Kadıköy- Ayrılık Çeşmesi

Ayrılık Çeşmesi, Kadıköy'ün İbrahim Ağa Mahallesi'nde bulunuyor.
Kadıköy- Ayrılık Çeşmesi

Yer değiştiren bir kavim yeni yerleşimlerine nasıl ulaşacaklarını öğrenmek için bir kahine danışır. Kahin kavimdekilere körlerin ülkesinin karşısına yerleşmelerini söyler. Bu günkü İstanbul'a ulaşan kavim bulundukları taraf boş iken karşı kıyıda bir yerleşim olduğunu farkeder. Bulundukları yerin avantaj ve güzelliklerini farkedemeyen karşı kıyıdaki insanların ancak kör olabileceklerini iddia edip İstanbul'a yerleşirler. Bu nedenle  Kadıköy İlçesi’nin eski adı Kalkedonya yani  körlerin yeri anlamına gelmektedir. İstanbul'un fethinden sonra Kalkedonya'nın yönetimi, II. Mehmed tarafından İstanbul kadısı Hızır Bey'e verildiği için, Kalkedonya ismi yerini Kadıköy adına bırakmıştır.

Kadıköy’ün tarihinden biraz bahsettikten sonra sıra geldi bir çeşmenin hikayesine. Bu çeşmenin tarihini, hikayesini bilmesekte adını her gün duyuyoruz aslında. Kadıköy- Kartal metrosu arasında bir durak ismi. Hangi durak ismi olduğunu az çok tahmin ettiğinizi düşünüyorum. Ayrılık Çeşmesi

Ayrılık Çeşmesi’nin Padişah 4.Murat  tarafından 1600 yılında yaptırıldığı tahmin edilmektedir. 4. Murat’ın Bağdat Seferine çıkarken ordusu ve ailelerinin vedalaştığı yer olduğu için Ayrılık Çeşmesi olarak anılmaya başlanmıştır. Sadece askerlerin uğurlanmadığı bu çeşme hacı adaylarınında sevdikleri ile vedalaştığı nokta olarak tarihte yerini almıştır. 

Belki her gün adını duyduğumuz fakat tarihini bilmediğimiz Ayrılık Çeşmesi siz de artık farklı duygular uyandırabilir .

 

Duygu FURUNCU/ neoldu.com 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.