Kimlik Randevu Nasıl Alınır? | Resimli Anlatım 2024

Kimlik kartı-nüfus cüzdanı randevusu nasıl alınır? İşte adım adım resimli anlatımla Nüfus Müdürlüğü sitesinden yeni kimlik randevu işlemleri...
Kimlik Randevu Nasıl Alınır? | Resimli Anlatım 2024

Kimlik Randevusu Nasıl Alınır?

Kimlik randevusu almak artık internet ve telefon üzerinden gerçekleştirilebiliyor. Vatandaşlar, kimlik yenileme, yeni kimlik başvurusu ve e-kimlik randevu alma konularında tam olarak hangi adımları uygulayacağını bilmiyor.

Kimlik(nüfus cüzdanı) yenileme randevusu alabilmek için 3 farklı yöntem bulunmaktadır;

1. Kimlik yenileme veya kimlik başvurusunda bulunmak isteyen vatandaşlar "ALO 199" hattını arayarak, çağrı merkezindeki çalışanlar sayesinde istedikleri nüfus müdürlüklerinden kimlik yenileme ya da kimlik başvuru randevusu alabilirler.

2. Çağrı merkezi dışında diğer bir yöntem ise, internet üzerinden gerçekleştirilen e-kimlik randevu sistemi. Bunun için de "Nüfus Müdürlüğü Randevu" sayfasını ziyaret etmeniz gerekmektedir.

3. Hiçbir randevu işlemini gerçekleştirmeden, direkt olarak nüfus müdürlüğüne de gidilebilir ancak bu işlemler esnasında uzun süre bekleme yaşanabilir. Hatta ve hatta o gün işlem halletme sırası bile gelmeyebilir. Bu yüzden, randevusuz kimlik yenileme işlemini gerçekleştirmenizi önermiyoruz.

İnternet Üzerinden Kimlik Randevusu Nasıl Alınır?

1. Öncelikle randevu almak için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün randevu sayfasına gitmeniz gerekiyor. Buraya tıklayarak T.C Kimlik Kartı Başvuru Randevusu alacağınız sayfaya gidin.

Kimlik Randevusu Nasıl Alınır?

2. Ardından karşısına gelen listeden "TC Kimlik Kartı" seçeneğine tıklayın.

Kimlik Randevusu Nasıl Alınır?

3. TC Kimlik Kartı seçeneğine tıkladıktan sonra karşınıza bilgilendirme ekranı gelecektir buradaki ekranı dilerseniz okuyarak "Kabul Ediyorum" seçeneğine tıklayın.

Kimlik Randevusu Nasıl Alınır?

4. Açılan ekranda sizden bilgilerinizi doldurmanız istenmektedir. Burada "Adınız, Soyadınız, TC Numaranız vb..." gibi bilgileri gerekli yerlere girdikten sonra "Devam Et" butonuna tıklayın.

Kimlik Randevusu Nasıl Alınır?

5. Ardından gelen ekranda kim için randevu almak istediğinizi belirlemeniz gerekiyor. Birinci derece akrabalarınız (anne, baba, bekar kardeşler ya da eş ve çocuklar) için de randevu alabilirsiniz. Bu ekranda kimliğini değiştirmek istediğiniz kişiyi seçip "İleri" butonuna basın.

Kimlik Randevusu Nasıl Alınır?

6. Gelen ekranda pandemi dolayısıyla HES kodunuz istenmektedir. Ekrana HES kodunuzu girip "Kaydet" butonuna tıklayın.

Kimlik Randevusu Nasıl Alınır?

7. Açılan ekranda ise gün ve saat belirlemeniz gerekmektedir. Fotoğraftaki 1. bölgede kişi seçimi yapıp, 2. bölgede randevu gün ve saatini seçip, üçüncü bölgede bulunan "İleri" butonuna basın ve işlem onaylama ekranına gelin. Bu ekranda sisteme kayıtlı olan telefon numaranıza bir kod gelecek ve bu kodu ekrandaki belirli yere girmeniz gerekiyor. Girdikten sonra "İleri" butonuna tıklayın. Tıkladıktan sonra randevunuzu artık almış bulunuyorsunuz. Ekranda bulunan referans kodunu not almanız da sizin için iyi olacaktır.

Kimlik Randevusu Nasıl Alınır?

Kimlik - Nüfus Cüzdanı Ücretleri 2023

Her yıl kimlik yenileme işlemlerinin ücretlerinde değişiklikler olmaktadır. 2023 yılında kimlik yenileme ücretleri şu şekildedir;

  • Kimlik Yenileme Ücreti: 91,40 TL
  • Kimlik Kayıp Ücreti: 182,80 TL
  • Evlilik Nedeniyle Kimlik Değişimi Ücreti: 91,40 TL
  • Eskiyen Kimliği Değiştirme Ücreti: 91,40 TL
  • Yeni Doğan Bebek İçin Kimlik Çıkarma: Ücretsiz (1 Ay İçinde)

Kimlik Yenileme Ücreti Nasıl ve Nereye Yatırılır?

Kimlik yenileme ücreti 5 şekilde yatırılabilir. Bunlar şu şekildedir:

  • Vergi Dairesi Müdürlüklerinden,
  • Buraya tıklayarak gideceğiniz Gelir İdaresi Başkanlığı'na ait internet adresi üzerinden sanal pos uygulamasıyla kredi kartı veya banka kartı aracılığıyla,
  • Gelir İdarisi Başkanlığına ait web sayfasından,
  • Buraya tıklayarak gideceğiniz randevu sayfasına ait internet adresinde belirtilen anlaşmalı bankalardan
  • PTT Şubelerinden yatırılabilmektedir.

Yeni Kimlik İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Kimlik randevu işlemini tamamladıktan sonra, randevu günü ve saatini bekleyin. Peki, yeni kimlik belgeleri nelerdir? Nüfus müdürlüklerine giderken, sizler için aşağıda belirteceğimiz söz konusu evrakları muhakkak tamamlayın.

Yeni kimlik için gerekli evraklar;

  • Nüfus Cüzdanı (Nüfus cüzdanınızı kaybettiyseniz; pasaport, sürücü belgesi, TSK kimlik kartı, evlilik cüzdanı, avukat kimlik kartı, öğretmen kimliği, hakim-savcı kimliği ve sarı basın kartından bir tanesini kullanabilirsiniz.)
  • 1 adet Biyometrik Fotoğraf (Son 6 ay içerisinde çekilmiş olmalı. Aynı zamanda fotoğraf çektirirken "Biyometrik fotoğraf" yani kimlik için fotoğraf diye belirmeyi unutmayın)

Kimlik Randevu Sorgulama

Randevunuzun kaçta olduğunu unuttuysanız ya da bilgilerini tekrar göz atmak istiyorsanız Randevu Sorgulama ekranını rahatlıkla kullanabilirsiniz. Buraya tıklayarak ilgili sayfaya gidip gerekli yerlere bilgilerinizi doldurduktan sonra randevu bilgilerinizi rahatlıkla görebilirsiniz.

Aynı zamanda bu ekrandan tüm geçmiş randevularınızı da kontrol edebilirsiniz.

Benzer İçerik Önerileri
Ehliyet Randevusu Nasıl Alınır?Pasaport Randevusu Nasıl Alınır?

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
42 Yorum