Köpekler Koklayarak Kanser Teşhisi Koyacak

İngiltere, özel olarak eğittiği 9 köpekle tıp dünyasında yeni bir çığır açmaya hazırlanıyor.
Köpekler Koklayarak Kanser Teşhisi Koyacak

Koku duyuları çok gelişmiş olan köpekler, bu özellikleri sayesinde tıbbın en büyük yardımcısı olacak. Tıp dünyası, uzun yıllardır meşgul olduğu kanser hastalığı için köpeklerin bu özelliğinden faydalanmaya hazırlanıyor. İlk kez İngiltere’de geliştirilen bu yöntemde kullanılan 9 köpek, 6 aylık özel bir eğitimden geçti. Eğitim süresinin sonunda ise köpekler koklayarak böbrek, idrar torbası ve prostat tümörünü tespit edebiliyor. Bu yöntemle kanser tehşisi koymak için uzun süren tahlilleri ortadan kaldırıp zaman geçmeden tedaviye başlanması planlanıyor.  

kanser.jpg

Kanser Testlerine Göre Daha Başarılı

İlk kez tıp bir hayvandan hastalığın teşhisi için yararlanacak. Gelişmiş koku duyuları sayesinde kanserli kişileri tespit edebilen köpekler, yapılan testlerde yüzde 93’lük bir başarı yakaladı. Uzmanların üzerinde özel olarak durduğu bu yöntemin çarpıcı olanı yanı ise kanser hastaları için uygulanan testlerin başarı oranı yüzde 86 olması. Köpeklerin kanser testlerine oranla yüzde 7 daha fazla başarı göstermesi kanser karşı önemli bir adım olarak gösteriliyor.

kopek.jpg

Bedava Kanser Teşhisi Koyacak

Tıbbi Teşhis Köpekleri Yardım Derneği ve Ulusal Sağlık Sistemi’ne bağlı Milton Keynes Hastanesi yetkililerinin beraber yürüttükleri eğitim programı, dünya sağlık örgütleri tarafından büyük beğeniyle karşılandı. Bu alan için 6 labrador, 2 spaniel ve 1 vizsla cinsi köpek eğitimden geçirildi. Koku duyuları ile köpekler kanserli kişilerle karşı karşıya geldiklerinde oturup bekliyorlar. Kanser olmayan kişilerin ise önünde beklemeden geçiyorlar. Köpekler devam etmekte olan kanseri teşhis etme testlerinin tamamını başarıyla geçerse bedava kanser teşhisi hizmeti verecek. 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.