiyle size değişik duygular yaşatacaktır.

milenyum-koprusu-002.jpg


Osmanagiç Camii

1457 yılında Osmanlı Devleti tarafından fethedilen Podgorica’da 18. yüzyılda yapılmış muhteşem bir İslami yapıttır. Bugün sadece Cuma günleri ibadete açık olan cami ülkede yaşayan yaklaşık 140 bin Müslüman vatandaşın gurur kaynağıdır. Tek minareli ve Osmanlı’nın o dönemdeki mimari üslubunu en iyi aksettiren yapılardan biridir. 2011 yılında aslına uygun olarak restore edilen Osmanagiç Camii özellikle şehri ziyaret eden Müslümanların en fazla ilgi gösterdiği yapıt konumundadır.

osmanagic-camii-001.jpg


Ribnica Nehri

Tarihi kalıntıların ve plajların bulunduğu Merdiven(Skaline) Bölgesi’nin ortasında yer almaktadır. Tarihi kalıntılar arasında en çok ilgiyi köprü ve kale çekmektedir. Orta Çağ’da kente adını vermiş ırmağın üzerindeki köprü, Roma İmparatorluğu altındayken inşa edilmiştir. Eski Türk Mahallesi sınırları içinde bulunan kalenin tarihiyse 15. yüzyılın son çeyreğine kadar uzanmaktadır.

ribnica-nehri.jpg


Podgorica Müze ve Galerisi

Ülkenin birçok yerinden getirilen arkeolojik ve etnografik kalıntıların sergilendiği kurumdur. Yakın geçmişte faaliyete başlayan müze Avrupa’daki diğer müzelerden biraz geri kalmıştır. Müzede çok fazla koleksiyon bulunmamaktadır. Ancak Karadağ yerel kıyafetlerinin ve arada sırada sergilenen Karadağlı ünlü heykeltıraş Miodrag Scepanovic’in heykelleri ilgi görmektedir.

padgorica-muze-ve-galerisi.jpg


Aziz George Kilisesi (St. George Church)

Gorica Tepesi'nin arka yamacında yer alan Aziz George Kilisesi, 10. yüzyılda inşa edilmiştir. Çevresi kale surlarına benzeyen duvarlarla çevrelenmiştir. Ortadoks kilisesinin en ayırt edici özelliği ise şehrin en eski dini yapısı olmasıdır.

aziz-george-kilisesi-002.jpg


İsa'nın Dirilişi Katedrali (Cathedral of the Resurrection of Chris)

Monaca Nehri'nin batısında yer almaktadır. Birçok Otodoks dini yapısına kıyasla oldukça ihtişamlı sayılan mimarisini görmek isterseniz. Karadağ gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz. Romanesk, Kotor Katedrali'nden ilham alarak İtalyan ve Bizans tarzında yaptırmıştır.

isanin-dirilisi-katedrali-.jpg


Niagara Şelalesi (Niagara Falls)

Kuzey Amerika'ya gitmeden Niagara Şelalesini görmek mümkün. Çünkü Karadağ'da Niagara'nın pek bilinmeyen bir ikizi bulunmaktadır. Bilinmemesinin nedeni Podgorica'daki bu mükemmel şelale hakkında hiç tanıtım yapılmamasıdır. Kent merkezinden arabayla sadece 10 dakika mesafededir. Aynı adlı restoranı geçip, 100 metre yürüyün. Demir merdivenlerden indiğinizde bu muhteşem şelalenin görkemine kapılacağınızdan emin olabilirsiniz.

niagara-selalesi.jpg


7 Transformens

Danilo Baletic tarafından yaratılan 7 Transformers, hurdalıktan alınan metallerle yapılmıştır. 1980'lerde hayranı olduğu çizgi film serisinden ilham almış. Kentin farklı noktalarına yerleştirilmiş 7 robot heykelini "Podgorica Walking Tour" haritasını takip ederek kolayca bulabilirsiniz.

7-transformens-001.jpg


King’s Park

Kentin kalbinde yer alan parkı mutlaka Podgorica gezilecek yerler listenize eklemelisiniz. l. Nicolas’ın tahta çıkışının onuruna 1910 yılında açılmış. 2013’te başbakanın isteği üzerinde yenilenen yeşil alanda yürüyüş yaparken görebileceğiniz ilgi çekici heykel ve büstlerle karşılaşabilirsiniz.

kings-park.jpg


Vladimir Vysockij Heykeli

Milenyum Köprüsü’nün hemen yanında bulunmaktadır. Slav kültürüne damga vurmuş sanatçının anısına 2000’li yılların başında dikilmiştir. Helkeytıraş Alexander Tartynov tarafından yaratılan heykel, arka tarafındaki eklentiler sayesinde köprüye gelenlerin hemen ilgisini çekmektedir. Sanatçının elinde gitarı ile tasvir edildiği heykelin kaidesine oturarak veya yaslanarak fotoğraf çektirmek mümkün.

vladimir-vysockij-heykeli.jpg


House Of Petrovic Summer House (Petrovic Sarayı)

19. yüzyılda inşa edilen Petrovic Sarayı, Moraca Irmağı’na yakın bir konumda bulunmaktadır. Geçmişte yazlık olarak kullanılan saray, günümüzde iki galerili Çağdaş Sanat Merkezi’ne ev sahipliği yapmaktadır. Endonezya, Irak, Güney Afrika gibi ülkelerden getirilen ilginç çalışmaları görme fırsatını da yakalayabilirsiniz. Karadağ'ın bir diğer güzide şehri Budva'da gezilip görülmesi gereken yerler için "Budva Gezi Rehberi" içeriğimize göz atabilirsiniz.

house-of-petrovic-summer-house-001.jpg


Sahat Kula (11 Saat Kulesi)

Stara Varos’taki Becir Beg Osmanagic Meydanı üzerinde yer alan Saat Kulesi, ll. Dünya Savaşı sırasında şehre düzenlenen bombardımanlardan kurtulan, az sayıdaki Osmanlı yapılarından bir tanesi. 19 metre yüksekliğindeki bu kule, tamamen taş malzeme kullanılarak 1667 yılında inşa edilmiştir. 

podgorica-saat-kulesi.jpeg


Ostrog Manastrı

Ülke ismini adeta kendisini çepeçevre saran dağlardan almıştır. Bu dağların arasına yapılan Ostrog Manastırı Ortodoksların Avrupa’daki en önemli mabetlerinden biridir. 9. yüzyılda tam 900 metreye kayaların arasına yapılan Ostrog Manastırı fazlaca ilgi görmektedir. Manastırın içinin ambiyansı ve birbirinden güzel tablo, işleme ve yazılar ziyaretçileri büyülemektedir. Kayalara oyulmuş Ostrog Manastrı, Trabzon'daki Sümela Manastırı'nı anımsatmaktadır. Podgorica'ya 50 kilometre uzaklıkta olan manastırın denizden yüksekliği 900 metre. Geçmişi 17. yüzyılın ortalarına kadar uzanan dini yapı, alt ve üst olmak üzere iki ana bölümden oluşmaktadır. Ana tapınağın 2 kilometre kadar aşağısında yer almaktadır. Manastıra çıkılan yol kış mevsiminde en deneyimli maceraperestler için bile zorlayıcı olmaktadır. Bu yüzden yapıyı ziyaret ederken hava koşullarından haberdar olmanızda fayda var. 

ostrog-manastri-001.jpg


Starodoganjska Camii

Şehrin Osmanlılar tarafından fethedildikten sonra yapılan camilerden biridir. Yapımı 15. yüzyılın sonlarına tesadüf eden Starodoganjska Camii renkli duvarları, mütevazı minberi ve Osmanlı işlemeleriyle güzelleştirilmiş mihrabıyla büyülemektedir. Şehirde bulunan birçok Osmanlı camisi gibi Starodoganjska Camii de birkaç kez restorasyon sürecinden geçmiştir. Yaklaşık 30 yıl önce son kez onarılan cami turistler tarafından ilgi görmektedir.

starodoganjska-camii-001.jpg


Lake Skadar (İşkodra Gölü)

Arnavutluk-Karadağ sınırları içerisinde yer alan İşkodra Gölü, kaynağını aldığı Morca Nehri’nin debisindeki değişimlere bağlı olarak 350 ile 550 kilometre arasında değişen bir alanı kaplamaktadır. Yüzölçümü nedeniyle Balkanlar’ın en büyük gölüdür. Bölgede meydana gelen çöküntüler sayesinde oluşmuştur.

lake-skadar.jpg


Moraca Nehri

Avrupa’nın en muhteşem doğal harikalarından biri olarak bilinen Moraca Nehri doğanın koynunda bir cennet olarak nitelendirilmektedir. Moraca Nehri’nin etrafı yemyeşildir ve aynı zamanda dik yamaçlı vadiler bu nehre apayrı bir sima kazandırmaktadır. Her yıl nehir binlerce turisti büyülemektedir. Hatta bazı ziyaretçiler nehrin serin sularına kendini bırakmaktadır. Nehre yakın yerlerde oteller ve restoranlar da bulunmaktadır. Padgorica seyahatlerinizde bu doğa harikası nehri mutlaka görün.

moraca-nehri-.jpg


Hercegovacka Street (Hercegovacka Caddesi)

Şehir merkezindeki ana meydana açılan Hercegovacka Caddesi, şıklığın önemseyen dükkanları içerisinde barındırmaktadır. Trafiğe kapalı olduğu için yayalara güvenli bir ortam sunan caddede butikler ve kafelerin yanı sıra çeşitli ülkelerin dış temsilcilikleri de bulunmaktadır. Sizlere tavsiyemiz önce güzelce alışverişinizi yapın ve bir kafede Podgorica’nın yerel lezzetlerini tadın. Daha sonrasında gitmeniz gereken yer ise Nyegoseva Caddesi. Karadağ'da başka bir şehire gittiğinizde gezilip görülmesi gereken yerleri öğrenmek için, geçenlerde yayınlamış olduğumuz "Karadağ Gezilecek Yerler" içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

hercegovacka-street.jpg


Podgorica'da Nerede Kalınır - Otel Önerileri

Podgorica'ya gittiğinizde nerede kalacağınız konusunda kafanızda soru işareti kalmasın diye biz sizler için, bütçenize göre otelleri derledik. otel listemize göz atarak size en uygun oteli bulabilirsiniz. İşte Podgorica'nın en iyi otelleri...


1. Hilton Podgorica Crna Gora

Hilton Podgorica Crna Gora, devlet daireleri, büyük elçilikler, şehir merkezi ve parklara kısa bir yürüyüş mesafesinde yer almaktadır. Otel 2016 yılına girmeden önce yenilenmiştir. Konuklar, tesis bünyesindeki 4 restorandan birinde istedikleri gibi yemek yiyebilirler. Ücretsiz WiFi erişimi de sağlanmaktadır.

hilton-podgorica-crna-gora-001.jpg

Adres: 2 Bulevar Svetog Petra Cetinjskog, Podgorica 81000, Karadağ

Telefon: +382 20 443 443

Fiyat: 100€ - 320€ aralığında


2. Hotel New Star

Hotel New Star, Podgorica'da Ana Meydana 1 km uzaklıktadır. Otel Skadar Gölü'ne ve Ostrog Manastırı'na geziler veya Tara Nehri üzerinde kano gezintileri düzenlemektedir. En yakın market ve bir tarım ürünleri pazarı 30 metre mesafededir. Her odada düz ekran uydu TV ve ücretsiz Wi-Fi erişimiyle donatılmış zarif odalar ve teraslı bir bar vardır.

hotel-new-star.jpg

Adres: 11 Mainski put, Budva, Karadağ

Telefon: +382 33 773 777

Fiyat: 60€ - 100€ aralığında


3. Hotel Ramada Podgorica

Başkentin merkezinde, ünlü Mall of Montenegro alışveriş merkezinin hemen yanında yer almaktadır. Şık iç tasarımı ve SPA alanıyla turistlerin dikkatini çekmektedir. Otel panoramik manzaraya sahiptir. Şık çatı katı restoranıyla hizmet vermektedir. Modern tarzdaki oda ve süitlerin hepsinde ücretsiz WiFi ve LCD uydu TV bulunmaktadır.

hotel-ramada-podgorica.jpg

Adres: Blv Save Kovacevica 74, Podgorica 81000, Karadağ

Telefon: +382 20 622 623


4. Otel Twelve

Otel Twelve, Mogren Plajı'na 2 km, Aqua Park Budva'ya 2,4 km uzaklıktadır. En yakın havaalanı olan Tivat Havaalanı ise 22 km uzaklıktadır. Her odada uydu kanallarını izleyebileceğiniz bir düz ekran TV ile donatılmıştır. Ayrıca Hotel Twelve'nin odaları şehir manzaralıdır.

otel-twelve.jpg

Adres: 19 Prve Proleterske, Budva 85310, Karadağ

Telefon: +382 69 038 288

Fiyat: 50€'dan başlayan fiyatlarla


5. Hotel Hemera

Başkentin tam merkezinde bulunan Hotel HemeraŞehir Stadyumu'na 350 metre, Moraca Spor Merkezi'ne 1 kilometre ve Gorica Orman Parkı'na 1 kilometre uzaklıktadır. Otelde fitness salonualakart restoran mevcuttur. Odalarda düz ekran uydu TV, oturma ve yemek alanına sahiptir. Standart olarak her odada emanet kasası ve minibar bulunur. 

hotel-hemera-001.jpg

Adres: 17 Njegoševa, Podgorica, Karadağ

Telefon: +382 20 221 650

Fiyat: 50€ - 120€ aralığında


Podgorica'da Nerede Ne Yenir? - Restoran ve Kafe Tavsiyeleri

Podgorica'nın yerleşik bir mutfak oluşturmasında en etkili şey Adriyatik Denizi'dir. Yemek kültüründe Deniz mahsullerinin ve yakın komşusu İtalya'nın etkisi görülürken, Balkan köklerinden de etkisi bir o kadar fazladır. Biz de sizlere bu yiyecekleri yiyebileceğiniz en güzel restoranları derledik. İşte Podgorica'nın en iyi ve en güzel restoranları...


1. Lanterna Podgorica

Podgorica'nın en güzel restoranlarından biri olan Lanterna Podgorica'ya gittiğinizde, kendinizi Yüzüklerin Efendisi film setinde bulabilirsiniz. Mükemmel bir iç dizayna sahip olan restoranın fiyatları biraz uçuk olsa da yemeklerini tattığınızda bu sizin için hiç de sorun olmayacaktır.

lanterna.jpg

Adres: 41 Marka Miljanova, Podgorica, Karadağ

Telefon: +382 20 663 163


2. Pod Volat

Pod Volat, Podgorica'nın en çok tercih edilen restoranlarından biridir. Aman aman bir lüks seviyorsanız siz tercih etmeyebilirsiniz. Ancak aileniz veya arkadaşlarınızla gidebileceğiniz uygun fiyatlı ve üstelik yemekleri lezzetli, güzel bir restorandır.

pod-volat.jpg

Adres: 1 Trg Vojvode Bećira Osmanagića, Podgorica, Karadağ

Telefon: +382 69 618 633


3. Imanje Knjaz

Podgorica'ya gittiğinizde mutlaka yemeklerinin tadına bakmanız gereken restoranlardandır. Büyük bir otoparka sahip olduğu için bir çok insan tarafından tercih edilmektedir. Geleneksel yemeklerini geleneksel bir şekilde servis eden restoranın ambiyansına hayran kalacaksınız.

imanje-knjaz.jpg

Adres: Podgorica, Karadağ

Telefon: +382 67 765 800


4. Hemera Restoran

Hemera Restoran, en çok beğenilen restoranlardan biridir. Öncelikle restoranın iç dizaynı çok hoşunuza gidecek. Garsonların ilgisi ve yemeklerin lezzeti sizi yeterince tatmin edecek ve memnun kalacaksınız. Bir çok yemeğin ve aparatif yiyeceklerin bulunduğu restoranda, fiyatlar lezzetle kıyaslandığında oldukça uygundur. 

hemera-restoran.jpg

Adres: 17 Njegoševa, Podgorica, Karadağ

Telefon: +382 20 221 650


5. Masha Restaurant

Güzel bir kahvaltı, öğle yemeği veya akşam yemeği yemek için mükemmel bir tercih olabilecek Masha Restoranın, ambians ve dekorasyonu gerçekten iç açıcı. Fiyatlar böyle bir mekana göre oldukça uygun. Personelleri oldukça profesyoneldir.

masha-restoran.jpg

Adres: 31 Bulevar Svetog Petra Cetinjskog, Podgorica 81000, Karadağ

Telefon: +382 20 673 010


Podgorica'ya Nasıl Gidilir?

Karadağ'a gidişte en uygun havalimanı ulaşımı, Podgorica'nın şehir merkezine 11 kilometre uzaklıkta bulunan Podgorica Havalimanı üzerinden yapılmaktadır. Uluslararası uçuşlar için de kullanılan havalimanının yanı sıra Kotor yakınında yer alan Tivat Havalimanı da özellikle yaz dönemlerinde yoğun olarak kullanılmaktadır.

podgorica-havaliman.jpg


Podgorica Şehir İçi Ulaşım Nasıl Sağlanır?

Podgorica oldukça küçük bir yerleşim bölgesidir. Bu yüzden şehri birkaç saat içerisinde gezmeniz mümkündür. Arabanız ile gitmeyi tercih edenlerdenseniz özellikle yaz döneminde park yeri konusunda sıkıntı yaşayabileceğinizi belirtelim. Şehir içi ulaşım için bir diğer yol ise taksi kullanmaktır.

podgorica-taksi.jpg


Podgorica Ne Zaman Gidilir?

Sıcak ve ılıman bir iklimi olan Podgorica'ya en çok yağış kış aylarında düşmektedir. Yaz ayları ise oldukça sıcak ve kuru geçmektedir. Yılın ortalama 230 günü güneş gören şehirde yaz turizmi ile öne çıkan şehre yaz başından yaz sonuna kadar gitmek en uygun zamandır.

podgorica.jpg


Podgorica Festivalleri

Podgorica'ya gittiğinizde festivallerini, etkinliklerini kaçırmayın diye sizler için derledik. Umarım denk gelir doya doya eğlenirsiniz. İşte Podgorica'da yapılan festivaller...

  • Mayıs ayında yapılan festivaller;
    • Electronic Beats Kültür Festivali
    • Underhill Fest
    • Festival of Tolerance

podgorica-festivalleri.jpg


Podgorica Gece Hayatı - Bar ve Gece Klubü Tavsiyeleri

Podgorica'da Budva kadar pek gece hayatı yoktur. Ancak yine de geceyi güzel bir şekilde geçirebileceğiniz kulüpler, barlar ve publar mevcuttur. Podgorica'ya gittiğiniz zaman gece dışarı çıkmak isterseniz diye sizler için gidilmeye değer gece klüplerini derledik. İşte Podgorica'da gece dışarı çıkıldığında gidilmesi gereken gece kulüpleri...


Street Bar

Podgorica'da gidilecek yerdir. Samimi personelleri, mükemmel servisi sizleri tatmin edecek. gece hayatının ritmini hissedebileceğiniz müziğe ve eğlenceye doyabileceğiniz güzel mekanlardan birisidir. Ayrıca kendi spesiyalleri olan içeceği içtiğinizde çok beğeneceksiniz. Canlı müzik severlerin tercihi olan Street Bar, Podgorica'nın gözde mekanlarından biridir.

street-bar.jpg

Adres: Bulevar Dzordza Vasingtona, Podgorica, Podgorica Municipality 81000, Karadağ

Telefon: +382 67 619 979


Art & Wine House Montenegro

Art Wine & House Montenegro, Podgorica'da mutlaka gidilmesi gereken barlardan biridir. Podgorica halkının çok sevdiği bu mekanda, birbirinden çeşitli aparatifleri tadabilirsiniz. Konserlerin, sahne şovlarının vazgeçilmez mekanlarından biridir. Nezih ve elit bir mekan olduğu için oldukça beğeneceksiniz. Müzikli loş bir ortam. Daha ne istenir ki?

art-.jpg

Adres: Beri, Karadağ

Telefon: +382 67 611 063


Buda Bar

Mükemmel ortamıyla sizleri adeta içine çeken Buda Bar'a mutlaka gitmelisiniz. Arkadaş ile de gitseniz tek de gitseniz orada muhakkak arkadaş edinebilirsiniz. Bu özelliğinden ötürü bir çok insanın tercihi olan bu mekan. Gece hayatının vazgeçilmezi haline gelmiştir. Gerek tasarımı olsun, gerekse kusursuz servisi gibi bir çok özelliği, bu barın Podgorica'da gece dışarı çıkıldığında mutlaka gidilmesi gereken yerlerden biri haline getirmektedir. 

buda-bar.jpg

Adres: Podgorica, Karadağ

Önerilen İçerik; Vizesiz Gidilen Ülkeler ve Pasaport Harçları

Neoldu.com

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.