Pasaport Randevusu Alma ve Harç Ücretleri | 2024

Siz de pasaport başvurusu yapmak istiyor ya da ücretini veya harcını merak ediyorsanız içeriğimiz tam size göre.
Pasaport Randevusu Alma ve Harç Ücretleri | 2024

Birçok kişinin merak konusu olan pasaport ile ilgili bu içeriğimizde “Pasaport randevusu nasıl alınır, pasaport işlemleri nelerdir, pasaport ücretleri ve harçları ne kadar, pasaport çeşitleri nelerdir ve pasaport almak için gerekli belgeler nelerdir” gibi tüm sorularına cevap bulabileceksiniz.

Pasaport Randevu Alma İşlemleri-Nasıl Randevu Alınır?

Pasaport randevu alma işlemleri bilindiği üzere Emniyet müdürlüklerinde yapılıyordu. Bu olay 1 Nisan 2018 tarihinden sonra değişti ve emniyet müdürlüklerinden alınarak il/ilçe nüfus müdürlüklerine verildi. Pasaport almak isteyen kişilerin öncelikle nüfus müdürlüğünün https://randevu.nvi.gov.tr adresine ya da 199 numaralı telefon çağrı merkezine müracaat etmesi gerekiyor.

2019 yılından itibaren belediyelerin randevu bölümlerindeki çalışanların sayıları artırılarak artık en geç 2 güne randevu verileceği açıklandı. 

Pasaport Randevusu Nasıl Alınır

Pasaport Randevusunu online olarak almaya karar verdiysek https://randevu.nvi.gov.tr sitesine girdiğimiz zaman karşımıza çıkan “Pasaport” sekmesine tıklayınca karşımıza bir uyarı geliyor. Bu uyarıda alınan randevuya gidilemeyecekse en az yarım saat önce iptal edilmesi gerektiği vurgulanıyor. Aynı zamanda iki defa randevu iptali yapılmadan randevuya gidilmezse kişinin 1 ay boyunca aynı ya da farklı bir belge için randevu alamayacağı ifade ediliyor.

Pasaport Randevusu

Gelen uyarı ekranında aynı zamanda sistem üzerinden Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı (TCKK), pasaport ve sürücü belgesi başvuru yapılmadan önce harç bedellerinin ödenmiş olması gerektiği belirtiliyor. Eğer harcı ödediyseniz devam edebilirsiniz. Ödemediyseniz aşağıdan "Pasaport Harçları ve Ücretleri Online Olarak Nasıl Ödenir?" başlığında bulunan adımları izleyip ödeyin ardından buradan randevu işlemine yine devam edin.

Pasaport Randevusu

Pasaport” sekmesine tıklamanızın ardından fotoğrafta da görüldüğü gibi “1.Kısım”dan pasaport türü seçmemiz gerekiyor. Burada Umuma Mahsus Pasaport (Bordo), Hizmet Pasaportu (Gri), Hususi Pasaport (Yeşil) şeklinde üç adet seçenek bulunuyor. Size uygun olan hangisiyse seçmelisiniz. (Eğer hangisini seçeceğinizi bilmiyorsanız içeriğimizin alt kısmında yer alan “Pasaport Türleri ve Çeşitleri Nelerdir, Hangi Pasaportu Almalıyım” başlığımızı inceleyebilirsiniz.)

Ardından alt kısımdaki şahsınıza özel bilgileri de doldurarak, “Devam”a tıklayıp gelen sayfadaki gerekli adımları izleyip pasaportunuz için randevunuzu oluşturabilirsiniz. 

Pasaport Harçları ve Ücretleri Ne Kadar?

Pasaport harçları ve ücretleri pasaportun süresine bağlı olarak değişmekle birlikte her sene de gelen zam ile değişkenlik göstermektedir. 2024 yılına göre pasaport ücretleri şu şekildedir;

Pasaport Harç ve Defter Ücretleri 2024

SüreHarçDefter ÜcretiToplam
6 Ay1.639,35 TL793 TL2.432,35 TL
1 Yıl2.396,63 TL793 TL3.189,63 TL
2 Yıl3.912,62 TL793 TL4.705,62 TL
3 Yıl4.845,31 TL793 TL5.638,31 TL
4 - 10 Yıl7.833,77 TL793 TL8.626,77 TL

Pasaport Harçları ve Ücretleri Online Olarak Nasıl Ödenir?

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz pasaport harçlarını anlaşmalı banka şubelerine, PTT şubelerine ve online/internet üzerinden kredi ya da banka kartınızı kullanarak vergi dairesine ödeme yapabilirsiniz. Vergi dairesinin internet sitesi üzerinden 7 gün 24 saat boyunca pasaport harcı ve ücretini online olarak ödeyebilirsiniz.

Bunun için ilk olarak https://ivd.gib.gov.tr adresine tıklayın. Ardından sol alt kısımda bulunan menülerden “Harç ve Değerli Kağıt Bedeli Ödeme” menüsüne tıklayın.

Pasaport Online Harç Ödeme

Bu kısımda karşımıza çıkan sayfada iki seçenek bizleri ilgilendiriyor. Bunlardan biri “Umuma Mahsus Pasaport Harcı Ödeme” bu ödeme sayfasında pasaportunuzun süresine göre ödeme yapıyorsunuz. Diğer ödeme yapmamız gereken seçenek ise “Pasaport Değerli Kağıt Bedeli Ödeme” seçeneği. Burada da 174,50 TL olan pasaport defter bedelini ödüyoruz. İşlemimiz tamam. Randevu alma işlemimize devam edebiliriz.

Pasaport Online Harç Ödeme


Pasaport Harcı-Ücreti Yatırılabilecek Bankalar

Pasaport harç ücretini online olarak ödemek istemeyenler olabilir. Bu işlemleri banka şubelerinde de gerçekleştirebilirsiniz. Pasaport Harç bedeli yatırılabilecek bankalar aşağıdaki gibidir;

Pasapor Harç Ücreti Yatırılan Bankalar 2024

AbankDenizBankICBC TurkeyVakıfBank
AkbankFinansbankİş BankasıVakıf Katılım
Aktif BankGaranti BankasıOdeabankYapı Kredi
AlbarakaHalkbankŞekerbankZiraat Bankası
AnadolubankHSBCTEBZiraat Katılım
Burgan BankING BankTürkiye Finans 

Pasaport Türleri ve Çeşitleri Nelerdir, Hangi Pasaportu Almalıyım?

Türkiye’de 6 adet pasaport çeşidi bulunmaktadır. Bunlar Umuma Mahsus Pasaport(Bordo), Hususi Pasaport(Yeşil), Hizmet Pasaportu(Gri), Diplomatik Pasaport(Siyah), Geçici Pasaport(Kırmızı), Yabancılara Mahsus Pasaport olarak ayrılmaktadır.

1. Umuma Mahsus Pasaport (Bordo Pasaport)

Kamuda hizmet görevi almayan veya en az 3. Seviye memur olmayan tüm vatandaşlara verilen pasaport cinsidir. Rengi bordodur. Bu nedenle halk arasında bordo pasaport olarak da bilinir.

2. Hususi Pasaport (Yeşil Pasaport)

Herhangi bir devlet kurumunda 1,2 ve 3. derece olan memurların alabileceği pasaporttur. Yeşil pasaport sahibi olanlar Avrupa dahil 160 ülkeye vizesiz gidebilir ya da sınırda vize uygulaması olabilir. En uzun kullanım süresi 5 yıldır. 5. yıldan sonra pasaportun yenilenmesi gerekir. Aynı zamanda Yeşil pasaport sahiplerinin eşleri ve çocukları(25 yaşına kadar) yararlanabilir. Rengi yeşil olduğu için halk arasında Yeşil Pasaport olarak da geçer. Harç bedeli alınmaz. Yeşil pasaport için randevu başvurularını belirli yerler kabul eder. Bu İstanbul için, İstanbul İl Nüfus Müdürlüğüdür.  

3. Hizmet Pasaportu (Gri Pasaport)

Devletin idare ve belediye kurumlarında çalışan kişilerin herhangi bir görev ile yurt dışına gönderilecekleri zaman aldığı pasaporttur. Rengi gridir. Harç ücreti alınmaz.

4. Diplomatik Pasaport (Siyah Pasaport)

TBMM üyeleri, valiler, bakanlar, orgeneraller, oramiraller ve mahkeme başkanları vb… gibi aktif görevde bulunan veya üst düzey emekli devlet büyüklerine verilen pasaporttur. Rengi siyahtır.

5. Geçici Pasaport (Kırmızı Pasaport)

Yurtdışına gittiğiniz zaman pasaportunuzu kaybetmeniz, çalınması ya da kullanılamayacak duruma gelmesi dolayısıyla bulunduğunuz ülkenin konsolosluklarından alınacak tek kullanımlık pasaporttur. Rengi kırmızıdır. Bu pasaportu sadece bir kez kullanabilir bir daha kullanamazsınız.

6. Yabancılara Mahsus Pasaport

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan bir kişinin Türkiye’ye rahatça giriş ve çıkış yapması için verilen pasaporttur. Türk vatandaşları bu pasaportu kullanamaz.

Pasaport İçin Gerekli Evraklar ve Belgeler Nelerdir 2024

Pasaport almak için yukarıda belirtilen şekilde randevunuzu aldıktan sonra işlemleriniz için günü geldiğinde aşağıdaki evraklarla birlikte randevuya gitmeniz gerekiyor;

Umuma Mahsus Pasaport (Bordo Pasaport) İçin Gerekli Belgeler-Evraklar 2024:

  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Kimlik Belgesi: T.C. Kimlik kartı, Nüfus Cüzdanı veya Geçici Kimlik Belgesi
  • Pasaport defter ve pasaport harç ücreti ödendiğine dair dekont/makbuz
  • Varsa eski pasaport belgesi
  • Ergin olmayan kişiler ya da kısıtlı kişiler için muvafakat belgesi
  • Engelli olan çocuklar için sağlık raporu
  • Harçsız pasaport almak için de öğrenci belgesi (harçsız pasaport almak isteyenler için, 25 yaş sınırı vardır)

Hususi Pasaport (Yeşil Pasaport) İçin Gerekli Belgeler-Evraklar 2024:

Hususi Pasaport-Yeşil Pasaport için belirli merkezlere randevu kabul edilmektedir. İstanbul içinde bu başvuruyu sadece İstanbul İl Nüfus Müdürlüğü kabul etmektedir.

  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Hususi Damgalı Talep Formu
  • Kimlik Belgesi: T.C. Kimlik kartı, Nüfus Cüzdanı veya Geçici Kimlik Belgesi
  • Pasaport defter ücreti ödendiğine dair dekont/makbuz
  • Varsa eski pasaport belgesi
  • Ergin olmayan kişiler ya da kısıtlı kişiler için muvafakat belgesi
  • Engelli olan çocuklar için sağlık raporu
  • Öğrenimine devam edenler için öğrenci belgesi

** Hususi Damgalı Talep Formunu internet üzerinden http://www.istanbulnvi.gov.tr/pasaport-ve-surucu-belgesi adresinden indirebilir ve formu oluşturabilirsiniz.

Hizmet Pasaportu (Gri Pasaport) İçin Gerekli Belgeler-Evraklar 2024:

Hizmet Pasaportu/Gri Pasaportu da tıpkı Yeşil Pasaport gibi belirli yerler vermektedir. İstanbul’da sadece İstanbul İl Nüfus Müdürlüğü verebilir.

  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Hizmet Damgalı Talep Formu ve görev onayı
  • Kimlik Belgesi: T.C. Kimlik kartı, Nüfus Cüzdanı veya Geçici Kimlik Belgesi
  • Pasaport defter ücreti ödendiğine dair dekont/makbuz
  • Varsa eski pasaport belgesi
  • Ergin olmayan kişiler ya da kısıtlı kişiler için muvafakat belgesi
  • Engelli olan çocuklar için sağlık raporu
  • Öğrenimine devam edenler için öğrenci belgesi

** Hizmet Damgalı Talep Formunu internet üzerinden http://www.istanbulnvi.gov.tr/pasaport-ve-surucu-belgesi adresinden indirebilir ve formu oluşturabilirsiniz.

Öğrenci Pasaportu Başvurusu Nasıl Yapılır?

Öğrenci pasaportu devletin öğrencilere sunmuş olduğu bir haktır. Sadece pasaport defter ücreti (2024 yılı itibarıyla 793 TL) verilerek alınabilir. Öğrenci pasaportu 25 yaşını geçmemiş her öğrenciye verilir. Eğer kişi 25 yaşını geçmişse öğrenci pasaportundan yararlanamaz.

Öğrenci Pasaportu Nasıl Çıkartılır ve Gerekli Belgeler Nelerdir?

Öğrenci pasaportu tıpkı Umuma Mahsus Pasaport-Bordo Pasaport gibi alınabilmektedir. Eğer 25 yaşını geçmemişseniz ve randevunuzu almışsanız, Bordo pasaport gerekliliklerine ek olarak öğrenci belgesi almanız gerekir. Unutmayın pasaport harç ücretini ödemenize gerek yoktur.

Pasaport Kaç Güne Çıkar? Kurye Pasaportumu Kaç Gün İçerisinde Teslim Eder?

Tüm pasaport işlemlerini yapmanızın ardından genel olarak 7 iş günü içerisinde pasaportunuz basılır. Pasaportunuz basıldıktan 3 gün sonra kargo teslimi yapılır. Yani toplamda 10 gün gibi bir sürede elinizde olur. Eğer siz evde yoksanız randevu esnasında vereceğiniz isme de pasaportunuz teslim edilir.

Pasaport Yenileme Nasıl Yapılır, Elimdeki Pasaportun Süresi Uzatılabilir mi?

Pasaportunuzu yenileme için tıpkı sıfırdan pasaport alacak yolunu izlemelisiniz. Pasaport yenilemek isteyen kişiler ile daha yeni alacaklar arasında hiçbir fark yoktur. Tek fark yenileyeceğiniz pasaportunuz ile randevuya gitmeniz olacaktır. Kullanmış olduğunuz pasaportun süresi uzatılmayacaktır. Tekrardan yeni pasaport verilecektir. Biten pasaportun süresi kesinlikle uzatılamaz yenisi verilir.

Pasaportlarda Kaç Sayfa Var-Pasaport Sayfa Sayısı Kaçtır?

Bordo Pasaport diye geçen Umuma Mahsus Pasaportlarda toplamda 38 sayfa bulunmaktadır. Bu sayfaların 3’ü hakkınızdaki çeşitli bilgiler ile doludur. Kalan 35 sayfa vize için kullanılabilir.

Bordo pasaport dışında kalan diğer tür pasaportlarda ise 30 sayfa bulunmaktadır. 3 sayfada sahibi olan kişinin bilgileriyle doludur. Kalan 27 sayfa vize için kullanılır.

Pasaportum Kayboldu-Çalındı Ne Yapmalıyım?

Pasaportunuz kaybolması veya çalınması sahtecilik yapılması veya kopyalanması ile sonuçlanabilir. Eğer yurtdışındaysanız bulunduğunuz ülkenin Türkiye Konsolosluklarıyla iletişime geçmelisiniz.

Eğer yurt içinde iseniz il ya da ilçe pasaport müracaat merkezine durumu bildirip kaybolan ya da çalınan pasaportunuzun iptal edilmesini isteyin. Yeni pasaport işlemlerine aynı şekilde başvurmanız gerekiyor. Yeni pasaportunuz için de harç bedeli ödemeniz gerekiyor. Eğer kaybolan pasaportunuzda bir ülkeden aldığınız ve süresi bulunan vize varsa, aynı ülkenin konsolosluğuna yeni pasaportunuz ile giderek vizeyi tekrar tanımlatabilirsiniz.

Pasaportum Yırtıldı-Yıprandı Ne Yapmalıyım?

Pasaportunuzun bir sayfasının yırtılması veya sayfalardaki bilgilerin okunmayacak şekilde yıpranması durumunda yeni pasaport almanız gerekir. Bunun için sadece defter bedeli ödemeniz yeterlidir Çıkartılan pasaportun süresi yırtılan-yıpranan pasaportun süresi ile aynı olacaktır.

Pasaport Alırken Annem-Babamdan İzin Almalı mıyım?

18 yaşını doldurmayan yani reşit olamamış kişiler pasaport çıkartmak için anne ve babasının ayrı ayrı muvafakat belgesi (izin belgesi) alması gerekir. Anne ve baba muvafakat belgesini pasaport çıkartılırken nüfus müdürlüğünden ya da noterden belirli bir ücret karşılığında alabilir.

İçeriğimizde pasaport hakkındaki tüm sorularınızı cevaplamaya çalıştık. Pasaportunuz ile vizesiz bir gezi yapmak istiyorsanız Vizesiz Gidilen Ülkeler  içeriğimizde seçtiğiniz bir ülkeyi detaylı olarak inceleyebilir ve bilgi sahibi olabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
51 Yorum