Koronavirüse Karşı Temizlik ve Dezenfekte Nasıl Yapılmalı?

Koronavirüse karşı alınabilecek en büyük önlemlerden biri çevrenizi her daim temiz ve hijyenik tutmaktır. Peki bunu nasıl yapabilirsiniz? İşte cevabı...
Koronavirüse Karşı Temizlik ve Dezenfekte Nasıl Yapılmalı?

İlk olarak 2019 yılının son çeyreğinde Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve giderek tüm dünyaya yayılan yeni koronavirüs (COVID-19), insanları birçok tedbir almaya zorladı. T.C Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) koronavirüse karşı almamız gereken önlemler hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Bunların başında her zaman temizlik ve hijyen geldi.

Koronavirüse Karşı Temizlik ve Dezenfekte Nasıl Yapılmalı?

Yapılan araştırmalar koronavirüsün yoğun olarak kullanılan çelik, metal, plastik, karton, cam ve bakır yüzeylerde uzun süre hayatta kaldığını göstermektedir. İncelemeler neticesinde COVID-19 enfeksiyonuna neden olan SARS-CoV-2 virüsünün yüzeylerde barınma süresi birbirinden farklıdır.

Koronavirüs çelik ve plastik yüzeylerde 2 ile 3 gün, karton, kağıt ve mukavvada 24 saat, bakırda 4 saat, ahşapta 4 gün, cam ve seramik yüzeylerde 5 güne kadar hayatta kalabiliyor. Buna göre en riskli yüzeyler cam ve seramik yüzeyler oluyor. Tüm yüzeylerin her daim temizlenmesi gerekiyor.

Koronavirüse karşı alınabilecek en önemli önlemlerden bir tanesi, her daim temiz ve hijyenik bir ortamda bulunduğunuzdan emin olmaktır. Bu durum kişisel temizlikten ev ortamında kullandığınız nesnelere kadar birçok şeyi kapsamaktadır. Peki, koronavirüse karşı evlerinizde nasıl bir temizlik yapmalısınız? Yumuşak yüzeyleri, elektronik cihazları ve kıyafetleri nasıl dezenfekte edebilirsiniz?

Koronavirüse Karşı Temizlik ve Dezenfekte Yapma Yolları:

1. Yüzey Temizliğine Dikkat Edin

Koronavirüse Karşı Temizlik Nasıl Yapılmalı?

Halı, kilim, yolluk, halıfleks ve örtü gibi yumuşak yüzeyleri koronavirüse karşı temizlemek için
yüzeyleri bu yüzeylere uygun temizlik malzemeleriyle temizlemelisiniz. Halılar deterjanla silinebilir, kilim ve örtüler makinede yıkanabilir. Özellikle evde bir bebek varsa yer temizliği çok önemlidir.

Halı, kilim, örtgü ve yolluk gibi hassas yüzeye sahip eşyaları, ürünün kullanım bilgilerini göz önünde bulundurarak üreticinin talimatlarına uygun olarak temizleyin. Bu ürünün içeriğine bağlı olarak değişiklik gösteren su sıcaklığı, kurulama ayarı vs. olabilmektedir.

COVID-19 enfeksiyonuna karşı üretilmiş temizlik dezenfektanlarıyla ürününüzü hafifçe silebilirsiniz. Bu işlemi gerçekleştirmeden önce kullanacağınız dezenfektanın kullanım alanlarına göz atmayı unutmayın.

2. Elektronik Cihazları İhmal Etmeyin

Koronavirüse Karşı Temizlik Nasıl Yapılmalı?

Tabletler, dokunmatik ekranlar, klavyeler, kumandalar, oyun konsolları ve kuşkusuz hiç yanımızdan ayırmadığımız cep telefonları koronavirüs taşıyabilir. Çünkü her an yanımızda olan bu cihazlara sıkça dokunmaktayız.

Özellikle cep telefonu gibi her an yanınızda olan cihazları her eve gelişinizde silmeniz gerek. Bunun için hafif deterjanlı ve çok ıslak olmayan bir bezi kullanabilirsiniz. Eğer bunu yapmazsanız elinizi yıkasanız dahi dışarıdan telefonunuzla içeri giren virüslerle eliniz yeniden kirlenebilir, enfekte olabilirsiniz.

Cihazınızın temizlik ve dezenfekte konusunda kullanım kılavuzunu inceleyin. Eğer ki bu konuda herhangi bir bilgi bulamıyorsanız en az %60 alkol içeren alkol bazlı mendil veya sprey yardımıyla temizleyin.

3. Çamaşır Temizliğini Aksatmayın

Koronavirüse Karşı Temizlik Nasıl Yapılmalı?

Muhtemelen koronavirüs enfeksiyonuna karşı en sık temizleme gereğinde bulunduğunuz şey çamaşırlar olacaktır. Günlük hayatın bir parçası olan kıyafetler, havlular, çarşaflar ve diğer eşyalarınızı koronavirüse karşı dezenfekte etmek için en az 60 derecede yıkayabilirsiniz.

Hasta bir kişinin kıyafetlerini yıkamadan önce muhakkak tek kullanımlık eldiven alın. Hasta olan kişinin kirli çamaşırlarıyla diğer insanların çamaşırlarının birlikte yıkanmasında bir sorun görülmemektedir. Kirli çamaşırları yıkamadan önce asla sallamayın, ev içerisinde dolaştırmayın. Doğrudan makineye yerleştirerek yıkama işlemini başlatın.

4. Gıda Hijyenini Sağlayın

Koronavirüse Karşı Temizlik Nasıl Yapılmalı?

Koronavirüs riskine karşı tüm meyve ve sebzeleri yemeden önce iyice yıkamanız, oluşabilecek risk faktörlerini ortadan kaldırmanın en etkili yoludur. Özellikle çoğu üründe yer alan toprakların bol suyla temizlenmesi önerilmektedir. Toprak genellikle içerisinde sayısız bakteri, mikrop ve virüsleri barındırmaktadır.

Sebze ve meyveleri akan bir musluk altında tıpkı bulaşık yıkar gibi bol suyla dezenfekte etmeniz önerilmektedir. Domates, mantar, çilek ve dut gibi hassas gıdaları düşük basınçlı bir suda yıkayın. Daha sağlıklı bir hale getirmek için su dolu bir kabın içinde sirkeyle bekletebilirsiniz.

5. Ellerinizi 20 Saniye Boyunca Yıkayın

Koronavirüse Karşı Temizlik Nasıl Yapılmalı?

Ellerinizi en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla ovalayarak yıkayın. Yıkama işlemlerinizi yemek öncesi, sonrası ve dışarıdan eve geldiğinizde mutlaka tekrarlayın. Eğer ki su ve sabun bulunmuyorsa ve ellerinizin görünür şekilde kirli değilse en az %60 alkol içeren bir el dezenfektanı kullanın.

Burnunuzu üfledikten, öksürdükten veya hapşırdıktan sonra ellerinizi muhakkak yıkayın. Hayvanlarla veya evcil hayvanlarla temasa geçmeniz durumunda ellerinizi bol su ve sabun yardımıyla temizleyin. Aile bireylerinizle, çocuklar veya yaşlılarla temasa geçerken de bunu tekrarlayın.

Eğer el yıkama imkanınız yoksa ve dışarıdaysanız ellerinizi mümkün olduğunca ağzınıza, burnunuza ve gözlerinize götürmekten kaçının.

6. Tuvalet Temizliğinde Çamaşır Suyu Kullanın

Koronavirüse Karşı Temizlik Nasıl Yapılmalı?

Birçok kişi tuvalet temizliğinde zaten çamaşır suyu kullanıyor ancak koronavirüsten korunmak için bunu sık sık yapmak gerekiyor. Tuvaletleri temizlerken çamaşır suyu kullanılmalı, tuvalette musluk, sifon ve tuvalet fırçası gibi en çok dokunulan yerler sık sık silinmelidir.

Umumi tuvaletler sadece koronavirüs değil birçok zararlı mikrobu yayabilir. Bunun için umumu tuvaletler mümkün olduğunca kullanılmamalı ya da kullanılacaksa da hijyene dikkat edilmesi gereklidir.

7. Kapı Kollarını İhmal Etmeyin

Koronavirüse Karşı Temizlik Nasıl Yapılmalı?

Ev ve birçok mekanda temizlik yapılırken kapı kolları sıklıkla ihmal edilir. Oysaki kapı kolları birçok kişinin her gün dokunduğu alanlardır. Bu noktaların mutlaka deterjanlı bir bezle silinmesi önemlidir. Çünkü koronavirüs metal ve çelik gibi kapı kolu yüzeylerinde uzun süreler kalabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Koronavirüs (Covid-19) Nedir?Sigara ve Koronavirüs İlişkisi
Koronavirüs Nasıl Ortaya Çıktı?Koronavirüsten Nasıl Korunulur?
Koronavirüsle İlgili İnanılan YanlışlarCovid ile Grip Arasındaki Fark

Dezenfeksiyon nedir, nasıl yapılır?

Dezenfeksiyon kimyasal maddelerle yapılan ve hastalık yapabilecek zararlı mikroorganizmaların yok edilmesini sağlayan bir işlemdir. Bu işlemde kullanılan kimyasal madde zararlı mikroorganizmaları parçalar ve zararsız hale getirir. Özellikle salgın döneminde bu işlemi yapmak çok büyük önem taşır.

Sebze ve meyveden koronavirüs geçer mi?

Ülkemizde birçok pazar ve markette sebze ve meyveler elle seçilerek alınıyor. Bu durum birçok kişinin sebze ve meyvelere dokunmasına ve elindeki mikropları yiyeceğe bulaştırmasına neden oluyor. Bu sebeple gıdalardan koronavirüs geçebiliyor. Satın alınan sebze ve meyvelerin iyice yıkanması koronavirüsten korunmak için önemli bir rol oynuyor.

Kıyafette koronavirüs ne kadar yaşar?

Koronavirüs kumaştan yapılan kıyafetlerde de uzun süre kalabiliyor. Özellikle polyester kıyafetlerde koronavirüs 72 saat hayatta kalabiliyor. Pamuklu kumaşta ise bu süre 24 saate düşüyor. Polyester ve pamuk karışımından oluşan hibrit kumaşlar koronavirüsü 6 saat boyunca canlı tutabiliyor.

Koronavirüs cep telefonunda kaç gün yaşar?

Koronavirüsün temas ettiği cep telefonları salgının yayılmasına neden oluyor. Tüm gün yanımızda olan telefonlar birçok zararlı mikroorganizmayı üzerinde taşıyor. Telefonlarca cam yüzeyler bulunduğu için koronavirüs cep telefonunda 3 saat ile 3 gün arasında kalabiliyor. Bu sebeple eve gelince telefonu dezenfekte etmek önem taşıyor.

Umumi tuvaletten korona bulaşır mı?

Umumi tuvaletler sadece koronavirüsü değil E. coli bakterisi gibi zararlı birçok mikroorganizmanın bulaşmasına neden olmaktadır. Çünkü umumi tuvaletlerde hijyen tamamen sağlanamaz ve birçok kişinin kullandığı bu alanlar çok fazla kirlenir. Bunun için umumi tuvalet kullanırken mümkün olduğunca hijyene dikkat etmek gereklidir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum