Hayvanlarda Down Sendromu Görülür Mü?

Down Sendromu 21. kromozoma ek kromozomlardan kaynaklanan sorundur. Peki, kişinin öğrenme yeteneğini, zekasını olumsuz etkileyen bu hastalık hayvanlarda da görülebilir mi?
Down Sendromu, insanların kromozom dizilişindeki problemden dolayı ortaya çıkan doğuştan gelen bir sağlık sorunudur. Kromozomlar çift-çift ilerler. İnsanlarda karşılıklı 23 çift ve toplamda 46 kromozom vardır. Down Sendromu 21. kromozom çiftinde ek olarak bir kromozomun oluşmasından gerçekleşir. Kromozomlardaki bu aksilik insan vücudundaki hücrelerin oluşumuna da zarar vermektedir. Ayrıca Down Sendromu yaşayanlar öğrenme zorlukları, zeka problemleri yaşarlar. Daha çok insanlarda görmeye alıştığımız Down Sendromu’nun hayvanlarda da ortaya çıkabildiğini biliyor muydunuz?
Hayvanlarda Down Sendromu
Maymun
Doğada insana en fazla benzerlik gösteren havyan maymunlardır. Bilim adamları birkaç şempanzenin Down Sendromu hastalığını çağrıştıran özellikler taşıdığını izlemiştir. İnsanlarla maymunların biyolojik ve fiziki özellikleri hemen hemen aynıdır. İnsanlarda 46 maymunlarda 48 kromozom bulunmaktadır. Bu benzerlikler benzer hastalıkların oluşmasına da ortam hazırlamıştır.
Köpek
Köpeklerde Down Sendromu çok fazla rastlanan bir hastalık değildir. Down Sendromlu köpeklerin tüyleri seyrek, derileri ince ve zayıf, burunları kuru olur. Bu hastalığı yaşayan köpeklerin duyu yetenekleri ve iç organları sorunludur. Yapılması kolay emirleri halletmekte zorluk çekerler ve alışık olunmayan tavırlar sergileyebilirler.
Kedi
Kedilerde 19 kromozom çifti vardır. Down Sendromu 21. kromozom çiftindeki sorunlardan kaynaklandığı için doğal olarak bu sorun kedilerde görülmez. Yalnız, kedilerde kromozom bozukluklarından kaynaklanan Down Sendromuna benzer özellikler taşıyan Klinefter Sendromu ortaya çıkabilmektedir. Bu hastalığı yaşayan kedilerde zeka ve gelişim sorunu görülür.
Bazı hayvanlarda 21’den az kromozom bulunabilir. Ancak bu hayvanların da bazı kromozomlarında ilave kromozom ortaya çıkarsa onlarda Down Sendorumuna benzer genetik hastalıklar yaşayabilir.
Beyaz Kaplan
ABD’de bulunan Kenny adındaki beyaz kaplan kan bağı olan kaplanların çiftleşmesiyle doğmuş. Kenny Down Sendromu belirtileri gösteriyordu. Kaplanlarda da 19 çift kromozom bulunmaktadır. Bu yüzden Amerika’da beyaz kaplanların akrabalarıyla çiftleştirilmesi engellendi. Daha önce bu uygulama hayli fazla yapılıyordu.
- Yorumlar 0