Köpek Bakımı ve Eğitimi

Köpek bakımı ve eğitimi hakkında bilgi sahibi olabileceğiniz yazımızı sizlerle paylaşıyoruz.
Köpek Bakımı ve Eğitimi

Köpeklerin her cinsi kendine has özelliklere sahiptir. Bu yüzden köpek bakımında dikkat etmeniz gereken birçok nokta vardır. İlk olarak nerede bakacağınıza ve aile yapınıza göre hangi köpeğe bakacağınızı seçmelisiniz. Örneğin bir yavru köpek bakacaksanız onun tüm gün yalnız kalmaması gerekir çünkü bu, yavru köpeklerin mutsuz olmasına sebep olacaktır. Bir diğer örnek de Chihuahua’dır. Bu köpek dünyanın en küçük köpeği olduğu için kent ve kasabalarda yaşayanların sahip olabileceği bir köpektir.

chihuahua.jpg

Köpek sahibi olurken barınaklarda yaşayan köpekleri unutmayın :) Bu hatırlatmadan sonra köpeklerin kökeni ve evcilleştirme süreci hakkında bilgi verip köpek bakımı ve eğitiminin nasıl olması gerektiğini yazımızda anlatacağız.

Köpeklerin Kökeni

Canis familiaris denen evcil köpeklerin kökeni yaban köpekleridir. Yaban köpekleri;

  • Kurtlar
  • Çakallar
  • Tilkiler
  • Dingolar
  • Bush dog adlı Güney Amerika yaban köpekleri
  • Dhole adlı Güney Asya yaban köpekleri

Dünyanın farklı yerlerindeki arkeolojik bulgular, yaban köpeklerinin ilk insanlar tarafından evcilleştirildiğini gösterir. Mağara resimlerinde ateş çevresinde insanlarla birlikte oturan köpekler vardır. Bu köpekler avda yardımcı olarak veya bekçi köpeği olarak kullanılmış olabilir.

Modern köpekler, pek çok konuda eğitilmiştir. Çoban köpekleri koyun gütmede çiftçilere yardımcı olurken, kılavuz köpekler görmeyen sahiplerinin gözü olur. Dağ köpekleri ise insan kurtarmaya yardımcı olur. Özellikle bilinenleri Golden Retriever, Labrador Kırmızı İrlanda Setter, Pointer, Cocker Spaniel ve Springer olan sportif köpekler iyi aile köpeği olurlar. Av köpekleri de iyi aile köpeği olacak türdür. Ancak iri olan cinsleri kontrol altında tutmak gerekebilir. Diğer köpekler ve çocuklarla iyi geçindiği bilinen bir köpek türü ise Terrier’dir.

terrier.jpg

Köpek Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Öncelikle bilinmesi gerekir ki bir köpeğin boyutu ne olursa olsun bütün köpeklerin düzenli olarak idmana ihtiyacı vardır. Bir park ya da açık alana götürmeniz köpekleri mutlu edecektir.
  • Dişi köpeğiniz varsa gelişigüzel çiftleştirmelerden uzak tutmak için kızışma döneminde erkek köpeklerden ayırmanız gerekir.
  • Eğer köpek yavrusu aldıysanız kardeşlerinden ayrıldığında on haftalık kadar olmalıdır. Böylece annesinden ve kardeşlerinden oyun, beslenme gibi becerileri öğrenmiş olur. Yavru köpeğinizi eve götürürken taşıma kutusunda ya da battaniyeye sarıp dizinizde götürün.

yavru-kopek-tuvalet-egitimi.jpg

  • Yavru köpek aldıysanız tuvalet eğitimi verirken şunlara dikkat etmelisiniz: Eve girmeden dışarıda tuvaletini yapma fırsatı verin veya hava kötüyse evde gazete kağıdı serin. Köpeğiniz buraya tuvaletini yaptığında onu severek bunu anlamasını sağlayın. Gazete dışında bir yere tuvaletini yaptığında ona yüz vermeyin. Zaman geçtikçe gazeteyi teke indirin ve dış kapının hemen yanına koyun. Tuvaletini yapmak için dışarı çıkması gerektiğini öğrendiğinde bunu da kaldırabilirsiniz.

yavru-kopek-yatak.jpg

  • Köpeğinizin yatağı sıcak battaniyeyle örtülmüşse hemen alışacaktır.
  • Köpeğinizin yemek ve su kabı seramik ya da paslanmaz çelik olmalıdır. Çanakları her gün yıkamalısınız çünkü yemek artıklarında mikrop ürer.
  • Köpeğinizin tasmasına her ihtimale karşı telefon numarası yazılı bir künye takmalısınız. Modern çipler de mevcuttur.

telefon-numarali-tasma.jpg

  • Büyüme çağında olan yavru köpeğin günde dört kez sulu yemeğe ihtiyacı olduğu bilinmektedir. Bunlar çırpılıp pişirilmiş yumurta, haşlanmış balık veya hazır yavru köpek mamaları olabilir.
  • Yemeklerinizden köpeğinize vermek isterseniz çanağında vermelisiniz, yoksa sizin yemeğinizi tercih edip kendi yemeğini yememeye başlayabilir. Bu yemek artıklarını eğitim sırasında ödül olarak da verebilirsiniz, köpeğinizi teşvik edecektir.
  • Köpeğinizi fırçalamak ölü tüyleri aldığı ve aynı zamanda köpeğinizin tüylerinin parlak ve sağlıklı olmasını sağladığı için son derece faydalıdır. Ancak arka ve alt kısmını fırçalarken dikkat edin ki size güvensin.

kopek-fircalamak.jpg

  • Köpeklerin ara sıra banyoya ihtiyacı vardır fakat yavruları sadece ılık ve ıslak bir bezle silmeniz gerekir. Banyo için küveti bacaklarının üst kısmına ulaşacak kadar doldurun. Köpeğinizi yıkadıktan sonra birkaç dakika küvette bırakın ki silkinsin. Sonra havluyla hızlıca kurulayın. Kısık ayarda kurutma makinesini uzaktan tutarak da kurutmayı tamamlayabilirsiniz.

kopek-banyo.jpg

  • Köpeğinizin tırnaklarının nasıl kesileceğini veterinerinizden öğrenmeniz gerekir.
  • Bazı köpeklerin tüylerinin kırpılması gerekir. Bunun profesyonel köpek bakım uzmanları tarafından yapılması gerekmektedir.

Köpek Eğitiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Öncelikle bilinmeli ki bir köpeği eğitmek sabır ve anlayış gerektirir. Öİlk olarak temel komutları öğretmelisiniz. Gel, otur, bekle, dur gibi… Yavru köpeğiniz üç ya da dört aylıkken eğitimine başlanabilir. Eğitilmemiş daha yaşlı bir köpeğin ise komutları öğrenmesi daha uzun sürecektir. İşte burada anlayış ve sabır göstermeniz büyük önem taşır. Köpeğiniz komutu gerçekleştirdiğinde onu övmeniz ve ödüllendirmeniz gerekir. Ödülün ne olduğuna siz karar verebilirsiniz. Bu belki sevdiği bir yemek, bir oyuncak, bir öpücük ya da okşanmak olabilir.

kopek-egitiminde-odul--001.jpg

  • Gel komutu için biraz uzakta durup dizinize vurarak görsel işaretler de verebilirsiniz. Otur komutu için kalça ve arka ayaklarını hafifçe aşağıya bastırabilirsiniz.
  • Yavru köpek 12-15 haftalık olduğunda onu hemen ayakucunuzda sevk kayışıyla yürümesi için teşvik etmelisiniz. Eğer çekiştirirse kararlı bir sesle izle deyin ve yanınıza çekin.

kopek-egitimi.jpg

  • Size itaat etmesini pekiştirmek için oyuncağı attığınızda getirip size vermesini öğretebilirsiniz. Hem size itaat etmeyi öğrenecek hem de oyun oynarken eğlenecektir.

Yavru Köpek Eğitiminde Dikkat Edilecek Noktalar Nelerdir?
Köpek bakımı ve eğitimi ile ilgili genel bilgiler bu şekilde. Köpekler hakkında diğer yazılarımızı okumanız daha fazla bilgi edinmenizi sağlayacaktır. Son olarak unutmayın ki bir köpek sahibi olduğunuzda ömrü boyunca onun arkadaşı olmalısınız. 

Profesyonel olarak köpek eğitimi hizmeti almak için Pet Okulu firmasıyla iletişime geçebilirsiniz.

Telefon: 0 516 169 09 99

Mail: [email protected]

Website: https://petokulu.com/

NeOldu.com / Özel Haber

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum