Kia Cerato İncelemesi

Kia Cerato, yenilenen yüzüyle Türkiye ve Avrupa pazarında satışa sunuldu. 2012 yılından bu yana Güney Kore dışında satışı olmayan model, pazarda iddialı olacak motor-şanzıman seçeneği ile geliyor. İşte, araç hakkındaki diğer detaylar...
Kia Cerato İncelemesi

YENİLENEN TASARIMIYLA YENİDEN YOLLARDA

Güney Koreli otomotiv firmalarından Kia, ülkemizde bir süredir satıştan çektiği Cerato modelini tekrar satışa sundu. İlk kez 2004 yılında Cerato' yu Türk müşterilerine tanıtan firma, 2012 yılına kadar satışına devam etti. Bu süreç içerisinde iki kez makyajlanan modelin ani bir karar ile artık satılmayacağı belirtildi.

Türkiye pazarından değil Avrupa' daki düğer ülke pazarlarından da çekilen model, sadece kendi ülkesi olan Güney Kore' de satılmaya devam etti. SUV segmentindeki modelleriyle son yıllardaki satış rakamlarını yükselten ve Hyundai ile işbirliğine giderek maliyetlerini düşüren firma yenilediği Cerato modelini Avrupa ve Türkiye' de tekrar satışa sundu. İşte, aracın tasarım ve motor özellikleri...

2017 KIA CERATO TASARIM ÖZELLİKLERİ

kia-cerato-gri.jpg

Yeni Kia Cerato, makyajlı tasarımıyla ona bakan gözlerin bir süre üzerinde kalmasına neden oluyor. Önden bakınca dikkat çeken led gündüz aydınlatmaları, farların üzerinden düz şekilde uzanıyor ve dikine doğru parçalı şekil alarak L formunda hoş bir görüntü sergiliyor.

Kia' nın karakteristik ön ızgarası geniş yapısıyla öne çıkarken, etrafındaki krom çerçeve premium havayı yükseltiyor. Halojen farların ince ve uzun tasarımı agresif görüntüyü artırıyor. Dış taraftan geriye doğru uzanması ise son dönemde uzak doğulu otomobil firmalarında gördüğümüz tasarım detayı olarak bu araçta da kendini gösteriyor.

Alt ızgaranın düz ve doğrusal hatlarıyla, iki kenardaki sis farları uyum içinde görünüyor. Tam lastiklerin önünde kalan kısımda bırakılan aerodinamik girintiler hem sportif görüntü katıyor hem de sürtünme avantajı sağlayarak yakıt tüketimini olumlu etkiliyor.

kia-cerato-yan-tasarim.jpg

Yan tasarımda ilk bakışta Hyundai Elentra' ya benzediği epeyce dikkatimizi çekiyor. Kia, maliyetleri düşürebilmek için Hyundai ile birlikte çalışarak aracı Yeni Elentra altyapısı ile ürettiklerini söylüyor. Yani araç, iki markanın ortak platformunda üretildiği için tasarım ve malzeme açısından büyük benzerlik göstermesini normal karşılıyoruz.

Yandan bakıldığında ön ve arka aydınlatmaların yanlara uzanan tasarımları daha çok ortaya çıkıyor. Ön farlar neredeyse lastiklerin ortasına kadar uzanan tasarımıyla dikkat çekiyor. Ön tampondaki aerodinamik çukur da yandan daha net şekilde görülebiliyor. 

Otomobilin omuz çizgisi, ön çamurluktan başlıyor ve kapılar boyunca uzanarak stop lambalarına ulaşıyor. Çamurlukların çıkıntılı tasarımı araca kaslı bir görünüm katıyor. Kapıların alt kısmındaki kavisli çıkıntı ise rüzgar sürtünmesine karşı olumlu katkı sağlıyor.

kia-cerato-arka-tasarim.jpg

Arka tarafa geçildiği zaman iki parçalı uzun farlara gözümüz takılıyor. Farlar led teknolojisi ile oldukça şık ve estetik duruyor. Ortaya doğru incelen tasarımıyla stop lambaları, arka profilden aracın daha geniş görünmesini sağlıyor.

Tampon tasarımı oldukça sade ancak uyumlu ve tamamlayıcı bir görüntü oluşturuyor. İki kenardaki yansıtıcılar ve tamponun siyah olan alt kısmı tasarımdaki diğer detaylar olarak araçta yer alıyor.

kia-cerato-konsol.jpg

İç mekana girildiği zaman aracın direksiyon tasarımı biraz şaşkınlık yaratıyor. Yeni Sportage modelinde kullanılan merkezi yuvarlak tasarımıyla Porsche direksiyonlarını andıran şekli açıkçası gözlerimiz arıyor. Direksiyondaki kumanda kontrolleri oldukça kullanışlı olsa da tasarım açısından biraz eski kalması hayal kırıklığına sebep oluyor.

Konsolda kullanılan malzeme kalitesi sınıf standartlarına uygun görünüyor. Ortadaki multimedya ekranı oldukça küçük yapısıyla dikkat çekiyor. Yeni model arabalarda giderek büyüyen ekranların aksine Kia, küçük ekran kullanmakta ısrarlı görünüyor. 

cerato-yasam-alani.jpg

Analog göstergelerin arasındaki dijital bilgi ekranı, yeterli kaliteye sahip. Klima kontrol düğmeleri haddinden fazla büyük tasarımıyla estetiği biraz bozsa da kullanım kolaylığı sunuyor. Vitesin önünde geniş bir saklama gözü, vites arkasındaki iki adet bardaklık ve kapı ceplerindeki eşya gözleri ile birlikte Cerato, küçük eşyalarınız için oldukça iyi saklama alanı sağlıyor.

Önde sunulan yaşam alanı oldukça ferah denebilir. Arkadaki yaşam alanı da iyi diz ve baş mesafesi sunabiliyor. Arka koltukların eğimli yapısı ve ince şaft tüneli sayesinde arkada 3 yetişkinin rahat bir yolculuk yapabilmelerine yetecek konfor sunuluyor. Aracın bagajı ise 482 litre yükleme kapasitesiyle ortalama bir değer sunuyor.

2017 YENİ CERATO MOTOR, DONANIM VE FİYAT BİLGİSİ

cerato-kirmizi.jpg

Yeni Kia Cerato, Comfort ve Concept Plus olmak üzere iki donanım seçeneği ile satışa sunuluyor. Baz paket olan Comfort donanımda; elektrikli 4 cam, USB-AUX girişi ve Bluetooth destekli müzik sistemi, direksiyondan müzik sistemi kontrolü, deri direksiyon ve vites topuzu, ön sis farları, otomatik yanan farlar ve sürücü bel desteği gibi konfor donanımları standart olarak sunuluyor.

Acil fren desteği, yokuş kalkış sistemi, lastik basınç göstergesi, hız sabitleme ve sınırlama, yan ve perde hava yastıkları, ön-arka park sensörleri ve 16 inç alaşımlı jantlar yine araçta Comfort donanım paketinde standart olarak sunulan güvenlik özellikleri arasında yer alıyor.

Concept Plus paketi seçildiğinde ise Comfort donanımlara ek olarak; sunroof, elektrikli katlanır yan aynalar, renkli multimedya ekranı, geri görüş kamerası, değiştirilebilir sürüş modu, led gündüz farları, dijital klima, otomatik kararan iç dikiz aynası, kör nokta uyarı sistemi ile sürücü ve yolcu koltuk ısıtması standart olarak sunuluyor.

yeni-cerato-dizel.jpg

Motor tarafına baktığımız zaman ikisi de 1.6 litre olmak üzere benzinli ve dizel motorların kullanıldığını görüyoruz. 1.6 litre benzinli motor 130 beygir güç ve 157 newton/metre tork değeri üretebiliyor. 1.6 litre dizel motor ise 136 beygir güç ve 300 newton/metre tork gücüyle dikkat çekiyor.

Benzinli motor 6 ileri düz ve 6 ileri otomatik vites seçenekleri ile alınabilirken dizel motor sadece 7 ileri DCT otomatik vites kombinasyonu ile alınabiliyor. Motorların şehir içi, şehir dışı ve ortalama yakıt tüketim değerleri ise şöyle:

- 1.6 litre benzinli düz vites - Ş.içi 9 litre, Ş.dışı 5.3 litre ve Ort. 6.7 litre

- 1.6 litre benzinli otomatik - Ş.içi 9.5 litre, Ş.dışı 5.6 litre ve Ort. 7 litre

- 1.6 litre 7 ileri DCT dizel otomatik - Ş.içi 5.5 litre, Ş.dışı 4 litre, Ort. 4.6 litre

 

2017 Kia Cerato fiyat listesi ise şu şekilde açıklandı:

- 1.6 lt Benzin Düz Vites Comfort  64.900 TL

- 1.6 lt Benzin Otomatik Comfort  69.900 TL

- 1.6 lt Dizel Otomatik Comfort  78.900 TL

- 1.6 lt Dizel Otomatik Concept Plus  83.900 TL*

*Benzinli motor tercih edecekler için ne düz vites ne de otomatik vites seçeneğinde Concept Plus donanım paketinin bulunmadığını ve şu an için sadece dizel motorla birlikte satıldığını ekleyelim.

NeOldu.com / İlkay ENGİN

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.